Marketing

EupalyazatHungarian Human Rights Foundation
Magyar Sz online
2004. mrcius 18., cstrtk

CMLAPTRTNET

Az lmok egyszer megvalsulnak


Foto: Koltay GergelyHogy valjban ki is mosolyog a Tarka Vilg olvasira a cmoldalrl, azt mind a kajaksport kedveli, mind pedig a magyar szrakoztat zene kedveli mr tudjk. Hisz Gczi Erika neve nem ismeretlen e kt tbor eltt: a montreli "aranyos" s a szuli "ezsts" magyar kajakos lnyok egyike, hisz Montrelban a vilgbajnoki aranyremrt szlt a magyar Himnusz a ngy magyar lnynak -- kztk Gczi Eriknak is --, a szuli olimpirl pedig ezstremmel trtek haza. 1998 nyarn a kajak-kenu vilgbajnoksg hivatalos dalt nekelte, augusztusban pedig az Atltikai Eurpa-bajnoksg zrnnepsgn Almsi Enikvel, a Rockfort egyttes msik lnytagjval, Szab Csilla trsasgban pedig a Szllj, slyomszrnyn cm dallal rvendeztette meg a kznsget, a filmkedvelket, a rdihallgatkat -- kzttk a Temerini Rdi hallgatit is --, a tvnzket.
Sportol a javbl, s elismert eladmvsz. Ezeket az elismerseket termszetesen komoly sikerek elztk meg. A legjelentsebbet -- sportnyelven szlva --, a zenei dobog legmagasabb fokt a Honfoglals cm film cmdala, a Szllj, slyomszrnyn hozta Eriknak, de megelztk fesztivlsikerek, Emerton Dj, koncertsikerek, hogy csak nhnyat emltsnk. s a sorsdnt tallkozs, beleolvads a Kormorn egyttesbe, ahol gy tnik vgleg megtallta helyt.
-- A Honfoglals film zenjnek elkszlte utn egyre gyakrabban vettem rszt a Kormorn lemezeinek elkszt munklataiban, gy sodrdtam, vagyis inkbb olvadtam bele a csapatba. Ez nem volt egy tudatos hvs, de letisztult, hogy hol a helyem a zenben. Nagyon sokig keresgltem. Azt hiszem, a Kormornban megtalltam a helyem. Amennyire rgen a sport megszllottja voltam, annyira vagyok most a zene megszllottja. Rjttem, hogy egyszerre csak egy dolgot lehet igazn jl csinlni, s n most a zenlst szeretnm nagyon jl csinlni. Dzsessztncot tanulok -- ez helyettesti most a sportot az letemben --, s szvesen nekelnk olyan dalokat, amelyekben az neket ssze tudnm kapcsolni a tnccal. Szeretnk sok lemezt kszteni, mert gy rzem, nagyon sok kiratlan dolog van bennem. Szeretek dalokat rni s hangszerelni ket. Azt hiszem, minden nekes a szllemezn tud igazn nmaga lenni. s hiszek abban is, hogy az lmok egyszer megvalsulnak. Feltve, ha szvnk-lelknk benne van...
- Sikeres voltl a sportban, a Megfestett rzsek cm albumod rmmel tlt el, most a Kormornnal is sikeres vagy. jabb szllemezen, szllemezeken kvl, mi az, ami mg hinyzik az letedbl?
-- Egyetlen dolog van, amire mindennl jobban vgyom, ez pedig az, hogy legyen egy igazi, meghitt otthonom, egy olyan trssal, akivel harmniban, boldogsgban, egy csaldknt lek. Voltak nagyon szp prkapcsolataim, amelyek mind szp emlkei az letemnek, az igazi otthonteremts gondolata azonban az elmlt nhny vben foglalkoztat komolyan. J a kapcsolatom a csaldommal, sok bartom van, teht gy rzem, j irnyba haladok az letemben. Vlemnyem szerint mindenki felels a sajt sorsrt, s nyilvn a magam sorst is n alaktottam gy. n vagyok a felels mindazrt, ami az letemben trtnt vagy ebben az esetben nem trtnt. s taln azrt is alakult gy, hogy gondolkozzak el, vajon mirt van ez gy. S ez a tprengs, a tapasztalatok taln elvezetnek nhny olyan felismershez, hogy mi az, amit nem csinltam jl, mi az, amit mskpp kell csinlnom ahhoz, hogy a sajt csaldom ltrejhessen.
- Ezen tl mit vrsz a 2004-es vtl?
-- Igazbl az elvrsaim tbbnyire nem konkrt dolgok, hanem inkbb egy minsg az letemben. Ez pedig az, hogy minden a legjobban alakuljon krlttem s velem, s ez ad egyfajta nyitottsgot. Termszetesen vannak konkrt cljaim s az ezekhez kapcsold tervek. Ezek a tervek pont ebbl a nyitottsgbl addan elg rugalmasak, ezek csak egyfajta irnytk. Ebben az vben nem kszlk klnsen semmi jra, ez nekem inkbb egy feltltd vem lesz az letemben. A Kormorn egyttest Koltay Gergely irnytja s mg nem ltnk le megbeszlni az ez vi terveket. Ahogy Gergt ismerem, biztosan lesz valami j a Kormorn letben 2004-ben is, amivel meglepjk a Kormorn rajongit.
- Mit zensz a Tarka Vilg olvasinak?
-- Ha vannak megvalsulatlan lmaik, vgyaik, ksztsenek egy tervet, hogy hogyan vlthatnk ket valra, s kezdjenek hozz a megvalstsukhoz mg ma.
Ksznjk a szp dalokat, a szp gondolatokat, s a kellemes beszlgetst, amit a budapesti nvrokkonnak, Varga Gabriellnak is nagyon ksznk:

Varga Jzsef

KALANDTRA

Borostyn s szoljankaCsak b vtizede kapta vissza eredeti, 300 ves nevt, a Szankt Petyerszburgot. 1914-ben tkereszteltk az oroszul jobban hangz Petrogrdra, majd Leningrdra. Szentptervr ma ismt az, ami mr alaptsakor volt: Oroszorszg legeurpaibb vrosa.
A mvelt s vilgltott Nagy Pter cr kezdemnyezte a vrosalaptst ott, ahol a Nva a Finn-blbe torkollik. Rosszabb helyet keresve sem tallhatott volna a mocsaras, folyk s szigetek szabdalta, rvizek sjtotta, radsul llandan szeles, hideg terletnl. Az egsz udvar, az ptszek s a mrnkk is prbltk lebeszlni tervrl, m hajthatatlan maradt. Ablakot akart nyitni Eurpra -- gy fogalmazott. Akkoriban a Balti-tengeren voltak a fldrsz legfontosabb vzi tjai; a Hanza-vrosok irnytottk a vilgkereskedelmet. Ezrt volt olyan lnyeges a balti-tengeri kijrat megszerzse, amelyrt hossz hbor dlt a svdekkel.


Rgi-j fvros
Alig akad olyan telepls a vilgon, amelynek pontosan ismerjk szletsi dtumt, de Szentptervr -- ahogy mi nevezzk -- kivtel: a vrosalapts 1703. mjus 27-n trtnt. A cr maga kr gyjttte az ltala annyira csodlt itliai s francia ptszet legnevesebb kpviselit. Megterveztette a palott, az egsz udvart, a templomokat, vatikni mintra az rkdsorokat s tereket, a nyri rezidencit Versailles alapjn. Az ptkezs tempja a technika mai szintjn is elkpeszt volt: kilenc v alatt, a mocsarak lecsapolsa utn egsz vros plt gyrakkal, kiktkkel egytt. Jobbgyok tzezrei dolgoztak jjel-nappal, tbbsgk letvel fizetett a cr nagyszabs terveirt. A cri udvar 1712-ben kltztt t Moszkvbl, attl fogva szmtott Oroszorszg fvrosnak egszen 1918-ig.


Ngyszz kil arany
A mra kzel tmilliss duzzadt nagyvros kzpontja egysges kpet mutat, hiszen egyetlen terv alapjn plt: az pletek tbbsge klasszicista s barokk. A kor legjei ma is kprzatosak: a Pter-Pl szkesegyhz aranyozott tornya rekordnak szmt -- mig ez az orszg legmagasabb templomtornya. 122 mtervel ez az etalon: ennl magasabb pletet nem szabad felhzni. rlhetnek a loklpatritk, mert ez azt jelenti, hogy Szentptervr sosem lesz a felhkarcolk metropolisza. Lenygz a vros, s egyben az orszg legnagyobb temploma, az Izsk szkesegyhz is. Kupoljnak bortshoz 400 kg aranyat hasznltak fel. Francia tervezje lmodta meg a Palota tren ll, egyetlen kbl kifaragott alexandriai oszlopot is, amelyet nem rgztettek -- csupn sajt slya tartja a helyn. Ha mr a Palota tren jrunk: itt ll a (vilg)trtnelemben sorsfordt szerepet jtsz Tli palota, melynek termeiben az Ermitzs kapott helyet. Ez a vilg legnagyobb mzeuma: ezer terem vrja az rdekldket, de a 3 milli (!) killtsi trgynak gy is csupn egytdt tudjk bemutatni.


Fehr szerelmes jszakk
Szentptervrt nem vletlenl nevezik szak Velencjnek. Az egykoron szz szigetbl -- hatalmas munkval -- negyvenkettt hagytak meg. Hatvannl tbb foly, patak s kisebb vzfolys szeli t a vrost s krnykt, a hidak szma tbb mint 580. Ezek kzl hsz nyithat, hajnali 2 s 5 ra kztt az sszeset felnyitjk a hajzs szmra. Rosszul jr az, aki ekkor a Nva tlpartjn reked -- a ltvnyossgok ugyanis a bal parton tallhatk. Hogy ki jrja az utckat hajnalban? A hres fehr jszakkon sok turista, no s a szerelmesprok. Mjustl jlius vgig tart ez a klnleges ltvnyossg, az szaki fny sejtelmes, dereng homlyba burkolja a vrost jjel is, csak az arany kupolk vilgtanak.


* Mit egynk? -- Kavirt, pezsgt s a vros specialitst, a szoljankt. Ez ss uborkbl, marhahsbl, fstlt sonkbl ll, savanyks leves, kzel ll a magyar zlshez. A pirog lngos szer, hssal, zldsggel tlttt slt tszta.
* Hol kvzzunk? -- A vros leghresebb irodalmi kvhza a Nyevszkij proszpekt 18-ban tallhat, ez volt a 19. szzad mvszeinek tallkahelye. lltlag Puskin is itt hrpintette fel utols cssze tejt a vgzetes prbaj eltt.
* Stk -- Kihagyhatatlan a grnittal burkolt Nva-part, ahonnan az vros nevezetessgeiben gynyrkdhetnk. A vros futcja a nyolcsvos Nyevszkij proszpekt, amit eredetileg is erre a clra szntak s az Admiralitstl az Alexander Nyevszkij monostorig vezet. Ez ma a vros "tere": a legfbb zletek, ruhzak, sznhzak s mzeumok tallhatk a szles sugrton.
* Kirndulsok -- Petrodvorec, a crok elegns nyri rezidencija Versailles mintjra plt: kastlyokkal, parkokkal, szkkutakkal s aranyozott szobrokkal. A Finn-bl dli partjn fekszik, flrs hajttal kzelthet meg. Carszkoje Szelban nem kisebb hressg szletett mint Puskin -- a szovjet idkben Puskinonak is neveztk. F ltvnyossga a kk-fehr sznekben pompz, aranykupols Katalin-palota. Itt tallhat Eurpa legnagyobb s egyik legdszesebb blterme, valamint a legends borostynszoba. A vrostl dlre, 26 km-re fekszik. (Gyngy)

MLTIDZ

Az idjsls mltja

Ma mr teljesen termszetesnek vesszk, hogy a tvt vagy a rdit bekapcsolva meghallgathatjuk a napi idjrsjelentst. gy el tudjuk dnteni, rdemes-e a htvgn kerkprtrra indulni, vagy inkbb maradjunk otthon a j meleg szobban. A rgi idkben nem volt meg ez a knyelem. Akkor honnan tudtk az emberek, milyen id vr rjuk az elkvetkez idszakban, ami felettbb fontos volt, hiszen seink kizrlag fldmvelssel s llattenysztssel foglalkoztak, s bizony egy-egy jgvers elvihette volna az egsz termst? Feltalltk magukat: gy jsoltak, hogy megfigyeltk a termszetben vgbemen vltozsokat.
Az ember az t krlvev termszetet figyelve, a termszet ltal meghatrozva alaktotta ki eszkzeit. A tudomny csri ott rejtzkdnek a primitv korszakok ismeretanyagban. A gyjtgets sorn az ember megismerkedett a termszettel -- nvnytani, llattani, ghajlattani ismeretekre tett szert. Megismerte a csillagszat alapjait, s a tzgerjesztssel, a klnfle szerszmok elksztsvel fizikai, matematikai, kmiai alapismeretei is gyarapodtak. Hamarosan trvnyszersgeket ismert fel, kpes lett az elvonatkoztatsra, jabb s jabb szerkezetek ltrehozsra.
Idvel nemcsak a termszetes anyagokat, hanem a termszetes energikat is kpes lett hasznostani. Hasznostja az emberi ert, a nagyobb kifejtst ignyl munkkhoz az llati ert, majd olyan egyszer szerkezeteket alkot, amelyekkel a vizet s a szelet is munkra fogja. Az ember br lland harcban llt s ll a termszettel, rsze annak, s a kzvetlen krnyezetben otthonosan rzi magt. Hogy megfelelen tudjon alkalmazkodni, a termszet jelensgeit, vltozsait llandan figyelnie kellett. Az idjslsok is az ilyen lland megfigyelsek, kzvetlen tapasztalatok eredmnyei, amelyekbl az idk folyamn termszetesen kirostldtak a tves megllaptsok. A szabadban l, dolgoz emberek, a psztorok llandan ki voltak tve az idjrs szeszlyeinek, s gy j helyi elrejelzst tudtak adni.
Nzznk meg nhny tapasztalaton alapul idjslst:* Es -- Es lesz: ha udvara van a holdnak; ha szivrvny ltszik a hold krl; ha a hold szne nagyon srga; ha reggel szivrvny van; ha bokrosodnak a felhk; ha a tvoli hegy kzelinek ltszik; ha "pipzik a hegy; ha elmarad a hajnali harmat; ha messzire hallatszik a harangsz, a vonatzaj, a patak csobogsa; ha a csendes, meleg idben a fldn portlcsrek keletkezne; ha a fst lecsap; ha ersebben cspnek a legyek, sznyogok, bolhk; ha a madarak hangosabbak, nyugtalanok; ha a fecske alacsonyan szll, a varj sokat krog; ha a hangyk ersen futkroznak; ha a kakasok gyakrabban kukorkolnak; ha sokat mosdik a macska; ha a barmok a levegt szaglsszk s sokat bgnek; ha a kutyk fvet esznek, a fldet harapdljk; ha a hm llatok kzslsre tehetetlennek mutatkoznak; hajnali es "nem kr szllst", mert hamar tvonul; szivrvny megjelense utn mr nem lesz es.
Az ember is megrzi az es kzeledtt: fejfjs, reums fjdalom, bgyadtsg, lmossg, szraz tenyr jelzi. A kzeled esre utal nhny anyag megvltozott tulajdonsga: a fatrgyak bedagadnak, nehz a dugt kihzni, a kender szlai sszehzdnak, a hajszlak megnylnak, a k nyrkos lesz, a gyertya serceg, a s sszell.
Jges kzeledtt a felhk sznrl, a mennydrgs klns, morajl hangjrl lehet flismerni. A kzeli vihart jelzi az is, ha az erdei madarak hirtelen elhallgatnak. * Jges -- Jges lesz: ha nagy tornyos fellegek kzelednek s a fehr felhk szaladnak az gen; ha a felh alja ler a fldre; ha nagy melegben hirtelen hideg szl kerekedik; s szrke fellegek kzelednek.
* Ers szl -- Ers szlre utal, ha napnyugtakor vrs az g alja; ha srn ltszanak a csillagok; ha a hold vrsnek ltszik; ha a nap felkeltekor vrsnek ltszik.
* Szraz meleg -- Szraz meleg id vrhat: ha a nap felkeltekor tiszta; ha reggel s napnyugtakor leereszkedik a kd; ha bsges a harmat; ha a tcsk jszaka ciripel; ha a fecske, a pacsirta magasan szll; ha a pk a hlja kzepn terpeszkedik; ha a hzillatok nyugodtak, jkedvek.
* Vltozs -- Vltozik az id: ha a kakas jszaka kukorkol.
* Hideg -- Hideg lesz: ha a nap sugarai felkelte eltt mr ltszanak; ha a csillagok igen fnyesek; ha a varjak gylekeznek s ersen krognak; ha a vadliba dlnek szll.
* Havazs -- Havazni fog: ha homlyos felhk bortjk az eget.
* Olvads -- Olvadni fog: ha a kakasok nagyon kukorkolnak. (A nvnyek, llatok viselkedse hossz tv idjrsi elrejelzst is adhat.)
* Hossz sz -- Hossz lesz az sz, ha a gymlcsfk msodszor virgzanak.
* Korai tl -- Korn bell a tl, ha a vadludak mr szeptemberben dl fel hznak.
* Kemny tl -- Hossz, kemny lesz a tl: ha a vakondok sszel igen magasra trnak; ha a hangyk mr nyr vgn nagy bolyt ptenek.
* Enyhl -- Nem lesz nagy hideg mr: ha a fecskk kora tavasszal megjnnek.

