Marketing

EupalyazatHungarian Human Rights Foundation
Magyar Sz online
2004. mrcius 8., htf

A kltő első cskja

Pter I. Zoltn: Ady ErdlybenAdy s Csinszka 1916-ban

Gynyrűsges albumot adott ki a Noran. A barnra sznezett kpek kztt a kt szles hasbra trdelt szveg szp is, gazdasgos is: az idzett versek strfi pp a nekik sznt helyet elfoglalva, harmonikusan illeszkednek az oldalkpbe. A fejezetek vgn plds rendben sorakoz jegyzetek a legknyesebb tudomnyos kvnalmakat is kielgtik. Biztos vagyok benne, hogy nincs knyvmoly haznkban, aki, ha megltta, ne akarn azonnal magnak ezt a ktetet. Radsul sokkal tbbet ad, mint amennyit cme gr, nemcsak a kltő erdlyi napjairl, hanem igaz, kisebb betűkkel nyomtatva egsz letről megtudhatunk mindent. A lehető legrszletesebben rja a Npszabadsg jsgrja knyvismertetőjben.

A rszletessgre csak egy tredkes plda: tegyk fl, rdekel minket, kitől kaphatta az első cskot, kibe lehetett Ady előszr szerelmes. Kik is voltak a versben emlegetettek, Kiknek bőrt nem rinthettem / Szerna, Zska, Trud s Irn, / Irma s az g tudja, kik mg? Isten bizony, minden kiderl rluk, ami kiderthető!

De valban rdekes, hogy Szerna akr a zilahi Darvas leny is lehetett, aki mlyebb hatst gyakorolhatott a fiatal Adyra, de a leny e feltevst ksőbb szernyen elhrtotta, gy csak egy msik zilahi leny, Papp Szerna jhet szmtsba. Nyilvn sokat megtudhatunk a versek keletkezsnek trtnetről, az ihlet rejtlyes viselkedsről a kltő utazsainak, szereplseinek, megnyilvnulsainak kvetsvel, mgis, mintha a szerző mdszere a sztrvendgek titkait frksző Storynak, Bestnek s trsainak lapjairl volna ismerős.

Hihetetlenl rdekes 1914. jnius 2728-nak a trtnete, amikor Ady, a Polgri Radiklis Prt nagyvradi zszlbontsnak is egyik főszereplője jval a Csinszka apja ltal ellenzett hzassgkts előtt lezajlott nszjszakjbl flbredve rtesl a szarajevi mernyletről. Azonnal azt mondta: Itt a vilghbor. Meg mg, hogy Blni azt rja, hogy Adyt az esemnyek s trtntek kimertettk.

Az esemnyekhez kapcsoldva elő-előkerlnek a versek, de az az rzsem, a bulvrolvas akit a trsadalmi krkpnl inkbb rdekel: ki s hogyan itatta le a srga fldig utols nagyvradi estje előtt a kltőt egy szappanopera kellkeknt foghatja fl a szerző ltal teljes joggal a szzad legszebb lrai verseknt idzett kltemnyt, amelyben Ady ezzel a refrnnel prblkozik: Vres szvemre szomorn / A knnyek hullnak, hullnak.

Eurpba jn a 21. szzadi DoorsIan Astbury

A tervek szerint nyolc koncertet ad nyron Eurpban a 21. szzadi Doors. Az első bulira Brsszelben kerl sor jlius 7-n, mg az utols jlius 20-n lesz Varsban. Az egykori kultikus rockbandbl csak Robbie Krieger gitros s Ray Manzarek billentyűs tagja a mostani formcinak.

John Densmore, a Doors dobosa korbban mr a nvvlasztssal sem rtett egyet sem az eredeti megtartsval, sem ezzel a krelt nvvel gy kiszllt minden zenekarral kapcsolatos projektumbl, sőt perben ll a rgi trsakkal. Helyre kezdetben Stewart Copeland-ot, a Police egykori tőst prbltk megszerezni. Eleinte minden tkletesnek tűnt, de ennek is brsgi gy lehetett volna a vge, mert lltlag Copeland-ot felltettk de nem a dob mg , vgl peren kvli megegyezs szletett a mig nem publikus gyben. A turnn egy session-dobos, Ty Dennis nyomja majd a ritmust.

A lehetetlenre, vagyis Jim Morrison kltőris-nekes ptlsra vagy helyettestsre Ian Astbury, a Cult zenekar egykori frontembere tesz majd ksrletet.

