Marketing

EupalyazatHungarian Human Rights Foundation

Magyar Szó online
 Tarka Világ Szerkesztő: Horváth Zsuzsanna
2006. október 19., csütörtökHATÁRON INNEN ÉS TÚL
Karlovy Vary - Csehország leghíresebb fürdővárosa
A cseheknek volt egy királyuk, aki rányomta uralkodásának bélyegét mindenre: az építészetre és az államigazgatásra, támogatója volt az egyháznak, a művészeknek, megalapította Közép-Európa egyik leglátogatottabb egyetemét, amely annak idején igen fontos szerepet töltött be többek között a cseh-magyar kapcsolatok fejlesztése terén is. A hálás utókor pedig róla nevezett el városokat, tereket, utcákat. Ez az uralkodó IV. Károly volt.
A középkori Prága Premysl Ottokár idejében, 1253-1278 között emelkedett hatalma csúcspontjára, „vas- és aranykirálynak” nevezték őt a szomszédos országok fejedelmei. Egy csatában azonban elesett, és amikor 1310-ben megölték a Premysl család utolsó férfitagját is, Luxemburgi János lett a cseh király, aki a kormányzósághoz semmit sem értett, inkább kóbor lovagnak számító vitézként jeleskedett. Az ő fia viszont kiváló államférfivá nőtte ki magát, cseh királyként művelt és nagyvonalú uralkodó volt. IV. Károlynak az uralkodása az egész cseh társadalomra nagy hatással volt.
A fürdőváros
Karlovy Vary, Csehország legnagyobb és leghíresebb fürdővárosába ebéd után indultunk. Prága és Karlsbad között - Karlovy Vary német neve - nincs nagy távolság, a 125 kilométernyi utat buszunk alig másfél óra alatt tette meg. A 400 méter magasságban felépített várost a Teplá (Meleg) folyócska föld alatti- és feletti ágai szabályzott csatornarendszerként hálózzák be, amelyeket több mint két tucat híd íveli át. A fürdőtelepet nem villaszerűen épített házai teszik látványossá, hanem a nagyméretű parkok ölében, sorházakban laknak a vendégségbe vagy gyógykezelésre érkező betegek és turisták.
Sok nevezetes magyar író és nemzetközi életben ismert politikus kezeltette magát Karlovy Varyban. Arany János például, itt fejezte be Toldi szerelme című művét, megihlette őt IV. Károly királynak a fürdő alapításáról költött mondája. A királynak - a regélők szerint -, a közelben kastélya volt, vadásztársaival (köztük Toldival) gyakran barangolt a rengetegben, egy alkalommal szarvast is üldözőbe vett, amely megsebezve a vadászkutyákkal együtt levetette magát egy szikláról, a király pedig, aki utánament a vadnak, egy forrást fedezett fel, és így jött létre a ma már híres fürdőváros. Nevét is ő adta a városnak (vary főzővizet jelent csehül).
Akik kezeltették magukat
A város híres vendégei között emlegetik Wallenstein generalisszimuszt, aki 1630-ban 900 főnyi kísérettel érkezett kezeltetni magát, de itt járt Erős Ágost szász király, I. Péter orosz cár, VI. Károly és I. Frigyes Vilmos porosz király is itt tartott politikai tárgyalást, 1819-ben pedig Metternich kancellár vezetése alatt a német uralkodók összejövetelének színhelye volt a város. De tárgyalt itt Bismarck porosz miniszterelnök VII. Edward angol királlyal is. A legnépesebb látogatók az arab uralkodók voltak, akik természetesen egész háremükkel Karlovy Varyban tartózkodtak jó ideig.
Nevezetes esemény volt dr. Frebing angol orvosnak, a gyógynövények jeles ismerőjének tartózkodása a városban, aki az erdőket járta, ott gyógynövényeket gyűjtött, majd azoknak a kivonatát összekeverte, és a fürdő vendégeivel gyógyhatású italként itatta. Az ital receptjét Josef Becher patikusnak, házigazdájának ajándékozta, és így kezdték itt gyártani a világhírű Becher-italt, más néven a karlsbadi keserűt, a mai Becherovka elődjét. A Becherovka főzete egy titkos recept alapján készül, ennek a megszerzése is igen kalandos volt. Az eredeti gyógynövény-kivonatból készített ital receptje a Becher család tulajdonában állt, amely az idők folyamán elkallódott, de később kiderült, hogy az öreg Becher az ital gyártásának receptjét elásta. Sokáig nem lehetett tudni, hogy hová. Befejeződött a második világháború és az utódok sokfelé keresték, állítólag a kertet is felásták, míg valamilyen titokzatos módon rábukkantak a leírásra, és most az ital egykori módján készül. E sorok írója is megkóstolta, de nem mondhatja, hogy túlságosan is ízlett neki. A már hagyományos gyomorkeserűkhöz viszonyítva (az ízlése szerint), ez túlságosan édes ital. Karlovy Varyban azonban gyártanak még karlsbadi keserű sót is, híresek még a porcelán-termékek, fejlett iparágként emlegetik a csipke- és kesztyűgyártást, a szövőipart és az itt gyártott Moser-üvegnek is világhírneve van.
