Marketing

EupalyazatHungarian Human Rights Foundation
Magyar Szó online
 Tarka Világ Szerkesztő: Horváth Zsuzsanna
2006. május 18., csütörtökCÍMLAPTÖRTÉNET
Jöjj vissza hozzám…
Kovács József táncdalénekes, operaénekes a hagyományos stílusban íródott dallamos táncdalaival a hatvanas évek végén aratott sikereket. Legismertebb dala a Jöjj vissza hozzám... A könnyűzene után következett az Operettszínház, ahol a legnevesebb szerepekben a leghíresebb partnerekkel lépett fel. Grazban 22 évig az Opera vezető tenorja volt, majd hazatérve Magyarországra megalapította az immár nemzetközi hírűvé vált Interoperettet. Az énekes 60. születésnapja alkalmából a Duna Televízió május 21-én 20 órakor bemutatja azt a műsort, amely ismerteti ezt a zenei élményekben gazdag, fordulatos életutat.
Az 1967-es Táncdalfesztiválon egy csepeli autószerelő fiatalember Pető István: Jöjj vissza hozzám... című dalával hatalmas sikert aratva megnyerte a közönség díját. Ez a rokonszenves fiú egy csapásra belopta magát a magyar emberek szívébe és ettől kezdve lett ő mind a mai napig, mindenki Kovács Józsija. Életútja egy klasszikus mesebeli sikertörténet. Az első nagy fellépést követően az 1968-as és az 1969-es Táncdalfesztiválon is a közönség szeretete emelte őt magasba. Kovács Józsit ekkor már egy ország ismerte és szerette, de ő nem részegedett meg a sikertől. Felvételt nyert a Színház és Filmművészeti Főiskolára.
A könnyűzene után következett az Operettszínház, ahol a legnevesebb szerepekben a leghíresebb partnerekkel lépett fel. Aztán jött énekesi pályafutása csúcsa, az opera, Magyarországon és külföldön. Grazban 22 évig az Opera vezető tenorja, itt számtalan világhíresség volt a partnere. Innen hazatérve alapította meg a később nemzetközi hírűvé vált Interoperettet, amely Magyarország egyik rangos kulturális és idegenforgalmi eseménye lett. Ezt a látványos show műsort az év első estéjén a Duna Televízió több alkalommal is műsorára tűzte.
2006. május 21-én este 8 órakor Kovács Józsi 60. születésnapján láthatják a nézők azt a műsort, amely bemutatja ezt a zenei élményekben gazdag, fordulatos életutat. Köszöntik őt korábbi pályatársai és olyan fiatal tehetségek, akiket ő indított el az énekesi pályán.
Egy pár név az est szereplői közül: Kállay Bori, Buzás Viktor, Molnár Marica, Xavier Rivadeneira, Nagy Ibolya és az est házigazdája, a régi barát, Gárday Gábor. Részletek hangzanak el többek között Kálmán, Lehár, Leoncavallo, Kacsóh Pongrác és Erkel világhírű zeneműveiből, valamint felhangzik mind 1967-es felvételről, mind mai előadásban Pető István: Jöjj vissza hozzám... című slágere.
Horváth József
KALANDTÚRA
San Marino Köztársaság
San Marino Európa harmadik legkisebb (61 km2) és a világ legrégibb független állama. Egyetlen városa van csupán, a főváros, amely a Monte Titano hegyen épült.
San Marino Közép-Olaszország keleti részén fekszik 23 km-re az Adriai-tengertől. Határa - mivel Olaszország területén helyezkedik el - egyedül Olaszországgal van, ezen belül is Emilia Romagna és Marche tartománnyal.
Az ország kilenc közigazgatási egységre (castelli) oszlik, amelyek tulajdonképpen az országban lévő települések és a hozzájuk tartozó területek. Ezek a következők: Acquaviva, Borgo Maggiore, Chiesanuova, La Dogana, Domagnano, Faetano, Fiorentino, San Marino, Serravalle.
Az ország legmagasabb pontja a Monte Titano (750 m), legalacsonyabb pontja Torrente Ausa (55 m).
Az ország éghajlata mediterrán, az évi átlagos hőmérséklet 16 C, télen 10 - -2 C között, nyáron 20-30 C között ingadozik a hőmérséklet.
Az országnak nincs vasúthálózata, így vasúton nem közelíthető meg az ország.
Olaszországgal (Riminivel) autópálya köti össze, melynek San Marino-i része kb. 11 km. Az országon belül ezen kívül jó minőségű utak vannak, melyek a településeket kötik össze, ezek hosszúsága kb. 104 km.
Repülőtere 1985 óta van az országnak, a Torraccia di Domagnano nevű településen, azonban a repülőteret csak oktatásra, repülősportok céljára, rendezvények alkalmával használják.
Egy autóbuszhálózata van az országnak, amely az egész ország területét lefedi.
Léteznek még magántaxi társaságok, amelyekkel bárhova eljuthatunk az országban.
Történelem
A monda szerint egy Marino nevű Dalmáciából származó kőfaragó 301-ben alapított a Titán hegyen kolostort a Diocletianus császár által üldözött keresztények számára. Őt tekintik a san marino-iak a köztársaság megalapítójának. Írásos dokumentum azonban csak 885-ben említi a kolostort és a körülötte kialakult települést, amelyet alapítójáról San Marino-nak neveztek el. A mai köztársaság parlamentjének elődje az 1000-ben létrehozott népgyűlés (Arengo).
A századok során a környékbeli területek urai és a pápák többször is megkísérelték elfoglalni az önálló állam területét. Lakói azonban a legtöbb esetben meg tudták védeni. Csak 1739-ben sikerült elfoglalnia a várost a pápa nevében Alberoni legátusnak. A városban kitört lázadás hatására XII. Kelemen pápa 1740-ben ismét függetlennek nyilvánította az államot. Napóleon 1797-ben felajánlotta az országnak területének bővítését és a „barátságát”, azonban az ország lakossága ezt visszautasította, ezzel is törekedve a függetlenség fenntartására.
Időközben átalakult az állami politikai rendszere, a népgyűlés helyett megalakult a nagy tanács, amely 60 tagból állt és áll ma is. Az államnak két államfője van (Capitani Reggenti), őket félévenként (április 1. és október 1.) választja meg a nagy tanács.
Kultúra
Kulturális rendezvényeik közül kiemelkedik a félévente (április 1-jén és október 1-jén) megválasztott államfő beiktatásának díszes ünnepsége, ahol a résztvevők középkori viseletbe öltözve jelennek meg.
San Marino folklórjához tartozik az 1295-ben megalakult íjásztársaság, akik a különböző rendezvényeken és versenyeken vesznek részt nemcsak San Marino-ban, hanem külföldön is.
Gasztronómia
Konyhájának nagyon régi hagyományai vannak. Régi hagyományos ételei közé tartozik a piada (élesztő nélkül készült lepény), amely mind a mai napig elengedhetetlen hozzátartozója a legtöbb ételnek (a szegényesebb főzelékektől kezdve a húsételekig). Másik hagyományos étel a kukoricakása, amelyet szalonna szaftjával és reszelt juhsajttal vagy szalonnával és zsályával tálalnak.
Kedvelt étel a „strozzapret”, amely lisztből, vízből és sóból készült kis gombócok hússzafttal és sajttal tálalva.
A szenteste hagyományos étele a tészta és csicseriborsó, karácsonykor kötelező étel a kerek húsostáska (cappeletto) levesben.
Télen szívesen fogyasztják a disznóbőrt babbal.
Ma már elfelejtett étel a szegények levese a „bobolotti”, amelyhez a lisztből, vízből és sóból gyúrt tésztát kis kockákra metélik és vízben megfőzik, majd szalonnával és sötét színű babbal ízesítik.
Tradicionális édesség a Pagnotta, amelyet Húsvét táján fogyasztanak, mazsolával és ánizzsal készült tésztaféle, valamint a Bustrengo, amelyet kenyérmorzsával vagy kukoricaliszttel készítenek.
Meg kell még említeni a hagyományos san marino-i borokat: a vörös „sangiovese”-t, az aranysárga „albana”-t, a „biancale”-t és a muskotályt.
Látnivalók, nevezetességek
Az ország főbb látnivalói - a természeti szépségeken kívül - az egyetlen városában San Marinoban találhatók.
A városfallal körülvett középkori óvárosban több száz éves épületek, templomok állnak: a Szent Ferenc templom XIV. századi; San Marino bazilika (1.) (itt vannak Marino a köztársaság megalapítójának csontjai); az Óváros főterén találhatjuk a kormányzósági palotát (2.), melynek belső termeinek érdemes nagy figyelmet szentelni. A főváros másik része a Borgo Maggiore (3.), ahol fegyver-, bélyeg- és a Garibaldi Múzeum tekinthető meg. A Titano hegy három csúcsán, majdnem függőleges sziklafal tetején egy XIII. és egy XI. századi erődítmény (4.), valamint a kongresszusi palota áll. Gyönyörű kilátás nyílik a környékre.
A fővároson kívül a többi településen is van egy-egy templom vagy erődítmény. (utazona.hu)
MÚLTIDÉZŐ
A kamenicai park története
Kamenicán, a Duna mellett mintegy 20 hektáron terül el a kamenicai park, amelyet 200 évvel ezelőtt alakíttatott ki Marczibányi Márton gróf. A parkban ritkaságszámba menő egzotikus fákat és bokrokat ültettek, amit Márton gróf a Földközi-tenger vidékéről, sőt az óceánon túlról hozatott. Közülük a legkülönösebbek a matuzsálem korú fenyők és tölgyek, valamint a vöröset virágzó vadgesztenyefa. A kamenicai park évek óta a helybeliek és az újvidékiek kedvenc séta- és kirándulóhelye.
A török kiűzése után Kamenica kamerális helység lett és a Bécsi Császári Kamara igazgatása alá került. 1702-ben két kamarai gondnok (provizor) végezte el az első összeírást. Név szerint: Lábas András Verőcéről és Walter Péter Péterváradról. Az összeírás legfontosabb adatai szerint Kamenica háromnegyed órányi járásra van Péterváradtól, a Duna folyásának ellenkező irányába. A lakosság legnagyobb része katolikus vallású volt. A 64 kamenicai család közül 40 rendelkezett házzal.
A kamenicai község határát három óra alatt lehetett körüljárni. Keleten a helység Péterváraddal volt határos, ahol a Cseszma-pataktól délre a Miselugi Fennsíkon keresztül egészen a Hűvösvölgyig (Studeni dol). Onnan nyugatra a Kapitány szőlőstől az Újfalusi-pusztán keresztül az úgynevezett Humáig, a Nagydombon, amely kivezet a Királyok útjára (ma Staroiriški put), nyugatról a Mély-patak választotta el Ledinci helységtől és a Boske fennsíktól, le egészen a Dunáig, a Bozsó szőlőséig, míg északról teljes egészében a Duna határolta.
A helység körül 716 katasztrális hold szántóföld volt, részben megműveletlen és parlagon hagyott. Ebből 104 hold búzával bevetve, 36 hold kaszáló rét, 80 kapa szőlős és 440 hold bevetetlen szántóföld volt 1702 tavaszán.
1727-ben báró Ueffeln tábornok megvásárolta a bécsi Kamarától a kamenicai birtokot és felépítette az első imaházat a császári és királyi kamara pénzéből. Az 1750-es évek elején a valamikori kamarai uradalmat Ueffeln bárótól megvásárolták a Marczibányi grófok.
Amikor Kamenica önálló katolikus plébánia lett, a helység földesura, Marczibányi Lőrinc gróf elvállalta a hitközség védnökségét is. 1764-ben a Marczibányi gróf jóvoltából a parókia mellett iskolaépületet emeltek egy tanteremmel és tanítólakással.
1768-ban Marczibányi Lőrinc gróf, nem messze a Szentkereszt imaháztól, felépítette Kamenica első kórházát, egy nagyobb kórteremmel, ahol három ágyat helyeztek el a helybeli betegeknek, és az orvosnak is lakást építtetett.
A grófi kastélyt még 1793-ban Marczibányi István gróf kezdte el építeni, amit azután utódja, Márton gróf fejezett be a XIX. század harmincas éveiben. Márton gróf Kamenicán 1810-ben mintabirtokot hozott létre és magas fokra emelte a hagyományos szerémségi szőlőművelést.
1830-ban gróf Széchenyi István elhatározta, hogy Konstaninápolyba utazik, hogy megnyerje a török szultánt a Vaskapu (Đerdap) építésére. Ezt az utat egy kezdetleges dereglyén tették meg a Dunán, Pestről egészen Galacig, majd onnan hajóval folytatták az utat Konstantinápolyig. Gróf Széchenyi István amikor Futakon tartózkodott, naplójában 1830. június 28-án a következőket jegyezte fel:
„...Szerémség buja zöldje, jó útjai, élősövénykerítései, csinos fehér házai elragadtak. Kamenitzben megtekintettük Marzibányi Márton mintabirtokát (etablissement). Minden az úr kis lelkületére vall! Szárazföldi úton vissza Péterváradra. Fekvése rendkívül szép. Újvidék olyan hely, mint Komárom.”
