Marketing

EupalyazatHungarian Human Rights Foundation
Magyar Szó online
 Lapzárta Szerkesztő: Bóka Gitta
2006. március 15., szerdaFehérjékkel a HIV-vírus ellen
Amerikai kutatók szerint két fehérje elpusztíthatja az AIDS-vírus DNS-ét, s ez a felfedezés új típusú AIDS-ellenes gyógyszerek kifejlesztését eredményezheti. Az AIDS ellen jelenleg alkalmazott gyógyszerek nem pusztítják el a vírust, csupán megakadályozzák annak elszaporodását. A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban a sejtek DNS-én esett hibák kijavításáért felelős két protein - egyelőre még nem tisztázott módon - képes leépíteni a HIV-vírus DNS-ét, ezáltal megóvni az emberi sejteket a fertőzéstől. Ha sikerül meghatározni, milyen formában képesek elpusztítani a fehérjék a vírus DNS-ét, megindulhat egy újabb gyógyszer kifejlesztése. (MTI)
Sárga hó Dél-Koreában
Szöulban és a dél-koreai főváros környékén sárga hó hullott. A meteorológusok magyarázata szerint a lehulló hó az Észak-Kínából származó sárga homokkal keveredett össze. A jelenség egyébként minden tavasszal megismétlődik, ám még soha ilyen mértékben. A lakosságot otthonmaradásra biztatták, ám ha valakinek mégis sürgős dolga akadna, ajánlatos gézmaszk viselése, megelőzendő, hogy a kártékony homokpor a szervezetbe kerüljön. (MTI)
Időjárás
Vajdaságban: borús idő várható, délelőtt gyenge havazással. Gyenge, nyugati szél fúj. A hajnali hőmérséklet -2, a csúcshőmérséklet 1 és 3 fok között alakul. Újvidéken borús idő várható, délelőtt gyenge havazással. A hajnali hőmérséklet -2, a csúcshőmérséklet 2 fok körül alakul.
Az ország területén: borús idő várható, gyenge havazással. Gyenge, nyugati szél fúj. A hajnali hőmérséklet -6 és -1, a csúcshőmérséklet -2 és 3 fok között alakul.
Távolabbi előrejelzések szerint: holnap változóan felhős, kissé enyhébb idő várható. Pénteken borús idő lesz. A hétvégén változékony időre, felmelegedésre számíthatunk.
Európában: A kontinens központi és keleti részén, valamint a Balkán-félszigeten borús idő várható gyenge havazással. Az Appennini- és a Balkán-félsziget déli részén esőre számíthatnak. A Pireneusi-félszigeten napsütés várható. A csúcshőmérséklet -8 és 28 fok között alakul.
A Balkán-félszigeten borús idő várható gyenge havazással, délen esővel. A csúcshőmérséklet -3 és 16 fok között alakul.
Nézem az „orvosok listáját”, amelyet nemrégen jelentetett meg a Blic. A napilap, a leggazdagabb és legsikeresebb üzletemberek arcképcsarnokának mintájára, elkészítette az ország legjobb száz orvosáról készült tablót, azzal a céllal, hogy bemutassa a szakma kiválóságait. A rangsorolásnál a lap tudósítóinak véleményére és magukkal az orvosokkal folytatott beszélgetésekre hagyatkoztak. A bevezetőben kiemelték, hogy külön figyelmet szenteltek a vidéki, tehát a nagy klinikai központoktól távol, azoknál jóval mostohább körülmények között dolgozó orvosokra. S éppen ebben van a bökkenő. Az ország legkiválóbb gyógyászai között mindössze három vajdasági, s egyetlenegy magyar orvos sincs.
Egy sem érdemelné meg e rangos elismerést? Aligha. Szűkebb környezetemből is említhetnék olyan orvosokat, akiknek mindenképpen ott lenne helye e százas listán. Például a nemzetközi hírnévre is szert tett dr. Tóth Bagi László szabadkai szájsebésznek, aki az országban először ültetett be technikai implantátumokat a betegek állkapcsába, vagyis klasszikus protézis nélkül végzett fogpótlást. Az érsebészeti osztálynak is lenne mire büszkének lennie, hiszen a klinikákon kívül a szabadkai kórházban alakult meg először érsebészeti osztály, ahol először ültettek be pacemakert a vidéki kórházak közül. Ma már a bonyolultabb, kétkamrás pacemakerek beültetését is sikeresen végzik. A laporoscopiás műtétekben is úttörő munkát végeztek. Ehhez nyilván kiváló szakemberekre volt és van szükség, olyanokra, mint dr. Takács Gyula sebész, akinek nevéhez olyan - csapatmunkában elvégzett - bravúros sebészeti beavatkozás is fűződik, amely során egy teljesen leszakadt végtagot sikeresen visszahelyeztek. A szerencsétlenül járt embernek a kombájn vágta le a karját, s a gyors és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően ma is használhatja. Kiváló orvosoknak köszönheti, akik a korlátozott műszaki felszereltség ellenére sikeres beavatkozásokat hajtanak végre. Szóval ott lenne a helyük azon a bizonyos listán!