MRCIUS 22-E S 23-A:

A vz s a meteorolgia vilgnapja

Minden v mrciusban, kt nagy jelentsg kolgiai nap tallhat a zld kalendriumban. 22-n a vz vilgnapjt, mg 23-n a meteorolgiai vilgnapot nnepeljk.
Vletlen egybeess folytn az ENSZ minden v mrcius 22-t jellte meg a vz vilgnapja szmra. A Nemzetkzi Meteorolgiai Szervezet mr 1946-ban ltrehozott egy hidrolgiai bizottsgot, mert felismerte, hogy az ghajlati ismeretek jl hasznosthatk a vzgyi tervekben. A nemzetkzi "vznap" kijellse azonban csak 1992-ben, az ENSZ ltal szervezett Rio de Janeir-i Krnyezetvdelmi Vilgkonferencin trtnt meg. Az esemnyhez kapcsold rendezvnyek megszervezsre minden vben egy-egy neves nemzetkzi intzmnyt krnek fel, amely a nap tematikjt is ajnlja.
A meteorolgiai vilgnap jval rgebbi kelet, ezt 1961 ta nnepeljk. Ezen a napon az ENSZ gisze al tartoz Meteorolgiai Vilgszervezet, a World Meteorological Organization (WMO) megalakulsra emlkeznk. A WMO eldje, a Nemzetkzi Meteorolgiai Szervezet (IMO) ugyan mr 1873-ban megalakult, de ez nem kormnykzi szervezet, hanem inkbb "tuds trsasg" volt. 1950 mrcius 23-n alakult t az IMO olyan nemzetkzi szervezett, amelyben az egyes orszgok kormnyszinten kpviseltetik magukat. Mra mr a Meteorolgiai Vilgszervezet az ENSZ legnagyobb szakostott nemzetkzi szervezetv ntte ki magt s tagja a vilg valamennyi llama.
A Meteorolgiai Vilgszervezet szempontjbl a kt letfenntart krnyezeti elemhez kapcsold jelensgek annyira sszefggnek, hogy sok orszgban a kt vilgnapot egytt, kt napon keresztl nneplik. Hagyomnny vlt az vek sorn az is, hogy ezeken a napokon a szervezk az egsz emberisget rdekl krdskrk valamelyikrl emlkeznek meg.

LET S EGSZSG

g ajak

Az afta

Tlen s a tavaszi vitaminhinyos hnapokban tbbeknl alakul ki apr, g fjdalommal jr fekly a szjban. Az immungyengesgen kvl oka lehet telallergia, vashiny s a rossz fogkefe is. Az afta kisebb mret kifeklyeseds a szj nylkahrtyn. Orvosi nyelven ltalban a stomatitis aphthosa nvvel illetik.
Egyenknt vagy csoportosan jelenik meg felsznes, fjdalmas kimards formjban a szj bels nylkahrtyjnak felletn. Szeglye ltalban enyhn kiemelked, srgs szn, mely krl vrs terlet lthat. Nha srgs anyag fedi. Slyosabb esetekben kimerltsg, lz s duzzadt nyirokcsomk is trsulnak a tnetekhez.


Hagyomnyos kezelsi mdja
A recept nlkl kaphat gygyszerek legfbb sszetevi a helyi rzstelentk, mint pldul a benzocain, melyek cskkentik a fjdalmat, valamint baktriuml hatanyagok, melyek karbamid-peroxidot (Hiperol) tartalmaznak.
A receptre kaphat gygyszerek kz tartoznak a ferttlent szjvizek, melyek f hatanyaga a klrhexidin, valamint a gyulladscskkent termkek. Tbb seb egyttes megjelense esetn antibiotikumot tartalmaz szjbltt is felrhat az orvos; ezek f hatanyaga a tetracyclin.


tkezsi tancsok
Akik gyakran panaszkodnak kijul aftra, gyakran glutnrzkenyek. Ez az anyag a bzban s ms gabonkban tallhat meg. Egyeseknl a glutn elhagysa cskkentette a visszatr afta elfordulst, fggetlenl attl, hogy a vizsglt alanyok coeliakiabetegsgben (krnikus tpllkozsi hiny, felszvdsi zavar) szenvedtek-e vagy sem. Msoknl a glutn elhagysa nem bizonyult hatsosnak (azoknl a pcienseknl, akik visszatr aftra panaszkodtak ugyan, de nem szenvedtek coeliakiban). A kijul aftra panaszkod betegek kzl azok, akiknek vrben megtallhat a glutn egyik sszetevjnek, a gliadinnak az antitestje, jl reaglnak a glutnmentes ditra, akkor is, ha nem tallnak nluk coeliakira utal szvetelvltozst.
Ltezik egyb telrzkenysg vagy allergia, mely tovbb rontja az afts betegek llapott. A visszatr aftra panaszkod betegek fele telallergiban szenvedett, s ezeknek az allergn tpanyagoknak az elhagysval legtbbszr jelents javulst rtek el. Habr a jellegzetes allergis mechanizmusnak csupn kis szerepe lehet a betegsg kijulsban, a visszatr aftval kzd pciensek mindenkppen beszljk meg orvosukkal az telrzkenysg diagnzist s kezelst. Szmos embernl az allergia kezelse mr nmagban jelents javulst hoz az egszsgi llapot tekintetben.


Vltson fogkrmet!
A rosszul illeszkedo fogsortl, durva fellet tmstl s a fogszablyztl ered kisebb srlsek slyosbthatjk az afts panaszokat. Ilyen esetben mindenkppen vgeztessnk fogszati kezelst!
Tbb vizsglat igazolta, hogy a ntrium-lauryl-szulft (SLS), mely szmos fogkrmnek sszetevje, potencilis forrsa az afts megbetegedsnek. Az egyik ksrlet sorn a legtbb kijul afta eltnt a szjbl kizrlag azltal, hogy a pciensek az SLS-t tartalmaz fogkrmet hrom hnapig kerltk. Az SLS a feltevsek szerint azltal nveli az afta kialakulsnak rizikjt, hogy feloldja a szjban tallhat vdrteget (mucin). A kijul aftra panaszkod betegek prbljanak nhny hnapig SLS-mentes fogkrmet hasznlni, s bizonyosodjanak meg rla, hogy nluk ez a vltozs pozitv hatssal jr-e!A nagy stressz is negatv irnyba befolysolhatja az afts megbetegedst.


Afta ellen vitaminokkal
A vas- s B-vitamin-hinyban szenved pcienseknl meglepen gyakran fordul el kijul afts megbetegeds. Az ilyen hinyllapotok kezelse a legtbb esetben cskkentette az afta kijulst, illetve teljesen megszntette azt. A B-vitaminok kiegszt szedse -- 300 mg B 1-vitamin, 20 mg B 2-vitamin s 150 mg B 6-vitamin -- a pciensek egy rsznl pozitv vltozst hozott. A thiamin (B1) hinyt kifejezetten az afta kijulsnak megnvekedett rizikjval hoztk sszefggsbe. A vas ptlsnak mennyisgt egy vashinyt megllapt diagnzis utn lehet meghatrozni.
Egyes elzetes ksrletekben a cinkhinyt is sszefggsbe hoztk a recidv afta jelensgvel. Napi 150 mg cink szedsvel az afta kijulsa 50--100%-kal cskkenthet. A cinkhinyban szenved pcienseknl tapasztaltk a legltvnyosabb eredmnyt.
Egyes visszatr aftban szenved betegek jl reagltak a Lactobacillus acidophilus s a Lactobacillus bulgaricus helyi vagy belsleg trtn alkalmazsra.


Gygynvnyek aftra
Azt az desgykeret, melybl eltvoltottk a glycyrrhizicsavat, deglycyrrhizinlt desgykrnek nevezik (DGL). A glycyrrhizicsav az desgykr hatanyaga, mely vrnyomsnvel s vzvisszatart hatsrl ismert. A gykr sebgygyt s nyugtatkomponensei megmaradnak a DGL-ben. Ha a DGL-t meleg vzbe keverjk, s szjbltsre alkalmazzuk, cskkenthetjk az aftk gygyulsi idejt.
Az aloe poliszacharid acemannont tartalmaz gl jelentsen felgyorstja az afta gygyulsi idejt. A glt naponta ngyszer alkalmaztk.
Az echinacea vrusl, immunerst s gyulladscskkent. A 4 ml echinacea-oldattal hrom-ngy percig kell blgetni a szjat, aztn le lehet nyelni. A procedrt naponta hromszor megismtelhetjk.
A kamilla szintn ajnlhat aftra s egyb szjregi irritcikra, hiszen nylkahrtya-nyugtat.
A hydrastis candensis szintn bevlt szjblto afta kezelsre.
A npgygyszat egy msik gygynvnynek, a mirrhnak is sebgygyt hatst tulajdont, elssorban szjregi s nyirritcik esetben. 200--300 mg nvnyi kivonatot vagy 4 ml mirrhatinktrt kell meleg vzben elkeverni, s ezzel blgetni.
Azok a gygynvnyek, amelyek vrzscsillaptknt (adsztringensknt) ismertek, rgta hasznlatosak az aftk okozta fjdalom enyhtsre. Ezek a nvnyek rendszerint csersavat tartalmaznak, melyek cskkentik a gyulladst. blgetknt hasznlhatjuk ket, de egyiket sem szabad lenyelni! Ide tartozik az aprbojtorjn, a geranium, a pimpf, a tlgy, a metng s a varzsmogyor. (Idel -- Reformletmd magazin)

LET S EGSZSG

Fehrje-felhalmozds

Normlis esetben a szervezetben nem tallhat fehrje. A ritka betegsg onnan kapta a nevt, hogy az amiloid felhalmozdik a klnfle szvetekben. Nem tudjuk, hogy ltalban mi okozza a jelensget. Bizonyos formi azonban hosszan tart fertzs vagy gyullads kvetkezmnyeknt alakulnak ki.
A betegsget tbb csoportra lehet felosztani, a fehrje klnbz tpusai alapjn. Az elsdleges vagy primer amiloidzis esetben a kivlt ok ismeretlen. De a csontvelben termeld plazmasejtek rendellenessgvel is kapcsolatban lehet. Szekunder amiloidzisban az llapot idlt betegsgek (pldul tuberkulzis, csontvelgyullads, reums zleti gyullads) kvetkezmnyeknt fejldik ki.
Az amiloidzis ritkn rkletes formban is elfordulhat. Ebben az esetben jellegzetes az idegrenszer megbetegedse. A betegsg negyedik tpusa az regedsi folyamattal egytt jelentkezik, s fknt a szivet rinti. A fehrje-felhalmozds sok szerv mkdst zavarhatja. Sokaknl csak enyhe, mg msoknl slyos, letveszlyes llapot alakulhat ki.
A primer amiloidzisban jellemzen a szv, td, br, nyelv, pajzsmirigy, a belek s az erek rintettek. Szekunder amiloidzisban gyakoribb a lp, a mj, a mellkvese s a nyirokcsomk megbetegedse. Az amiloidzist nehz felismerni. A betegsg gyanja akkor merl fel, ha az rintett egy vagy tbb szerv mkdse elgtelenn vlik. Szvelgtelensg, lgzsi nehzsg, a nyelv megvastagodsa, elgtelen pajzsmirigymkds, mj- s veseelgtelensg alakulhat ki. A kros fehrjt a vgbl vagy a szj nylkahrtyjbl lehet kimutatni, egy specilis festsi eljrssal. A betegsg kezelse a klnbz csoportokban eltr.
Ha ms betegsg okozza, az alapbetegsg kezelsvel rendszerint cskkenthetk a tnetek. Bizonyos esetekben a fehrjt termel daganat mtttel eltvolthat. Ha az amiloidzis slyos szervkrosodst okozott, szervtltets (pldul vese) lehet a megfelel gygymd. Gyakori problma, hogy az tltetett szervekben ksbb ismt kialakul a betegsg.
Az rkld formban a betegsg a mjbl indul ki, emiatt az llapotromls elkerlst mjtltetssel lehet elrni.

ZLDSGLEXIKON

Kelkposztval a csontritkuls ellen

A kelkposzta zldpiacaink knlatnak rendszeres gazdagtja. Azok szmra ajnlatos, akik kalciumhinnyal kzdenek. Msik rtke, hogy sok A-vitamint tartalmaz. Kt fajtjt klnbztetjk meg, az egyik kkes-hamvas szrke level, a msiknak vilgosabb, zldbe hajl levelei vannak. Mindkt fajta nagyon rtkes. Br a kposztaflk csaldjba tortozik, tprtke nagyobb, mint a fejbe borul kposzt. Levelnek svny- s vitamintartalmt a zld szne hatrozza meg s termszetesen egyben az, hogy milyen tpanyag fldben termett.
Gygyt hatsa: A vitaminok s svnyok nagy szerepet jtszanak egszsgnkben. A legtbben ezrt a vitaminokat ptl pirulkhoz folyamodnak. Azt mg mindig nem lehet megllaptani mennyire tudja hasznostani a szervezet a vegyileg ellltott vitaminokat. S elfogadott az a megllapts, hogy a vitaminok s svnyok leginkbb termszetes krnyezetkben hasznosulnak, teht a tpllkban, s a tpllkkal jutva a szervezetbe. Az idelis felszvds gy is szmos tnyezhz ktdik. svnyok s vitaminok gtolhatjk vagy serkenthetik a felszvdst, a tbbi pedig a vizelet vagy szklet tjn kikerl a szervezetbl.
Csonterst: A kelkposzta esetben a kalciumtartalmat a szervezet idelisan fel tudja hasznlni, a magnziummal s a kliummal egytt. Ez klnsen az ids embereknek fontos, mert szervezetk ltalban nem tartalmaz elegend kalciumot, gy csontjuk megritkul, trkenny vlik. A kelkposztval javthat ez a helyzet.
Vrnyoms szablyz: A kelkposztban elfordul klium igencsak jtkony hatssal van a szervezetre. A kalciummal egytt szablyozza a vrnyomst, valamint hat a szvizom mkdsre, a szablyos szvversre.
Rkellenes hats: A kposztaflk csaldjba tartoz kelkposzta szintn kitn rkellenes lelmnk. Ezt a benne lev sulforaphane nev anyag segti el, amely arra sztnzi a szervezetet, hogy minl tbb rkellenes enzimet termeljen.
Serkenti az immunrendszer mkdst: A kelkposztban nagy mennyisg bta-karotint tallunk. Ez teszi lehetv, hogy fogyasztsval lnyegesen elsegtjk az immunrendszer mkdst s ezzel az egsz szervezet vdelmt.
Gyulladsos betegsgekre: Az A-vitamin tartalmnak ksznhetjk, hogy gygytlag hat a kelkposzta a testnk brmelyik rszn lev gyulladsos elvltozsra. Az A-vitaminnak ez a tevkenysge sikeresebb ebben az esetben, mert maga a kelkposzta E-vitamint is tartalmaz, amely segti az A-vitamin hasznostst. A benne lev C-vitaminnal kitn vdelmet nyjt a rkos daganatok ellen.
Szemlyisg kiegyenslyozja: A B-vitaminok rendkvl nagy hatssal vannak az emsztsre s az idegrendszerre. Ha ehhez csatlakozik mg egy-kt svny, mint a magnzium s a mangn, s a kelkposztban minden lehetsg megvan erre, tbbszri fogyaszts utn kiegyenslyozott szemlyisgnek rezzk magunkat.
Elksztsi md: Ha a kelkposztt fzelknek ksztjk el, gyeljnk arra, hogy a vizet amiben megfzzk, ne dobjuk ki. Inkbb kevs vzben fzzk, illetve proljuk s teljes egszben fogyasszuk el. Ha kraszeren hasznljuk a kelkposztt, legjobb, ha a nyers kicentrifugzott levt fogyasztjuk. Mivel nem ppen zletes a kelkposztal, ajnlatos ms zldsglvel keverni. Ha a srgarpa, vagy ckla sem adja meg az elfogadhat zt, prblkozzunk meg az anansszal. Ebben az esetben hasznlhatunk konzervbl is, ha msknt nem tudunk hozzjutni. Termszetesen, sokkal jobb lenne a friss anansz, mert abban hinytalanul rvnyeslhetne a benne lev bromlian nev fehrje emszt enzim, amely a hkezels sorn krosodhat. A gymlcs s zldsgfle keverse egy tkezs alatt nem ajnlatos, mert szerkezeti sszettelk klnbz, ami az emsztsnl jtszik szerepet. Az anansz esetben azonban eltrhetnk a szablytl, mert tartalmazza az llati s nvnyi fehrjt felbont bromelian enzimet s ezzel az tkezs utn hozzsegt a zavartalanabb emsztshez.

sszelltotta V. A.