A kastélyt Marczibányi Márton gróf újította fel 1810 körül, melynek a mai formája már akkor kialakult, míg a hatalmas borpince 1830-ban készült el és reá épült a kastély egyik szárnyépülete.
Az emeleten volt a díszterem, ahol a fogadásokat, szüreti bálakat rendezték a földesurak. Az angolpark felé barokk oszlopsor vezet, ahonnan el lehet látni a péterváradi erődítményig.
A kastély közepén átriumot alakítottak ki. A földszinten volt a konyha, az ebédlő és a személyzet lakosztályai, míg az első emeleten az uraság lakosztályai, a könyvtárterem és a vendégszobák. Az alagsorban helyezkedett el a borpince, különös szépségével, amelynek kívülről külön bejárata volt.
A már említett átrium arra szolgált, hogy kapcsolatot teremtsen az épülettömbökkel. A középen szökőkút működött, köröskörül pergollákkal, amelyekre vadszőlőt futtattak. Az átriumot barokk stílusú oszlopsor határolja négy oldalról. A kastély körüli terület parkosítva volt. A külső falakon okkersárga és fehér színek váltakoztak. A kastély reprezentatív termei: a díszterem, a könyvtárszoba és a fogadóterem, színes márványlapokkal és mozaik parkettával voltak burkolva. A mennyezet mindenütt fehér volt, melyet a díszteremben gipszplasztika ékesített. A termek, szobák falait nagyobbrészt drága eredeti francia tapéták díszítették, vagy pasztell színekkel kifestették. A szobák, termek falait drága velencei tükrök és XVIII. századbeli olasz festőművészek képei ékesítették.
A kastély építésével párhuzamosan Márton gróf körülbelül 25 hektáros angolparkot létesített a Duna és a péterváradi országút közötti lejtőn. A parkban ritkaságszámba menő egzotikus fákat és bokrokat ültettek, amit Márton gróf a Földközi-tenger vidékéről, sőt az óceántúlról hozatott. Mesterséges tavat is létrehozott, amelyet két forrás táplált. Az egész parkot több helyen mitológiai alakokat ábrázoló szobrokkal ékesítette. Így közvetlenül a Duna-parton egy egyiptomi szfinx-szel is. Ehhez a szfinxhez a helybeli lakosság körében egy legenda is fűződik, amely szerint az egyik Marczibányi gróf felesége kedvenc kutyájával fajtalankodott és a gróf bosszúból puskából megölte a grófnőt a kutyájával együtt, és annak emlékére építtette később Márton gróf a kisebb méretű, kutya alakú szfinxet.
A park ékessége öt darab három méter magas téglaoszlopra helyezett antik mellszoborcsoport (görög filozófusokat és hadvezéreket ábrázolnak), amelyet egy tíz méter magas földhalomra építettek.
1858-ban férfi ágon az utolsó Marczibányi, Livius gróf leánya, Mária grófnő férjhez ment Karátsonyi Guido grófhoz, és a kamenicai birtokot a kastéllyal és angolparkkal együtt házassági hozományként kapta.
A Karátsonyi grófoknak a Fruška gora északi lejtőin nagy kiterjedésű erdőterületeik voltak, egészen a beocsini határig. A Karátsonyi grófok 1860-tól többször is bírósági pert folytattak a kamenicai községgel a legelők és az erdők ügyében.
Manapság a kamenicai park az újvidékiek kedvenc kirándulóhelye. Amióta felépült a Szabadság híd, azóta még jobban megközelíthető.
A háború előtt rendszeres hajóközlekedés volt Újvidék és Kamenica között. Amikor ez megszűnt, akkor a Horgász-szigetről rendszeres járattal motoroshajó (Kolja) közlekedett Kamenicára. A motoroshajó 40-50 személy befogadására volt alkalmas, elsősorban a telepiek használták előszeretettel, de a Fruška gorára kirándulók is igénybe vették.
A háború után az újvidékiek számára a Kamenicai park volt a május elsejei ünnepek megtartásának kedvenc helye. Ekkor több ezer ünneplő majálisozott a park erdeiben, lankásain, a lekaszált réteken. Forogtak a körhinták, a sátrakban sült a cigánypecsenye, csevap és a többi ínycsiklandozó falat. Mindenfelé zeneszó, énekszó hallatszott, a futballpályán rúgták a labdát…Igazi majális volt!

Az egyiptomi szfinx, amelyhez egy legenda is fűződik

A park ékessége, az öt darab három méter magas téglaoszlopra helyezett antik mellszoborcsoport

A Karátsonyi-Marczibányi kastély ma
Uri Ferenc
A férfiak közel húsz százaléka inkontinens
Bár a legtöbben úgy gondolják, hogy az inkontinencia elsősorban a nőket érinti, az erősebb nem körében is egyre gyakrabban fordul elő ez a probléma. Férfiak esetében a betegség kialakulása elsősorban a jóindulatú prosztatamegnagyobbodással van összefüggésben, előfordulása pedig az életkor előrehaladtával párhuzamosan nő. Összességében a férfiak mintegy húsz százalékának vannak inkontinens panaszai, ám megfelelő terápiával és intimtornával sokat lehet javítani állapotukon.
Férfiak esetében többféle okra vezethető vissza a betegség kialakulása: prosztataműtét után a hólyagnyak sérülése, húgyúti fertőzés, a húgyhólyag túlműködése, a vizelet áramlásának akadályozottsága, a húgyhólyagban lévő kövek, tumorok, egyes gyógyszerek (például vízhajtók) mellékhatása, de lelki okok is állhatnak a háttérben.
A férfiaknál általános jelenség, hogy az életkor előrehaladtával a prosztata fokozatos megnagyobbodása következtében a vizelet lassabban áramlik, nehezebben indul meg mint korábban.
Az ötven év feletti férfiaknak csaknem felénél előfordul a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás. A prosztatabántalmak tünetei közé a gyakori vagy nehéz vizelés, a hirtelen vizelési inger, a vizelési inger miatti gyakori éjszakai felébredés, a vizelet indításának nehezítettsége és a vékonyabb vagy meg-megszakadó vizeletsugár, valamint a vizelet csöpögése tartozik. Mivel a tünetek hátterében súlyosabb betegségek is állhatnak, mindenképpen fel kell keresni panaszunkkal az urológus szakorvost.
A férfiak jelentős része prosztataműtét mellékhatásaként a hólyagnyak sérülése nyomán válik inkontinenssé. Ők már most is sokan vannak, de számuk a jövőben növekedni fog, hiszen a prosztatarákszűrések gyakoribbá válásával együtt emelkedni fog a prosztataműtétek száma, ezzel együtt pedig a férfi inkontinencia előfordulásának aránya is.
Az inkontinenciával való együttélést, illetve az inkontinens panaszok enyhítését, egyes esetekben megszüntetését számos terápia és életmódbeli változtatás segítheti elő. Néhány tanács betartása segíthet a probléma kezelésében. Helyes és mértéktartó táplálkozással törekedjen a jó emésztés kialakítására. Vegyen meleg ülőfürdőt vagy váltólábfürdőt lehetőleg kétnaponta. Igyon sok vizet: a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele azért fontos, mert minél kevésbé telt a hólyag, annál nagyobb a fertőzésveszély. Ügyeljen testsúlyára: a medenceizomzat terhelése ugyanis csökkenthető a túlsúly csökkentésével. Viseljen kifejezetten a férfiak számára kialakított, anatómiailag formált inkontinenciabetétet, illetve nadrágpelenkát. Végezzen rendszeresen intimtorna-gyakorlatokat.
ÉLET ÉS EGÉSZSÉG
Mit sem sejtő sejtek
Szabad gyökök
Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen a levegő oxigénje, de vannak olyan oxigént tartalmazó molekulák és molekulatöredékek (szabad gyökök), amelyek a környezeti körülményektől és koncentrációjuktól függően sejtjeink működését károsítják, akár el is pusztíthatják őket.
Velünk, de ellenünk…
A szabad gyökök képződése természetes élettani folyamat; sejtjeink az anyagcsere során tápanyagokat égetnek, az oxidáció melléktermékei a szabad gyökök. A betegség elleni védekezés során is szerepet kapnak, például a vírusok és baktériumok elpusztításához a sejt egyes részecskéi maguk képezik az oxidánsokat. A vírusfertozésekre jelentkező általános tünetekért is részben ők a felelősek. A szabad gyököknek szerepe a régi, elöregedett sejtek kiválasztásában és elpusztításában is nélkülözhetetlen.
Olykor azonban a szervezetben a különböző környezeti és életmódbeli tényezők hatására a szükségesnél több szabadul fel belőlük.
A túltermelést kiválthatja például az UV sugárzás, a füsttel és ólommal szennyezett levegő, a rovarirtó szerek, a dohányzás, a helytelen táplálkozás (magas hőmérsékletre hevített étrendi zsírok), a nem ellenőrzött cukorbaj, az érzelmi stressz, de a túlzottan kimerítő testedzés is.
Amikor a szervezet fokozottan ki van téve e bántalmaknak, szabad gyökök nagy mennyisége árasztja el a testet, és az egyébként ártalmatlan oxidánsok megkezdik tombolásukat. A szabad gyökök olyan instabil anyagok, melyeknek egy páratlan elektronjuk van, ezért párt keresnek maguknak, s gyakran a sejtkultúrákban akadnak rá. A romboló folyamatnak bármelyik sejtalkotó áldozatul eshet.
A négy testőr
Az oxidánsokkal szemben szerencsére nem vagyunk teljesen védtelenek. Az egészséges szervezet erős ún. szabadgyökfogó enzimrendszerrel rendelkezik, melynek antioxidáns egységei (enzimek, tápanyagok) olyan molekulák, amelyek képesek kötődni az instabil oxidánsokhoz, és semlegesíteni azokat. A négy legfontosabb gyökfogó: az E- és a C-vitamin, a béta-karotin és az antioxidáns enzimek termelődését is elősegíto szelén. A mai, fokozottan káros környezeti hatások mellett azonban ez a védekező-rendszer egyre kevésbé tudja ellátni feladatát, az egyensúly könnyen megbomlik.
Szívbetegség, rák, korai öregedés
Az oxidációs folyamatok veszélye különösen a telítetlen zsírtartalmú sejthártyákat fenyegeti, mert innen a legkönnyebb elrabolni egy elektront, így ismét kevesebb lesz egy elektronnal, végül láncreakció indul el. Megfigyelték, hogy a szabad gyökök által oxidált koleszterin sokkal jobban árt az érfalnak, mint a „normális” koleszterin, ezért az érelmeszesedés illetve a koszorúér-betegségek kialakulásában a szabad gyököknek is szerepük van. A legújabb kutatások szerint az oxidánsok aktiválják a betegség elsődleges okának tartott LDL koleszterint, így a molekulák hajlamosabbak lesznek arra, hogy az artériák falaira tapadjanak.
A szabad gyököket nem csak a szívbetegségekkel, de a rákkal és a korai öregedéssel is összefüggésbe hozták. Ha az oxidánsok elérik és károsítják a sejtmagban lévo DNS-t, utat nyithatnak a rosszindulatú daganatok kialakulásának. A szabad gyökök kétféle módon játszanak szerepet a rák kifejlődésében. Aktiválják a különben egészséges sejtek génjeit, ezáltal gyorsuló sejtnövekedést okoznak, vagy megakadályozzák a sejteket abban, hogy természetes halállal pusztuljanak el. A két mechanizmus bármelyike felelős lehet a betegség kifejlődésében.
Az oxidánsok romboló és az antioxidánsok védő hatása közötti egyensúly kihat az öregedési folyamat gyorsaságára. Az oxidánsok mutációkat okoznak a test sejtjeiben, melyek csökkentik a sejtek hatékonyságát önmaguk kijavításában, illetve kicserélésében. A korai öregedés okozója a „normálon felüli” kapcsolat az oxidánsokkal. Egyes kutatások arra utalnak, hogy ha nem érné szervezetünket nagy mértékű szabadgyök-reakció, az emberi életkor felső határa 120 év volna. A káros mértékű szabadgyök-képződés kiküszöbölésével természetesen csak a születéskor várható átlagos élettartamot tudnánk befolyásolni, tehát a fajra jellemző, örökletesen meghatározott, ún. maximális élettartamot nem lehet növelni.
Körömvizsgálat
Körmeink minőségéből, állagából, elszíneződéséből mindig következtethetünk egészségi állapotunkra.
Kézkörmök
Leggyakrabban a körömvégek töredezését, azoknak elvékonyodását és lemezes rostozódását észlelhetjük. Okai között gyakran a tartós stresszhelyzet vagy vashiányos állapot húzódhat meg. Feltűnő a körmök állományában lévő vízszintes fehér vonalka, aminek hátterében cinkhiány is lehet. A körmök lakkozása általában nem jár károsodással. A műkörmök felragasztása bizony sok esetben vezethet a szarulemez alakváltozásához, elvékonyodásához, károsodásához. A felhelyezett tipp folyamatos viselése és az egyéni érzékenység is szerepet játszik kialakulásában.