S. K. Á.
Kristóf napja van.
Kristóf: a görög Krisztophorosz névből származik. Jelentése: Krisztust hordozó.
Napkelte: 05.52, napnyugta: 17.46
Holdkelte: 18.23, holdnyugta: 06.07
Ezen a napon:
- született 1767-ben Kassai József szótáríró, nyelvtudós;
- 1833-ban báró Fejérváry Géza miniszterelnök, gyalogsági tábornok, akit 1905-ben Ferenc József nevezett ki a „darabontkormány” élére;
- 1901-ben Ladányi Antal könyvtáros, építészmérnök. Ő építette ki az Egyetemes Tizedes Osztályozás (ETO) szerinti szakkatalógust;
- 1913-ban Solti Bertalan színész;
- 1943-ban Balázs Péter színész, a Vígszínház művésze;
- meghalt 1842-ben Kassai József szótáríró, nyelvtudós;
- 1848-ban győzött Pesten a forradalom. Március 15-e jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki;
- 1907-ben Európában elsőként Finnországban szavazati jogot kaptak a nők.
Kanada legmelegebb tele
Kanada az időjárási feljegyzések kezdete óta tapasztalt legmelegebb telét éli, miközben a tőle délre lévő Egyesült Államok több vidékén ítéletidő, Európa legnagyobb részén pedig hó- és szélviharok sorozata tombol, s hidegrekordokat mérnek. Mint az észak-amerikai ország meteorológiai szolgálata helyi idő szerint hétfőn internetes honlapján közölte, az idei télen a hatalmas országban az átlaghőmérséklet 3,9 Celsius-fokkal magasabb volt a megszokottnál. Ezzel a „teljesítménnyel” a mostani a legmelegebb tél a rendszeres időjárási mérések megkezdése, vagyis 1948 óta.
A Kanadában eddig feljegyzett tíz téli melegrekord közül hat az elmúlt tíz évben született. Rene Heroux meteorológus szerint az országban a jövőben is lesznek majd hideg telek, de ritkábban, mint eddig. Ami az idei telet illeti, az átlaghőmérséklet az összes tartományban legalább két Celsius-fokkal meghaladta az ebben az évszakban szokásosat. Különösen enyhe az idő most is Alberta és Saskatchevan tartományban, valamint az északnyugati területeken. (MTI)

Tegnap este a Népkör Magyar Művelődési Központban tartotta meg március 15-i központi ünnepségét a VMSZ szabadkai szervezete. Az ünnepségen Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Takács Márta, a Népkör MMK elnöke, valamint Dudás Károly, a VMSZ alelnöke mondott ünnepi beszédet az 1848-as szabadságharcra emlékezve. A Himnusz közös eléneklése után, az alkalmi beszédeket követően, a szépszámú közönség a szabadságharc emlékét ápoló művelődési műsort élvezhette.
víz
MILOŠEVIĆ HALÁLA
Moszkvai temetés?
Milutin Mrkonjić, a Szerbiai Szocialista Párt tisztségviselője elmondta, most már valószínűbb, hogy Miloševićet Moszkvában fogják eltemetni. Kiemelte, Milošević családja a szerbiai hatalomtól „csak egy sírhelyet kért, és hogy jelen lehessenek a temetésen, ezt azonban a kormány nem tette nekik lehetővé”.
A belgrádi kerületi bíróság elfogadta a felajánlott kezességet, hogy 15 000 euró dinár ellenértékének befizetése fejében Mira Marković szabadlábon maradjon. A letartóztatásra vonatkozó végzés jogerős marad, ami azt jelenti, hogy letartóztatják, amennyiben nem jön el a főtárgyalásra és nem ad magyarázatot a távolmaradásra.
Marko Milošević tegnap Hágába indulása előtt a moszkvai repülőtéren kijelentette, hogy Belgrád szeretné megakadályozni, hogy apját Belgrádban temessék el, és hozzátette, az orosz hatóságoktól engedélyt kért, hogy ideiglenesen Moszkvában helyezzék nyugalomra.
Az első orvosi vizsgálatok után, amelyek megállapították, hogy Slobodan Milošević szívrohamban halt meg, kétségek merültek fel egyrészt a boncolás megbízhatóságát illetően, másrészt hogy Milošević a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását más gyógyszerekkel semlegesítette, melyeket saját kezdeményezésre szedett.