JOGI SAROK

Kiszolgltatottan

Avagy a bankok csak a sajt rdekeiket nzik, az gyflt nem

Az utbbi kt vben ismt kezdtnk a bankokhoz folyamodni klnbz klcsnkrt, arra szmtva, hogy a korbbi vtizedek sorn megszokott felttelek mellett juthatunk laksvsrlsi, vagy tatarozsi, feljtsi, esetleg msfle klcsnkhz. Az a gond, hogy az eltelt idszakban nemcsak mi vesztettk el a bankok irnti bizalmunkat, hanem a bankok vezeti is felokodostak, msknt viszonyulnak a dolgokhoz, mint annak idejn. Nem hajlandak kockzatot vllalni, bekalkulljk az inflcit a klcsnsszegbe, teht ktszer is meg kell gondolnunk, hogy vajon rdemes-e klcsnrt folyamodnunk vagy sem. Ezt nem csak a magas kamatok miatt mrlegeljk, hanem van itt egy msik dolog is, a jelzlog. Korbban is szoks volt jelzlogot tenni az ingatlanra, de ezt a fajta biztostkot nem kezeltk tlsgosan szigoran, legalbbis nem annyira szigoran, mint manapsg. Jelenleg az a helyzet, hogy amikor klcsnrt folyamodunk a bankokhoz, tulajdonkppen egyoldal szerzdst runk al, mert a bankok valjban teljesen be akarjk biztostani magukat, hogy visszakapjk a pnzket, ezrt mind szigorbb s szigorbb intzkedseket hoznak.
Jogilag sokszor nem tudunk azonosulni a bankok feltteleivel, mert itt sz sincs klasszikus szerzdsszerkesztsrl, teht olyanrl, amit a polgri trvnyknyv is ismer, ami az ads-vtel jogi szablyai alapjn rdik. A bankok ltal diktlt felttel sokszor az gyfl rdekeivel is ellenttes, nem ritkn amikor az gyfl bankhitelt ignyel ingatlan vsrlshoz, valjban kimondottan kiszolgltatott helyzetbe kerl, de mivel geten nagy szksge van a klcsnre, knytelen elfogadni a bankok diktlta feltteleket.
Mit tud ilyenkor ajnlani a szakember? Egyszeren csak azt, hogy mindenki figyelmesen s alaposan olvassa el a hitelszerzdst mieltt azt alrn, s ha valamit nem tud kellkppen rtelmezni, akkor flttlen krje ki jogi szakember, gyvd segtsgt. Fontos, hogy tudja, hogy mit r al, s amire szerzdtt az vajon milyen kvetkezmnyekkel jr. Arra kell leginkbb koncentrlnia, hogyha majd olyan helyzetbe kerl, hogy esetleg nem tud idben fizetni, akkor mi vr r. ltalban ilyenkor az szokott trtnni, hogy az ads szerzdsszegst kvet el, ami gyakorlatilag abbl ll, hogy nem teljesti a havi trlesztrszletet, ekkor a bank mindjrt rsen van, figyelmezteti, felszltja t, majd a klcsnszerzdsben meghatrozott id lejrta utn, a bank egyszeren felmondja a szerzdst. Erre ltalban akkor kerl sor, ha jnhny trlesztrszlet kimarad. A szerzds felmondsa azt jelenti, hogy attl az idponttl kezdve az egsz sszeg, amire szerzdtt, azonnal rvnyess, esedkess vlik. Ilyenkor a banknak jogbanll eldnteni, hogy melyik garancival kvn lni, hiszen ezrt biztostotta be magt, s a msik flnek szmolnia kell azzal, hogy mindig a leggyorsabb s a leghatkonyabb mdszert fogja vlasztani. Ezrt fontos, hogy j elre az gyfl tisztban legyen azzal, mit tartalmaz a hitelszerzds, milyen szankcik vrhatk, ha majd egyltaln nem, vagy hatridn tl fizeti a kltsgeit.

Varj Mrta


KAMASZOKRL

Clamydia

Amikor nemi ton terjed betegsgrl beszlnk, tbbnyire a szifilisz, a kank, vagy az AIDS jut az esznkbe. Kevesen gondolnk, hogy a civilizlt orszgokban a legelterjedtebb nemi betegsg a clamydia-fertzs. Ez azonban nem jelent egyben betegsget is, mivel a fertzsek hetven-nyolcvan szzalka tnetmentesen zajlik, ami tovbbi veszlyforrst jelent. A hordozk ugyanis tovbb terjesztik a krt, anlkl, hogy k vagy partnerk tudnnak errl.
Gondot jelent, hogy a terhesek kztt is krlbell tz szzalk a fertzttek arnya. A clamydival fertztt vrandsok kztt jval gyakoribb a vetls s a koraszls. Az desanya a szls alatt megfertzheti gyermekt, akinl nehezen gygyul, makacs kthrtya-gyullads (nagyjbl minden negyedik esetben), vagy tdgyullads (hozzvetleg tz szzalkban) alakulhat ki. A betegsgek nem kzvetlenl a szls utn, hanem azt kveten hrom-hat httel jelentkeznek az jszlttn.
A clamydia gynevezett sejten belli baktrium (s nem vrus!). Ez azt jelenti, hogy csak a fertztt szervezet sejtjeiben kpes szaporodni. Hrom faja van. A legelterjedtebb a nemi ton terjed, amely a nemi szervek gyulladst (nknl, frfiaknl egyarnt), az jszlttek tdgyulladst, s a trpusokon elfordul, fertz kthrtya-gyulladst okozza. A msik gyerekek s felnttek tdgyulladst idzi el. Cseppfertzssel terjed, csak "rokona" a nemi ton terjednek -- akrcsak a madaraktl kaphat, sz intn tdgyulladst okoz faj.
A nemi ton terjed clamydia-fertzs a nemi szervek als rszben kezddik, majd felfel haladva jabb terleteket r el, ezrt felszll betegsgnek nevezik. A nknl sokszor csak akkor jelentkeznek a tnetek, amikor a kr mr ms szervet is megbetegtett. Ilyen mdon kvetkezmnye lehet a mh, a hgycs, a vgbl s a vgblnyls, a szem krli nylkahrtya gyulladsa, de a petevezetket, st a mjat is megtmadhatja. A meddsgek egy rsze szintn a clamydira vezethet vissza. Ilyenkor medencegyullads miatt a petevezetk elzrdhat, vagy ms ivarszervek vlnak hegess. Egyes tanulmnyok szerint a fertzsben szenved nk tbb mint nyolcvan szzalka nem vesz szre semmilyen tnetet a betegsget megelz hat hnapban. Az els panaszok jelentkezst (ha egyltaln jelentkeznek) hetek, hnapok, nha vek vlasztjk el a fertzs idpontjtl.
A legjellemzbb tnetek: kevs, halvnysrga vagy fehr vladk, amely a szoksos folyssal elkeveredve alig szlelhet. get rzs vizelskor, rendhagy vrzs, fjdalmas kzsls, vrzs kzsls utn. A legfbb nehzsg teht a fertzs felismerse (ez laborban trtnhet, tenysztssel vagy mikroszkpos vizsglattal). Kezelse ehhez kpest viszonylag egyszer: clamydira is hat antibiotikumot hasznlnak hozz. A szvdmnyek (meddsg, vetls. koraszls, idlt hgycsgyullads) gygytsa viszont nehzkes, sokszor lehetetlen, ezrt a mielbbi felismersre s gygytsra kell trekedni.


FERTZS S SZVINFARKTUS
Az utbbi nhny vben egyre tbb tudomnyos kzlemny jelent meg a szvinfarktus s a clamydia-fertzs kapcsolatrl. Az relmeszesedsben, szvinfarktusban szenvedk vrben sokkal nagyobb szmban tudtak kimutatni clamydia-fertzsre utal ellenanyagokat, mint az egszsgesekben. Az ilyen betegsgben elhaltaknl a boncolskor az erek falban kpzdtt, elmeszesedett csomkban l baktriumot is gyakran sikerlt kimutatni. Ez felveti annak a lehetsgt, hogy az letet veszyleztet egyik leggyakoribb betegsg esetleg antibiotikummal is gygythatv vlik. Ez a gondolat ma mg sokaknak utpinak tnhet, de egy vtizede a gyomorfeklyrl sem gondoltuk volna azt a mr bizonytott tnyt, hogy a helikobakter nev baktrium okozza egyes fajtit, amelyek antibiotikummal szintn gygythatak.


PAPAGJKR
A clamydia-baktrium egyik fajtja a krokozja a hzimadarak (s nemcsak a papagjok) ltal terjesztett atpusos tdgyulladsnak, amit papagjkrnak (psittacosis) neveznek. Ez a szerencsre nem tl gyakori betegsg egy-kt hetes lappangsi id utn hirtelen kezdd lzzal, fejfjssal, izomfjdalmakkal, orrvrzssel jelentkezik. A ksbbiekben elhzd khgssel, rossz kzrzettel jr. Kimutatsa vr- s rntgenvizsglattal trtnhet. Antibiotikummal kezelik.

KICSIKRL NAGYOKNAK

A kamaszkori lelki vltozsok

A serdlkori rzelmi vltozsok egyik legtipikusabb jele az, hogy a kamasz ntudata rettenten megn. Knnyen ragadtatja magt tlzsokra, minden kicsisg bosszantja. Hirtelen ntt testt mr nem tudja a rgi gyessggel rnytani, j rzelmeivel sem mindig tud mit kezdeni. rzkeny, a legkisebb brlattl is megsrtdik. Tulajdonkppen az egyik pillanatban felnttnek rzi magt s megkveteli, hogy felnttknt bnjanak vele, de a kvetkez percben megint gyerek s nem bnja, ha gyerekknt beczzk.
A kamasz lzadsa valjban a szlkkel val vetlkeds kifejezdse. A fik ltalban apjuknak, a lnyok pedig anyjuknak lesznek a vetlytrsai. Ennek a viselkedsnek a gykerei visszanylnak a 4--6 ves korba. A serdl mr majdnem felnttnek rzi magt, ezrt a szlkkel mr egy slycsoportba gondolja magt. gy rzi most rajta a sor, hogy a vilgot megvltsa, elbvlje a msik nemhez tartozkat, a csald feje legyen. Szerinte itt az ideje, hogy a szlket hatalmuk trnjrl levltsa. Ezrt kerl sor az lland vetlkedsek, veszekedsek sorozatra.
A msik serdlkori lelki vltozs az azonossg keressben nyilvnul meg. A kamasz egyik kzponti krdse az, hogy mifle szemly lesz , mi lesz a munkja, milyen elvek szerint fog lni. Ennek eldntse lehet tudatos, de legtbbszr nem tudatos lelki folyamat eredmnye. A pszicholgusok ezt a jelensget azonossgi vlsgnak nevezik. A fiatalnak azrt kell szleitl rzelmi ton elszakadnia, hogy rjjjn arra, ki s mi akar lenni. Mivel szleinek "mve", gnjei szleitl erednek, szlei voltak kisgyermekkora pldakpei, el kell magt szaktani tlk. A kimenetel hrom tnyeztl fgg: mennyire ers fggsge, milyen rtk a lzads, milyen a krnyezete, s az mit vr el tle.
A lelki vltozsok kvetkez megnyilvnulsa a mindenki szmra ismert szabadsg, fggetlensg kvetelse. A kamasz kveteli ezt a szabadsgot, de egyben fl is tle. A serdlk egyik leggyakoribb szemrehnysa az, hogy szleik nem adnak nekik elg szabadsgot. J ha a kamasz ragaszkodik jogaihoz, de a szlknek vatosnak kell lennik ezen jogok megadsban. Hiszen a kamaszoknak vannak ktelezettsgeik is. Ezrt a szlknek nem kell minden kvetelzst komolyan venni. A valsg ugyanis az, hogy magt a serdlt is idegesti a felntt vls kiltsa. Nem is olyan biztos abban, hogy olyan okos, gyes, blcs s kedves lesz, mint ahogyan szeretn. Bszkesge megakadlyozza abban, hogy szembenzzen sajt bizonytalansgval. Ha tudat alatt bizonytalan abban, hogy kpes lesz-e megfeleni valamilyen kihvsnak, akkor hamar ksz benne az tlet, hogy szlei akadlyozzk t a szabad cselekvsben. A szlk lesznek a hibsak mindenrt ami vele trtnik, mindenrt ami neki nem sikerlt. Ezzekkel a szemrehnysokkal a gyerekek tulajdonkppen ppen a tiltsrt knyrgnek. Tl sok szabadsg tl nagy terhet rhat a kamasz vllra, s nem tud megbirkzni vele.
A kamaszod sokszor elklnl, klnckdik, radiklis elveket fogad el. A serdl lland szemlyisgkutatsban l. Sokszor akr 5--10 vbe is kerlhet, mg megtallja valdi, pozitv nmagt. A szlktl val elvlst lzadsknt reaglja le. Ez a lzads tterjedhet mindenre ami a felnttek trsadalmt alkotja. A fiatal ezrt radiklisan lzad. Ez a tntets megnyilvnulhat furcsa ltzkdsmdjban, klnc ismeretsgi krvel, szobjnak sajtos berendezsvel stb. Azok a gyerekek szoktak s knytelenek a legszokatlanabb eszkzkkel tiltakozni szleik ellen, akik a legszigorbb nevelst kaptk.
A nemisg s a szerelem is sok feszltsget okoz a kamaszokban. A serdls hormonlis vltozsai a gyereket arra knyszertik, hogy figyelmt a nemisg s a szerelem dolgaira fordtsa. Eleinte a serdl kptelen eligazodni sajt rzseiben. Gyakran egy csom, nagyon klnbz emberrel szemben alakulnak ki benne heves, romantikus rzelmek. Sokszor egy filmsznszhez, nekeshez vonzdik elszr, azutn kvetkeznek a dikszerelmek, majd a randevzsok s a "jrsok" idszaka. A korai tizenves korban lv gyerek nagyon hajlik arra, hogy elspr erej, rajong szerelembe essk, de az ilyen rzs gyakran ppen olyan gyorsan el is mlik, ahogy jtt. A kibrndulsok sorozata az vek mltval vatosabb teszik a fiatalt, egyre jobban megnzi, hogy a msik tnyleg azokkal a tulajdonsgokkal rendelkezik-e, amelyek kpesek rzelmeit felgyjtani. Az rs folyamatban azt is egyre inkbb megtanulja, hogyan kell adni is a msiknak, ami az igazi szerelem elengedhetetlen alkoteleme lesz.

sszelltotta L. Fehr Anna pedaggus

A jv hten a kamaszok tanulsi gondjairl olvashatnak.

A gsk titka

Tartsa edzsben szerelmi izmait!A japn gsk szinte minden idejket niessgk kimunklsra fordthattk. A mai nnek azonban szmtalan ms szerepnek is meg kell felelnie, s a niessg gy legtbbszr a lista vgre kerl. Pedig napi tzperces gyakorlssal brki elsajtthatja a gsk tudomnyt!
Azok az izmok, amelyeket nem hasznlunk, idvel elsorvadnak s visszafejldnek. Igaz ez a szerelmi izmokra is, amelyeket ugyangy edzeni kell, mint a hasizmot vagy a tricepszet. Az rmtelen szexulis letet l nk hvelyizmai magukon hordozzk a nyomokat: a hvely als s fels fele renyhbb, mint azok, akik rendszeresen eljutnak az orgazmusig. Egyszer prbval ellenrizhetjk hvelyizmaink llapott: ha kt ujjunkon vgig, a hvely egsz hosszban rezzk a szortst, megfelel a kondcink.


SZERELMI RVERS
A gsagolykknt vagy hvelyi slyokknt ismert eszkzket a szakemberek nem ajnljk: mivel fggleges testhelyzetben kell ket hasznlni, csak azt rjk el velk, hogy kitgulnak az erek ott, ahol szortaniuk kne. A dohnyzsnak, illetve a zsros telek fogyasztsnak is megtapasztalhatjuk a nem kvnt hatst a hlszobban: minden olyan tevkenysg, amely ereink llapott krosan befolysolja, szerelmi letnket is veszlyezteti. Ha legrejtettebb izmaink nincsenek megfelel kondciban, nem kpesek a kell tgulsra, s arra, hogy szex kzben kellen feszesek legyenek. Elsknt a frfi veszi szre, hogy a hvelyizmok nincsenek megfelel llapotban: kisebb szort er hat r, s gy a bizonytalan inger miatt nehezebben kontrolllhat s irnythat az orgazmusa. Ez pedig mindkt partnernl nbizalomhinyhoz vezet.