Lábkörmök
Téli időben, főleg az állandó cipőviselés miatt gyakran sérülhetnek. Igen kellemetlen lehet a szűk orrú cipő keltette idült körömágygyulladás. A serdülő fiúkon egyazon edzőcipő állandó folyamatos viselése okozhat különböző problémákat. Az igen lapos orrú vagy „tűorrú” cipő viselését követően a körömlemezek a nagyujjakon szimmetrikusan elszíneződnek, elhalnak az állandó nyomás miatt. A lábbeli cseréje után jól látható vízszintes vonal jelzi, hogy teljesen ép köröm képződik.
Tavaszi vizsgálódás
A tél folyamán általában nem lakkozzák a hölgyek a körmeiket. Ezért javasolt, hogy a körmök lakkozása előtt figyelmesen nézzék át a körömlemezek alakját, esetleges színelváltozásait.
Körmeink elszíneződését a körömgombák okozhatják, de baktériumok is előidézhetik. A pikkelysömör is együtt járhat a körömlemezek sajátos elszíneződésével.
A tavasz kezdetén észlelve körmünk hibáit főleg a körömlemezek elszíneződései miatt keressük fel a szakorvosi rendeléseket, hogy a nyári időszakra már ép körmeink legyenek. Az elszíneződött körmöket ne a körömlakk fedje el. Kellő figyelemmel és szakszerű segítséggel a körmeinket egészséges szépségükben tudjuk megtartani, megőrizni.
A gyógyszerész tanácsa
Ilyenkor tavasszal gyakran tapasztalható a haj, a köröm, a bőr állagának, állapotának változása, minőségének romlása. Szerencsés esetben ez szervezetünk vitamin- és ásványianyag-raktárainak kiürülését jelzi. Ez viszonylag könnyen orvosolható friss zöldség, gyümölcs fogyasztásával. Az igaz, hogy ilyenkor a primőr még drága, az alma C-vitamin-tartalma pedig már jóval alacsonyabb, mint az őszi hónapokban. Viszont a kivi, a savanyú káposzta, a citrusfélék megbízható források.
Ha a normál táplálkozásból nem biztosítható kellően a vitamin-, ásványianyag- és nyomelemszükséglet, akkor gyógyszerekkel, gyógytermékekkel, természetes alapú készítményekkel is lehet ezen segíteni. (patikamagazin.hu)
TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT
Tüdőnk kéményseprője, a sópipa
Napjainkra ugrásszerűen megnövekedett a légzőszervi megbetegedések száma: a szmog, a passzív dohányzás, a különféle allergiás megbetegedések csökkentik tüdőnk kapacitását és hosszú távon rossz közérzetet okoznak. Ez egyenes következménye annak, hogy a légzőrendszerünket nap mint nap irritáló szennyeződések tömege éri. Mivel a levegőszennyeződés káros hatásai egyszerűen kivédhetetlenek, egyértelműnek látszik, hogy légútjainkat épp úgy tisztítani, karbantartani kellene, mint bőrünket, hajunkat stb. A hegyvidékek, a tengerpartok és a sóbarlangok tiszta levegője nagymértékben regenerálja a fáradt, városi levegőhöz szokott légzőrendszerünket. Sajnos mindez rendkívül idő- és költségigényes mulatság. A gyógyszertárakban kapható sópipa elnevezésű készülék segíthet abban, hogy a sókristály-terápia minden előnyét kihasználhassuk.
A készülék kerámia szűrői közé Európa leghíresebb gyógybarlangjaiból származó sókristályokat építettek be, amelyek orvosi statisztikák szerint akár 90%-os hatékonysággal javíthatnak a légúti megbetegedésekben szenvedők állapotán. A sópipa használata rendkívül egyszerű, a pipa szárát szájba véve azon keresztül lassan belélegezzük a sókristályokat, majd orrunkon kifújjuk az elhasznált levegőt - a légzést normál intenzitással végezzük. (Az erőltetett belégzés felesleges és kerülendő.) A sókristályok a tüdő hörgőcskéit elérve felbontják a lerakódott váladékokat, szennyeződéseket, amelyek orrfolyással, köhögéssel távoznak a szervezetből.
A készüléket napi 15-25 percet ajánlatos használni, de a kezeléseket akár 1-2 óra időtartamra is lehet emelni. A jobb eredmény elérése érdekében a készüléket nem szezonálisan, hanem folyamatosan kell használni. Tisztítása enyhén nedves ruhával történhet, mert a készülékbe víz nem kerülhet.
A készülék továbbá kiválóan alkalmas arra, hogy a sókristály terápiát illóolaj terápiával kiegészíthessük. A sópipa alsó kerámia szűrőjére minimális mennyiségű illóolajat csepegtetve tovább fokozhatjuk a sókristályok kedvező élettani hatását, mert a megfelelően kiválasztott illóolajok szintén regeneráló, tisztító, nyugtató hatással rendelkeznek. (Pl.: myrha, eukaliptusz, borsmenta stb.) Illóolajok használata esetén a készülék alsó szűrője elszíneződhet, ami a sópipa működését nem befolyásolja.
Nemcsak dohányosoknak, hanem pollenallergiában, asztmában, bronchitisben, hörghurutban, náthában, egyéb légúti betegségben szenvedőknek nyújt hatékony segítséget.
DIÉTA
Az erő forrása
Sok jót és rosszat mondtak már a szénhidrátokról, erről az igen fontos tápanyagcsoportról. A fogyókúrázók rémeként szokás emlegetni, pedig a szénhidrátok nélkülözhetetlen energiaforrásai a szervezetnek. Nem a süteményt kell szidni azért, ha az ember képtelen ellenállni a csábításnak.
Testünk hőmérsékletének fenntartásához, szervezetünk működéséhez fűtőanyagra van szükségünk. A legkönnyebben hozzáférhető energiaforrás a véráramban keringő cukor. Miután ezt elhasználtuk, az utánpótlást a májban és az izmokban elraktározott keményítőszerű vegyület, a glikogén biztosítja. Ha ezt is feléltük, a zsírtartalék következik, amelyet lényegesen nehezebb mozgósítani, mint a szénhidrátokat. Ez a folyamat fordítva is működik. A fel nem használt szénhidrátot a szervezet glikogén, illetve zsír formájában fölhalmozza.
Szerkezetük alapján megkülönböztetünk egyszerű és összetett szénhidrátokat. Az egyszerűek, más néven monoszacharidok közismert képviselői a szőlő- és a gyümölcscukor. Az összetettek (poliszacharidok) különféle módon összekapcsolódott monoszacharid-molekulákból állnak. Ebbe a csoportba tartozik a kávénkat, teánkat megédesítő répa-, nád- és tejcukor, valamint a méz.
A poliszacharidok közül a legjelentősebb a keményítő. Az összes gabonaféle magjában, a kukoricában és a burgonyában található nagy mennyiségben. A keményítő fokozatosan bomlik le, kevésbé emeli meg a vércukorszintet, egyenletesen látja el energiával a szervezetet. Ezért fontos, hogy bőven fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonafélét, például Graham-kenyeret, barna, illetve vadrizst. Ezek az élelmiszerek nemcsak keményítőt, hanem emészthetetlen cellulózt és más poliszacharidot, például pektint is tartalmaznak. A ballasztanyagok sok káros anyagot kötnek meg, rostjuk tisztítja a bélfalat, lazítja a béltartalmat, továbbá serkenti a bélmozgást.
Gyorsan megemeli a vércukorszintet: fehér kenyér, kukoricapehely, malátacukor, puffasztott rizs, szőlőcukor, banán, burgonya, rizs, mazsola, korpás kenyér, müzli.
Közepes tempóban: zöldborsó, fekete kenyér, narancs, tésztafélék.
Lassan, fokozatosan: alma, csicseriborsó, joghurt, korpás (Graham-) kenyér, körte, lencse, tarkabab, tej, sajt, hús, hal, grépfrút, szilva, tojás, vaj, leveles zöldség.
Éhező sejtek
A szénhidrátot az emésztőenzimek egyszerű cukrokra bontják, így kerülnek a véráramba; a vércukorszint emelkedni kezd. Ekkor a hasnyálmirigy az inzulin nevű hormont juttatja a vérbe. Inzulin nemcsak a vércukorszint beállításához szükséges, hanem hatására lesznek képesek a sejtek fölvenni és hasznosítani a cukormolekulákat. Amikor nem termelődik elengedő inzulin, illetve a szervezet nem reagál a hormon jelenlétére, cukorbetegség (diabétesz) alakul ki. Ilyenkor, bár magas a vércukorszint, a sejtek nem jutnak elegendő energiához. A cukorbetegek diétájában a fruktóz (gyümölcscukor) engedélyezett, melyből a napi szénhidrátmennyiség részeként húsz-harminc grammot fogyaszthatnak. (Családi Lap)
Receptek
Keleti sült rizs
Hozzávalók: 5 dkg rizs, 5 dkg póréhagyma, 10 dkg cukkini, 2 szem dióbél, 1 ek. olaj, só, frissen őrölt fekete bors.
Elkészítése: A dióbelet hajszálvékonyra vágjuk, olajon egy kicsit megpirítjuk, majd rádobjuk a rizst. Rövid ideig együtt pirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és a kis kockákra aprított cukkinit. Felöntjük másfél deci vízzel, sózzuk, borsozzuk, tálba tesszük, majd forró sütőben körülbelül háromnegyed óráig pároljuk. Magában is jó, de köretként is. Szénhidráttartalma: 48 gramm.
Főtt burgonya gombával
Hozzávalók: 1 nagy burgonya (kb. 20 dkg), 10 dkg friss gomba (lehet csiperke, de jobb az erdei), 1 tk. száraz vörösbor, 1 kis gerezd fokhagyma, 1 ek. olívaolaj, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, só, őrölt bors.
Elkészítése: A burgonyát a szokott módon hajában megfőzzük, de lehet alufóliába csavarva sütőben, illetve grillezve is. Az olajon megpirítjuk a finomra vágott fokhagymát, hozzátesszük a gombát, egy percig együtt pirítjuk, majd ráadjuk a bort, a petrezselyem felét, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt nagyon kis tűzön pároljuk. Nem szabad teljesen puhára főzni, legyen egy kis tartása a gombának. Ha kész, ráöntjük a félbevágott burgonyára, meghintjük a petrezselyem maradékával és tálaljuk. Szénhidráttartalma: 43 gramm.
Pulykasonkás saláta
Hozzávalók: fejes saláta, 1 nagy paradicsom, 1 tk. finomra vágott petrezselyem zöldje, 1 csipet oregánó, 1 tk. finomra vágott metélőhagyma, só, pár csepp borecet, 1 tk. olívaolaj, 5 dkg füstölt pulykamellsonka.
Elkészítése: A saláta nagy külső levelét félretesszük, a többit kis darabokra tépjük. A paradicsom magvas részét kivesszük, a húsát kis kockákra vágjuk, a pulykamellsonkát vékony csíkokra szeleteljük. A hozzávalókat összekeverjük egy tálban. Hűtőszekrényben érleljük pár órát, majd a félretett salátalevélre borítva tálaljuk. Szénhidráttartalma: 10 gramm.
EROTIKA
Párnacsata
Híres szexológusok - mit köszönhetünk nekik?
SIGMUND FREUD
A házasságtörő tudattalanjának titkolója
A tudatalatti nagy felfedezője sokáig önmaga előtt is titokban tartotta, hogy nem a megfelelő asszonyt vette el feleségül. Amikor 1882-ben meglátta az almát hámozó, varázslatosan szép Martha Bernayst, első pillantásra beleszeretett a fiatal lányba, onnantól mindennap rózsákat küldött neki, és két héten belül eljegyezte. Három évig, amíg Bécsben tanult párhuzamosan sebészetet, belgyógyászatot és pszichiátriát, alig találkozott személyesen szerelmével, mert annak családja Hamburgba költözött. A házasságkötésük után derült csak ki, mennyire nem ismerik egymást. A korábbi szerelmes levelek elérhetetlenül vonzó asszonya helyett egy örökké a háztartással bíbelődő, fáradt, rosszkedvű nő lett Freud élete társa, aki ugyan megteremtette a munkához szükséges nyugalmat, de annak gyümölcseiről már nem lehetett vele beszélgetni. Minél mélyebben merült bele Freud mások szexuális életének elemzésébe, annál gyorsabban fakult ki saját házasságából a szenvedély. A helyzetet rontotta, hogy házasságuk első kilenc évében hat gyermekük született, így Martha szinte folyamatosan terhes volt. Ezekben az években felesége legfőbb segítsége saját húga, Minna volt, aki végül harminc éven át élt velük egy fedél alatt, és soha nem ment férjhez. Freud élvezte a sziporkázóan szellemes Minna társaságát, és gyakran beszélt vele munkájáról és érdekes eseteiről, sőt, az is megtörtént, hogy kettesben mentek el nyaralni, míg Martha otthon vigyázott a gyerekekre. Ez a titkos viszony vezette Freudot annak felismerésére, hogy mindannyian vágyunk efféle tiltott kapcsolatokra, csak a legtöbb embernek nincs elég bátorsága ahhoz, hogy szabadon kövesse vágyait.