A gyógyvizet 83 forrásból nyerik és a szállodák vagy jeles épületek előtti parkokban a gyógyvíz kiépített kútakból folyik. Útvezetőnk a lelkünkre kötötte, hogy a vizet ne nagyon kóstolgassuk, mert akkor estére sohasem fogunk „haza” érkezni prágai szállodánkba. Egy keveset azonban e sorok írója is kortyolgatott a vízből, és később a buszt sem kellett emiatt leállítani.
A fürdőtelep közepe táján van az egyik leghíresebb forrás, amelyből 74 fokos víz gejzírként 12 méteres magasságba lövell ki. A vegyészek kimutatták, hogy 1 liter Karlovy Vary-i víznek 7 g keserűsó-tartalma van. Fűteni sajnos nem lehet a meleg vízzel, mert rendkívül magas az ásványtartalma, 34 fajta ásványi sót tartalmaz, ugyanis gránit őskőzetből tör elő, hosszú utat tesz meg a felszínig, útközben több ásványi anyagokban gazdag rétegen halad át, és emiatt a vezetékek gyorsan elkövesednek, igen gyakran kellene cserélni őket. A víz gyógyereje gyomor-, bél-, epe-, máj- és allergiás betegségek kezelésére szolgál. A betegek sétálva isszák a vizet, különleges szívókás porcelán poharakból kortyolgatják. Természetesen a kelyhek, amelyekből vizet lehet kortyolgatni, a híres karlsbadi porcelánból készülnek, amelyeket utcasarkokon árulnak - kínai kereskedők(!).
Sötétedéskor gyülekeztünk a buszparkolóban és útnak indultunk Prága felé. A város szélén, szállodánkhoz közel beültünk egy sörözőbe, egy korsónyi italra, a híres sörök egyikéből, de alig hogy a pohár tartalmát kiittuk, a szemfüles pincér máris elénk tette a következő korsót a habos nedűvel. A harmadik forduló után megsajnált bennünket egy idősebb úr a szomszéd asztalnál, közölte velünk, hogy ha már több sört nem akarunk inni, tegyük a korsóra a kartonból készült pohár-alátétet. Ez jelzésnek számít a pincérnek. Egy tapasztalattal többet szereztünk Csehországban.
Fáy Gábor

A fürdőpark

A Teplá vízlépcsői

Az egyik gyógyvizes forrás a díszpark szélén
CÍMLAPTÖRTÉNET
A törékeny hercegnő
Rory Gilmore-ból a szemünk láttára nő lett - nem is nő, hercegnő. Pedig Hollywood ritkán kényezteti a közönségét finom eleganciával, törékeny bájjal, ártatlan szépséggel. Alexis Bledel személyében újfajta csillag született, ő azonban szerencsére nem elégszik meg alkati adottságaival - inkább a Sin City-ben próbálgatta tehetségét.
Ravasz húzás volt Robert Rodrigueztől, amikor a Szívek szállodája Roryját, minden tévénéző szíve csücskét elcsábította, hogy egy velejéig romlott, angyalarcú kiskorú prostinak ábrázolja a Sin City-ben. Alexis Bledel részéről pedig bravúros teljesítmény volt, ahogy ezt a feladatot megoldotta. Pedig igazából semmit nem csinált: mindössze ellenkező előjellel használta korábbi tulajdonságait. Légies alkatából így lett vézna testecske, hamvas bájából sápatag közöny, tisztaságából elveszett remény. Alexis Bledelről kiderült, hogy egy nap nagy színésznő lehet majd belőle.
Persze kiderült ez már a Szívek szállodájában is. Az introvertált, eminens Rory Gilmore szerepében eszköztelen játékkal kompenzálta harsány partnerét, az édesanyját alakító Lauren Grahamet. Ezt a felállást nemcsak a forgatókönyv ihlette, hanem kettejük korábbi pályája is: Graham jó néhány szereppel a háta mögött érkezett a sorozatba, míg Alexisnek ez volt az első komolyabb színészi megmérettetése.