NYJTSA A MAXIMUMOT!
Lteznek tanfolyamok, ahol a rsztvevk megtanulhatjk az altestkben rejl er fellesztst. A szerelmi izmok er-, gyorsasg- s llkpessg-fejleszt trningje vgn mindenki a sajt testre szabott egyni, tzperces programot kap, amelynek tzhetes gyakorlsval maximlisra fokozhatja a szexben rsztvev izmainak szorterejt, s azokat a tvol-keleti nk tudatossgval lesz kpes hasznlni. A zrizmok rendezetlen hzogatsa, mondjuk a buszmegllban llva, ahogy esznkbe jut, mg nem intim torna. A vizeletsugr visszatartsa pedig kros kvetkezmnyekkel is jrhat. A gyakorlatok szablyos vgrehajtsa nagyon fontos, mert egybknt a fejleszt hats nem rvnyesl.


HZON BELL
Kt gyakorlat, amelyet otthon is elsajtthat:* Nagy lazts: Kis terpeszben ljn a sarkra, s mikzben kiengedi a levegt, nyomja ki az alhast. Tegye r a kezt, gy jobban rzi, hogy egy kicsit megemelkedik. Prblja ezzel egyszerre gyengn lefel prselni, mint a vcn. rezni fogja, ahogy a vgblzr izom elernyed.
* Hvelylazts: Hanyatt fekvsben hzza fel a lbt kis terpeszben gy, hogy a talpa a talajon maradjon. Kpzelje el, hogy a hvelyben egy lift utazik fel-le. Mikzben bellegez, emelje fel a liftet a lehet legmagasabbra (eleinte nem fog tlsgosan "felemelkedni"), kilgzs kzben pedig engedje le a fldszintre. Ezzel egyidben gyengn prseljen lefel, mint a vcn. rezni fogja, ahogy az izmok sztterlnek.
Errl a tmrl az rdekldk a www.inftimtorna.hu internetetoldalon tbbet is megtudhatnak. (Wellness)

EROTIKA

Tavaszi szexforradalomElmlik a hideg s a tavasz kezdetvel nvekszik a jkedv, a vidmsg. Kutatk mind emgtt az agyban lejtszd, eddig megmagyarzhatatlan folyamatokra gyanakszanak.
"Az emberi szervezetben valsznleg ltezik egy gynevezett vszak-ritmus, hasonlan a bels rhoz, amely a nappal s az jszaka rzst irnytja" -- vli Erich Schrger, a lipcsei egyetem pszicholgusa. Mindenki ismeri ezeket az rzelmeket, rajong is rtk, amikor azonban a tavaszi rzelmek magyarzatrl van sz, az orvosok tancstalanul rzzk a fejket. Schrger szerint ugyanis "a tavaszi rzelmek kizrlag szubjektv megnyilvnulsok, helytll lersuk egyelre nem ltezik".
Bizonytst eddig csupn az nyert, hogy az emberi szervezet az egyre hosszabb s melegebb vl napok hatsra kevesebbet termel a melatonin nev alvshormonbl, viszont tbb endorfint, azaz gynevezett boldogsghormont, s szexulis hormont vlaszt ki. Meghatroz jelentsggel brhat a ragyogan kk gbolt, az els tavaszi virgok illata vagy a hajnali madrcsicsergs.


"Szerelemhormon"
Egyelre keveset tudunk a PEA-nak rvidtett, feniletilaminnak nevezett "szerelemhormonrl". A kedlyjavt amfetaminhoz hasonl hats hormon a szervezetben termeldik. Ha valaki szerelmes lesz, az agyban emelkedik a PEA szintje, s nem kevesebb, mint 18 hnapig magasabb is marad. A "nagy szaktsok" utni depresszit a PEA cskkent vrbeli szintjvel magyarzzk. A PEA a csokoldban is megtallhat. Egyes szakemberek szerint, ha valaki szerelmes lesz, tbb csokoldt kvn.


Hormonrobbans
A hormonlis vltozsok kvetkezmnyei nagyon eltrek lehetnek. Van, aki j ruhkat csinltat magnak, msok fogykrval indulnak neki az j vszaknak. s mi a helyzet az erotika terletn? Elvgre a legtbb gyermeket a tavaszi hnapokban nemzik. Amikor a frfi megfordul egy rvid szoknya lttn, akkor agyfiziolgiai ingerek keletkeznek, a stressz viszont hervaszthatja a pozitv rzelmeket. Schrger doktor arra a kvetkeztetsre jutott, hogy "a tavaszi rzelmeket ltni, szagolni, zlelni s rezni kell -- lerni azonban csak nehezen lehet ket".


Irodalmi krsta
Az irodalom nagyjainak persze nem okoz gondot a tavaszi rzelmek lersa. "A Napnak aranyl cskja -- vrem ramt felkorbcsolja" -- rja pldul Eduard Mrike. Az llatok vilgban is szlelhetk a tavaszi rzelmek, akrcsak mezn a vakondtrsok. A nstny rigk mr hetek ta csalogatjk csicsergskkel a hmeket. A lnyeg a hanger s a kitarts, akrcsak az embernl. (Harmonet)

Tekerjnk az egszsgnkrt!

Az egszsges let rsze a rendszeres testmozgs. Tudjuk ezt, fogadalmakat is tesznk... aztn valamilyen kifogsra hivatkozunk. Ezek kztt legtbbszr a hely, az id s a pnz hinya szerepel. A szobabicikli azonban megkml bennnket a magyarzkodstl.
A szobabicikli tekerse kzben ugyan nem gynyrkdhetnk a tjban, nem szvhatunk friss levegt, s mg madrcsicsergst is ritkn hallunk, hatst tekintve azonban felr utcai rokonval. A kerkprozs az aerobedzsek egyik leghatkonyabb formja, mivel nagy izomcsoportokat mozgat meg, s optimlisan terheli a szvet s a tdt.


Hogyan pedlozzunk?
A biciklziss mdja attl fgg, mit szeretnnk elrni vele. Ha zsrgetsre hasznljuk, akkor fontos, hogy a szervezet oxignelltsa a tekers alatt vgig folyamatos, mg a pulzus magas legyen, ezrt ilyenkor 20--30 percnl hosszabb ideig, lland sebessg mellett kell tekerni. Akinek vastag a combja, soha ne gyorsan s hossz ideig tekerjen, inkbb lassan, kevesebbet.


Mikor rdemes tekerni?
A kedvez idpont az egyn bioritmustl fgg, m nem biztos, hogy az adott pillanatban ppen rr. A zsrgets szempontjbl a leghatkonyabb a reggeli testedzs. Tapasztalatok szerint a korai edzs jobban serkenti az anyagcsert, mint a nap tbbi rszben vgzett mozgs. Radsul mg hossz rkkal az edzs utn is rezhet a hatsa.


gy kezdjk:
1. ht: Napi 10--15 perc knny fokozaton. Ha mr tl knnynek rzi, nhny percre nvelheti a fokozatot.
2. ht: Napi 25--30 perc elszr knny, majd egyre nehezed fokozaton. Vgezetl vezesse le 3 perccel knny fokozaton, de nagy sebessggel.
3. ht: Napi 30--40 perc kzepes fokozaton. Az edzs kzepn lltsa magasra a fokozatot, s tekerjen, ahogy csak br 5 percig. Aztn jhet a laza menet.
FONTOS!
* Hetente legalbb ngyszer edzeni kell.
* Akkor se tekerjen tbbet, ha brn, mert izomlza lesz, s msnap nem tud edzeni.
* Edzs eltt ne igyon tl sok folyadkot.

WELLNESS

Mozogjunk gyakran otthon is

Jtkos sportok, megfizethet eszkzk -- Fnykort li a sta, a gyalogls -- Mit is jelent az aerobik?

Egyre kevesebbet mozgunk, izmaink elsatnyulnak, a vrkerings szervei nem kapjk meg a szksges ingereket. Sportolni kellene!
A mra kzismert, de csak kevesek ltal rtett, s helyesen rtelmezett aerobik fogalmt dr. Kenneth Cooper vezette be j kt vtizede A tkletes kzrzet programja cmmel kiadott knyvben. Azta a vilg megtanulta, hogy az aerob testgyakorls hosszabb idn keresztl oxigntbbletet ignyl, a szervezet oxign-hasznost kapacitst javt tevkenysget jelent. A testedzs clja, hogy a terhels fokozza a szervezet azon kpessgt, hogy levegt juttasson a tdbe, illetve onnan levegt vonjon el, nvelve az traml vrmennyisget s oxignszlltst. Az aerob mozgsformkra nem a robbankony, rvid ideig tart, gyors edzs jellemz, mint a versenysportokra. Inkbb az llkpessget nvel, klnsebb, drga felszerelst, eszkztrat nem ignyl mozgsformk jhetnek itt szmtsba, mint az szs, kerkprozs, labdajtkok, tjfuts, termszetjrs, sta, gyalogls, kocogs, futs, gimnasztika, az egyszerbb szerkezetekkel vgzett kondicionl torna, vagy az otthoni gimnasztika. Kevs az abszolt lusta ember. Egyesek a labdt szeretik, msok a vizet, a havat, jeget.
Aerob kondicionl hatsuk szerint az albbi sorrend alakult ki a sportgakban: a listt a sfuts vezeti, mert szinte minden izmot megmozgat, magaslaton, tiszta levegn vgzik, hidegben. Az ltzet slytbblete tovbb fokozza a hatst. Az szs megmozgatja testnk valamennyi fbb izomcsoportjt, s ritka a srls is.
A termszetben zhet olcs sportok kzl Nyugat-Eurpban fnykort li "gyaloglmozgalom". A sta, a gyalogls s a futs bizonytottan az egyik legegszsgesebb testmozgsforma, ha kell intenzitssal, rendszeressggel vgzik. Radsul mindenki szmra elrhet s legolcsbb sport is -- ha nem szmoljuk a vros szlig autzs, villamosozs, buszozs kltsgt, az edz-, illetve futcip rt. Ez utbbiakra ldozni kell, mert a silny lbbelik nem vdik zleteinket.
Hiba, ha nem megfelel bemelegts utn kezdnk futni, ha tl hossz tvokkal kezdnk, vagy tl gyors iramot vlasztunk. Beton- s bitumenes ton a hossz futsok csonthrtyagyulladst okozhatnak. Keressnk puha talajt, s jl vlasszuk meg a tvokat, van, akinek elg a heti 20--40 kilomter, msnak a 70--80 kilomter sem rt. A futs azrt is hasznos, mert a csontokra s az zletekre hat nagy nyoms kvetkeztben azok megvastagodnak, megersdnek s vdettebb vlnak az regedssel jr csontritkuls kifejldsvel szemben.
A kerkprozs kevsb viseli meg az zleteket s az izmokat, mint a futs, ezrt az zleti bntalmakkal kszkd idsebbek szmra elnysebb. Az tlagembernek a j edzshats elrshez a 25 kilomter/ra sebessg a legmegfelelbb. A mai, korszer, mgnesfkes szobakerkprok szintn j szolglatot tesznek. A lakossg jelents hnyadnak van biciklije s hasznlja is.
A zenre vgzett aerobiktorna dnten a nk divatos sportja -- jllehet nmelyik klubban elvtve egy-egy fogyni vgy fi is fel-felbukkan. Energiakifejtsket tekintve az aerobiktornn rszt vevk kztt nagy eltrsek lehetnek: van, aki mmel-mmal vgzi a gyakorlatokat, van, aki teljes erbevetssel, szvvel-llekkel mozog. A torna megkezdse eltt s utn rdemes megmrni a pulzust. Ha nem ri el a 130-as szintet, akkor nagyobb intenzitssal kell vgezni a mozgsokat. A 45--50 perces, meglls nlkli aerobikfoglalkozs fiziolgiailag rtkes mozgs. Az aerobik egyre tbb iskolban hdt a testnevelsi rkon, a lnyok ezt szvesebben csinljk, mint a hagyomnyos gimnasztikt. A klasszikus tornark ma mg tbbnyire a labdajtkokra, atltikra plnek, holott a legtbb gyerek szvesebben grkorcsolyzna, kerkprozna vagy keleti kzdsportokat zne.
A labdajtkok abban hasonltanak, hogy a jtk kzben terhels szles hatrok kztt ingadozik. Nagy elnyk, hogy ezek jtkos sportok. Szrakoztatnak, trsasgot szerveznek, s ezrt szinte alig akadnak, akik nem kedvelik valamelyik gt.

Z-LEL

Heti menPNTEK
Vegyes zldsgleves, tonhalas tszta, gymlcs

SZOMBAT
Tojsos virsli paradicsommrtssal, npolyi szelet

VASRNAP
Zldborsleves karajcsonttal, tlttt kotlett krumpli prvel s kposzta saltval, dikrmes csokoldtorta

HTF
Krumplipapriks fstlt kolbsszal s savanysggal, gymlcs

KEDD
Hamis gulysleves, rakott kel, tejsznes gymlcssalta

SZERDA
Zldbableves, puncsos palacsinta

CSTRTK
Csontleves, csirkemj vadasan, meggyes--dis kocka

TOJSOS VIRSLI PARADICSOMMRTSSAL
Hozzvalk: 4 pr virsli, 8 db tojs, 1 l paradicsoml, 1 kis fej vrshagyma, 1 ek. margarin, 2 ek. liszt, babrlevl, s, trtt bors, 2 ek. olaj.
Elksztse: Egy tzll tlat kikennk margarinnal, s egyms mell fektetjk a flbevgott virsliket. A stben nhny percig pirtjuk, majd rntjk a tojsokat, gyelve arra, hogy a srgjuk pen maradjon. A stben addig stjk, mg a fehrje meg nem kocsonysodik. A paradicsommrtst gy ksztjk, hogy az olajban megpirtjuk a hagymt, megszrjuk a liszttel, s nmi pirts utn felntjk a paradicsomlvel. Izestjk s nhny percig forraljuk. Tlals eltt a mrtsbl nhny cseppet dsztsl a tojsokra ntnk, a tbbit mell tlaljuk.


DIRMES CSOKOLDTORTA
Hozzvalk: 4 tojs, 25 dkg cukor, 1 tasak vanlis cukor, 10 dkg liszt, 5 dkg tkezsi kemnyt (gusztin), 1 tasak stpor, 3 ek. kakapor, 1 tasak vanliaz pudingpor, 1/2 l tej, 12--13 dkg vaj, 20 dkg di, 10 dkg darlt mogyor, 10--10 dkg tej- s tcsokold.
Elksztse: A tojsok fehrjt kemny habb verjk, kzben beleszrunk 15 deka cukrot. Beledolgozzuk a vanlis cukrot, majd a tojssrgkat, vgl beleforgatjuk a kemnytvel a st- s a kakaporral elkevert lisztet. A masszt az aljn stpaprral kiblelt 26 cm-es kapcsos tortaformba simtjuk. Elmelegtett stben, 170 fokon kb. 30 percig stjk. A megszokott mdon elksztett vanlis pudingot hlni hagyjuk. A dibelet 25 fl szem kivtelvel ledarljuk. A vajat a maradk cukorral kikeverjk. Beledolgozzuk a pudingot, a darlt dit s mogyort. A pisktt keresztben hrom fel vgjuk. Az als s a kzps lapot a krmmel megkenjk, s a hrom lapot egymsra illesztjk. Kb. 2 rra htszekrnybe lltjuk. A forr vzfrdben megolvasztott csokoldval a tortt krs-krl megkenjk, majd kb. 30 percre visszatesszk a htszekrnybe. A torta tetejn bejelljk a szeleteket, s a flretett dival dsztjk.