WILLIAM MASTERS ÉS VIRGINIA JOHNSON
A hüvely titkainak feltárói
A nőgyógyász William Masters és a pszichológus Virgina Johnson 1957-ben házasodtak össze, és ekkortól kezdtek közösen dolgozni. Hogy minél több időt tölthessenek együtt, olyan kutatási témát kerestek, ahol összetalálkozik kettejük tudományterülete. Úgy döntöttek, hogy félreérthető és manipulálható kérdőívek helyett ők magát a szexuális aktust fogják megvizsgálni, de olyan közelről, ahogyan azt előttük még soha, senki nem tette. Laboratóriumi körülmények között több mint 700 férfi és nő szeretkezését és önkielégítését vizsgálták meg, miközben műszerekkel nyomon követték a szervezetben végbemenő fiziológiai változásokat. Alaptételük szerint a szeretkezés nem valamiféle titkos rítus, hanem az emberi élet ugyanolyan természetes része, mint az emésztés vagy a lélegzés, és ha itt van valamilyen zavar, akkor azt kizárólag a megfelelő ismeretek birtokában lehet gyógyítani.
Elsősorban prostituáltak vállalták, hogy némi fizetség ellenében szeretkezéseiket filmre vegyék, és eközben elektródák tucatjait helyezték rájuk. Ők végeztek kamerával felszerelt vibrátorokkal önkielégítést is. Azóta tudjuk, hogyan pulzál, hányszor és milyen időközönként húzódik össze a hüvely az orgazmus alatt, miként színeződik el a gyönyör tetőfokán a kisajak, és húzódik vissza a méhtest. A kutatóházaspár lerombolta a hüvelyi orgazmus mítoszát (Freud állította, hogy az magasabb rendű, mint a csiklóé), mert vizsgálataik egyértelműen bizonyították, hogy az orgazmusra jellemző testi változások egyformák - bár azt elismerték, hogy a gyönyör átélése nagyon szubjektív élmény lehet. 1966-ban megjelent könyvük, Az emberi szexuális reagálás eredetileg orvosok számára készült ismeretterjesztő munkának íródott, de hetek alatt bestseller lett belőle, hiszen az emberi szexualitás eddig feltáratlan mélységeibe vezette be az olvasókat.
1970-ben publikálták második könyvüket, amely Az emberi szexualitás zavarai címet viseli, és amelyben olyan gondokra adtak terápiás tanácsokat, mint a korai magömlés vagy az impotencia. Ezek gyógyítására hozták létre már 1964-ben a Masters & Johnson Intézetet, amelyben pszichológia szakot végzett diplomás prostituáltak tanítják meg a férfiakat a kölcsönös örömszerzés technikájára, többhetes bennlakásos terápiás tréningeken. Hasonló tanfolyamot indítottak nők részére is, ahol szintén diplomás dzsigolók állnak rendelkezésükre. A feministák szerint az ő kutatásaik tették a legtöbbet a nők szexuális egyenjogúságáért. Mégpedig azzal, hogy bebizonyították, a nőknek éppolyan joguk van a szexuális örömre, mint a férfiaknak, ugyanolyan képességekkel rendelkeznek a megéléséhez, hiszen belső szerveik hasonlóan működnek.
ALFRED KINSEY
A vágy valóságának megismerője
Amikor a gubacsdarazsak életével foglalkozó, mélyen vallásos és félénk Alfred Kinsey elvállalta, hogy beteg kollégáját helyettesítve tart néhány egyetemi órát a szex és a házasság biológiai vonatkozásáról, megdöbbenve tapasztalta, hogy a témában nem készült semmiféle tudományos kutatás. Önkéntes csoportot szervezett hát diákjaiból, és elindította a világ első szexuális szokásokat feltérképező kutatását. A munka megváltoztatta az életét: minél intenzívebben foglalkozott a témával, annál több gátlás olvadt le róla. Kinsey az eredmények értékelése során döbbent rá saját homoszexuális hajlamaira is.
Arra biztatta tanítványait, majd kollégáit, hogy hozzá hasonlóan vetkőzzék le saját gátlásaikat, és ezt filmre is vette. Mai kritikusai éppen azt hozzák fel kutatásának legfőbb hibájául, hogy lelkesedésében határozott célja volt: be akarta bizonyítani, nem létezik semmiféle perverzió, és ez az elvárás a tudományos pontosság rovására ment.
Eredményei enyhén szólva meglepőek voltak. Azt állította, hogy az amerikai férfilakosság 40 százaléka homoszexuális - mert idesorolt mindenkit, akinek akár egyszer is volt efféle élménye. A szám megdöbbentő, különösen, ha összevetjük a mai becslésekkel, amelyek körülbelül 1 százaléknyira teszik a homoszexuálisok arányát, noha az elmúlt 30 évben a hasonneműek szerelem sokkal elfogadottabbá vált. A különbség oka a módszerből adódik: mivel sokan nem voltak hajlandóak beszélni szexuális szokásaikról, Kinsey olyan közösséget keresett, ahol ez nem számított tabunak. A felmérésben részt vett férfiak 26 százaléka szexuális bűnöző volt, minden negyedik éppen börtönben ült, és különösen sok férfi és női prostituált válaszolt a kérdéseire. Ebben a közegben a perverzió valóban egészen mást jelentett, mint a hétköznapi emberek világában, ám a kutatásnak ezt a jellegzetességét Kinsey nem vette figyelembe az értékelésnél. Döbbenetes eredményei óriási sikert hoztak neki. A média pillanatok alatt elkapta kutatásait, személyét, és ez is hozzájárult a hatvanas évek szexuális forradalmához, amely ezután már nyíltan hirdette, hogy a szexualitás nem bűn, hanem élvezni való kellemes dolog.
HELENE WRIGHT
A szabad önkielégítés szószólója
Helene Wright nőgyógyászként sok páciense panaszát hallgatta végig, akik örömtelen házaséletükről panaszkodtak. Több évtizedes tapasztalatát vetett papírra 1930-ban megjelent, A szex-faktor a házasságban című könyvében, amelynek alaptétele, hogy a nők számára nem olyan automatikus a gyönyör elérése, mint a férfiaknak, mert előbb ezt meg kell tanulniuk. A női orgazmushoz vezető utat lépésről lépésre maguknak kell felfedezniük. Ő volt az első, aki kimondta, hogy az első szexuális együttlét a nők számára általában nem szerez élvezetet, és ahhoz, hogy mindkét fél egyformán élvezze a szeretkezést, a nőknek hosszas folyamaton kell átesniük. Ennek gyorsítására azt tanácsolta, hogy a lányok már az esküvőjük előtt kezdjék meg saját szervezetük felkészítését rendszeres önkielégítéssel, amelyhez különböző, részletesen leírt ingerlési technikákat javasolt. Úgy vélte, ha egy nőnek ilyen módon sikerül kialakítania orgazmuskészségét, akkor ezt majd könnyedén át tudja vinni a férjével való szeretkezésre. (Nők Lapja Évszakok)

Alfred Kinsey
KICSIKRŐL NAGYOKNAK
Csúnyán beszél a gyerek
A trágár beszédnek minden életkorban megvan a maga jellegzetessége. Az elsődleges különbség abban rejlik, hogy a csúnya szavak használatával mi a gyermek célja: a kisgyerek és a serdülőkorban lévő kamasz más-más céllal épít be trágár elemeket szókincsébe. A gyerekek a nem szalonképes kifejezéseket használhatják figyelemfelkeltés céljából, gúnyolódásból és néha sértő szándékkal.
Csúnya beszéd kisgyerekkorban
Minden életkornak megvan a maga sajátos szókincse, melyhez sajnos hozzátartoznak a trágár szavak is. Nem meglepő, csak rendkívül furcsa, ha egy kisgyerek szájából csúnya szavak hangzanak el, hiszen bőségesen van rá alkalma, hogy környezetében halljon trágár beszédet. Előfordul, hogy a szülő idegességében elkáromkodja magát, vagy meghallhatja, amint valamelyik rokon, szomszéd stb. szabadosan fejezi ki magát. A gyerek nem tesz mást, mint megismétli a hallottakat, hiszen a gyerekek úgy tanulnak, hogy utánozzák a felnőtteket.
A kisgyerekek még nem ismerik a trágár szavak jelentését, rendszerint azért használják, hogy felhívják magukra a figyelmet. Ilyenkor már nem számít, hogy mi lesz a következmény, hogy milyen jellegű a „figyelem”, még az sem baj, ha egy alapos szidást kap a gyerek, csak vele törődjenek.
Mit tehet a szülő?
Fontos, hogy az első pillanatban nyugodtan magyarázzuk el a gyereknek, hogy a trágár beszéd csúnya dolog, és nem tetszik a szülőknek.
Nagyon pici gyerekeknél, állítólag az a legjobb megoldás, ha a szülő észre sem veszi, hogy a gyerek illetlenül beszél. Ez alól kivételt képez az az eset, ha a kicsi a káromkodással megsért valakit, akkor semmiképpen ne maradjon el a dorgálás.
Ne nevessünk, ha a kisgyerek káromkodó kifejezéseket használ. Ha azt látja, hogy környezete jól szórakozik rajta, csak megerősíti, hogy vicces dolgot művel, és továbbra is csúnyán fog beszélni.
Amennyiben a szidás mellett döntünk, fontos, hogy ne vigyük túlzásba, ne tulajdonítsunk túl nagy jelentőséget a dolognak.
Ha lehet, fordítsunk egy kicsit több időt a gyerekre, lehet, hogy több odafigyeléssel megoldódik a probléma.
Egy másik lehetséges módszer, ha a kisgyerek valamilyen csúnya szót használ, helyesbítsünk, mondjunk valamilyen pozitív, esetleg a gyerek számára kedves, vicces dolgot helyette.
A serdülők esetében kicsit más a helyzet, mint a kisgyerekeknél, hiszen tisztában vannak a durva szavak jelentésével, és azzal, hogy ezzel könnyen megbánthatnak másokat. A kamaszoknál is megfigyelhető az utánzás: modelleket keresnek, hogy kialakítsák identitásukat. Serdülőkorban az ember keresi önmagát, különböző szerepekbe bújik, különféle viselkedési formákat próbál ki, míg végre kifejlődik személyisége.
A kamaszok gyakran azért használnak obszcén szavakat, hogy beilleszkedjenek a társaságba, ahol a többiek csúnyán beszélnek, mert ez a menő. A serdülőkorban lévők azonban sokszor szüleik bosszantására káromkodnak.
Mit tehet a szülő?
Ha a kamasz elvétve káromkodik egyet, ne essünk kétségbe, de ne is dicsérjük meg érte. Ha úgy érezzük, hogy túlzásba esik, és minden második szava valamilyen trágár kifejezés, akkor érdemes egy komoly beszélgetésre invitálni. A kamaszok gyakran a szülők előtt moderálják magukat, de a velük egykorúakkal szabadabban fejezik ki magukat.
Mint minden életkorban, serdülőkorban is nagyon fontos az otthoni nevelés, az amit a gyerek otthon lát, és persze hall. Az elsődleges modell a gyerek számára a család, az alapokat mindenki otthonról hozza magával. A szülőknek épp ezért példát kell mutatniuk e tekintetben is, de természetesen elkerülhetetlen, hogy a szülő időnként kijöjjön a sodrából, elveszítse a fejét, és valami csúnya szó kiszaladjon a száján. Ilyenkor a szülő kérjen elnézést a kifejezésért.
Együk okosra magunkat!
Nemsokára jön a hajrá az iskolában, és a felvételi, sőt itt van a vizsgaidőszak is - a nebulók jól teszik, ha okosra eszik magukat. Nem tévedés: megfelelő táplálkozással sokat tehetünk egészségünkért, főleg azért, hogy kitartóan tudjunk figyelni, összpontosítani, karbantartjuk az emlékezőképességünket, növeljük a teljesítményünket, tegyünk a fejfájás, a rossz hangulatok, a fáradtság ellen.
Íme a titok: együnk gyakrabban diót, mogyorót, nyers gyümölcsöt, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, és naponta legalább két liter folyadékot. Ihatunk ásványvizet, zöld teát, gyümölcslevet. A szénhidrátot mindig ballasztanyagokkal (burgonyával, tejjel, sajttal, gyümölccsel) fogyasszuk. Naponta egyszer reszelt sárgarépa, kevés olajjal megcsepegtetve nemcsak az anyagcserét javítja, hanem a látást is. A sok B-vitamin megvéd a stressztől, a vizsgákkal járó félelmektől, rossz hangulattól. A sovány húsban, dióban, halban, tejtermékekben bőven van, de kapható sörélesztő tabletta formájában, s még jobb az élesztőgranulátum, amelyet vajas kenyérre szórhatunk. Fontos a magnézium (burgonyában, banánban sok van), a paprika segíti az endorfin képződését.
Gyors energia lehet egy-két szem szőlőcukor, banán, méz. Kerüljük viszont az édességet, mert csak rövid távon segítenek, később annál inkább jelentkezik a fáradtság. A kávé sem az agynak segít, inkább teázzunk! Mindig reggelizzünk, eleget aludjunk, tanuljuk meg a helyes testtartást tanulás közben, ügyeljünk a jó megvilágításra. Ha „fejfájósak” vagyunk, kevés húst fogyasszunk, és napjában többször együnk, keveset. A csokoládé hamar segít, de elfogyasztása után az energiaszint gyorsan csökken. Együnk viszont sok gyümölcsöt, joghurtot! És tanuljunk meg lazítani!