Korábban modellként dolgozott, de szigorúan csak az iskolai szünetekben és csak az anyukája kíséretében. Így járta be a világot 17 évesen - Tokiótól Milánóig. Felvették a New Yorki Egyetem színművészeti karára. Az egyetemista éveket nem élvezhette sokáig, amit a rajongók valószínűleg egyáltalán nem bánnak: csak az első évet fejezhette be, mert Hollywood felfigyelt rá. Modellügynökségén keresztül szereplőválogatásokra hívták, rövid időn belül megkapta Rory Gilmore szerepét a Szívek szállodája című sorozatban. A mama egyébként - akárcsak a sorozatban - korán felismerte kislánya képességeit, és - a sorozattól eltérően - igyekezett is mihamarabb előtérbe tolni. Később mindezt azzal indokolta, hogy segíteni szeretett volna neki bátortalansága leküzdésében. Nem sikerült: Alexis Bledel ma is befelé forduló, csöndes ember. És mégis színésznő.
„Azt hiszem, ma is félénk természetű vagyok, az maradtam, aki voltam” - nyilatkozta a J14 magazinnak. „Ezen nem lehet túljutni, legfeljebb erőfeszítéseket tenni azért, hogy a szakmában ne akadályozzon. Mint színész igyekszem ezt az oldalamat félretenni, és csak a munkámra koncentrálni, mert egész véletlenül olyan szakmát választottam, ami nem igazán engedi meg a félénkséget.”
Pedig eleinte azzal sem volt tisztában, mit is rejt magában ez a szakma. „A színészet rengeteg munka, amire egyáltalán nem számítottam, amikor belevetettem magam”- mondta. A Szívek szállodájának forgatása napi 14-16 óra munkát jelent, és ha épp nem ezt forgatja, akkor valamilyen más filmet. A sorozat hat éve van műsoron, és a siker újabb felkéréseket eredményezett.
Előbb az Örök kaland című romantikus gyerekfilmben szerepelt - melyben továbbra is szelíd őzike szemű úrilánykát játszott; majd a Bride and Prejudice című bollywoodi produkcióban dolgozott (ez a Büszkeség és balítélet indiai feldolgozása volt). A következő főszerepet a The Orphan King című filmben kapta, ezután kereste meg Robert Rodriguez a Sin City-vel.
És mivel még 25 évesen is hitelesen adja a tinédzsert, legutóbbi munkájában egy gimnazista lányt alakított, aki a nyári szünetben megtanulja átadni magát az első szerelemnek. A The Sisterhood of the Travelling Pants négy barátnő története (a Szex és New York óta a lányok már csak négyesével barátkoznak), akik összetartozásukat egy közös farmernadrággal pecsételik meg. Csodával határos módon a nadrág mindegyikükre egyformán passzol, és mindnyájuknak szerencsét hoz. A film bájos és érzelmes, így igen jól jövedelmezett az amerikai mozipénztárakban.
Hogy Alexis Bledel megmarad-e kedvesen csetlő-botló kamaszlánynak, vagy egy nap hódító nő lesz belőle a vásznon - egyelőre nem tudni. A valóságban mindenesetre már megtette az első lépést: bevallottan kedveli a rosszfiúkat. „Valamiért vonzzák az embert, annak ellenére is, hogy néha igazi barmok tudnak lenni” - nyilatkozta. Arról viszont egy szót sem hajlandó elárulni, hogy ebben a beszélgetésben sorozatbéli partnerére, a Jesst alakító Milo Ventimigliára gondolt-e, akivel a forgatások során összemelegedett.
A magánéletéről tehát nem beszél, azt viszont szívesen megosztja bárkivel, hogy kedvenc könyve Kurt Vonneguttól a Macskabölcső. „Csak mert annyira érdekes.”
Egyszerre intellektuális, törékeny és végtelenül nőies megjelenésével máris új színt hozott a nézők életébe. Személyisége sokak szerint megtestesíti a XXI. századi nőideált. 2002-ben megválasztották a legjobban kezdő 25 év alatti színésznőjének. (origo.hu)

Ki hinné, hogy a gyönyörű tinisztár régen elmúlt tizenéves? Szeptember 16-án töltötte be a 25-öt
„November 6-án Budapesten még elkeseredett harcok folynak, de a város már agonizált. Ahogy néhány órával később Jean-Pierre is föladta. Abbahagyta a küzdelmet...” (Monsieur Givenchy, Pedrazzini szívbéli jóbarátja)
A szabadság fotósa
Jean-Pierre Pedrazzini élete és halála
A súlyosan sebesült francia fotóriportert haslövéssel vitték a Köztársaság térről a Péterfy Sándor utcai kórházba. Ez ötven éve történt, 1956 októberében. A francia fiút odahaza megsiratták, eltemették, alakja a párizsi szerkesztőségben eszménykép lett, sírja zarándokhely.