RAKOTT KEL
Hozzvalk: 1 nagy fej kelkposzta (1--1,2 kg), s, bors, 2 szikkadt zsemle, 1 nagy fej hagyma, 3--4 gerezd fokhagyma, 2 ek. + 1 kk. olaj, 50 dkg darlt hs, 2 tojs, 1 ek. telzest, 1 kk. pirospaprika, 3 + 1 dl tejfl, 2--3 szl petrezselyem.
Elksztse: A kelkposztt megtiszttjuk, enyhn ss, forrsban lv vzben 10 percig fzzk, majd kiemeljk a vzbl s lecsepegtetjk. 12--16 nagyobb, p-szp levelet konyharuhra tertve szikkadni hagyunk, a tbbit ujjnyi szles cskokra szeljk. A zsemlket beztatjuk langyos vzbe. A hagymt s a fokhagymt meghmozzuk, finomra vgjuk, majd vegesre fonnyasztjuk kt evkanl olajban. Lehzzuk a tzrl, hozzadjuk a darlt hst, a kinyomkodott zsemlket, a tojsokat, az telzestt, a pirospaprikt, zls szerint st, borsot, 2 evkanl tejflt, a felaprzott kelkposztt, s jl sszedolgozzuk. Egy kvskanl olajjal kikennk egy kzepes mret tepsit, megszrjuk zsemlemorzsval, s krkrsen, kss egymsra cssztatva a kzepre fektetjk a flretett kellevelek ktharmadt. Rhalmozzuk s kerekre igaztjuk a hsmasszt, vkonyan megkenjk tejfllel, majd befedjk a maradk kellevelekkel, amelyeket ugyancsak megkennk egy kevs tejfllel. Ezutn felhajtjuk az als leveleket, kerekre formzzuk, s bevonjuk a maradk tejfllel. 180 fokra elmelegtett stben puhra-pirosra stjk (kb. 1 ra). A stbl kivve 10 percig pihentetjk, majd vatosan tlra emeljk, meglocsoljuk a maradk 1 deci tejfllel, meghintjk egy kevs pirospaprikval s petrezselyemmel dsztve tlaljuk.


CSIRKEMJ VADASAN
Hozzvalk: 50 dkg csirkemj, 2 kzepes fej vrshagyma, 25 dkg levesben ftt vegyes zldsg, 2 dl tejfl, 1 ek. mustr, 1 db citrom, 1 dl fehrbor, 2 ek. liszt, 30 dkg spagetti, s, bors, cukor, 2 ek. olaj, 1 ek. margarin.
Elksztse: A mjat serpenyben hirtelen megstjk, s flretesszk (letakarva melegen tartjuk). A hagymt szeletekre vgjuk, megpirtjuk s felntjk borral. Hozzadjuk a mustrt, s a liszttel elkevert tejfllel behabarjuk. Sval, borssal, citromlvel zestjk. Vgl beletesszk az ttrt vegyes zldsget, s kb. 5 percig forraljuk. A mjat kzvetlenl a tlals eltt forrstjuk fel a mrtsban. A spagettit ss vzben kifzzk, majd margarinban tforgatjuk. A mjszeleteket a mrtssal lentve, a spagettivel tlaljuk.


MEGGYES--DIS KOCKA
Hozzvalk: 50 dkg fagyasztott leveles tszta, 2 veg meggybeftt, cukor, 20 dkg darlt di, 15 dkg babapiskta, 1 tk. fahj, 1 tojs, liszt.
Elksztse: A kimagozott meggyszemeket tlba tesszk, cukorral s fahjjal zestjk. Hozzkeverjk a darlt dit s a lereszelt babapiskta harmadt. A felengedett tszta felt a lisztezett deszkn kinyjtjuk, s egy kisebb tepsit kiblelnk vele. Villval megszurkljuk, majd forr stbe toljuk, s flig megstjk. Utna a maradk babapisktamorzsval megszrjuk, s a meggyes-dis tltelket eltertjk rajta. A tszta msik felt is kinytjuk, s rtertjk a tltelkre. A tetejt villval megszurkljuk, felvert tojssal megkenjk, majd betesszk a stbe s kszre stjk.

Z-LEL

Bjtben is finomat

A hsvt eltti 40 napos idszak a katolikus valls emberek szmra hsmentes tkezst r el, helyesebben meleg vr llatok hsnak fogyasztst nem engedlyezi. Manapsg ezt a szigor bjtt inkbb csak az idsek, illetve a mlyen vallsosak tartjk be, a tbbiek pntekenknt, s a nagyhten bjtlnek. A tli zsrosabb trendet kveten a szervezetnknek jt tesz egy mregtelent kra, melynek legjobb mdja a hsmentes, rostds s lds trend. Legmegfelelbbek a burgonys, tszts, trs (des vagy ss), tojsos, gombs s halas telek.


BURGONYS TORTA
Hozzvalk: 80 dkg burgonya, 6 szelet knnyen olvad sajt (trappista, ementli), 1 csokor petrezselyem, 1--1 ek. szrtott majornna, kakukkf s oregano, 2 dkg vaj, s.
Elksztse: A burgonyt megtiszttjuk s nagyon vkony karikkra vgjuk. Hideg vzben ztatjuk t percig, majd lecspgtetjk s szrazra trljk. A sajtot kis darabokra vgjuk. A petrezselymet megmossuk, leszrtjuk, aprra vgjuk, beleszrjuk a szrtott zldfszereket, s csipetnyi st kevernk hozz. Egy kb. 22 cm tmrj tlat kiblelnk benedvestett stpaprral. Erre tesszk egyms utn a rtegeket: a burgonyakarikkat, amelyeket megszrunk fszerkeverkkel, majd sajtdarabokkal. Burgonyval fejezzk be a rtegezst s a tetejre morzsoljuk a vajat. Lefedjk aluflival, s kb. 40 percig, 180 fokra elmelegtett stben stjk. Ha letelt az id, ellenrizzk, mennyire slt meg a burgonya -- akkor j, ha simn belecsszik a villa. Flia nlkl pr percre visszatesszk a stbe, hogy a teteje is megpiruljon.


ZLD TSZTA TEJSZINES SRGARPVAL
Hozzvalk: 1 csomag zld szn szlesmetlt, 40 dkg srgarpa, 2 ek. vaj, 1 dl tejszn/tejfl, 1 ppozott ek. liszt, cukor, petrezselyem, s.
Elksztse: A srgarpt hosszban vkony metltre vgjuk vagy durvra reszeljk. Mrskelt tzn felolvasztjuk a vajat, belerekjuk a srgarpt, s fed alatt, idnknt megkeverve puhra proljuk. Kzben egy csipet cukorral s kevs sval zestjk. Amikor mr majdnem puha, megszrjuk a liszttel, a finomra vgott petrezselyemmel, s rvid ideig egytt pirtjuk, majd felntjk a tejsznnel/tejfllel. Olyan srre fzzk, mint a fzelket. A ss vzben kifztt, leszrt tsztt tnyrokra szedjk, s lentjk a tejsznes srgarpval.


TRS-ALMS GALUSKA
Hozzvalk: 20 dkg tr, 3 kemny alma, 12 dkg zsemle (apr kockkra vgva), 4 dkg vaj, 1 tojs, 1 tojssrgja, 7 dkg liszt, 2 ek. tejfl, csipetnyi s, 1 tasak vanlis cukor, 1/2 citrom reszelt hja s leve, 8 dkg vaj, 15 dkg darlt mk, porcukor.
Elksztse: A szobahmrsklet vajat habosra keverjk, majd belevegytjk a csipetnyi st, a vanlis cukrot, a tojst s a tojssrgjt. Aprnknt hozzadjuk a trt s habosra keverjk. Az almt meghmozzuk, durva reszeln lereszeljk, sszekeverjk a citromlvel, s a tejfllel, a liszttel, a zsemlekockkkal s a citromhjjal egytt a vajas krmbe keverjk. Lefedve htszekrnyben egy rn t pihentetjk. A masszbl evkanllal galuskkat formzunk s b, forrsban lv, ss vzbe szaggatjuk. Fed alatt, takarklngon kb. 10 percig fzzk, majd kiszedjk a vzbl s szitn jl lecsepegtetjk. Egy serpenyben felmelegtjk a vajat, beleforgatjuk a galuskkat (vatosan, nehogy ketttrjenek), majd tnyrra tve, mkkal s porcukorral meghintve tlaljuk.


GOMBVAL RAKOTT RIZS
Hozzvalk: 25 dkg rizs, 1 fej hagyma, 30 dkg csiperkegomba, 1 tojssrgja, 2 dl tejfl, 5 dkg trappista sajt, 3 dkg zsemlemorzsa, 2 csokor petrezselyem, pirospaprika, olaj, bors, s.

Elksztse: A kockra vgott hagymt a megforrstott olajon megproljuk. Hozzadjuk a megtiszttott, felszeletelt csiperkegombt. Megproljuk, sval, borssal, pirospaprikval fszerezzk. A rizst a szoksos mdon megfzzk, majd sszekeverjk a felaprtott petrezselyemmel. Kiolajozott tzll tlba rtegezzk a rizst s a gombt. Minden rteget meglocsolunk a tojssrgjval s a reszelt sajttal elkevert tejfllel. Meghintjk zsemlemorzsval s kzepesen forr stben 25--30 pecig stjk.


BORSOS TLTTT HARCSA
Hozzvalk: 4 egyenknt kb. 15 dkg br s szlka nlkli harcsafil, telzest, 1/2 fej vrshagyma, 10 dkg csiperkegomba, 6 ek. olaj, 1 csokor petrezselyem, 30 dkg halikra s haltej vegyesen, 3 tojs, s, bors.
Elksztse: A halfilk vastagabb rszt lapjban bevgjuk, kihajtjuk. Ezutn kt zsrpaprlap kz tve vatosan, tglalap alakra kiss kiverjk s bedrzsljk az telzestvel. A hagymt meg a gombt megtiszttjuk, az elbbit finomra, az utbbit kockkra vgjuk. Az olaj feln megfuttatjuk a hagymt, hozzadjuk a gombt, szzuk, borsozzuk, 1--2 percig pirtjuk, majd a halikrt meg a flkockzott haltejet is belekeverjk. Felverjk a tojsokat, a gombs masszhoz adjuk s addig hagyjuk a tzn, amg meg nem kocsonysodik. Ezt a masszt egyenletesen a filk egyik felre halmozzuk, a msik felt rhajtjuk, s fogvjval vagy hstvel rgztve a maradk olajjal kikent tzll tlba rakosgatjuk. Lefedjk a tetejvel, s kzepesen forr stben 25--30 percig stjk, azzal, hogy flidben megfordtjuk a harcskat.

TRTNELEM A TNYRON

Bjt vagy lakomaAmikor a frank trn vromnyosa, Spoleto hercege a tartomny pspknl vendgeskedett, szoks szerint temrdek telt tlaltak fel. m a vacsora sorn kiderlt, a herceg igen kistvgy. Egy 10. szzadi trtnszt idzve, vgl is azrt nem kapta meg a trnt, "mert a vlasztk szerint nem lehet j kirly az, akinek nincs farkastvgya".
Hasonl trtnetekkel e korai szzadokban nemcsak a gallok s frankok birodalmban tallkozhatunk. Az egyik biznci csszrrl is megvetssel jegyeztk fel kortrsai, hogy mrtkletes volt az evsben, s az sem hasznlt npszersgnek, hogy igen szerette a zldsgflket.
A j kirly, a btor harcos -- teht a kor idelja -- az a frfi, aki gy lt neki a lakomnak, mint az hes oroszln. Sokat enni trsadalmi ktelessg volt. Fldrsznk a kzpkorban nem vletlenl kapta a hsev Eurpa jelzt. Mekkora ellentmonds, hogy radsul ez az a trsadalom, amely a legfbb vilgi rtknek az evst tartja, a legfontosabb vallsi ernynek pedig az telrl val lemondst. A hstl val tartzkodst -- mint az dvzls legbiztosabb mdszert -- kezdetben csak szerzetesek gyakoroltk. Eleinte egyni elhatrozsbl, mintegy vlaszul a vilgi hatalmak dzslsre, ksbb az egyhzi regulkat kvetve. s minl inkbb terjedt a keresztny szellem Eurpban, annl ltalnosabb, termszetesebb vlt a bjt a trsadalom minden rtegben.
Az egyhz pedig nem kmlte j gyomr hveit. Sokkal tbb hstalan napot rt el, mint manapsg: nemcsak minden pntek, hanem valamennyi szerda, st, szombat is hstalan napnak szmtott. A kntorbjtn kvl volt mg adventi bjt, nagybjt s a hivatalos egyhzi nnepek elestje. Amikor mr az v csaknem fele bjti idszak lett (pontosan 166 napon volt tilos hst fogyasztani!), az elrsok betartst szigoran ellenriztk.
gy volt ez nlunk is, hiszen: attl fogva, hogy a magyarsgot keresztny vallsra trtettk, mind az llam, mind az egyhz kemnyen megtartotta a bjtnapokat -- rjk trtnszeink. A magyarok a negyvennapos nagybjtben mg tojst, tejet sem fogyasztanak. Szent Istvn trvnyknyvben gy rendelkezik, hogy azt, aki megszegi a bjtt (teht pnteken hst s bort fogyaszt), egy htre elzrjk.
A bjtt Eurpa-szerte a jmd vilgiak krben is komolyan vettk. Hst, tejet, tojst, baromfit k sem ehettek, viszont babot, szraz borst s szott heringet igen. A negyvennapos nagybjt idejn tiltott lelmiszereket csak betegek fogyaszthattak. Beszerzsk a kln e clra ltrehozott bjti mszrosok boltjban trtnt, a pap s az orvos egyttes engedlyvel.
Ennlfogva igen nagy volt a kereslet a friss, szott vagy fstlt hal irnt. m hal nem mindig akadt bsgben az eurpai partok mentn. gy a keresztny bjtk idejn risi mennyisgben rkezett Eurpa piacaira boszporuszi tonhal, orosz kavir, provence-i szardnia vagy lazac, makrla s tkehal az Atlanti-cen partvidkrl. A Balti- s az szaki-tenger mr a 11. szzadtl a heringhalszat kzpontjv vlt, megalapozva ezzel a Hanza-vrosok gazdagsgt.
A keresztnysgnek teht dnt szerepe volt abban, hogy a hs mellett ltrejjjn a hal kultrja is: egyenrang tel lett, miutn Eurpa csak az v egyik felben ehetett hst, a msik felben bjtlni knyszerlt, teht halat fogyasztott.
gy a szerzetesi s bjti dita jelkpv vlt hal polgrjogot nyert az eurpai trendekben. m mig tart karrierjt nemcsak bjti jelkpp vlsnak ksznheti, hanem annak is, hogy a hivatsukba szerelmes szakcsok szemllete nem mindig egyezett a teolgusokval. A konyha mvszei minden kreativitsukat latba vetettk, hogy a hal elksztst az vszzadok folyamn rendkvl vltozatoss tegyk. gy vlhatott a bjt is lakomv -- klnsen a halban gazdag orszgokban.
s mi a helyzet manapsg? A II. vatikni zsinat (1962--65) ta a rmai katolikusok bjti elrsait mdostottk. Mr csak a hamvazszerda s a nagypntek ktelez bjtnap. A protestns egyhzak hveik egyni lelkiismeretre bzzk a bjt krdst. (Konyha Magazin)

tlapsztr

Mtl ismt egy sorozatot indtunk, hogy segtsgvel a gasztronmia rejtett vilgban -- pontosabban az tlapon -- is ki tudjuk magunkat ismerni. Remljk ennek is pp olyan hasznt veszik, mint a Kulinris kissztrnak.
Ambassador mdra = ha bordaszelet: elstve, majd sonks-sajtos mrtsba forgatva, sonkval bortva, vgl panrozva s gy kistve
angolosan = ha zldsg: fzve, majd forrn, vajjal tlalva
ha hs: vresen
aperitif = ha ital: tkezs eltti/tvgygerjeszt
aromt = ha adalk: ers illat s z friss fszer (pldul fokhagyma), melyet stskor a hs/hal mell tesznek, de ksbb a pecsenyelbl eltvoltanak
bakonyi mdon = tejfls-tejsznes, gombs, pirospapriks mrtssal
bardrozva = a sts eltt szalonnba gngylve, vagy azzal bebortva
Batthyny- = ha rizs: hagymval pirtva, majd erlevessel prolva s vajjal dstva
bcskai = ha prklt-jelleg: sok friss zldpaprikval s paradicsommal kszlt
bearni mdon = bearni (trkonyos karakter, tojssrgjval, ecettel s fszerekkel kszlt) mrtssal
blansrozs = ha eljrs: zldsg vagy gymlcs rvid idej fzse, majd azonnali, gyors lehtse
bordi = vrsborral vagy bordi mrtssal (azaz: vrsborral, gyngyhagymval, csontvelvel, kakukkfvel, babrlevllel felerstett spanyolmrtssal) kszlt
bllr mdra = valamilyen belssggel kszlt
breton mdon = (gyakran) babbal s paradicsommal
brunoise (brnoz) = nagyon apr kockra vgott zldsg
Budapest mdra = prkltlvel sszefogott -- libamjas, gombs, fstltszalonns, zldborss -- raguval
burgundi mdra = vrsborral, vagy burgundi krettel (hsos szalonna gombval s gyngyhagymval pirtva)
(Folytatjuk)