JOGI SAROK
A halogatás tudománya
Ugye ismerős a helyzet? Mindenkivel előfordul, hogy nincs kedve valamihez. Már az iskolás gyerekeknek is rengeteg technikájuk van a leckeírás halogatására. A „nem szeretem” feladatok elvégzésének tologatása természetes emberi gyengeség. A krónikus halogatás azonban káoszt, frusztrációt, kétségbeesést okozhat. Bizonyos helyzetekben pedig tényleges károkkal, az állásunk, netán az egészségünk elvesztésével jár.
Miért halogatunk? A kérdésre adandó válasz egyszerűnek látszik: azért, mert nincs kevünk valamely feladat elvégzéséhez. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. A halogatás hátterében állhat önértékelési zavar, rossz beidegződés, szorongás, és persze egyszerű lustaság is. Sok esetben azért nem fogunk hozzá egy munka elvégzéséhez, mert nem érezzük elég felkészültnek magunkat, attól félünk, hogy nem fog sikerülni. Olyasmit vállaltunk, ami meghaladja az erőnket, ezért nem merünk belevágni. De a halogatás oka lehet egyszerű lustaság is. Nem vagyunk egyformák, vannak közöttünk nagy munkabírású, teljesítmény centrikus emberek. Mások viszont lassabban élnek, számukra az élet nagyobb terhet jelent.
Tanuljunk meg nemet mondani! A feladataikat, döntéseiket gyakran halogató emberek általában szorongásokkal küzdenek. Nem tehetnek róla, lelki állapotuk ilyen. Ők azok, akik egyszerűen nem tudnak nemet mondani. Erejükön felül vállalnak, következmény az állandósuló fáradtság a munka tologatása egyik napról a másikra. És persze mindezek következménye a fokozódó szorongás, a munka vagy a barátság elvesztésétől való félelem. Természetesen ez a munkahelyen tükröződik legjobban abban, amikor valaki retteg a főnökétől és nem mer neki nemet mondani. Pedig nagyon egyszerű a dolog, csak a munkaköri feladatra kell hivatkozni és csak annyit kell mondani: sajnos, ez már nem megy.
Milyen gyógyító technikák léteznek? A halogatás olyan, mint az eltervezett fogyókúra előtti utolsó nap. Még utoljára jól bevacsorázunk valami olyasmiből, amit ezután majd hónapokig nem ehetünk, teletömjük magunkat csokival, esetleg a tévé előtt ülve megeszegetünk egy nagy tál süteményt. Tesszük mindezt rettenetes lelkiismeret furdalás közepette. Ugyanez a helyzet, amikor tudjuk, hogy dolgunk halaszthatatlan, mégis inkább tévét nézünk, újságot, könyvet olvasunk. Ilyenkor is piszok rosszul érezzük magunkat. Ahhoz, hogy a halogatásról leszokjunk, először is tudatosítanunk kell magunkban, hogy amit a kellemetlen feladat helyett csinálunk, az sem szerez igazi örömet. Ha ezt beláttuk, második lépésként érdemes végiggondolni, hogy a dolgot valójában milyen indokkal is halogatjuk. Végül tegyük fel önmagunknak a kérdést: valóságos ez az indok? Az esetek többségében kiderül, hogy a napról napra elhalasztott feladat valójában nem is olyan rémes.
Az a fontos, hogy jogi ügyeleteink intézésében ne halogassunk semmit, mert ott bizony a határidő elmulasztásának komoly következményei lehetnek.
v. m.
KONYHAI KISOKOS
Váltson zöldre!
A paraj nyersen a legjobb
Gyermekszomorító, szuperegészséges csodanövény vagy vitaminokban gazdag zöldféle, amely ízletesen is elkészíthető? Összeállításunk meggyőzi arról, hogy a spenótot igenis érdemes szeretni!
Ugye emlékszik még gyerekkorára, amikor az egész család arra biztatta, kanalazzon magába még egy falat spenótot, mert úgy nő majd szép nagyra és egészségesre? Nos, a „paraj-kultusz” hátterében Popeye, a népszerű, izmoktól dagadó spenótfogyasztó rajzfilmhős állt, valamint annak a táplálkozástudósnak a tévedése, aki a spenót vastartalmát egy tizedesvesszővel elírta. Az adatok önmagukért beszélnek: 100 g spenótban csak 4,1 mg vas van, míg ugyanennyi lencsében 6,9 mg! Ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne benne más értékes tápanyag!
Diétához kiváló
A Perzsiából származó paraj - nálunk inkább spenót néven szokás emlegetni - élettani hatását a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, tápanyagoknak köszönheti. Diétázáshoz is kiváló, 10 dkg spenót mindössze 30 kalóriát tartalmaz. Jó, ha tudja: főzés hatására a spenótban lévő nagy mennyiségű oxálsav a kalciummal társulva vesekő-lerakódást okozhat, a benne található nitrát pedig magas hő hatására káros nitritté alakul át. Ezért inkább nyersen, salátaalapanyagként vagy lé formájában egye-igya, vagy kevés vízzel rövid ideig - 8-10 percig - párolva.
Fedezze fel gyógyhatásait!
Rákos betegségek megelőzésére: A kutatások legalább 13-féle antioxidáns, rákellenes hatású flavonoidot fedeztek fel a spenótban. A spenótkivonatok tesztelése során lassult például a daganatos sejtek osztódása. A növény fontos rákellenes összetevői a karotinoidok is, amelyekről megállapították, hogy a prosztatarák megelőzésében játszanak fontos szerepet.
Az erős csontokért: Kalcium-tartalmának köszönhetően a spenót kiváló csonterősítő hatású.
Székrekedés megszüntetésére: Aki bélpanaszokkal küszködik, iktassa be a spenótot az étrendjébe, mert a növényben található oxálsav serkenti a bélműködést, ezáltal az emésztés is gyorsabb lesz. Ráadásul a paraj magas B2-vitamin-tartalma elősegíti a zsírsavak lebontását, a szénhidrátok anyagcseréjét.
Az idegrendszer védelmében: A spenót B6-vitamin-tartalma fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében. Hiányában ideggyulladás, levertség, fáradtság léphet fel.
Béltisztításra: Tisztítókúra kiegészítőjeként, ivólé formájában is hatásos, ha a spenótlét cukormentes, természetes almalével keverjük.
Szívbetegségek ellen: A spenót kiváló C- és A-vitamin-forrás, amelyek segítenek megelőzni a koleszterin oxidációját. A spenótban található magnézium csökkenti a magas vérnyomást, és hatékony védelmet nyújt a szívbetegségekkel szemben.
Magzatvédőként: Nagy mennyiségű folsav - 100 g növényben 65-70 mg - van benne, amely terhesség idején a magzat nyelőcsőzáródási rendellenességeit segít megelőzni.
Látásjavító spenót
Amerikai kutatók felfedezésének köszönhetően kiderült, hogy a spenót számos gyógyhatása mellett szemeinkre is kiváló hatással van: a látás egy bizonyos fokig helyreállítható, ha a zöldség fényelnyelő pigmentjeit a retina idegsejtjeire ültetik. A kutatók kimutatták, hogy a beültetett növényi pigmentek hatására az emberi idegsejtek reagálnak a fényre. Az eljárásnak és a további kutatásoknak köszönhetően az időskori vakság valószínűleg gyógyíthatóvá válik majd.
ÍZ-LELŐ
Heti menü
PÉNTEK
Zöldséges rizsleves, krémes-túrós metélt, gyümölcs
SZOMBAT
Gombaleves csipetkével, olasz spagettitorta, bodzás muffin
VASÁRNAP
Tyúkhúsleves, töltött csirke sült krumplival és zöldsalátával, mogyorótorta
HÉTFŐ
Karalábéleves, spenótos-túrós galuska, gyümölcs
KEDD
Babfőzelék egybesült fasírttal, mézes pite
SZERDA
Póréhagymás kukoricaleves, mákos palacsinta vaníliaöntettel
CSÜTÖRTÖK
Borsóleves karajcsonttal, sajtos karaj krumplipürével és retek-sárgarépa-salátával, mazsolás lepény
KRÉMES-TÚRÓS METÉLT
Hozzávalók: 3 tojás, 25 dkg túró, 1 dl tejföl, 4 ek. cukor, 3 dkg vaj, 5-5 dkg porcukor és mazsola, citromhéj, 50 dkg hosszúmetélt vagy fodrostészta.
Elkészítése: A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a tejföllel és a túróval, ízesítjük reszelt citromhéjjal és mazsolával. A tésztát gyengén sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük, elkeverjük a vajjal, és az előre elkészített túrókrémmel, majd tűzálló tálba tesszük. A porcukorral felverjük a tojásfehérjét, a tésztára kenjük, és sütőben rózsaszínűre sütjük.
BODZÁS MUFFIN
Hozzávalók: 5 dkg vaj/margarin, 15 dkg cukor, só, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg darált mandula, 1,5 dl tej, 2 dl bodzavirágszörp, 20 dkg liszt, 2 ek. sütőpor, 3 tenyérnyi bodzavirág.
Elkészítése: A vajat habosra keverjük, majd a cukrot, 1 csipetnyi sót és a tojásokat egymás után hozzáadjuk. Szép sima, sárga masszává kell válnia. A citromhéjat, a mandulát és fél deci bodzaszörpöt beledolgozzuk. A lisztet a sütőporral összeszitáljuk és a vajas masszába szórjuk. A megmosott, száráról letépkedett bodzavirágokat lazán beleforgatjuk. A kivajazott muffinforma mélyedéseibe kanalazzuk. A tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt megsütjük. A maradék bodzaszörpöt ugyanannyi vízzel hígítjuk, majd a még a formában lévő muffinokat meglocsoljuk vele. Addig hagyjuk a formában, amíg a szirupot beszívja.
MOGYORÓTORTA
Hozzávalók a piskótához: 10 tojás, 1 tasak vaníliás cukor, 18 dkg cukor, 12,5 darált háztartási keksz, 12 dkg étcsokoládé, 12,5 dkg darált pörkölt mogyoró, 2-3 ek. rum; a krémhez: 7 dl tej, 2 tasak vaníliás pudingpor, 4 ek. cukor, 30 dkg margarin, 40 dkg mogyorókrém (pl. Nutella), 5 db apróra vágott pörkölt mogyoró; a tetejére: 10 dkg reszelt étcsokoládé.
Elkészítése: A piskótához habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a darált kekszet, a mogyorót és a felvert tojásfehérjét. Óvatosan összekeverjük és a masszát beleöntjük egy 28 cm átmérőjű, margarinnal kikent és belisztezett tortaformába, majd 175 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. A piskótát másnap három lapra vágjuk, és a lapokat meglocsoljuk a rummal. A krémhez a szokásos módon megfőzzük a pudingot, és ha kihűlt, kanalanként a habosra kikevert margarinba vegyítjük. Hozzáadjuk a mogyorókrémet is. A tölteléket háromfelé osztjuk. Az alsó piskótalapot megkenjük a krém 1/3-ával, rátesszük a középső lapot, megkenjük a krém 2/3-ával, megszórjuk a felaprított mogyoróval, beborítjuk a harmadik lappal, és az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel. A tetejét megszórjuk a reszelt csokoládéval. Ízlés szerint tejszínhabbal is kidíszíthetjük.
PÓRÉHAGYMÁS KUKORICALEVES
Hozzávalók: 2 szál póréhagyma, 1-1 csokor petrezselyem és metélőhagyma, 2 dkg margarin, 30 dkg mélyhűtött kukorica, 2 ek. liszt, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleveskocka, só.
Elkészítése: A pórét megmossuk, felkarikázzuk. A petrezselymet, a metélőhagymát leöblítjük, apróra vágjuk. A margarint felforrósítjuk, megpároljuk benne a pórét és a petrezselyem felét. Kissé megsózzuk, felengedjük egy liter vízzel, és felforraljuk. Ha felforrt, beletesszük a kukoricát, és puhára főzzük. A lisztet elkeverjük a tejföllel, behabarjuk vele a levest, kb. 5 perc alatt összeforraljuk, és a tetejét a metélőhagymával és a maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
SAJTOS KARAJ
Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 ek. zöldpetrezselyem, 1 ek. metélőhagyma, 1 ek. mustár, bors, só.
Elkészítése: A vajat felforrósítjuk és a karajszeletek mindkét oldalát elősütjük. Ezután fűszerezzük sóval és borssal. A sajtot összekeverjük mustárral és az apróra vágott metélőhagymával és petrezselyemmel. A keveréket egyenletesen rákenjük a hússzeletekre. Előmelegített sütőben ráolvasztjuk a sajtot a karaj tetejére.
RETEK-SÁRGARÉPA-SALÁTA
Hozzávalók: 2 csomó retek, 3 szál sárgarépa, 1 csokor újhagyma, 1 citrom, 1 ek. olaj, só, cukor.
Elkészítése: A retkeket, újhagymát vékony karikákra vágjuk és összekeverjük a reszelt sárgarépával. Citromlével, olajjal, sóval, cukorral fűszerezzük és salátalevélen tálaljuk.

Bodzás muffin

Mogyorótorta
ÍZ-LELŐ
Rábeszéljük a spenótra!