Kollégái nevezték el így a Paris Match-nál, ahol a képei megjelentek: „a szabadság fotósa”. Kivételes fiú volt. Ritka kombináció. Az akkori párizsi társaság rajongott érte. Talán a kedvessége miatt, el tudott bűvölni férfiakat és nőket egyaránt. Huszonkilenc éves volt, száznyolcvannyolc centi magas, jóképű, mosolygott mindenkire... Ha belépett egy étterembe, mindenki odakapta a fejét, s mindenki üdvözölte boldogan. Ilyen volt.
„Mindig nagyon átérezte mások helyzetét” - emlékezett vissza Madame Vidal-Quadras, született Charlotte Pedrazzini, a fiú nővére, amikor öt évvel ezelőtt részt vett Magyarországon, a Francia Intézetben öccse tiszteletére megrendezett képkiállításon. „Svájcban éltünk, apánk bányamérnök volt, s nálunk a bányában fizetésért dolgoztak lengyel internáltak. Az öcsém - tizenhat éves lehetett -, azt mondta, velük megy dolgozni. Kíváncsi is rájuk, meg pénzt is kereshet. Így is tett. És emlékszem, a keresetéből fülbevalót vett nekem. De a gazdátlan kutyákat is összeszedte az utcán, és hazahozta.
Korán kezdett fényképezni, a Paris Match-nál kapott állást, és szépen ment előre a ranglétrán. Senki sem küldte Budapestre. Ahogy meghalotta, hogy kitört a forradalom Magyarországon, azt mondta, hogy el akar jönni ide. Tanúságtételt kell tenni, mondta, minden fontos ilyenkor, a kicsi és nagy események egyaránt. Szegény szüleink, hogy óvták! Mindene volt az autó, versenyző szeretett volna lenni. De az apámék megtiltották neki. Fotóznia szabad volt... Bécsig könnyen eljutottak. Aztán tovább. Az első felvételeket a mosonmagyaróvári temetőben készítették. Nem időztek sokat, a cél Budapest volt.
Az emberek nem akarnak hősök lenni. Mártírok még kevésbé... Jean-Pierre is csak azt tette, ami tőle telt. Pillanatok alatt történhettek a dolgok... Abban a borzalomban egy fiú fölordított, a lábát eltalálta egy golyó. Jean-Pierre kirohant hozzá, átfogta, akkor érték a lövések. Iszonyú sebeket kapott... A Péterfy Sándor utcai kórházba vitték. A fél lábát amputálni kellett... És megműtötték a golyók roncsolta hasfalat. Tudta, hol van. Azt is, hogy kétezer budapesti sebesült szenved rajta kívül a kórházban. Köztük nők és gyerekek. Nem fogadott el gyógyszert, se injekciót. Egy vöröskeresztes repülőgéppel nagy nehezen sikerült hazahozni. Az ágyban a képeit kérte, tudni akarta, sikerültek-e. Nyolc hosszú napig szenvedett. Az ágyán volt egy gézből készült kapaszkodó. Egyszer belefogódzkodott, fölhúzta magát, és csendesen azt mondta: Az élet szép... És én meg fogok halni...
Ez volt az utolsó mondata.” - emlékezett vissza öccsére, Madame Charlotte.
Paul Mathias, az újságíró kolléga, akivel Pedrazzini végig együtt volt, így tudósította lapjukat, a Paris Match-ot: „Láttam felénk fordulni a tank csövét... Kiáltottam, Jean-Pierre! De már összeesett.
Mindenütt ott akart lenni. Budapest nemcsak a leghősiesebb, de legromantikusabb pillanatait is ebben az időszakban élte. Ünneplő utcái nagyszerű riportanyagnak mutatkoztak. De Jean-Pierre nem elégedett meg a diadalittas képekkel... Azt mondták, harcok folynak a Köztársaság téren, a titkosrendőrség által védett kommunista párt székháza környékén. Rögtön arrafelé indultunk... A harcok már felbőszültek, a golyózápor olyan süketítővé vált, hogy a fülünket vattával kellett betömni. Ami Jean-Pierre-t illeti, ismét elégedetlen volt, nem volt megfelelő a kameraszöge, az ostromlott épület nem látszott. Persze, a környező parkban bőven lett volna fotózásra alkalmas esemény. Ostromlók, hordágyakkal rohanó emberek... De ő azt a bizonyos képet szerette volna megcsinálni, az övét... És erre hamarosan alkalma adódott...”