A hágai bíróságon azt állítják, hogy Milošević maga kezdte el szedni a gyógyszereket, de Zdenko Tomanović, a volt elnök ügyvédje szerint azokat a börtönorvostól kapta.
(B92)
Radikálisok reményei
A szerb radikálisok meg akarják buktatni a kormányt, meglovagolva a Slobodan Milošević volt jugoszláv elnök halála keltette nacionalista hullámot. A párt egyik vezetője tegnap egy interjúban bejelentette, hogy távol maradnak a szerb parlament következő, március 20-án kezdődő ülésszakától, s ha a bojkotthoz sikerül megnyerni a szocialistákat és még néhány más képviselőt, megbuktathatják Vojislav Koštunica kormányát.
Tomislav Nikolić, a Szerb Radikális Párt helyettes vezetője kijelentette, pártjának képviselői azért nem mennek el a parlament ülésére, mert a kormány nem szüntette meg a bűnvádi eljárást Milošević felesége, Mirjana Marković ellen. (A bíróság tegnap csak felfüggesztette az ellene kiadott elfogatóparancsot, hogy az özvegy részt vehessen a temetésen.) Nyolcvankét mandátumával a Szerb Radikális Párt a legjelentősebb erő a köztársasági parlamentben, és az SZSZP 22 képviselőjével összefogva megbuktathatják a kormányt.
Nikolić kijelentette, hogy a radikálisok segítenek Milošević családtagjainak megszervezni egy nagy tömeget megmozgató temetést, amellyel demonstrálni kívánják, hogy elég erősek a hatalom megragadására. Nikolić azzal fenyegetőzött, hogy 100 ezer embert hív a belgrádi repülőtérre a Milošević-család fogadására, „mert ez az a kritikus tömeg, amikor a rendőrség már nem avatkozhat be”.
Slobodan Milošević halálának hírére a radikálisok közleményben szólították fel a szerbeket, hogy a temetésen, ha az Belgrádban lesz, nagy számban jelenjenek meg, „demonstrálandó, hogy a gonoszoknak nem sikerült megölniük Szerbiát”.
Viharok Romániában
Emberáldozatot is követelt a két napon át tomboló szélvihar, földcsuszamlásokat, sziklaomlást idézett elő, közlekedési akadályokat, árvizeket okozott a vegyes márciusi csapadék Romániában.
A 70-80 kilométeres sebességgel száguldó szél és hóvihar, a bőségesen hullott vegyes csapadék két nap leforgása alatt Románia számos vidékén épületeket rongált meg. Fákat csavart ki tövestől, utakat tett járhatatlanná a mostoha időjárás. Bukarestben a szélvihar által gyökerestől kidöntött nyárfa rázuhant három fiatalra, s az egyik 17 éves diákot halálra zúzta. Másik két társa súlyos sérülésekkel került kórházba.
Különösen az ország keleti, délkeleti megyéit sújtotta a rendhagyó márciusi tél, amely a közlekedést megbénító hófúvásokkal, helyi áradásokkal és földcsuszamlásokkal súlyos gondokat okozott több vidéken, a többi között Erdélyben is. A Körösök, a két Szamos, a Maros völgyében, számos dél-romániai folyó mentén árvizek pusztítanak. Tegnapi jelentések szerint az ország 19 megyéjében 350 település áramszolgáltatás nélkül maradt. Lezárták Románia valamennyi fekete-tengeri kikötőjét, mert hat-hét méter magas hullámok ostromolják a mólókat és a kikötői berendezéseket. Korlátozták a forgalmat a Duna-Fekete-tenger csatornán is. (MTI)
Vízállás
A Duna árad. Bezdánnál 268 (+98), Apatinnál 330 (+92), Gombosnál 296 (+74), Palánkánál 274 (+34), Újvidéknél 317 (+41), Slankamennál 422 (+26), Zimonynál 490 (+20), Pancsovánál 491 (+16) cm.
A Tisza árad. Törökkanizsánál 524 (+12), Zentánál 518 (+17), Törökbecsénél 419 (+17), Titelnél 456 (+30) cm.
A Temes árad. Módosnál 412 (+48), Szécsánynál 408 (+38) cm.
A víz hőmérséklete Bezdánnál 3,4, Apatinnál 3,4, Újvidéknél 3,3, Törökkanizsánál 3,5, Zentánál 2,0, Módosnál 3,5, Szécsánynál 3,0 fok.


Címoldal  |  Külföld  |  Kitekintő  |  Belföld  |  Közéletünk  |  Közelkép  |  Szabadka  |  Újvidék  |  Tiszavidék  |  Topolya  |  Művelődés  |  Sport  |  Mozaik  |  Közös írósztalunk  |  Lapzárta  |  Dokumentumok
Az újság internetes megjelenését lehetővé teszi a CNT