Sokan gyerekkoruk óta nem szeretik a parajfőzeléket. Felejtsék el nyugodtan. Ajánlunk helyette mást, mert a spenót a szervezet számára fontos tápanyagokat tartalmaz, és sokféle étel alapja vagy kiegészítője lehet.
SPENÓTOS RAKOTT TÉSZTA
Hozzávalók: 25 dkg metélt tészta, 50 dkg friss spenót, 3 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, 50 dkg darált marha- és sertéshús vegyesen, 3 ek. sűrített paradicsom, 25 dkg (mozarella) sajt, bors, só.
Elkészítése: A tésztát sós vízben kb. 8 perc alatt kifőzzük. A megmosott spenótleveleket durvára felvágjuk. A kétféle hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és a forró olajban aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst és sóval, borssal fűszerezzük. Kevergetve, kb. 5 percig sütjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Belekeverjük a spenótot, megfonnyasztjuk, majd fűszerezzük. A sajtot vékonyan felszeleteljük. A spenótos massza és a metélt felét tepsibe rétegezzük. Ráfektetjük a sajt felét, majd befedjük a maradék masszával, tésztával és sajttal. Előmelegített sütőben 225 fokon 12 percig sütjük. Ötlet: napraforgómaggal még ízletesebb.
CSŐBEN SÜLT SPENÓTOS HAL
Hozzávalók: 1,2 kg friss spenót, só, 60 dkg bőr és szálka nélküli halfilé, citromlé, 6 dkg vaj, 2 ek. liszt, 5 dl tej, 1 mk. fehér bors, mk. reszelt szerecsendió, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, 15 dkg reszelt trappista sajt.
Elkészítése: A spenót szárát lecsipkedjük, majd a leveleket többször váltott hideg vízben megmossuk. Ezután forrásban lévő, enyhén sós vízbe szórjuk, 3 percig főzzük, leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, majd egy nagy, kivajazott tűzálló tálban vagy tepsiben szétterítjük. A halat megsózzuk, citromlével meglocsoljuk, a spenótra fektetjük. A vajat lábasban felolvasztjuk. A lisztet belekeverjük, fél perc alatt kevergetve megforrósítjuk, de vigyázzunk arra, nehogy egy kicsit is megpiruljon. A tejet ráöntjük, megsózzuk, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Kevergetve mártás sűrűségűre főzzük. Ha kész, belekeverjük a tejfölben elhabart tojássárgáját és a reszelt sajt felét. A mártást a halra öntjük, a maradék sajtot a tetejére szórjuk, majd előmelegített, közepesen forró sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük.
SPENÓTOS-TÚRÓS GALUSKA
Hozzávalók: 50 dkg friss spenót, 20 dkg túró, 1 tojás, 15 dkg sajt, 7,5 dkg liszt, 7,5 dkg darált mandula, 3 ek. mandulaforgács, 5 dkg vaj.
Elkészítése: A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, bő sós vízben egy percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Konyhai törlőkendőn alaposan leszárítjuk, és apróra vágjuk. A túrót, a spenótot, a tojásokat, 10 deka sajtot összekeverünk. Beledolgozzuk a lisztet, a mandulát és a tésztát sóval, borssal ízesítjük. Nagy lábosban bő vizet forralunk. Készítünk egy próbagaluskát: két vizes evőkanál segítségével egy diónyi nagyságú galuskát szaggatunk a vízbe és tíz percig főzzük. Ha szétesik, túl nedves volt, adjunk a tésztához még egy tojássárgáját és darált mandulát. Lisztezett deszkára szaggatjuk a galuskákat, és a vízben kb. 5 percig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. A galuskákat leszűrjük, és egy tűzálló tálba egymás mellé rakosgatjuk. Megszórjuk a mandulaforgáccsal, apróbb darabokban a vajjal, és 3-5 perc alatt 240 fokra előmelegített sütőben megpirítjuk. Tálaláskor rászórjuk a maradék sajtot.
SPENÓTOS FASÍROZOTT
Hozzávalók: 60 dkg darált sertéshús, 1 zsemle, 2 fej vöröshagyma, 1 kg friss spenót, 1 tojás, 2 ek. zsemlemorzsa, 10 dkg kemény sajt, 3 ek. liszt, 2,5 dl tej, 2,5 dl húsleves (kockából), só, bors.
Elkészítése: A spenótot megmossuk, sós vízben megfőzzük. Egy tálban elkeverjük a darált húst, 1 apróra vágott hagymát, a beáztatott és kinyomkodott zsemlét, a tojást. A masszát sózzuk, borsozzuk és egy belisztezett fóliára terítjük. Öt deka sajtot kockára vágunk, összekeverjük a főtt spenót egyharmadával, rákenjük a darált húsra és óvatosan feltekerjük. A göngyöleget hideg vízzel kiöblített tepsibe tesszük és megsütjük. Közben a vajból, lisztből világos rántást készítünk, a tejjel és a húslével felengedjük és felfőzzük. A forró szószban feloldjuk a sajt másik felét. A maradék hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a maradék spenótot és puhára pároljuk. A húsgöngyöleget felszeleteljük, leöntjük a besamellel, spenóttal és főtt burgonyával tálaljuk.
SPENÓTOS-SAJTOS BATYU
Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött leveles tészta, 50 dkg spenót, 15-20 dkg trappista sajt (vagy 1 mozarella), vaj, só, bors, szerecsendió, egy tojás.
Elkészítése: A tésztát felengedés után vékonyra kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk. A spenótot megmossuk és vajon a fűszerekkel megpároljuk. Belekeverjük a reszelt vagy kockára vágott sajtot és ebből a töltelékből egy-egy kanállal a tésztadarabokra helyezünk. Batyuvá formázzuk, megkenjük tojással, és egy kizsírozott vagy sütőpapíral kibélelt tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Önállóan is fogyasztható, de sajtszósszal még finomabb.

Spenótos rakott tészta

Spenótos-túrós galuska
HAGYOMÁNYOS KONYHA
Tolna megye
A tolnai ember mindig egyszerűen étkezett, a táj által adott alapanyagokat használta fel. Többnyire az étkezés szegényesebb volt, csak nagyobb ünnepeken ettek gazdagabban: ilyenkor kitettek magukért.
Leveseik hasonlóak a Dunántúlon elterjedtekhez. Talán a savanyú levesek száma magasabb. Az itt lakók nem voltak túl gazdagok, húsételnek leggyakrabban baromfi került az asztalra. Ünnepen kakaspörkölt is készült, melyet csipetkével tálaltak. A tésztafélék legfontosabb alapanyaga a búzaliszt. Készült belőle rétes, gombóc, pogácsa, lepény, palacsinta, pite és különféle kalácsok. Errefelé alig ismert a hajdina és a csicsóka.
A kötözött tészta mutatós, de elkészítése elég bonyolult. Általában túróval töltötték. A szegényebb családoknál paprikás, hagymás tölteléket tettek bele. A kútban kőtt kifli nevét onnan kapta, hogy régebben a kútba leeresztve kelesztették meg a tésztát, belsejében dióval, mákkal vagy lekvárral.
Nagyon kedveltek voltak a különféle mártások.
Választott területünkön jellemző a német nemzetiség nagyobb száma. Híresek voltak arról, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból is sokféle, változatos és finom ételeket tudtak készíteni. Ilyen például az a kolbász, amit sertésvékonybélbe töltöttek párolt káposztával és erős fűszerpaprikával együtt. A benne lévő hús és párolt káposzta aránya azonos.
A szajmóka sertésvastagbélbe vagy gömböcbe töltött, kenhető állagú, füstölt szalámi. Íze és színe a paprikás szalámikra hasonlít. Sertéshúsból és kevés sertésbőrből készül. Ez a név jelöli a disznósajtot is.
A szekszárdi borvidékről jó pár éve levált tolnai borvidék kiemelkedő minőségű borokkal rendelkezik.
KÚTBA KŐTT KIFLI
Hozzávalók kb. 15 darabhoz: 2 dkg élesztő, 2 dl tejszín (vagy kevés olvasztott vaj és 1 dl tej), 3 tojássárgája, liszt (amennyit felvesz), 15 dkg porcukor + a deszkához; a töltelékhez: dió, mák, lekvár, ízlés szerint.
Elkészítése: Az élesztőt tejszínben (vagy a vajas tejben) megfuttatjuk. A tojássárgával és annyi liszttel összegyúrjuk, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A tésztát egy konyharuhába helyezzük, melynek sarkait átlósan összecsomózzuk és lazán átkötjük, majd egy vödör vagy nagy fazék vízbe engedjük. Ekkor lemerül az edény aljára. Akkor jön fel a víz tetejére, amikor megkel. A megkelt masszát vastagon cukrozott gyúródeszkára tesszük, a porcukorral jól átgyúrjuk. Négyszögletes darabokra vágjuk. Dióval, mákkal vagy lekvárral megtöltjük, és kifli alakúra formázva forró sütőben pirosra sütjük.
KÖTÖZÖTT TÉSZTA
Hozzávalók 4 személyre a tésztához: 50 dkg liszt, 1 tojás; a töltelékhez: 50 dkg túró, 1 tojás, 1 dl tejföl; a tészta tetejére: 2 ek. zsír, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 ek. csemege fűszerpaprika.
Elkészítése: A lisztből és a tojásból kevés sóval és vízzel kemény tésztát gyúrunk, majd vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát megszórjuk a túróból, tojásból és a tejfölből készült
töltelékkel. A tésztát nem túl szorosan feltekerjük, 15-20 cm-es csíkokra vágjuk. Az így kapott hengereket lazán összecsomózzuk. A megtöltött tésztadarabokat forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Ha megpuhult, kivesszük és lecsepegtetjük. A tészta tetejére ízlés szerint paprikás, hagymás zsírt, pirított zsemlemorzsát teszünk. Ízesített túróval is tálalhatjuk.
FÜSTÖLT ORJALEVES BABBAL GAZDAGON
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg füstölt orjacsont, 25 dkg tarkabab, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 4 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 10+2 dkg liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk. fűszerpaprika, csomó petrezselyem, 1 tojás.
Elkészítése: A megmosott orjacsontot és a válogatott babot előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap az előkészített orját és a babot feltesszük főni, majd a magtisztított és hasábokra vágott sárga- és fehérrépával puhára főzzük. Magyaros, fűszeres rántást készítünk: a megolvasztott zsíron a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a 2 dkg lisztet és a zúzott fokhagymát, majd a tűzhelyről lehúzva a pirospaprikát. A rántást hideg vízzel simára keverjük, és a lassú forrásban levő leveshez öntjük. Kiforraljuk, ízesítjük, és 10 dkg lisztből a tojással készült csipetkét főzünk bele. Tálaláskor megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel.
KAKASPÖRKÖLT CSIPETKÉVEL
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg zsír, 8 dkg vöröshagyma, 1 ek. fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk. őrölt kömény, 1,2 kg-os kakas, 2-2 paprika és paradicsom (vagy 10 dkg lecsó), 4 adag csipetke.
Elkészítése: A megolvasztott zsíron a finomra vágott vöröshagymával, fűszerpaprikával pörköltalapot készítünk, kevés vízzel felengedjük, majd zsírjára visszapirítjuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, az őrölt köményt, majd a megtisztított, megmosott, feldarabolt kakast. Sóval ízesítjük, és folyadék aláöntésével pároljuk. Ha félig puha, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot (lecsót), és lassú tűzön készre pároljuk. Külön kifőzött csipetkével tálaljuk, paprikával, paradicsommal díszítjük. (Kiskegyed Konyhája)
ZÖLDÖVEZET
Május a virágládában
A balkonládákban lévő árvácskákat a hónap utolsó harmadában cseréljük ki nyáron nyíló virágokra.
A muskátlinak és a petúniának a fejlődéshez tápanyagban gazdag, középkötött talaj kell. A két növény a tápanyagban gazdag, nem túl laza, komposzttal dúsított földet kedveli. Alaptrágyázásként, illetve tartalék tápanyagként szaruforgácsot és csontlisztet keverjünk a talajba. 1 liter földhöz adjunk 3-4 g-ot.
Ha a balkonládákat fuksziával vagy begóniával akarjuk beültetni, legjobb talajuk a lombföld, komposztföld és tőzeg 2:2:1 arányú keveréke.
A napos helyekre mindenekelõtt a muskátli és a petúnia ültethető. Ezek csak ott fejlődnek szépen. A petúnia viszont nem viseli el a huzatot.
A fukszia és a begónia a legalkalmasabb balkonládás növények a félárnyékos-árnyékos helyekre. Mindkettőből van felfelé törő növekedésű és csüngő fajta. Olyan helyeken is nagyon mutatós, ahol más virágos növényeket már nem nevelhetünk.
A csüngőszegfű - megfelelő ápolás mellett - éveken át díszítheti balkonládáinkat. Az árnyékot nem kedveli, a keleti és nyugati fekvésű helyet jobban szereti, mint a tűző napot. Télire vigyük fagymentes, hűvös és világos helyre.
A sétányrózsa (Lantana) a balkonládában is nagyon jól érzi magát. Fejlődéséhez sok napsütés és meleg szükséges. A jó földet és a növekedési időszakban havonta egyszer adott műtrágyát bőséges virágzással hálálja meg. A fagyot nem tűri. Világos, 4-12 C-os helyiségben teleltethető. Nevelhetjük dézsában is, de ágyásba is kiültethetjük. A sétányrózsa cserje, így magas törzsű fácskát is nevelhetünk belőle.