ZLDVEZET

PALNTANEVELSI PRAKTIKK

A palntk kiltetse

A palntk szabad fldre trtn kiltetsnek legkorbbi idpontjt elssorban az idjrs, fleg az utols tavaszi fagyok elfordulsa hatrozza meg.
A palntanevels clja, hogy a kiltets idpontjra megfelel fejlettsg nvnyeket lltsunk el. Korai termesztshez, a mielbbi termsrs rdekben fejlettebb, akr bimbs palntkat ltessnk, a ksbbi idszakban viszont a knnyebben elllthat fiatal palntk is megfelelnek. A tl koros palntk ltetse is kerlend, mert ezek nehezebben erednek meg.
A szabadfldi kiltets szoksos idpontjai a kvetkezk:-- mrcius kzepe, prilis eleje: kposztaflk, fejessalta,-- prilis vge, mjus kzepe: paradicsom, -- mjus kzepn, a tavaszi fagyok elmltval mr a leghignyesebb zldsgflk, a paprika, a padlizsn s a kabakosok palntit is kiltethetjk. Ha az vszak ellenre odakint mg hvs az id, inkbb hosszabbtsuk meg a palntanevelst, mert a kiltets utn megfztott nvnyek fejldse lell, s ksbb id eltti magszrba szkkens, vagy termkenylsi gondok is fellphetnek.
A palntkat megfelelen el kell kszteni a kiltetshez. A szlas palntkat a felszeds eltt egy-kt nappal alaposan be kell ntzni, hogy minl kisebb legyen a gykrvesztesg. A tpkocks, poharas nvnyek fldlabdjt is t kell ztatni, mert a kiltets utn mr nehezebben nedvesthetjk t ket.
A palnta nagy figyelmet, gondossgot ignyel, hogy a megszokott krnyezetbl kiszaktva, ms krnyezetbe tltetve jra letre keljen, lendletes nvekedsnek induljon. Ezrt fontos a gondos felszeds, s a szllts meg a trols sorn is vni kell a nvnyeket a kiszradstl vagy a kzvetlen napststl.
Legjobb, ha dlutn, vagy estefel palntzunk, mert az jszaka sorn knnyebben magukhoz trnek a nvnyek. Az ltetsi mlysg megvlasztsnl lnyeges, hogy a nvnyek a sziklevelekig, vagy a palntagyban megszokott mlysgig kerljenek a fldbe. Az ennl mlyebb ltets klnsen a levlrozettt fejleszt fajok esetn (pldul fejes salta, zeller) kros, de a mlyebbre ltetett karalb gumjt is knnyebben krostja a kposztalgy lrvja. A jrulkos gykereket fejleszt paradicsom viszont tri a mlyebb ltetst, st, ha megnylik a palnta, jobb is, ha a szr als rszei is fldbe kerlnek. A fldlabds nvnyeket gy ltessk, hogy a fldlabda felszne a talaj szintjvel megegyez legyen, vagy egy-kt centimterrel mlyebbre, kivve a fejes saltt, ahol clszerbb, ha a fldlabda egy rsze kill a talajbl.
A palntzst beiszapol ntzsnek kell kvetnie. Ha mg nem elg meleg a talaj, csak egyenknt ntzzk be a palntkat az ppen szksges vzmennyisggel, hogy a sok hideg ntzvzzel ne htsk tovbb a talajt.
A tmrendszer mellett nevelt paradicsom- s uborkatvek mell clszer az ltetssel egy menetben a tmaszul szolgl karkat is kihelyezni, hogy a ksbbiekben ne srtsk meg a nvnyek gykrzett.

Tth Andrs kertszmrnk

LLATVILG

lvezi-e a macska a tvnzst?Egyes gazdik lltjk, hogy kedvenck lelkes tvnz, s klnsen akkor izgatott, ha a tvben macskt lt. Vajon rt valamit egyltaln a tvmsorokbl?
Szemlyes tapasztalataink is azt mutatjk, hogy vannak macskk, amelyeket a tv hosszabb-rvidebb idre lekt, de vannak olyanok is, akiket egyltaln nem hoz lzba, nhny msodperc utn felhagynak a tvzssel.
Ismert, hogy a macska az emberhez hasonlan a trgyakat trben ltja s van sznltsa is. Leginkbb a szrke klnfle rnyalatait rzkeli, tovbb a kket, srgt s zldet; a vrset valsznleg szrknek ltja.
A macska ltmezeje 285 fokos, mindkt oldalon 125--130 fokos tfedssel s 75--80 fokos perifris ltssal. Ez teszi lehetv a hromdimenzis ltst, a tvolsgok, mlysg s mret pontos felmrst. Ltsa akkor a leglesebb, ha a megfigyelt trgy 4--6 mterre van tle.
A lttert keresztbeszel mozgst knnyebben szleli, mint a felje kzeledt. A macskaszem tovbbi klnlegessge a pupillk nagymrtk tgthatsga s szkthetsge -- ezzel magyarzhat, hogy esti fnyben a macska jobban lt, mint a tbbi emls llat.
Mindezek alapjn a macska valban rendelkezik a tvnzshez szksges kpessgekkel, m az lvezetben nhny krlmny megakadlyozza: egyrszt a sk kperny sokat elvesz a tr- s mlysgrzkelsbl (de majd, ha megrkezik a hromdimenzis kpalkots!), msrszt a macska mozgsrzkelse nem olyan gyors, mint az ember, a mozgkpek gyors sorozatt nem kpes folytonosan rzkelni, inkbb puzzle-szeren rzkeli a kpet. (geographic.hu)

RDEKES TRTNETEK

Hres gazdik kedvenceikkel

A magyarorszgi Nemzeti Mzeum Trtneti Fnykptrnak millis anyagt vente tbb szz kutat hasznlja. A muzeolgusok a gyjtemnyt katalogizljk, klnfle nyilvntartsokat ksztenek. A sok rtkes fotk kztt vannak olyanok is, amelyeknek nincsen vagy alig van tudomnyos rtkk, azonban ritkasgszmba mennek. Ilyenek az albbiak is, amelyeken hres szemlyek kutyikkal egytt lthatk.


KROLYI MIHLY GRF


Krolyi Mihly (1875--1955), az 1918-as polgri demokratikus forradalom vezet egynisge, miniszter-, majd kztrsasgi elnk, az letben ktszer is emigrlni knyszerlt politikus nagy kutyabart volt. Tbb, a kutyival kszlt fotogrfijt is ismerjk. Ez a visszahzd, fiatal fit Franzensbadban, az ismert csehorszgi dlhelyen megrkt felvtel azonban ltalban rejtve marad a kutatk eltt, hiszen szinte mindig a politikust keresik. A kiskutya nem nyakrvvel, hanem hmba fogva ll. Krolyi hta mgtt pedig jl lthat a lbak mgtt a tmasz, ami segtette a fnykpezkedt a stabil, mozdulatlan llsban. Kln rdekessge a kpnek, hogy nagymret, gynevezett imperil vagy salon kp nagysg az 1887 krl kszlt pozitv, teht nem albumba szntk.


ERZSBET KIRLYN


A magyarok blvnyozott kirlynjrl szmtalanszor lthattunk fotogrfit, amelyen nem ritkn van kutyval, lval, illetve lovon. Ez a felteheten 1865-ben kszlt portr klnsen rdekes. A mncheni palota nyitott ablakban, szinte httrben maradva ll az eltte a prknyon l, szpen trimmelt fekete uszkr mgtt. Erzsbet szinte mosolytalanul, de valamifle cinkossggal pillant a lencsbe. Jl lthat, hogy nem elkapott pillanatrl van sz, hiszen pontosan tudja, hogy fnykpezik, de nem trekszik sem , sem a fnykpsz arra, hogy a kirlynt a legjobb szgbl fotograflja. Erzsbet szmra nem elnys itt, hogy kalapja mlyen az arcba lg (ms kpeken pontosan ez a kalap emeli ki szpsgt!). Az a benyomsunk, hogy a kutya volt az rdekes. A pozitvnak van egy technikai rdekessge is. A kp gynevezett platinotpia, amely igen megbecsltsgnek rvend a fotogrfia kedveli kztt. rnyalatainak finomsga, tnusgazdagsga egszen klnleges, s mindemellett igen stabil, tarts fotogrfia technika. Az 1870-es vektl hasznltk, s ebbl mindjrt arra is kvetkeztethetnk, hogy vekkel a fnykpezkeds utn valamirt fontos volt e kpet ezzel a technikval jra elkszteni.


ERZSBET FHERCEGN


Erzsbet unokjrl, Rudolf lnyrl manapsg nem sokat tudunk. Az Erzsinek is beczett, ksbb Vrs hercegnknt emlegetett Erzsbet Mria Henriette Stefnia Gizella nven Bcsben 1883. szeptember 2-n szletett fhercegn a Rudolf trnrks s Stefnia belga kirlylny hzassgbl szletett egyetlen gyermek. Mieltt Rudolf Meyerlingben ngyilkos lett, szeretett volna lnytl elbcszni, de Stefnia ezt nem engedte. Rudolfot idzve azrt, "mert a kislny trnolt". A lenyka akaratos termszete, amelyet nagyanyjtl s apjtl rklt, hamarosan megmutatkozott. Blvnyozta elvesztett apjt, ellenben anyjval, Stefnival, klnsen annak Lnyay Elemr grffal 1900-ban kttt hzassga utn igen hvs volt a viszonya. Erzsbet kirlyn titokban tartott magnvagyonnak nagy rszt r hagyta, Ferenc Jzsef pedig gazdag hozomnnyal lepte meg 1902-ben, amikor rangjn aluli hzassgot kttt Ott zu Windischgraetz herceggel. A hzassgot, amelybl ngy gyermek szletett, egy 1919-tl 1924-ig tart -- rettenetes gyermekszktetsekkel, rendrsgi gyekkel tarktott -- vlper zrta le. Erzsbet ekkor kerlt kapcsolatba a szocialistkkal, kzttk Leopold Petznekkel, akivel 1948-ban sszehzasodott. A rla kszlt korai kpek kztt igen sok a formlis. Az itt lthat, 1890-es vekbeli felvtel azonban igen kedves, lettel teli. A gondosan rendezett, szablyosan fslt, desapjra rendkvl hasonlt kislny lben egy kis trsat tart, akirl mg itt is ltszik, hogy rkk nyzsg, mocorog, valamifle rendetlensget visz ebbe a jl fslt vilgba.

TUDOMNY

Indiai ktlmutatvnyEgy indiai fakr, azaz szent ember, kznsges furulyjn lendletes, delejes hats dallamot fj, amire fonott kosarbl eltekeredik egy vastag ktl. A ktl felkszik az g fel, majd megmerevedik. Ezutn a fakr segtje, rendszerint egy kisfi gyorsan felmszik a ktlre.
Vajon mi a magyarzata ennek a bmulatos eladsnak? Elsknt Ibn Battta arab utaz tett emltst a mutatvnyrl ti beszmoljban, mely szerint Knban, Hangcsou vrosban ltta 1346-ban. Egy 1566-bl szrmaz feljegyzs szerint egy vndorbvsz a nmetorszgi Magdeburgban adta el ugyanezt. 1907 krl Maskelyne angol illzionista s nhny trsa 5000 fontot ajnlott fel annak, aki eladja ezt a szmot, de a pnzt senki nem nyerte el.
1919 janurjban a Daily Mail lekzlte a yorkshire-i ezredben szolgl F. W. Holmes hadnagy levelt, amelyben elmondja, hogy 2 vvel azeltt ltta a mutatvnyt Indiban, a Pna melletti Kirkee-ban (ma Kdki). Trtnett fnykppel is altmasztotta.
Vannak, akik gy vlik, hogy a fakr hipnotikus transzba ejti a kznsget azzal, hogy monoton, nekl hangon beszl. A ktl visszahullik a kosrba, a kznsg azonban gy ltja, hogy felfel nylik.
Egy msik elmlet szerint a fakr egy msik segdje, akit a nzk ell elrejtenek, egy vkony fonl segtsgvel emeli fel a ktelet -- ez a fonl az esti lmpafnynl, stt httr eltt nem lthat.
Hihetbben hangzik azonban Rupert T. Gould korvettkapitny magyarzata, amelyet 1944-ben a The Stargazer Talks (Megszlal a csillagsz) cm rsban kzlt. Maskelyne elmlete mellett teszi le a garast, miszerint a ltszlag merev, megfeszlt ktl egy sor egymsba illeszked, valsznleg bambuszbl kszlt lncszembol ll. Amikor ezek a szemek a helykre pattannak, merev rudat alkotnak, mely elbrja egy cingr ficska testslyt. Sztnylt llapotban azonban laza ktl ltszatt kelti.

HANG--KP

Sport a tvn -- mindentt, mindekor!Sportkedvel olvasinknat bizonyra nem kell arra emlkeztetnnk, hogy az idei nyr felettbb gazdag lesz sportesemnyekben. Csak a legfontosabbakat emltjk: Olimpiai Jtkok Athnban, valamint a Labdarg EB Portugliban.
Szp, szp. Az egyetlen -- de nem kicsi! -- gond azzal lesz csupn, hogy a forrnak grkez idszakban szvesen tartzkodunk a flledt laks helyett inkbb a termszetben, a htvgi telken, a foly- s tparton. Fleg termszetesen munkaid utn, azaz dlutn. Meg htvgn.
Sajna a legrdekesebb esemnyek is pont ilyekor zajlanak!
me ht a nagy dilemma: kirnduls vagy a kzvetts? Le kell mondanunk vagy az egyikrl vagy a msikrl?


Mi itt most egy sszer megoldst javasolunk: a katdsugaras kiskpernys, hordozhat, akkumultorrl is mkdtethet tvkszlket. Ezt brhov magunkkal cipelhetjk, hisz alig tbb egy-kt kilnl. Ezen fell 220 voltos hlzati ramrl, 12 volt feszltsg gpkocsiakkurl, st egyik-msik modell a kszlkhez kapott jratlthet (vagy cserlhet) telepekkel egyarnt zemel.
A hordozhat kiskpernys tvk dnt tbbsge fekete-fehr kpcsvel mkdik, melynek kptlja rendszerint 14 centimter. Azaz ahhoz bsgesen elegend, hogy kzel lve hozz, nagyszeren lssuk a kzvettst.
Az ebbe a kategriba tartoz kszlket kihzhat teleszkpantennval szerelik. Ezt, a minl jobb vtel rdekben, dnteni, irnytani szksges. Vagyis mindig a pillanatnyi helyzetnknek megfelelen kell betjolnunk. A kszlkre azonban, koaxilis kbel segtsgvel, hagyomnyos tetantenna is csatlakoztathat.


Nmelyik modellhez tvvezrlt is tallunk a csomagolsban.
Lteznek URH rdivevvel egybeptett kiskpernys tvkszlkek is. Taln nem kell hangslyoznunk: egy idben a kett kzl csakis az egyiket, teht vagy a tvt vagy a rdit mkdtethetjk.
A fent ismertetett tvk mellett lteznek folyadkkristlyos, sznes, zsebre vghat tvk is. Ezek megjelentje azonban tlsgosan kicsi ahhoz, hogy egy foci- vagy kosrlabdameccset, esetleg egy tornszversenyt kvessnk rajta. Tovbbi htrnyuk az elbbiekhez kpest tlsgosan magas beszerzsi r.
Mellkelt kpeinken nhny 14 centimter kptlj hordozhat tvt mutatunk be.

Horvth Gbor

AUTZS

Trixx, az Opel mikrbjaAz Opel Trixx, a valszertlenl apr vrosi autKt ember szmra idelis, klnsen ha mg poggyszuk sincs. De akr ngyen is belefrnek az Opel legjabb mikroautjba, a Trixxbe, ha a hts lspadra kompresszorral nyomjk be az utasokat. No de flre a trfval, az Opel Trixx mg egy nmet mikroaut, maximlis teljestmnnyel s menettulajdonsggal!
A jelekbl tlve a kzeljvben a vilg autpiacra kerl kocsik risi tbbsge mikroaut, kis vrosi kocsi lesz. E trendet kvetve az Opel mris vrszemet kapott s genfi szalonon megjelent egy cuki kis tanulmnyautval, a Trixx nvre hallgat modell hossza alig tbb, mint hrom mter, mgis van benne minden, ami egy igazi autban kell, hogy legyen. Klnsen vonatkozik ez a motorra, hisz a csppnyi jrgnyt egy 1,3 CDTI motor hajtja, kereken 70 lervel!
A kocsi belseje elkpeszten kplkeny, a karosszria hromajts, ha akarjuk, van benne hts ls, ha akarjuk, nincs. Ezt pedig gy csinljk, hogy az lsbl kiengedik a levegt, vagy a kocsi sajt kompresszorval ismt felfjjk. Ha valaki htra akar lni, jobban teszi, ha elbb beszll, majd guggolva kivrja, hogy alatta felfvdjon az lspad. gy akr ketten is elfrnek htul. A tetablak elektromos mozgats, az els jobboldali ls teljesen dnthet, gy 890 literes csomagtart, azaz raktr keletkezik. De ebben az esetben mg a vezet is alig tud elhelyezkedni. A kisaut ajtajai elektromos mozgatsak, az alapcsomagtr fikszeren kihzhat.
A kisautk elnye mindig is a kis fogyaszts s a vrosi forgalomban a knny manverezs volt. Az Opel a Trixx mikrbval mg ezen a kvetelmnyeken is tltett. gy kerlt ebbe a kisautba a pillanatnyilag taln legkorszerbb kis dzelmotor, a common rail rendszerrel, a kzs nyomcsvel knnyedn megtermeli a 70 lert, ugyanakkor a gyri hrek szerint fogyasztsa minden eddiginl kevesebb lesz, menetteljestmnye ezzel szemben nagyobb.
A Trixx sorozatgyrtsrl egyelre nincsennek hrek, lehet, hogy ilyen formban soha nem fogjk gyrtani, de az is lehet, hogy a kiss tgyrt vltozatt hamarosan lthatjuk majd az utakon.

m.