Cikkünket Jean-Pierre Pedrazzini fotóival illusztráltuk.

Jean-Pierre Pedrazzini

A kórházban a képeit kérte
MÚLTIDÉZŐ
50 ÉVVEL EZELŐTT TÖRTÉNT:
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc gyógyíthatatlan sebet ejtett a monolitnak hitt szovjet politikai rendszeren. Megmutatta, hogy egy népet nem lehet folyamatosan megalázni nemzeti érzésében és nem lehet a XX. század közepén tartós nékülözésre kényszeríteni és állandó rettegésben tartani. Megmutatta azt is, hogy a szocializmusnak nevezett diktatúrát nem lehet megreformálni. Egy kis nemzet, mint a magyar - kiváltva a világ csodálatát -, szembe mert fordulni a világ egyik legnagyobb hadseregével. A küzdelem sajnos reménytelen volt, mert a nyugati nagyhatalmak nem kívántak változtatni a kialakult nemzetközi erőegyensúlyon.
Rajk László 1956. október 6-i újratemetését követően fölgyorsultak az események. Október 13-án politikailag rehabilitálták Nagy Imrét.
A budapesti Műegyetem diákjai október 22-én éjszaka megfogalmazott 16 pontja volt a legjelentősebb. A követelések négy csoportot alkotnak. A külpolitikával foglalkozók elsősorban a szovjet-magyar kapcsolatok új, kölcsönösségi alapokra helyezése, s ezen belül a külkereskedelmi szerződések nyilvánosságra hozatalát, valamint a Pécs mellett feltárt uránium kincs világpiaci értékesítését kívánták. Azután azt, hogy a szovjet csapatok vonuljanak ki Magyarországról.
Új kormányt követeltek Nagy Imre vezetésével, s mielőbbi választásokat, több párt részvételével.
Követelték Rákosi Mátyás és Farkas Mihály népbíróság elé állítását. A követelések negyedik csoportja a nemzeti szimbólumokkal és ünnepekkel foglalkozott. Majd követelték a Sztálin-szobor lebontását, és hogy március 15. legyen nemzeti ünnep!
Október 23-án reggel visszaérkezik Jugoszláviából a Gerő Ernő vezette párt- és kormányküldöttség. Délután két órakor a rádió közli, hogy a belügyminiszter a felvonulást betiltja. Másfél óra múlva - miközben a diákok már gyülekeznek -, a tilalmat feloldják. Délután három órakor indul a tüntetők menete a Műegyetemről, és a Petőfi-szobortól a Bem-szoborhoz, majd onnan a Kossuth térre, a Parlamenthez. A tömeg túlhaladja a 200 000 főt. Jelentős részük este 9 óráig marad itt, amikor Nagy Imre mond rövid beszédet. Más tüntető csoportok a Dózsa György útra mennek, ahol 21.30-kor ledöntik Sztálin óriási szobrát és lángvágókkal földarabolják…
Kora este a tüntetők egy másik csoportja gyülekezik a Rádió épülete körül, követelik az előző este született 16 pont beolvasását. Ehelyett 20 órakor Gerő Ernő mond rádióbeszédet és „nacionalista” tüntetésnek bélyegzi a felvonulást. 21 óra körül az épületet védő államvédelmi alakulatok lövéseket adnak le, tűzharc alakul ki, amely az éjszaka folyamán átterjed a város más pontjaira.
Az éjszaka folyamán Katonai Bizottság alakul; éjfél körül szovjet csapatok érkeznek Budapestre, s felveszik a harcot a felkelőkkel.
Október 24-én 8 órakor a rádió közli, hogy Nagy Imrét a Központi Vezetőség miniszterelnöknek javasolja. Már 12 órakor Nagy Imre rádióbeszédében a harcbeszüntetésre hív fel délután 2 órai határidővel, amelyet azonban többször meghosszabbítanak. Mikoján és Szuszlov, az SZKP elnökségének tagjai Budapestre érkeznek és bekapcsolódnak a pártvezetés megbeszéléseibe.
Október 25-én délelőtt a tüntetők és velük barátkozó szovjet harckocsik vonulnak a Parlament elé, ekkor a karhatalmi alakulatok a tömeg közé lőnek, száznál több halott maradt a téren. 12 órakor a rádió közli, hogy Gerő Ernőt felmentették, helyette Kádár Jánost választották a párt központi vezetőségének első titkárává.
Október 26-án a fegyveres összecsapások átterjednek az ország más városaira, a sztrájk általánossá szélesedik. Munkástanácsok és forradalmi bizottságok alakulnak az üzemekben és intézményekben. Miskolcon és Mosonmagyaróváron az ÁVH, illetve a határőrség a tüntetők közé lő. A száznál több halálos áldozatot követő sortüzet mindkét esetben lincselés követi.