Az erkélyrácsok befuttatására a sarkantyúka és a serleglonc (Cobaea scandens) alkalmasak. Csak akkor képesek a rácsozatot gyorsan benőni, ha jól fejlett földlabdás növényeket ültetünk. A sarkantyúkának van bokrosan növő alakja is. Ezt már május első harmadában kivethetjük a balkonládába. Ha kései fagyok lépnének fel a kelés után, a fiatal növényeket újságpapírral takarjuk le.
Ha nagyobb felületet szeretnénk befuttatni, ültessünk tűzbabot (Phaseolus). A fiatal hüvelyeket, még inkább a kifejtett szemeket zöldségként is felhasználhatjuk. A tűzbabot május közepén közvetlenül a ládába vessük, kettős sorba. Sortávolságnak elegendő a 10 cm. A soron belül a babot 5-6 cm-re vessük, így elég sűrűn futja be majd a rácsozatot.
A déli fekvésű ablakokban lévő szobanövényeket délben árnyékoljuk. A legtöbb kaktuszon kívül csak néhány szobanövény viseli el a tűző napsütést. Ha máshova nem tudjuk tenni őket, akkor gondoskodjunk árnyékolásukról. Erre legalkalmasabbak az olyan sötétítők, amelyeket borús időben elhúzhatunk.
A vízzel permetezéshez - meleg időben - az összes szobanövényt kivihetjük a szabadba, olyan helyre ahol nem éri őket közvetlenül a nap, és nem huzatos. Csak addig hagyjuk kint őket, amíg a víz a növényekről lecsepeg. Sokkal hatékonyabb, ha az egész növényt vízzel lepermetezzük, mintha csak a leveleket mosnánk le. Ha kicsik a növényeink, akkor erre a célra a fürdőkád is megfelel. A víz viszont langyos legyen!
ÁLLATVILÁG
A 10 leggyakoribb hullámos papagáj-betegség
Helyes étrend és megfelelő gondozás mellett a hullámos papagáj 15-18 évig is elélhet. Emellett fontos, hogy a madarat egészségének megőrzése érdekében évente legalább egyszer mutassuk meg az állatorvosnak.
Következzen a tíz leggyakoribb betegség, amely tollas kedvencünket sújthatja.
Tumor. A leggyakoribb tumorfajták közé tartozik a zsírdaganat (lipoma), a heredaganat, a vese-, valamint mellékvese-daganat.
Golyva. A jódhiány a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezethet, aminek egyik első jele a madár hangjának megváltozása.
Pszittakózis vagy papagájkór. A Chlamydia psittaci nevű baktérium által okozott megbetegedés emberre is átterjedhet. Ezért fontos a madár rendszeres állatorvosi ellenőrzése, különösen, ha idős gazdával lakik egy fedél alatt, aki a betegséggel szemben esetleg már kevésbé ellenálló.
Atka. Az atka a madár fején és lábán pikkelyszerű elváltozást okoz, ami a lábon és csőrön apró lyukak megjelenését idézi elő. Az állapot tartós fennmaradása a csőr eldeformálódásához vezethet.
Májbetegség. Kialakulása leggyakrabban a papagáj nem megfelelő táplálása vezethető vissza, de más megbetegedések is okozhatják.
Polyoma-vírus. Először mint madárfióka-betegséget írták le, a vírus ugyanis a fészket elhagyó fiókákat támadja meg és okozza pusztulásukat.
Papagájok csőr- és tollszindrómája. A szárny- és farktollak csökevényes kialakulásához vezet (gyakran polyomával társul). A betegségben szenvedő madarakat „fakúszóként” is emlegetik, mivel a megfelelő tollazat hiányában képtelenek a repülésre.
A csőr feletti viaszhártya megnagyobbodása. Az idősebb nőstény hullámos papagájok hormonműködésének zavarára utal.
Penészgomba. A gombás fertőzést az állatorvos gombaellenes szerekkel kezeli. A betegség krónikus súlycsökkenéshez vezet.
Protozoa-fertőzések. A protozoa-fertőzések leggyakoribb okozója a trichomonas és a giardia, és elsősorban a költő kolóniák egyedeit sújtja.
Gyakran okozzák a madár pusztulását traumatikus balesetek vagy véletlen mérgezések is. Éppen ezért soha ne hagyjuk a papagájt felügyelet nélkül szabadon a lakásban, különösen akkor ne, ha más kisállatokat is tartunk, amelyek adott esetben megtámadhatják a madarat. (Háziállat Online)
ÉRDEKES KÖNYVEK
Olvasunk? Olvassunk!
A tévé és a számítógép világában az olvasás valahogy háttérbe szorult. Élesszük fel újra az olvasás csodáját! Íme néhány csemege, havonta jelentkező rovatunkban.
Szuad: Akit elevenen megégettek
A világon ez az első tanúvallomás, mely az úgynevezett „becsületbeli bűn” egyik áldozatától származik. Szuad tizenhét éves és szerelmes. Falujában - ahogy sok más arab faluban is - a szerelem elítélendő dolog, de házasság előtt szerelembe esni: egyenlő a halállal. Összeül a „becsületében meggyalázott” család és Szuad sógorát jelöli ki az ítélet végrehajtására. A lány, a szomszéd szobába zárva, maga is hallja a halálos ítéletet. Másnap reggel nagymosáshoz készülődik kint az udvaron, de alig kezdi el, látja, hogy a sógora közeledik. Nem fut el, csak rémülten figyel. A férfi odalép hozzá, leönti benzinnel, sercen a gyufa és Szuad eleven teste lángba borul. Azon a vidéken ezt az embert mindenki hősnek tartja. Tettét „becsületbeli bűn”-nek nevezik, pedig valójában gyáva gyilkosság. De a gyilkos semmit se kockáztat. Szinte soha nem indítanak ellene eljárást, és még ritkábban ítélik el. A világon évente több mint ötezer feljegyzett „becsületbeli bűn”-ről lehet tudni, de sokra nem derül fény sohasem. Szuad borzalmasan összeégett, azonban csodával határos módon megmenekült. Most, két évtized után úgy döntött, elmondja a világnak, hogy mi történt vele, és azokhoz is szól, akiknek ma is veszélyben van az élete. Hadd tudja meg mindenki, mi történik abban a barbár hagyományokhoz ragaszkodó, kegyetlen világban, ahol született. Tisztában van vele, hogy tettével ismét veszélybe kerül az élete, hiszen a büntetés, mely a családja „becsületét” ért sérelemért jár, elévülhetetlen. Szuad könyve megrendítő tanúvallomás, ám egyúttal felhívás is. Cselekedni kell. Meg kell törni az elviselhetetlen csöndet, mely elfedi és tabuként kezeli a bűnt: azoknak a nőknek a halálát, akik mindannyian a férfijogok áldozatai. (Ikar Kiadó)
Roy Strong: Lakoma - A dúsan terített asztal története
Mi történik, amikor összegyűlünk ebédelni? Nem csak eszünk ilyenkor, mondja Roy Strong, aki könyvében áttekinti a pazar lakomákat az ókori Görögországtól napjainkig. Újra és újra rámutat arra, hogy „az étkezés és minden, ami társul hozzá a státus és hierarchia - és persze a vágyak - meghatározásának eszköze volt, és mindmáig az, bármilyen formát öltsön is a társadalom”. Az író utazásra invitálja olvasóit, föltérképezve az ókori Róma lakomáit, amelyek, mielőtt dekadens kicsapongásba fulladtak volna (Caligula szerette az étkezést lefejezéssel fűszerezni), az étkezések kulturált szórakozás mintáinak számítottak. A keresztény kort és a reneszánsz időszakot, a szimbolikus egyházi szertartás udvari ceremóniává alakulását és az új módon hierarchikus világot, amely feledve a francia forradalom eszményeit létrehozta a 19. és a korai 20. század meghatározó eseményét, a vacsorapartit. Végül saját lehangoló korunkat, amelyben a hagyományos formák eróziója miatt ráfanyalodtunk a tévé előtti rágcsálásra, legelészésre és az étteremre, mint rangjelzéspótlékra, ami valaha a társadalom feladata volt.
Strong a tudós éles tekintetével vizsgálja az étkezést, ugyanakkor kellemes és mulattató kalauz olvashatunke témakörben. Nehéz elképzelni, hogy bárki is lényegretörőbben tárná föl például a jómodor evolúcióját és jelentését (az udvari szertartástól a feltörekvők kirekesztéséig), az étkező feltalálását (amely állandó ebédlőasztalt igényelt), a cukor sarkalatos szerepét (mint barokk szobrászati eszközt) és a szakácskönyvek történetét.
Mindenkinek, akit érdekel, hogy - sok egyéb közt - mit jelentett villát használni (eleinte státusszimbólum, majd, a kést kiszorítva, az egyetlen elfogadott eszköz az étel szájba helyezéséhez), tökéletes olvasmány a Lakoma. (Athenaeum Kiadó)
KÉPTELEN KÉRDÉSEK-MEGHÖKKENTŐ VÁLASZOK
Hogyan kerül a grafitbél a ceruzába?
Hogyan kerül a ceruzába a grafitszál? Vagy a ceruzát sajtolják rá a grafitra?
Semmiségnek látszik, pedig igen lényeges kelléke a ceruzának a fahüvely. Régebben kizárólag távoli erdők különleges fái, vagy ócska faházak gerendái, kivénült hajók deszkái, elkopott vasúti talpfák alkották a nyersanyagot, hiszen a legnagyobb problémát a fa vetemedése okozta: a vetemedni akaró fasejtek esetében ugyanis észrevétlenül eltörhet a ceruzabél. Ma már nemesítéssel, impregnálással frissen vágott fából is készül fahüvely.
Gyártáskor először is kis fatéglákat készítenek, majd fél ceruza átmérőjű szeleteket vágnak belőle. Ezeket a szeleteket viasszal és festékkel kezelik. A következő lépésben gépileg a grafitból és agyagból készülő ceruzabélnek vájatot marnak a fába.
Miután a faszelet vájataiba elhelyezték a grafitbelet, a szendvicshez hasonlóan egy másik, szintén vájatokkal rendelkező faszeletet helyeznek rá, és nagyon erős ragasztóval összeragasztják őket.
Ezután következik gépileg a ceruzaformák kialakítása, majd a „szendvics” ceruzákba történő felszeletelése. A ceruza külsejét csiszolják, festik, és jelzésekkel látják el. Végül fémgyűrűt illesztenek a ceruza végére, amelybe radírt helyeznek. (geographic.hu)
TUDOMÁNY-TECHNIKA
Zajhullám védhet a lehallgatástól
A készüléknek mind külseje, mind működése hetvenes évek kémfilmjeit idézi: a régi rádiókat utánzó Babble a telefonbeszélgetések hangjaiból állít elő olyan háttérzajt, ami lehetetlenné teszi a lehallgatást.
Leginkább a kémfilmekből lehet ismerős, mégis valóságos fizikai alapokon nyugszik az a biztonsági, úgynevezett „hangmenedzsment” berendezés, amivel a Sonare Technologies rukkolt elő: Babble (csobogás) névre hallgató készülékük külsejében egy stílusos kialakítású hetvenes évekbeli rádiót idéz. Főként a könnyen el- és meghallható, személyes vagy bizalmas információkkal teli munkahelyi telefonhívások érdekében született meg a Babble, amely egy első látásra bonyolultnak tűnő, de igen egyszerű megoldással „rejti el” a levegőben a beszédet az illetéktelenek elől.
A megoldás lényege az úgynevezett fehér zajban rejlik. A csobogáshoz (innen is a rendszer neve) vagy vízmorajláshoz hasonló zajhullám akár több ezer hangforrás összeadódásából keletkezik, hasonlót kelt a morajló tömeg vagy a vízesés is. A fehér zaj könnyedén alkalmazható lehallgatások, hallgatózások kiküszöbölésére, ugyanis a fehér zaj megszólalásakor az emberi agy összezavarodik, nem képes az érzékelt hanghullámokat kiszűrni és azok között vagy mögött bármilyen egyéb jelforrásra koncentrálni. Az agy ilyenkor csak annyit érzékel, hogy számos dolog van, amit hallania kell, de hogy pontosan mit is, azt már nem képes kiszűrni.
A Babble annyiban lép túl ezen a megoldáson, hogy a telefonbeszélgetésből felvett, nagyon rövid időtartamokra vágott beszédfoszlányokat keveri össze és ebből alkot egy emberi füllel dekódolhatatlan elegyet. A külső hallgató csak annyit észlel, hogy valaki beszél, de ennél többet már nem képes megállapítani a szövegből. A készülék gombnyomásra működik, nem kell az eddigi megoldásokhoz hasonlóan folyamatos fehér zajt kibocsátani, ha biztonságra és titoktartásra van szükség.