EGY KIS HUMOR

Vegyes viccek

Ha hes vagy, nyalj st, akkor szomjas leszel!
Virgnyelv
Lemennek a tvsek a paraszt bcsihoz, feltrkpezni, hogy hogyan is telik el vidken egy nap. Megkrik, meslje el, hogy zajlik egy napja.
-- Ht reggel fkelek, oszt iszok egy stampedli plinkt,...
-- llj, llj, ez gy nem lesz j. Nem mondhatjuk a nzknek, hogy maguk mr reggel is isznak. Tudja mit, mondja azt, hogy reggel flkel, s elolvassa az jsgot. Na tessk.
-- Ht reggel fkelek, oszt elolvasom az jsgot. Adok a malacoknak, oszt kiolvasok mg egy jsgot. Dleltt kinn vagyok a mhelyben, ott kiolvasok kt-hrom knyvet. Ebdhez mg kiolvasok kt magazint, aztn a birtokot krbejrom, kzbe elolvasok egy knyvet. Este behajtom az llatokat, aztn kiolvasom az esti jsgot. Utna tmk a knyvtrba, de az csak tzig van nyitva, gyhogy aztn tmegynk a haverokkal a Jzsihoz, mer neki van nyomdja...


Rszegek a pultnl
Kt rszeg tmaszkodik a kocsma pultjnl. A csapos odaszl nekik:-- Fik, zrra!
Az egyik ittas megkrdezi a haverjt:-- Jssz vagy maradsz?
-- Ht akkor inkbb barack.


Kvnsg
Egyszer egy frfi a tengerparton stlva tall egy furcsa palackot. Mivel ismerte a hagyomnyt, kihzta a palackbl a dugt. Persze azonnal megjelent a Dzsinn.
-- Mivel kiengedtl a palackbl, teljestem hrom kvnsgodat! De van egy felttelem!
-- Mi lenne az?
-- Brmi, amit kvnsz, a vilg minden gydvdjnek ktszeresen lesz meg.
-- Ht ezt mg elviselem, aztn meg kit rdekel.
-- Mi az els kvnsgod?
-- Mindig is szerettem volna egy tzpiros Ferrari-t!
Abban a pillanatban ott ll eltte a Ferrari.
-- Tudnod kell hogy a vilgon minden gyvdnek kt ilyen van!
-- ...
-- Mi a msodik kvnsgod?
-- Azt hiszem, jl jnne egymilli dollr.
Abban a pillanatban ott van eltte a pnz.
-- Tudnod kell hogy minden gyvdnek ktmillija van!
-- Mit rdekel engem, amg itt a milli -- gondolja a frfi.
-- Mi ht az utols kvnsgod?
-- Tudod, mindig is szerettem volna felajnlani az egyik vesmet egy rszorulnak...


A szerelmes frfi nem teljes ember, amg meg nem hzasodik. Attl aztn teljesen ksz lesz...
Mennyasszony
Az eskv estjn a mennyasszony krdezi az anyjt:-- Anym, tudnl segteni nekem, hogyan tudnk a frjem kedvre tenni?...
Az anyja kiss elvrsdve:-- Nzd kislnyom, mikor kt ember szereti egymst, akkor a szeretkezs kzttk a vilg legcsodlatosabb dolga, s...-- Anym, n a fzsre gondoltam...


Kv
A szke titkrnt els munkanapjn elkldik kvt fzni. Mivel mg sosem fztt kvt, lemegy a kzeli presszba egy termosszal.
-- Elnzst, belefr ebbe a termoszba hat cssze kv?
A pincr mregeti a termoszt egy kicsit, aztn felel:-- Igen, azt hiszem hat cssze pont elfr benne.
-- , ez nagyszer! Akkor krek kettt cukorral, egyet cukor nlkl, egyet tejsznnel s kt capuccinot!


Talls krds
-- Melyik a leglassbb llat?
-- ???
-- A snta csiga.


nsges idk
A msodik vilghbor alatt az lelmiszerzlet eltt hatalmas sor ll. Valaki egyszer csak elszellenti magt. Teljesen megszgyenlve lldogl tovbb, mikor emberek gylekeznek kr:-- Honnan vette a babot?


Egy hely van, ahol a romantika megelzi a szexet: a sztr.
reg percek...
Hrom idsebb ember tallkozik a parkban s arrl beszlgetnek, milyen nehz az regkor. Mondja az egyik:-- Tegnap is volt ez a ronda szeles id, gy fjtak az zleteim, hogy azt hittem, megbolondulok. Reuma, reuma. Borzaszt!
-- n meg ma reggal felmentem a fiamkhoz, az els emeleten laknak, de teljesen kifulladtam. Hja, a szv se az igazi mr! -- gy a msik.
-- Ne is mondjtok! Htfn fekszem az gyban, ficksnak rzem magam, odaszlok az asszonynak: Mama, nem bjunk ssze? Mire : "Meg vagy te huzatva, papa, 5 perccel ezeltt bjtunk ssze!" Memria, memria...


A grf hazatr
Jn haza az trl a grf r. Megkrdi az elbe rkez szolgt:-- Aztn hogy mentek itthon a dolgok, Miska?
-- Ht, mltsgos r, semmi, csak megdgltt a Lord.
-- A keservit, a legkedvesebb ebem! Deht hogy?!
-- Tl sokat evett a slt lhsbl...
-- Hogy jutott slt lhshoz?
-- Ht iz..., amikor legett az istll.
-- Legett az istll?!
-- Igen, mert oda is tterjedt a tz a kastlyrl.
-- A tz, a kastlyrl? Hogy trtnt ez a katasztrfa?!
-- Csak gy, hogy a mltsgos r desanyjnak a ravatalrl leborult a gyertya...
-- Anym meghalt?! Mikor, hogyan?!
-- Akkor ttte meg a guta, Isten nyugosztalja, amikor az n kedves hitvese megszktt a titkrral...


Vadszok
Kt vadsz tallkozik:-- Na mi jsg, reg cimbora? -- krdi az egyik.
-- Ht kpzeld, ppen most vettem egy madarsz ebet -- mesli a msik.
-- No, s hogy szolgl?
-- Ht tudod, vagy nagyon tvertek, vagy n nem dobom elg magasra...

Keira Knightley komplexusokkal kzdA Vanity Fair magazinnak adott interjja alapjn meglehetsen nbizalom-hinyos teremtsnek tnik A Karib-tenger kalzai s az Igazbl szerelem ifj sznsznje, Keira Knightley: gy rzi, nem elg szp, s attl tart, csaldst okoz az embereknek, amikor tallkoznak vele.
"Mindig gy rzem, csaldst keltek az emberekben, mert arra szmtanak, hogy valaki nagyon csinossal fognak tallkozni" -- panaszkodott a 19 ves brit sznszn, aki amiatt is bnatos, hogy csak kevesen prbljk leszltani. "Persze lehet, hogy csak olyan buta vagyok, hogy nem veszem szre" -- folytatta az nostorozst Knigthley, aki msik lehetsges okot is megjellt, mirt nem prbljk meg tbben randevra csbtani: "De az is lehet, hogy ilyen bnatos fajta vagyok, s nem lk eleget brokban. Persze semmi baj, van mg idm."Keira egybknt most kszl elkltzni a middlesexi szli hzbl, de bevallotta, hogy Los Angelest nem mern j otthonul vlasztani, mert "Los Angeles tele van tkletes klsej emberekkel, s folyton azt reznm, hogy nekem is gy kell kinznem."A Csavard be, mint Beckhammel feltnt Knightley azonban nemcsak csnynak s butnak, de lustnak is gondolja magt: azrt nem akar maga mell szemlyi asszisztenst, mert gy is "tunya tehn"-nek rzi magt. "Ha most kapnk egy asszisztenst, rkre megrekednk egy 18 ves szintjn, s ez elborzaszt" -- mondja. Lehet, hogy nem is egy nbizalom-hinyos, hanem csupn egy szerny s jzan lny szavai ezek?

Aki nem kockztat, nem is vesztA frfi elre eltervezte az lett. Nem akar kockztatni, gy nem rheti meglepets. Vagy mgis? Szeretett hitvese megcsalja a nszton.Jhet mg valami ms is? Valami rosszabb? Bizony, egy msik n, azaz Derlt gbl Polly! Reuben Feffer (Ben Stiller) eddig mindig biztosra ment, s ebbl jl meglt. Egy vezet biztost kockzatbecsljeknt a veszly minimalizlsnak szakembere. Mottja: "Aki nem kockztat, az nem is veszt". Polly Prince (Jennifer Aniston) ezzel szemben szerencsejtkknt li meg az lett, lvezi, hogy sodrd letstlusa vratlan helyzetek el lltja. Mindig van j lehetsg -- j lls, msik laks egy msik vrosban --, ha a jelenlegi nem jnne be. Amikor egy vletlen tallkozs ugyanarra a bulira sodorja ket, a nemrg fakpnl hagyott Reuben gy dnt: most az egyszer a vletlenre bzza magt. Egy randev Pollyval taln visszalendti lett a szokott kerkvgsba, hiszen a lny vonz, letteli, vicces -- s vgl is egyszer mr tallkoztak, hetedikes korukban. Mennyit vltozhat az ember ennyi id alatt? Nos, Pollynak hetedikben valsznleg mg nem voltak tetki. s nem bukott a fszeres falatokra, a vrb salsa tncra s az expasik ajndkaira... Mint amilyen pldul az a flvak menyt, amit Olaszorszgbl hozott. Reuben pedig ltalnosban mg nem tervezte meg aprlkosan elre minden kis lpst, s mg nem lt knyszeresen biztonsgos letet. m az let csupa kockzat. Ht mg a szerelem!
Ben Stiller a forgats ngy hnapja alatt sajttotta el a salsa tnc legvadabb lpseit. "Mr az iskolai blokon sem rajongtam a latin tncokrt -- mesli --, most azonban nem tudtam ellgni a tncrrl. Nem akartam szgyent vallani Jennifer eltt, ezrt lelkesen, de nehz szvvel gyakoroltam. Nem tudom, mi volt a tanrom vlemnye, de alig hiszem, hogy bennem ltta volna a tncparkett rdgt."Mg Stiller a tnctl, addig Aniston a fszeres telektl szenvedett. "Szerepem szerint rajongok a csps telekrt -- mondja a sznszn. -- Az els falatok utn gy rzem, a lngokat okd srkny hozzm kpest semmi. Rbrtam a stb szakcst, ksztsen lteleket. Vagyis olyat, ami gy nz ki, mintha chilis bab lenne, valjban marcipn sznes ntettel. Mg nekem az erstl, addig Bennek az destl llt kett a fle. gy a szakcs legnagyobb rmre mindenbl kettt kellett kszteni. Egy des, egy csps. Csak arra kellett figyelni, ki mit eszik. A dolog rendben is ment addig, amg Ben bele nem kstolt az egyik finomsgba. A rendeznk sajnlta, hogy ppen nem forgott a kamera. Szerinte Ben ott s akkor filmtrtnetet csinlt volna."Komikus jeleneteket nemcsak a kamera mgtt produkltak a sznszek. Amikor Polly flvak menytje vgigstlt Reuben orra eltt a tertett asztalon, Ben kifakadt: "Szeretem az llatokat, de egy flvak menyt mg nekem is sok". Az llat sszevissza szaladglt a dszletek kztt. s ahogy a filmben, a mteremben is a legvratlanabb helyzetekben bukkant fel.

Ujja kr csavarta egy kislnyAmennyire sikeres Keanu Reeves a filmes szakmban, annyira boldogtalan a magnletben. Lehet, hogy ezentl a boldogsg sem kerli el? sszejtt ugyanis egykori szerelmvel, Amanda DeCadenet-vel, mghozz gy, hogy a bartnje kislnya jtszotta a kertn szerept."Ha Atlanta nem vllalkozik mor szerepre, Keanu s Amanda tovbbra is csak bartok maradnak, s biztosan nem szeretnek egymsba" -- mondta a pr egyik kzs ismerse. A tizenegy ves kislny, aki tesztends kora ta ismeri Keanut, soha nem adta fel a remnyt, hogy egyszer mg apunak szlthatja a sznszt. Amikor Keanu Los Angelesben forgatta a Constantine cm thrillert, Atlanta gy rezte, eljtt a cselekvs pillanata. Ragaszkodott hozz, hogy Keanu nzze meg az iskolai sznjtsz kr eladst, amelyben is szerepelt. Az elads utn egytt tvoztak a terembl. Atlanta bszkn lpegetett a kt felntt kztt, a kezket fogva. Ltszott rajta, mennyire rl, hogy az elkpzelse szerint alakultak az esemnyek. Ksbb bevallotta egyik bartjnak, hogy addig nem nyugszik, amg Keanu s Amanda frj s felesg nem lesz.
Sz se rla, mindketten rszolgltak mr a boldogsgra. A kilencvenes vek kzepn ismerkedtek meg, miutn Amanda elvlt John Taylortl, a Duran Duran nekestl. Hamarosan el is jegyeztk egymst, ksbb mgis szaktottak. Amanda azrt hagyta ott Keanut, mert a frfi megcsalta Jennifer Syme-mal, aki akkor mr gyereket vrt tle. m a gyerek halva szletett. A tragikus eset utn Keanu egy idre ismt Amandnl tall vigaszra, majd amikor kt v mlva Jennifer autbalesetben meghalt, a sznsz annyira magba roskadt, hogy egy ideig hallani sem akart semmilyen romantikus kapcsolatrl. Sem Amandval, sem mssal. Ha most mgis megvltozik a vlemnye, az Atlantnak lesz ksznhet.

Ashton Kutcher"Amolyan rgimdi fi vagyok -- lepi meg az olvast egy interjban a sznszi babrokra htoz, csaknem ktmteres ifj titn. -- Nem fslkdm, ha nem muszj, nem hasznlok flancos testpolt s sampont." Szinte mr hivalkod ez a plds egyszersg. A fiatalember a modellvilg fell kzeltette meg a filmezst, s gy ltszik, azt megtanulta, hogy a kevesebb nha tbb. Hogy a szebbik nem kpviselinek a figyelmt inkbb magra vonja a hanyagul szlftta klykfrizura, mint a kimdolt, trendi hajviselet. Ashton nem is panaszkodhatott a hdtsaira. Most mgis az trfejval bszklkedik Hollywood legszebb anyukja. A Sztriptz, a Zaklats s A skarlt bet ni fszereplje, a negyvenen tl is vonz Demi Moore tavaly tavasz ta mutatkozik boldog mosollyal az gimeszel Kutcher oldaln. Pedig valsznleg inkbb Demi tizenves lnyainak okozott vidm pillanatokat a tindzser kznsget megclz, gyakran fraszt humor filmek sztrja. Vgl mgis a mama vitte el a bankot.


A My Boss's Daughter cm filmben

Demi pp tizent volt, mint most a nagylnya, amikor Ashton 1978. februr 7-n megltta a napvilgot. Nem csodlkozhat ht, hogy frksz pillantsok ksrik minden lpsket. Sok ellendrukker ltn szvesen a hoppon marad Demit. Pedig most ppen javulnak az eslyei. Rvidebb-hosszabb haragszomrd utn szorosabb lett a kapcsolatuk. A csald bennfentes ismersei tudni vlik, hogy karcsonykor nagy dolgok trtntek Demi Moore idahi farmjn. Ott volt mindenki: Demi s a lnyai, Bruce Willis, a lnyok apja, vagyis az exfrj, s mindkettjk kedvese: Demi bartja s Bruce bartnje. Mellesleg mind a kett huszont ves. lltlag mindenki meghatdott, amikor a fiatal lovag megkrte a hz asszonynak kezt, jegyajndkul igen drga rtk brillinssal dsztett karktt tnyjtva. A frigyre a pr megegyezse szerint mjusban kerl sor, akkor lesz egyves a kapcsolatuk. Szerencsre nem bukkant el semmifle kandi kamera, hogy leforrzza a jelenet szereplit. Tudniillik Ashton Kutcher msorvezetknt tbbek kzt hressgeket viccel meg az MTV csatornn a Punk'd cm msorban.