Október 27-én 11 órakor közli a rádió Nagy Imre kormánya összetételét. Tárgyalások kezdődnek a felkelők és a fegyveres erők vezetői között.
Október 28-án 13 órakor Nagy Imre a rádióban tűzszünetet rendel el, majd 17.30-kor rádióbeszédet mond, amelyben nemzeti-demokratikus népmozgalomnak nevezi a történteket; bejelenti, hogy a szovjet csapatok kivonulnak a fővárosból, és hogy feloszlatják ÁVH-t. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeül a magyar kérdés megtárgyalására.
Október 29-én Tito jugoszláv elnök levelet intéz az MDP elnökségéhez, melyben üdvözli döntéseiket, de egyben aggodalmát is kifejezi. Ugyanakkor izraeli csapatok Egyiptom elleni támadásával háborús konfliktussá változik a szuezi válság.
A magyar forradalomra végzetes volt, amikor Moszkvában Bohlen amerikai nagykövet a szovjet vezetés értésére adja, hogy az USA kormánya nem tekinti szövetségesének az új Magyarországot.
Október 30-án a fegyveres csoportok többórás harc után elfoglalják a budapesti pártbizottság Köztársaság téri székházát; a harcnak, s az azt követő lincselésnek a védők közül 24 áldozata van, köztük Mező Imre, a pártbizottság titkára.
14 órakor Nagy Imre bejelenti, hogy a kormányzást az 1948-as koalíció alapjára helyezik. Sorra alakulnak újjá a polgári koalíciós pártok, majd megjelennek napilapjaik. Este 10 órakor szabadon engedik Mindszenty Józsefet.
Október 31-én délután Nagy Imre Kossuth téri beszédében bejelenti, hogy tárgyalások kezdődtek a Varsói Szerződésből való kilépésről.
Este Moszkvában a szovjet pártvezetés megtárgyalja az újabb magyarországi beavatkozásról szóló korábbi döntését. Nyomban megkezdődik az újabb szovjet csapatok beáramlása.
November 1-jén délelőtt Nagy Imre magához kéreti Andropov szovjet nagykövetet, s közli vele, hogy Magyarország felmondja a Varsói Szerződést, tiltakozásul az újabb szovjet csapatbevonulás miatt. A kormány kinyilvánítja az ország semlegességét. Este 8 órakor Nagy Imre rádióbeszédében jelenti be ugyanezt.
Kádár János és Münnich Ferenc a szovjet nagykövetségre távoznak, ahonnan Moszkvába mennek és a következő napokban a szovjet vezetőkkel tárgyalnak az új kormány megalakításáról.
November 2-án a magyar kormány három jegyzékben tiltakozik a szovjet bevonulás ellen; egyben sürgeti a kivonulásról szóló politikai és katonai megbeszélés megkezdését. Nagy Imre az ENSZ főtitkárának küldött táviratában tiltakozik újabb csapatok Magyarországra történő bevonulása ellen.
Hruscsov és Malenkov Bukarestben román, csehszlovák és bolgár vezetőket tájékoztat a készülő szovjet beavatkozásról. Éjjel Brioni szigetén Titóval tárgyalnak; a jugoszláv vezetők beleegyezésüket adják az invázióhoz. Jugoszláv javaslatra Kádár János lesz az ellenkormány elnöke.
November 3-án délelőtt a Parlamentben megkezdődnek a szovjet csapatkivonásról szóló katonai szakértői tárgyalások. Este 10 órakor folytatják a tárgyalásokat a tököli szovjet parancsnokságon.
Este 8 órakor Mindszenty József mond rádióbeszédet, melyben kétségbe vonja a kormány legitimitását. Éjfél körül a Maléter Pál honvédelmi miniszter vezette küldöttséget Tökölön a szovjetek és ÁVH-s tisztek letartóztatják.
November 4-én hajnali 4 órakor a szovjet csapatok általános támadást indítanak Budapest és más városok ellen… Nagy Imre 5 órakor bejelenti a támadás tényét. Ellenállásra parancsot nem ad, de a budapesti felkelő egységek felveszik a harcot.
5 óra 5 perckor a szolnoki rádióban Kádár János bejelenti a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakítását.