A felmérések szerint évente 59 millárd dollárra rúg az ipari kémkedésből, ezen belül is a lehallgatásokból származó veszteség, amit a készülék 399 dolláros árának köszönhetően viszonylag kis költséggel csökkenthetnek az illetéktelen hallgatók miatt aggódó vállalatok. (origo.hu)
EGY KIS HUMOR
Vegyes viccek
Naponta nyolc órát dolgozik és nyolc órát alszik. A baj csak az, hogy ugyanazt a nyolc órát.
***
Sorozás az első világháború előtt:
- Tüdőbajos vagyok, reumás vagyok, köszvényes vagyok, rövidlátó vagyok, csípőficamos vagyok.
- Alkalmas, magának megváltás lesz a hősi halál.
***
Gyuri bácsi indoka, hogy miért nem fizetett a kocsmában egy kört sem:
- Van nekem pénzem fiúk, csak nem adja ide Kati nénétek.
***
Egy vállalkozó a másiknak:
- Hogy csinálod, hogy az embereid mindig pontosak?
- Egyszerű trükk: 30 alkalmazott és 20 parkolóhely!
***
Esküvői szertartás. A menyasszony már az oltár előtt áll, a násznép is felsorakozott, amikor befut a vőlegény, egy rakás golfütővel a hátán.
- Te meg mit akarsz azokkal az ütőkkel? - kérdi döbbenten a menyasszony.
- Csak nem azt mondod, hogy ez egész nap el fog tartani?
***
- Hogy hívják a kínai beépített ügynököt?
- ???
- Tip Lí.
***
Két barát az erdőben sétál:
- Látod azt a hatalmas fát ott? - kérdezi az első.
- Igen.
- Képzeld, tavaly két perc alatt felmásztam a tetejére.
- Na ne mondd, mert úgysem hiszem. Volt tanúd rá?
- Hogyne. Egy medve.
***
- Hogy hívják az indonéz cselgáncsozót?
- ???
- Huppana Tatamira.
***
- Kérem, lehet önöknél kártyával fizetni? - kérdezi aggódva a sorra kerülő vásárló a pénztárost.
- Természetesen! - válaszolja a pénztáros.
- Phűű, de megkönnyebbültem, akkor tessék, itt van egy király meg egy ász.
***
A katonaságban a törzsőrmester kérdezi a katonákat, kinek mi a foglalkozása. Van minden tanár, szakács, szerelő, sofőr, sportoló, zongorista... Van egy matematikus is. Kérdezi a törzsőrmester:
- Mennyi 7-szer 13?
- 51, uram.
- Kitűnő! De mondja csak, hogy tudta ilyen gyorsan kiszámolni?
- Nagyon egyszerű, uram. Először is kiszámoltam, hogy 3-szor 10 az ugye 30. Aztán kiszámoltam, hogy 7-szer 3 az 21. Aztán összeadtam a 30-at és a 21-et.
- Értem. És nem lett volna egyszerűbb úgy, hogy 50+1?
***
Vallásos férj evés és lefekvés előtt mindig imádkozik.
- Jenő, engem sose foglalsz az imádba - tesz szemrehányást a felesége.
- Dehogynem, te így vagy benne: „...és szabadíts meg a gonosztól”!
***
Bankrablás után a rendőrség megszállja a környéket. Az egyik domboldalon levő ellenőrzési ponthoz egy gyanús alak érkezik egy viharvert autóval.
A rendőr megállítja és beszól neki:
- Kérem, nyissa ki a csomagtartót!
- Biztos úr, nem tudom. Rossz a kocsiban a kézifék, ha meg leveszem a lábam a fékről, visszagurul az autó.
A rendőr erre bepattan az utasoldali ülésre, átrakja a lábát és rálép a fékre.
- Na, most aztán menjen és nyissa ki a csomagtartót! - kiáltja a sofőrnek.
Az kiszáll és kinyitja a csomagtartót.
- Na - üvölti a rendőr -, lát fegyvert vagy pénzt a csomagtartóban?!
***
Két szomszéd beszélget:
- Képzeld, a sógorom meghalt epilepsziában.
- És hazahozzátok, vagy ott temetitek el?
***
Egy férfi felkeresi a pszichiáterét és elmeséli neki, mit álmodott éjjel:
- Anyámat láttam álmomban, háttal állt, és amikor megfordult, az
arca helyén a magáé volt, doktor úr. Ekkor hirtelen felébredtem, és olyan zaklatott voltam, hogy reggelig el sem tudtam aludni. Amikor megvirradt, fel is keltem, ittam egy kólát, és azonnal idejöttem. Doktor úr, segítsen megfejteni, mit jelent ez a furcsa álom!
A doki egy percig csendben töpreng, majd megszólal:
- Szóval egy kólát ivott! Reggelire?
***
- Apu, a nagyi tud kocsit szerelni?
- Nem. Miért?
- Mert ott fekszik a busz alatt.
***
Egy fiatal vállalkozó fényűző irodát bérel, berendezi luxusbútorokkal, és beül a hatalmas íróasztal mögé. Egyszer belép az irodába egy férfi táskával a kezében. A vállalkozó hirtelen felkapja a telefont és hangosan beszélni kezd. Repkednek a számok, a milliárdok, majd kisvártatva leteszi a kagylót és a férfihez fordul:
- Miben segíthetek? - kérdi.
Mire a másik:
- Jöttem bekötni a telefont.
***
Egy kisfiú első hosszú húzós napja után hazamegy az iskolából. Az édesapja megkérdi tőle:
- Na, kisfiam, mi volt az iskolában?
- Semmi különös apa.
- Jó volt?
- Jó volt.
- Jelentkeztél?
- Jelentkeztem.
- És felszólítottak?
- Igen fel.
- És mit kérdeztek?
- Ki szellentett?
EZOTÉRIA
Gyógynövényhoroszkóp (2.)
Az egyes csillagjegyeknek más az erősségük, és mások a gyengeségeik. Igaz ez testi vonatkozásban is. Minden csillagjegynek megvan a gyenge pontja, testének legérzékenyebb része, mellyel a többiekhez képest gyakrabban lehetnek egészségügyi gondjai. A jellemző betegségek mellett a gyógymódok és gyógyító növények is besorolhatók; válogassunk füveket a természet patikájából!
Mérleg (szeptember 23-október 22.)
A vesék, a deréktáj, a hólyag, a hasnyálmirigy, a női nemi szervek tartoznak a Mérleg jegy uralma alá. A Mérleg jegyű emberek többsége elegendő energiával és regenerációs képességgel rendelkezik ahhoz, hogy nem hagyja legyűrni magát a betegségek által, de a Mérleg típus ellenálló képessége meglehetősen gyenge lábakon áll. Mivel túlságosan kedveli a cukrot tartalmazó ínyencségeket, idősebb korban anyagcserezavarok, elhízás vagy cukorbaj fenyegeti. A diszharmonikus környezet és a konfliktusok szó szerint megbetegíthetik. Igyon naponta 2,5-3 liternyi folyadékot (ásványvíz, gyümölcslé, gyógytea), így belülről akadályozhatja meg a bőr kiszáradását, a vesekő és más, a vesével kapcsolatos betegségek kialakulását. Az szeszes ital fogyasztását viszont nem árt mellőzni, vagy legalább is csökkenteni.
Tipp: a szagosmügének nagyon jó gyógyító és erősítő hatása van a vesére és a hólyagra, de ebből az aromás kis növényből frissítő italok is készíthetők, amelyek az emésztőszerveket serkentik. Akinek a bőre nem elég tiszta, hajlamos a pattanásra, fedezze fel a turbolyát.
Skorpió (október 23-november 21.)
Vasszervezete miatt egy igazi Skorpiót csak irigyelni lehet. Erős, energikus, szívós típus lévén azonban képes megfeledkezni arról, hogy még az ő energiatartalékai sem kimeríthetetlenek. Gyengeségei: fogékonyság a nemi szervek megbetegedéseire, aranyérre és hormonzavarokra. Az élvezeti szerek (szeszes ital, nikotin) iránti ösztönös vonzalma is egészségi károsodáshoz vezethet.
Tipp: legyen az kimerültség, aranyér, méhgyulladás, hólyaghurut vagy az összes együtt, a cickafark biztos segítője lesz. A kezelés külsőleg és belsőleg egyaránt fontos. Ülőfürdő, öblögetés és a tea ivása együtt jelenti a kúrát. Hűléses megbetegedéseknél, fejfájásnál és menstruációs panaszoknál nélkülözhetetlen háziszer a majoránna. A vizitorma pedig hatékonyan vethető be bőrtisztátalanságok, influenza és hólyaggyulladás ellen.
Nyilas (november 22-december 21.)
Egészséges, bizakodó, sportos alkat, de szinte mindenben hajlamos a túlzásokra. A Nyilas jegy szülötteinél gyakoriak a csípőpanaszok, e jegy szülöttei hajlamosak csípőficamra, isiászra, combnyaktörésre, májbetegségekre, elhízásra. Mivel hajlamos félvállról venni a betegségeit, azok könnyen krónikussá válhatnak.
Tipp: van egy végtelenül egyszerű és hétköznapi szer, amely méregteleníti a májat és tisztítja a vért, még a sárgaságot is gyógyítja - ez a gyermekláncfű. A tudósok véleménye szerint képes a magas vérnyomás és a cukorbaj kialakulását is megakadályozni. A mozgásszervi panaszokban szenvedő Nyilasok pedig a magas szelén- és kovasav tartalmú zsurlótól kaphatnak nagy segítséget. De a petyhüdt bőr, a töredező köröm és haj szintén új erőre kap általa. Mi több, még a kitágult visszerek állapotán is javíthat.
Bak (december 22-január 20.)
Tapasztalati tény, hogy az ízületi bántalmak, főleg a térdízülettel összefüggő panaszok okozzák a legnagyobb problémát a Bakok életében. Nem árt tudni, hogy a térdízületben dolgozzuk fel az alázat témáját. A huszonegyedik század embereként Ön már kevéssé hajlamos arra, hogy térdet hajtson, és a templomon kívül még alkalom is alig akad rá. A térdízület betegségeinek vagy sérüléseinek a túlzott igénybevétel az oka. Fel kell tehát ismernie, hogy hol vannak teljesítőképességének határai, és be kell ismernie, hogy az önmagától megkövetelt teljesítmény gyakran erősen eltúlzott. A Bakokra általában jellemző merev és távolságtartó viselkedésnek pedig epe- és vesekőképződés lehet a következménye.
Tipp: A rozmaringtól nemcsak a legegyszerűbb paradicsomleves lesz ellenállhatatlan, de a Bakok keringési és ízületi panaszainál is bevált házi szer. Az akadozó keringés, az alacsony vérnyomás, mindig hideg kezek és lábak jótevője, megfiatalítója a rozmaring. Bőrpanaszok és immungyengeség ellen eredményes gyógyírként hat a mezei sóska.
Vízöntő (január 21-február 19.)
Erőssége: jól alkalmazkodik a változásokhoz és az új környezeti feltételekhez. Gyengeségei: érzékeny a gyomra, az alsó lábszára, a bokája, hajlamos az idegrendszer megbetegedéseire, frontérzékenységre, visszérproblémákra, szívritmuszavarokra és keringési rendellenességekre.
Tipp: a citromfű a következő betegségek esetén hozhat eredményt: frontérzékenység, magas vérnyomás, idegesség, szapora szívverés, alvászavar, gyomorfekély, szédülés és reumatikus fájdalmak. A jellegzetes, elbűvölő illatú bazsalikom pedig gyógyteaként vagy fűszerként ajánlott, felfúvódásra hajlamos és vénás panaszokban szenvedők részére. Közismert tény, hogy a hazánkban bőségesen termő kamilla értékes hatóanyag-tartalmával az egész világon hírnevet szerzett magának. A néphit szerint a leghosszabb nappalon szedett kamillának különösen nagy gyógyereje van. A kamilla minden bajra gyógyír. Gyulladásgátló, görcsoldó, lazító, nyugtató hatású. A petefészek, a méh és a hólyag betegségeit is kezelhetjük kamillával, de sebekre, gyulladt bőrre is sikerrel alkalmazható.
Halak (február 20-március 20.)
Mivel túlzottan érzékeny és könnyen sebezhető, hajlamos az önsajnálatra, s gyakran menekül olyan betegségekbe, amelyek csak a képzeletében léteznek. Amíg képtelen a valódi nehézségekkel, múltbeli traumákkal vagy félelmekkel szembenézni és leküzdeni őket, addig azok érzelmi megnyilatkozásai testi panaszok formájában jelentkeznek élete során, gyakran egészen élete végéig. Gyengeségei: fogékonyság az idegrendszer, a lábfej, a légző- és emésztőszervek betegségeire.
Tipp: a zsálya univerzális csodaszer a Halak jegy szülöttei számára: emésztőszervi megbetegedések, idegrendszeri és keringési problémák, makacs gyulladások, torokfájás és depresszió ellen egyaránt bevethető. A máj- és epepanaszokat is enyhíti, mi több, cukorbetegeknek is ajánlott. (fitt.info)


Címoldal  |  Külföld  |  Kitekintő  |  Belföld  |  Közelkép  |  Szabadka  |  Újvidék  |  Tiszavidék  |  Topolya  |  Művelődés  |  Sport  |  Mozaik  |  Közös írósztalunk  |  Lapzárta  |  Dokumentumok
Az újság internetes megjelenését lehetővé teszi a CNT