A 21. szzadi Doors tavaly mr fellpett nhny koncerten, amelyek kzl a houstonit rgztettk, ahol az 1971-es L.A. Woman cmű albumuk zenei anyagt jtszottk. Ezt hamarosan DVD-n kvnjk piacra dobni. Tovbbra is tartjk magukat azok a hrek, hogy ez a formci j stdialbum megjelentetsre is kszl. (MTI)

Pihenő knyvpiac

Hatves, tretlenl flfel velő eladsi eredmnyek utn előszr ltszik megtorpanni a magyar knyvpiac nvekedse. Tavaly 56,8 millird forintnyi olvasnival fogyott Magyarorszgon. Ez az sszeg mindssze 5,8 szzalkkal tbb a 2002-ben rgztettnl, pedig korbban az ves nvekmny jcskn meghaladta a tz szzalkot, olykor a hszhoz is kzeltett.

Az adatokat sszellt Zentai Pter Lszl, a Magyar Knyvkiadk s Knyvterjesztők Egyeslsnek (MKKE) igazgatja pontost: a tnyleges bevtel mintegy ktmillird forinttal kevesebb a klnfle előfizetsi akcik, a klubrendszer s egyes kedvezmnyek miatt. gy mr azt mondhatjuk, a knyvforgalom nvekedse 2003-ban nagyjbl az inflci mrtkvel volt azonos.

Az elmlt v eleje mg ennyivel sem kecsegtetett. Egszen őszig aggodalmas hangok hallatszottak a kiadk s kereskedők hza tjrl, mgnem a karcsony előtti hetekben megfordult az irnyzat: az olvask szdletes iramban kezdtek el knyvet vsrolni. Behoztk a lemaradst. A szakemberek azta is trik a fejket, vajon mirt. Ha rjnnek, minden knyvpiaci bajra meglesz a gygyr.

Kzelebb vihet a folyamat megrtshez, ha szemgyre vesszk, mely műfajokban nőtt, illetve cskkent a forgalom. Az tlagnl jobban nőtt a bevtel 26,2 szzalkt kitevő ismeretterjesztő irodalomnl. A gazdagon illusztrlt, vonz albumok a legdrgbb olvasnivalk kz tartoznak. Hasonlkppen nvekedett a tanknyvek, nyelvknyvek eladsa is, ez az sszforgalom 25,3 szzalkt tette ki. Az ugyancsak a drgbb kategriba tartoz szakknyvek, lexikonok, sztrak forgalma is emelkedett: a tavalyi sszbevtel 20 szzalkt is meghaladta, s kiugr, tbb mint 25 szzalkos nvekedst mutatott 2002-hz kpest.

Visszaesett a szpirodalom forgalma, a teljes knyvpiac 17,2 szzalkt tette ki. Forintban kifejezve, a 2001-ben produklt 10,2 millirdos bevtelhez kpest tavaly 9,8 millirdot hozott. Br nincsenek pontos adatok, szakemberek valsznűstik, hogy a cskkens elsősorban a kortrs magyar irodalom kteteinl szembetűnő. A lektűr s a ponyva vltozatlanul kelendő. Tbb szerzővel s kiadval ellenttben az MKKE igazgatja a szpirodalmi ktetek forgalmt gy is kimagaslnak tekinti, mert msutt a vilgon ez az arny ritkn haladja meg az t szzalkot.

s hogy mi ebben vilgelsőknek szmtunk, abban komoly szerepe van az olyan, sztrokknt szeretett szerzőknek, mint Szab Magda, Kertsz Imre vagy ppen Gabriel Garca Mrquez. (Npszabadsg)

Alternatv Kossuth-dj Dbrenteinek

Lemondsok sorozata rzta meg a Magyar rszvetsget

Alternatv Kossuth-djat kvn adomnyozni az Alternatv Magyar Művszeti Dj Alaptvny kuratriuma Dbrentei Kornlnak. A djat minden vben a hivatalos Kossuth-dj tadsokkal kzel egy időben adjk t tavaly mrcius 14-n tartottk a ceremnit.