A reggeli órákban Nagy Imre és közvetlen munkatársai a jugoszláv nagykövetségen kapnak menedékjogot; nem sokkal később szovjet és ÁVH-s alakulat foglalja el a Parlamentet. Bibó István államminiszter, mint a törvényes magyar kormány egyetlen helyén maradt képviselője, nyilatkozatban tiltakozik a szovjet bevonulás és az ellenkormány megalakulása miatt. (Forrás: Rainer M. János: Krónika. Megjelent: História 1989. 4-5. szám)
Uri Ferenc
ÉLET ÉS EGÉSZSÉG
Újabb civilizációs betegség: az ortorexia
Mesterséges és szennyezett környezetünk egyre inkább rákényszerít bennünket arra, hogy elgondolkozzunk: van-e elég vitamin a zöldségeinkben, jó-e, ha gigantikus méretű paradicsomot fogyasztunk, mennyire károsak a tartósítószerek.
Az ésszerű elővigyázatosság rendben is lenne, de akadnak olyanok, akik túl sok időt szentelnek a „biónak”. Belebetegszenek, ha meg kell enniük egy általuk egészségtelennek tartott pizzát vagy egy szelet csokoládét. Őket nevezi a szaknyelv ortorexiásoknak, azaz biomániásoknak. Ez egy új keletű táplálkozási zavar, amely mindössze néhány éve ütötte fel a fejét. Úgy tartják, hogy az egészséges életmódfüggők között főleg fiatal nőket és túlképzetteket találunk.
Enni vagy nem enni
Az ortorexiát, mint betegséget Dr. Steven Bratman, amerikai pszichológus határozta meg először 2001-ben, miután már hosszú évek óta foglalkozott anorexiában, illetve bulimiában szenvedő betegekkel. A betegségek fizikai tünetei is nagyon hasonlóak: kóros soványság, mániákus étkezési szokások, rendszeresség mindenáron, pszichés zavarok.
Az ortorexiások - a bulimiában, anorexiában szenvedőkhöz hasonlóan - étkezési szokásaik, diétájuk miatt elszigetelődnek, kirekesztődnek a családi, baráti, társadalmi kapcsolatokból. Ám a másik kettőtől eltérően nem az étel mennyisége, hanem a minősége a fontosabb.
Betegség ellen betegséggel?
Természetes, ha odafigyelünk magunk, családunk, környezetünk egészségére, de ha folyton azt figyeljük, hogy amit veszünk/eszünk nem ártalmas-e, csak olyat fogyasztunk, amely segít egészségünk megőrzésében, ha mindennél fontosabb, hogy az élelmiszer biogazdálkodásban termelt és előállított legyen - hamarosan szinte semmit sem merünk majd megenni. Vagy pontosan és részletesen megtervezzük előre, hogy mikor, mit fogunk fogyasztani…
Az ortorexiás betegek az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás hívei közül kerülhetnek ki. A túlzásba vitt nézetek, a mértéktelen és esztelen elkötelezettség valami mellett éppen olyan könnyen válhat megszállottsággá, mániává az étkezésben, mint az élet egyéb területein - tartják a szakemberek. Az ortorexiás betegek gyakran válnak idővel anorexiássá - étvágytalanok is lesznek.
Egészségen innen és túl
Hogy hol lehet meghúzni a határt a még normális egészségtudatosság és a kóros egészségesétel-függőség között? Szakemberek szerint, ha az egészséges táplálkozás a gondolataink egytizedét tölti ki, még nem vagyunk betegek. A biománia ott kezdődik, ahol a józan ész véget ér, amikor minden másra képtelen az egyén koncentrálni.
E betegségben szenvedők képesek akár napjaik nagyobb részét az egészséges ételek felkutatásával tölteni: nem restellnek végigjárni akár több bioboltot vagy piacot sem. Ezek az emberek általában magasan képzettek, komoly ismereteik vannak a szakirodalomról, amely egyben a „bibliájuk” is: rendszeresen bújják az egészséges ételekről szóló füzeteket és könyveket.
Gondosan megtervezik másnapi étrendjüket, amit szigorúan betartanak. A menüt nem hajlandók feladni semmiért, még egy kellemes baráti társaságban eltöltött éttermi vacsoráért vagy egy finom „mamafőztjéért” sem. A dietetikus szerint az ortorexiások szinte rettegnek a vacsorameghívásoktól, mert az általuk egészségtelennek tartott ételek fogyasztása bűntudatot kelt bennük, sőt igazán súlyos esetben akár halálfélelmet is okoz.
Gyógyítás
Az ortorexia gyógyításában a családon és a barátokon van a hangsúly. Mivel sokáig lappangó betegségről van szó, nagyon fontos, hogy minél hamarabb felismerjük. Ha még nem súlyos, türelemmel, megértéssel, gondoskodással kell segíteni abban, hogy ortorexiás újra életvidám legyen, és visszataláljon a valódi egészséges útra.