Ashton, Demi, Bruce s a lnyok
Pedig teljesen ms karrierre vgyott tizennyolc vesen. Ikertestvrnek veleszletett szvbaja arra sztnzte, hogy gnkutatssal foglalkozzon. A kzpiskola utn biokmit tanult az iowai egyetemen. Takartst vllalt, hogy tanulmnyait folytathassa, ha kellett, vradssal szerzett pnzt. Aztn engedett a csbtsnak, azt remlve, hogy modellknt knnyebb lesz a pnzt megkeresni. Reklmfilmekkel kezdte, majd szerepet kapott a fiatalokrl szl, a hetvenes vekben jtszd vgjtksorozatban, a That 70's Showban. Aztn jttek a filmvgjtkok (Rd vagyok kattanva, H, haver, hol a kocsim?, Szaktprba). 2001-ben Josh Hartnett halszta el az orra ell a nagy siker hbors film, a Pearl Harbor frfi fszerept. Kutcher ugyanebben az vben a Texas Rangersben jtszott. Szerepe szerint az amerikai polgrhbor vgn rendfenntart szabadcsapat tagjaknt igyekszik bajtrsaival megteremteni a bkt. A My Boss's Daughter cm filmben Tara Reid volt a partnere. Legjabb filmje, a The Butterfly Effect mr a hazai bemutatsa els hetben szp kasszasikert rt el. A fiatalember teht fokrl fokra, biztosan halad flfel a rangltrn. Sikeres a munkban s sikeres a szerelemben. s jzan, "Taln nem leszek soha a legjobb sznsz Hollywoodban -- jegyzi meg trgyilagosan --, azt viszont remlem, hogy n leszek az, aki a legkemnyebben dolgozik."Visszatrve az eskvre, tudjk ki lesz a sztrpros vflye? Bruce Willis, a sznsz volt frje. A pr szerint keresve sem tallhattak volna erre a szerepre jobb embert.

Kiteregetik a szennyest?Basinger s Baldwin vlsa hzdik
Sokan mr elre drzslik a tenyerket, mert tudjk, j kis botrnyra szmthatnak. Most, hogy elkezddtt Kim Basinger s Alec Baldwin gyermek-elhelyezsi pere, azt remlik, hogy a trgyalterembl tovbbi knos rszletek szivrognak ki az egykori sztrhzaspr meglehetsen mozgalmas letrl.Annak idejn azrt vesztek ssze, mert nem tudtak megllapodni abban, hol telepedjenek le. Kim Los Angelesben szeretett volna lakni, Alec pedig New Yorkba akart kltzni, ahol szletett. Ahogy az lenni szokott, a nzeteltrs veszekedss fajult, majd felbukkant a csaldban az erszak is. Kim j nhnyszor tallkozott a frje tenyervel, s utna -- kkre-zldre verve -- nem mert kilpni az utcra. Emiatt egyre jobban elhatalmasodott rajta az amgy is meglv agorafbija, vagyis a nyilvnos helyektl val flelme. A vlst vgl 2002 februrjban mondtk ki, de akkor mg nem dntttek a hzaspr kzs kislnya, a most nyolcves Ireland sorsrl.
A pr korbban elfogadott egy fggetlen kzvettt, hogy segtse a megegyezst a kislny nevelse gyben, de a kzvettt rszlehajls miatt elbocstottk. Baldwin gy rezte, hogy a bkebrnak nagyon is Kim fel hajlik a keze. Ezrt perre vitte a dolgot. Basinger kizrlagos felgyeletet kvetel a lnya felett, gy Baldwinnak a vasrnapi apuka szerepe maradna. Kim a Macska -- Le a kalappal! cm j film dszbemutatjra -- amelyben Alec Baldwin az egyik szerepl -- sem engedte el lnyukat.
A sznsz attl fl, hogy a kislnyt teljesen befolysa al vonja az anyja, akit pszichikailag kiegyenslyozatlannak tart. Kim radsul iszik is, kvetkezskppen teljesen alkalmatlan anynak. Ezzel szemben Kim azt krdezi, lehet-e j apa az, aki tzves hzassga alatt lelki terror alatt tartotta s tbbszr bntalmazta a felesgt.
Nem lesz teht knny dolga a brsgnak. A pletykra hes kznsg pedig abban remnykedik, j nhny pikns rszlet kerl mg napvilgra, mire sikerl kibogozni a kusza szlakat.
Csakhogy a vlperes br nem akarja, hogy a kislnyt felzaklassk a tudstsok, ezrt kitiltottk a mdit a trgyalsrl. A riportereknek vgl annyit sikerlt elintznik, hogy azokon a trgyalsokon, ahol nem Ireland gyeirl esik sz, jelen lehessenek.

A sztrsznszn nem vllalta a valsgshowtgy tnik, hogy Franciaorszgban nem kell mindenre kaphatnak lennie egy sznsznek, ha az elismertsgre trekszik.
St, taln most mg tbben tisztelik Franciaorszgban Laetitia Casta-t, aki a France 1 felkrst utastotta vissza.
Az llami televzi vezeti ugyanis azt szerettk volna, vllaljon szerepet a kt vvel ezeltti Franciaorszg arca a csatorna Hres asszonyok cm valsgshowjban. Pedig a msor tlete lnyegesen eredetibb, mint a Magyarorszgon fut hasonszr produkcik, ebben ugyanis hres XIX. szzadi hlgyeket kell majd alaktaniuk a bekltzknek, termszetesen korh kastlyban s ltzetben, no meg persze letmdban.
Itt teht valban szmt majd a tuds, a sznszi kpessg s a rtermettsg.

lomlexikonL mint...
Lda -- lmunkban mindig tudni szeretnnk, mit rejt belsejben. Gyakran jelzi szemlyisgnk gazdagsgt. Nyitott lda arra utal: kszek vagyunk kitenni magunkat annak, hogy msok tlkezzenek flttnk. Ha a lda fedele zrva van, arra figyelmeztet, hogy biztonsgrzetnk hinya miatt elzrkzunk, elszigeteldnk.
Lakat -- Bels vilgunk vdelmezst jelenti. A zrt lakat befel fordulsunkat, a klvilg elli elzrkzsunkat szimbolizlja. Kvl helyezzk magunkat az let trtnsein, mintegy megfigyelknt vagyunk jelen sajt letnkben, mivel flnk rszt venni az let jtszmiban.
Lnc -- Bebrtnzttsget, rabszolgasorsot jelent. Ha meglncolva ltjuk magunkat lmunkban, azt jelenti, hogy egy helyzet rabsgban vergdnk, vagy ersen fggnk valakitl. Szemlyisgfejldsnknek igen rosszat tesznek ezek a fgg viszonyok. Ezzel tisztban is vagyunk, mint ahogy azzal is, hogy rabsgunkbl szabadulnunk kell.
Ltra -- Bels vilgunk felfedezsre vgyunk. A teljesebb nismeretre val trekvseinkre utal. Ha a ltrn felmszva ismeretlen helyre jutunk, valsznleg szemlyisgnk teljesen j oldalval talljuk szembe magunkat. Ha lmunkban a ltra az egyetlen eszkz, amelynek segtsgvel eljutunk a clunkhoz, bizonytalansgot sugall. Ha lmunkban csak mszunk, egyre feljebb a ltra fokain, mgsem jutunk fel soha a tetejig, szerelmi letnk beteljeslsre vgyunk.
Lift -- A nk lmban a frfiak irnt rzett mrhetetlen bizalmatlansgot jelenti. Attl tartunk, hogy ha tadjuk magunkat rzelmeinknek, tbb nincs hatalmunk tetteink felett, nem lesznk kpesek befolysolni helyzetnket. Ha a lift lefel halad, szorongsunk egyre mlyl, ha azonban felfel, flelmnkn lassacskn rr lesznk.


M mint...
Macska -- A vgyakat jelkpezi. Ha nyugtalant rzseket kelt bennnk a macska megjelense, azt mutatja, hogy igyeksznk vgyainkat kordban tartani. Ha lmunkban gyengden simogatjuk a cict, elfogadjuk kicsapongsainkat, mersz, rzki kalandozsainkat. Ha flnk tle, tudat alatt vagy akr tudatosan elfojtjuk szexulis vgyainkat.
Mh -- Az egyni rdekeket httrbe szort kzssgi rzsek szimbluma. Felhvja figyelmnket a tlzott nfelldozs veszlyeire is. A mh lmunkban azt jelenti, hogy tudatban vagyunk ernknek s a kzssgben elfoglalt helynknek. Ha jelenlte nyomaszt rzseket vlt ki bellnk, akkor az lom egy meghatroz, minket ersen befolysa alatt tart anyra utal.
(Folytatjuk)

EZOTRIA

A horoszkp horoszkpja

A horoszkp mindenki szmra mst jelent. Van, aki csak megerstst vr, s van, aki minden betjt megfogadja. s ez is a csillagoktl fgg!


Kos
Csak irnytnek tekinti. Alig szn r idt, nem is nagyon befolysolja -- gyis a sajt feje utn megy. A jslatbl csak azt jegyzi meg, ami megersti szndkait, a tbbi nem rdekli.


Bika
Egy kis kikapcsolds, megszokott lapjban elolvassa. Alaposan s higgadtan megrgja, hogy mit grnek a csillagok. A "nyugalmas napok jnnek" a kedvenc mondata.


Ikrek
Lehet mlt heti vagy jv vi, elolvassa, ha brhol a kezbe akad. Szvesen csemegzik msok horoszkpjn is. gy aztn sohasem tudja kinek melyik idszakra mit jsoltak, de gy legalbb valami mindig beteljesl.


Rk
Nem "horoszkpfgg", ebben is szeszlyes. Nyavalygsabb idszakaiban segtsg szmra. Mindig elvonulva olvassa, csak magban emszti. Valjban legbell tudja is, hogy mi fog trtnni.


Oroszln
Ersen megszri, amit olvas. Csak azt szereti, ha sikert grnek neki. Ha valami rosszat tall benne, lecsapja, mert "hlyesg".


Szz
Rendszeresen olvassa az ltala favorizlt, megszokott s bevlt, minsgi horoszkpot. Elfilozoflgat rajta, szembesti jelenlegi helyzetvel.


Mrleg
Tbb horoszkpot is elolvas. Ezekbl vlasztja ki a kedvre val zenetet. Mivel mindig mindent halogat, a "most nincs itt az ideje..." kezdet mondatokat kedveli.


Skorpi
gy hiszi, nincs igazn szksge r. Hiszen mindig megrzi a dolgokat, ebben csak megersthetik az olvasottak. Mgis, bizonytalankodsai idejn tmutatst kaphat.


Nyilas
Szvesen eljtszik a gondolattal, hogy bizonyos erk segthetik lett. Rendkvl optimista s jhiszem, ezrt csak a jt vrja, s azt, hogy szabadon dnthessen.


Bak
Tvol ll tle az "ilyesmi". Komoly ember, nem foglalkozik komolytalan dolgokkal. Abban hisz, amit sajt erejvel r el. Neki semmifle csillagok ne mondjk meg, hogy mi lesz!


Vznt
Annyi minden ms kti le figyelmt, hogy horoszkpra csak nha jut ideje. De ha vlsgos helyzetbe kerl, kiutat mutathat vagy inspirlhatja. Fggetlensgt megrzi, a j tancsot sem mindig fogadja meg.


Halak
Inkbb msokt olvassa. Ha egyttrzsi s gondoskodsi hajlamt kilte, magba szdl s keresi sajt horoszkpjban azt a szalmaszlat, amiben megkapaszkodhat. Hogy jra msokkal trdhessen.

SZPSG--EGSZSG

Szomjaz br

A szraz br lehet teljesen rtalmatlan, magtl rendezd llapot, s lehet rszjelensge az letet szinte elviselhetetlenn tev brbetegsgnek. Lehet kis kiterjeds, mint pldul tbbszri kzmoss utn a kzen, s lehet szraz az egsz testfelszn bre. Legtbbszr nem okoz komoly panaszt, de vezethet trhetetlen viszketshez is.
Brkinek kiszradhat a bre, de hogy kinek mennyire, alapveten kt dologtl fgg: az egyni hajlamtl s a krnyezetnktl.
1. Egyni hajlam -- Ugyangy, ahogy lteznek alacsony s magas emberek, vannak olyanok, akiknek knnyen kiszrad a bre, s olyanok, akik szinte nem is ismerik ezt a problmt. Ismeretesek azonban szlssges llapotok is, mint pldul az ekcms gyermekek, akiknek a bre nagyon hajlamos a kiszradsra, ami knzv fokozhatja az amgy is ers viszketst. Mg gyakoribb plda az letkor elrehaladtval kiszrad br. Idsebb korban gyakorlatilag mindenkinek egyre hajlamosabb a bre a kiszradsra.
2. A krnyezet -- Kzismert tapasztalat, hogy hidegben knnyen kiszrad a vdtelen br (klnsen a kzen s az arcon). Ugyancsak gyakori, hogy tlen a jl futtt, alacsony pratartalm laksban arra brednk, hogy szinte szomjas a brnk.


Vdekez mechanizmusok
Krnyezeti rtalmak ellen a br vdi magt, st nemcsak nmagt, hanem tulajdonkppen az egsz szervezetet. Megfigyelhetjk, hogy ha pldul napraforgolajjal bekenjk, nem szrad ki. Mgsem rezzk kellemesnek a brnkre kent olajat vagy ms zsiradkot, mert ezek az anyagok akadlyozzk az izzadsg elprolgst, s a brlgzst is gtoljk. A szervezet ltszlag hasonlan vdekezik: a brben lv mirigyek zsros anyagokat termelnek, amelyekrl azt gondolhatnnk, hogy megakadlyozzk a vz elprolgst.
Mirt sokkal kellemesebbek ezek a ("sajt") zsrok, mint a fizikailag hasonl olajok? Ennek oka az, hogy a szervezet sajt vdanyagai (ellenttben pldul sok nvnyi olajjal) elgaz szerkezetek, s emiatt a vdrteg nem zrja le a felsznt, gy az izzadtsg is el tud prologni s a brlgzs sem akadlyozott. Ha azonban ilyen hlszer a vd zsrrteg, hogyan tudja megakadlyozni a kiszradst? gy, hogy valjban nem a vizet "tartja benn" a brben, hanem olyan kis molekulkat, amelyek a vizet megktik. A modern kozmetikumok a brnek ezt a vd mechanizmust prbljk helyrelltani, illetve utnozni.

Tavaszvr brpols

Tkrm, tkrm, mondd meg nkem... A gonosz mostoha szinte tkrtl tudta meg, hogy bizony Hfehrke a legszebb a vilgon. De mit mondana neknk a tkrnk, ha beszlni tudna gy tl vgn, tavasz kzeledtn?
Bizony elkpzelhet, hogy mg kegyetlenebb lenne. Nemcsak arrl szlna, hogy Hfehrke a legszebb, de azt is suttogn: ideje tenni is valamit. Brnk szne ilyenkor spadt, nincs rajta semmi ragyogs, ha lekerl rla a smink. Pedig, mondogatjuk, kentk eleget, jszaka is megkapta a jfle, tpll kenct. Mit tegynk mg?
Tl vgn ne elgedjnk meg a brtpusnak mgoly megfelel krmmel! Vegyk tudomsul, C-vitaminra s nmi karotinra mindenkppen szksgnk van! Ez utbbit legegyszerbben nyers srgarpa formjban vehetjk magunkhoz. Nem rt elrgcslni naponta egy-egy darabot. Biztosak lehetnk jtkony hatsban.
Ami pedig a kls polst illeti: havonta hrom-ngy alkalommal rdemes brradrral eltvoltani az arcrl a szraz, elhalt hmsejteket. A brradr hasznlata utn fnyesebb, puhbb, lgyabb tapints lesz a br. Utna alkalmazzuk a megszokott, bevlt brtpll krmet, ki-ki brtpusa szerint! Ajakpolt is hasznljunk, ne engedjk, hogy kicserepesedjen a szj!
Tl vgn klnsen jlesik az ltet napfny, persze szolrium formjban. Ezt sem szabad azonban tlzsba vinni, heti egy alkalommal 12--15 perc elegend ahhoz, hogy elksztsk brnket az igazi napstsre. Ha azonban gy rezzk, hogy nem elg tiszta a brnk, pattansok, miteszerek csftjk, szolrium eltt felttlenl menjnk kozmetikushoz! Csak a tkletesen kitiszttott br alkalmas szolriumozsra. S azt se feledjk, legalbb olyan fontos a napozs utni brpols, mint nyridben!

Cmoldal  |   Klfld  |   Kitekint  |   Belfld  |   Kzletnk  |   Kzelkp  |   Szabadka  |   jvidk  |   Tiszavidk  |   ex YU/HU press  |   Mvelds  |   Sport  |   Mozaik  |   Kzs rasztalunk  |   Lapzrta  |   Dokumentumok