A djat a litera rteslsei szerint idn Dbrentei Kornl kapja; az az r, akinek a Tilos Rdi előtti tntetsen mondott beszde miatt az rszvetsg a napilapok kulturlis rovatainak vezető hrv nőtte ki magt. A beszd miatt kilpett az rszvetsgből Parti Nagy Lajos, majd - az elnksg nyilatkozata okn - Ndas Pter, tovbb Balla D. Kroly krptaljai kltő. Huszont r nylt levlben krte a vlasztmnyt, hogy hatroldjon el Dbrentei beszdtől, s mivel ez a testlet keddi lsn nem trtnt meg, msok mellett kilpett a przai szakosztly elnke, s Grgey Gbor is. A minisztriummal az rk helyzetnek javtsrt folyamatosan egyeztető Irodalmi Kerekasztal a sajthoz mrcius 3-n eljuttatott levelben trgyalsok zavartalansga rdekben helytelentette az rk kztti konszenzus politikai okokon alapul bomlasztst. Levelkben gy fogalmaztak: "Az ri sttusszal nem jr egytt automatikus politikai szerepvllals, ezrt az Irodalmi Kerekasztal helytelent minden olyan megnyilvnulst, amely politikai alapon akarja megosztani a hossz idő ta előszr most megkezdett, kzs rdekeket szolgl szakmai egyttműkdst. [...] Az Irodalmi Kerekasztal kpviselői hasznosnak ltnk, ha az irodalmi letben konszenzus ltal kialakulna egy olyan gyakorlat, amely a szlsősges megnyilatkozsok minden fajtjt szakmai s erklcsi alapon elfogadhatatlann teszi. Mivel az Irodalmi Kerekasztal a kortrs magyar irodalom llami tmogatsi rendszernek s intzmnyi feltteleinek jraszablyozsi trgyalsaira jtt ltre, nem tehet mst, minthogy felszltja az irodalmi let valamennyi szereplőjt, hogy tegyen meg mindent a kvnatos szakmai s erklcsi konszenzus minl hamarabbi megvalsulsrt."

Az alternatv Kossuth-dj kitntetettjnek szemlye vrhatan jabb viharokat kavar, s tovbb fogja nehezteni az Irodalmi Kerekasztal szndknak megvalstst.

Az Alternatv Magyar Művszeti Dj Alaptvny kuratriumnak tagjai: Gyurkovics Tibor r, Jankovics Marcell filmrendező, Makovecz Imre ptsz, Melocco Mikls szobrszművsz s Schrammel Imre keramikus. Az alternatv Kossuth-djat 1996-ban Herndi Gyulnak, 1997-ben Bertha Bulcsnak, 1998-ban Mszly Dezsőnek tltk, majd ngy vig nem tltk oda az elismerst. Tavaly posztumusz djknt Wass Albert rszeslt a djban. Az alaptvnyt Balogh Gyula vllalkoz s Fldvry Gyrgyi hoztk ltre, a djjal jr pnzjutalom sszege a korbbi vekben egy forinttal volt tbb a hivatalos Kossuth-djjal jr pnzjutalom sszegnl.

Npművszeti hagyomnyaink

Sikeres s tmeges knyvbemutat sznhelye volt a minap a bcsfeketehegyi knyvtr: Raj Rozlia s Nagy Istvn Doroszli npi textlik c. knyvt mutattk be. A kiadvnyt Silling Istvn nprajzkutat ismertette kiemelvn, hogy a legfontosabb dolog, hogy ezek a npművszeti dolgok a mi tulajdonunkat kpezik ezrt őrizni kell őket. A bcskai falu npművszeti hagyomnyait fellelő tanulmny foglalkozik a női ltzetektől kezdve a tisztaszoba dsztsvel kapcsolatos npi motvumokkal, a tisztaszobknak a textlikkal val dsztsvel 1900 s 1999 kztt. A knyvbemutat keretben a bcsfeketehegyi knyvtrban alkalmi kzimunkakilltst is szerveztek.

P. I.

jsgri szak nylik

Az jvidki Egyetem Blcsszettudomnyi s Jogi Karn hamarosan befejezik az j jsgri Tanszak megalaptsnak előkszleteit. Dr. Marija Kleut, a Blcsszettudomnyi Kar dknjnak rtestsből megtudhatjuk, hogy az jsgri szakra a jvendőbeli hallgatknak tesztformj felvteli vizsgt szerveznek. Az egyik teszt szerb nyelv s irodalombl lesz, ugyanolyan formban, mint a Jogi Karra jelentkezőknek. A krdsformk jegyzkt a Jogi Kar jegyzetellt szolglatnl lehet megvsrolni. A msik teszt krdsei az ltalnos műveltsgre vonatkozak s az ltalnos gimnziumi oktats szociolgiai, trtnelmi, filozfiai, alkotmny- s polgri jogok tantrgyainak anyagt leli fel.

a KMV nprajzi plyzata

A zentai Thurz Lajos Kzművelődsi Kzpont s a Vrosi Mzeum a Kzpiskolsok Művszeti Vetlkedőjnek keretben Nprajzi Plyzatot hirdet a kvetkező tmakrkben: A farsangi vagy a pnksdi nnepkr szoksai, A lakodalmak trendje, telei, Szabad tma. Gyakorlati tmutat:

A farsangi nnepkr szoksai. Milyen szoksok fűződnek a farsangi időszakhoz? Hogyan nevezik a hamvazszerda előtti napokat? Melyik naphoz fűződik valamilyen esemny, tilalom? Milyen teleket ksztettek, mirt? Krdezztek ki az idős embereket szlőhelyeteken, a hrom-napok szoksairl. A hallottak alapjn rjtok le, sszegezztek, hogy miknt vltozott a farsangi felvonuls s a bőgőtemets szoksa? A forgatknyvet kldjtek be. rjtok le kitől, honnan gyűjtttetek! A farsangi szoksok trgyi emlkeiből őriztek-e nhnyat napjainkig? Ksztsetek kpet, rajzot a maszkokrl a zajkeltő eszkzkről. A farsangi blokrl is gyűjtsetek fnykpeket, s mellkeljtek! A fnykpekkel s videofelvtelekkel gazdagabb tehetitek plyamunktokat. rjatok az jabb kori farsangi mulatsgokrl!

A pnksdi nnepkr szoksai. Milyen szoksok fűződnek a pnksdhz?A vallsin kvl milyen jelentősge van s volt a pnksd napjnak? Meddig jrtak hzakhoz pnksdt ksznteni a kislnyok? Fellesztettk-e jra a szoksokat? A művelődsi egyesletek hol adjk elő a folklorizlt vltozatot? Milyen ajndkot kaptak korbban, kapnak-e most is ajndkot? smerik-e a pnksdlő szvegt s kottjt? rjtok le vagy vegytek hangszalagra! Hnyan jrtak pnksdlni, milyen volt az ltzetk, milyen lobogt vittek magukkal, volt-e nluk egyb dsz? Kldjetek fnykpet, videofelvtelt a feljtott pnksdlőről! Hogyan dsztettk ki a hzakat pnksd tiszteletre? (Rzsa, pnksdi rzsa, bodza, mirt ppen az utbbival?) Milyen trtnetet tudnak meslni a bodzafa s az apostolok kapcsolatrl?

A lakodalmak trendje, telei. Krjk rjtok le milyen teleket ksztettek rgen a lakodalmakra? Mutasstok be azokat az teleket, telksztshez szksges nyersanyagokat, amelyeket helyi jellegzetessgnek tekintenek tven vtől rgebb ta, szlesebb krben is. (Pl. a kupuszini mkos rtes, a felsőhegyi tejfls szrma, ldgge tszta levesbett) Hogyan vltozott a lakodalmi trend az 1910-es vektől napjainkig. Voltak-e s vannak-e kizrlag lakodalmas telek. Volt-e ezeknek valamilyen varzsl ereje. A lakodalmi trendben volt-e klnbsg a csald szocilis helyzete miatt. Hogyan mutatkozott meg a szegnysg a klnbző időszakokban s szocilis helyzetekben? Hnyszor tertettek a lakodalomban. Az egy-egy tkezsnl ki vehetett rszt. Mi az a klt? Gyűjtsetek recepteket s ksztsetek fnykpeket az telekről, a stemnyekről s a tortkrl. Milyen volt a menyasszony- s a nsznagytorta? Ha talltok hres tortaksztőt, mutasstok be őt s ksztmnyeit! Volt-e klnleges alak, kzkedvelt stemny? Volt-e valamilyen klnleges, npszerű tel, amire szvesen emlkeznek? Pldul a lakodalmi birkapapriksnak mi volt a titka? Mutasstok be a krnyezetetekben ismert, hres szakcsokat s ksztmnyeiket? (Mellkeljetek fnykpeket!) Lakodalmakon kvl milyen alkalmakra vllaltak főzst a szakcsnők, illetve a főzőasszonyok? Mi volt a ksa pnz, szoksban van-e mg napjainkban is? Milbe ltzik az a szemly, aki a ksapnzt gyűjti?

Szabad tma. Brmely nprajzi, npművszeti s npkltszeti tmakrből lehet a plyzatra dolgozatot kszteni.

Krjk mellkeljtek a szksges szemlyi s gyűjtsi adatokat. A tanul neve s cme. A felksztő tanr neve. Az adatkzlő(k) neve, szletsi ve s helye, lakcme, foglalkozsa.

A plyamunkkat mrcius 31-ig a kvetkező cmre vrjk: 37. KMV Nprajzi plyzat, Thurz Lajos Kzművelődsi Kzpont, 24 400 Zenta, Posta utca 18. Bővebb felvilgosts a zentai Vrosi Mzeumban Nagy Abonyi gnestől szemlyesen vagy a 024-811-348-as, illetve Beszdes Valritl a 024-524-339-es telefonszmon kaphat.


Cmoldal  |   Klfld  |   Kitekint  |   Belfld  |   Kzletnk  |   Mvelds  |   Kalauz  |   Sport  |   Lapzrta  |   Dokumentumok