Súlyosabb esetekben csak a pszichoterápia jelenthet megoldást. (nana.hu)
Az első áldozat?
Az ortorexia 2003-ban egy fiatal lány halálát okozta. Az orvosok évekig kezelték anorexiával - bár bizonygatta, hogy „csak” azért eszik keveset, mert arra figyel, hogy, amit eszik, egészséges legyen. Szervezete annyira leromlott, hogy szívelégtelenség miatt meghalt.
Bár az orvostudomány csupán egy-két éve ismeri el és foglalkozik külön e betegséggel, hivatalosnak tekinthető statisztikai adatok még nincsenek. Felmérések szerint azonban egyre több beteget diagnosztizálnak Amerikában, Spanyolországban és Olaszországban.
Mitől bio a bio?
A reformélelmiszereket, natúrtermékeket gyakran azonosítják a biotermékekkel, pedig az elnevezések egészen mást takarnak. Hogy mit tekintünk reformélelmiszernek, az részben annak kérdése, hogy mit tartanak éppen akkortájt egészségünk szempontjából különösen kedvezőnek. A natúrtermékek kevésbé feldolgozott, adalékanyagoktól többnyire mentes élelmiszerek, fogyasztásuk azonban nem minden esetben jelent egyértelmű előnyt: például a búzakorpában sokkal több szermaradvány halmozódik fel, mint a búzaszem belső részében.
A valódi biotermék ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz. A tápanyag-utánpótlás csak szerves eredetű tápanyag-utánpótlásra alapozott lehet, és a növényi károsítókat is mechanikus úton írtják. A kórokozókkal szemben olyan természetes eredetű az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szerekkel „permeteznek”, amik nem szívódnak fel növényekben, vízzel könnyen lemoshatók. Az ilyen módon előállított termékek (az alacsonyabb hozam miatt) mennyiségben elmaradnak vegyszerekkel kezelt társaiktól, és magasabb költségekkel állíthatók elő. A hiteles biotermék mindig drágább, de magasabb minőséget is képvisel.
Ökotermék (biotermék) az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő, tehát utólagos vizsgálatokkal nem lehet semmit biotermékké minősíteni.
A gazdálkodási mód hivatalos megnevezése „ellenőrzött ökológiai gazdálkodás”, de nem hivatalosan azonos értelemben használjuk a biogazdálkodás, ökogazdálkodás, organikus gazdálkodás kifejezéseket. Angol nyelvterületen az „organic farming”, német nyelvterületen az „ökologischer Landbau” kifejezések ugyanezt jelentik.
TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT
Istenek itala, indiánok növénye
Amulett, a bőrön hordott gyógyszer
Ötszáznál is több gyógynövényt ismertek a közép-amerikai indián kultúrákban. Akadt közöttük igazi csodaszer is. Legalábbis annak idején, és még sokáig annak tekintették zömüket. Egy sor növényről utóbb a kutatók megállapították, hogy valóban tartalmaznak aktív hatóanyagot, tehát nem csak hittel hatnak.
Az azték, inka és maja kultúra annak idején három különböző világot jelentett (időben is elkülönültek), de érdekes: a gyógyító növényeket, füveket és főzeteket szinte azonos módon használták!
Kakaó - élénkítő
Az aztékok szerint az istenek itala. Akkoriban még nem édes, hanem csípős, sőt kissé sós italt készítettek belőle - főleg a kiválasztottak számára. Európában is sokáig méregdrága volt, igazi ínyencség.
A kakaófa termése teobromint tartalmaz. Ez az anyag hasonlóképpen hat, mint a koffein: élénkít, ugyanakkor könnyebben emészthető. Van benne egy olyan hatóanyag is, amely akkor keletkezik az agyban, amikor szerelmesek vagyunk. Kívülről adagolva viszont élénkít - sokáig szexuálisan izgató hatást tulajdonítottak a kakóbabnak.
Kínafakéreg - vértisztító
Hagyományosan vértisztításra és az emésztés javítására használták a kínafa kérgét. A homeopátiás orvoslásban ma lázcsillapító hatást tulajdonítanak neki.
Általános immunerősítő ital készíthető belőle, akár házilag is. A kérget áztassa 5 napra száraz fehérborba, majd fahéjjal ízesítve igyon meg naponta belőle fél decit.
Csikófark - fejfájás ellen
A mormonteaként is ismert gyógynövényt reuma és húgyhólyaggyulladás esetén tartották hatásosnak régen - és ma is! A mexikói indiánok viszont cigarettát sodortak belőle és elfüstölték, ha fájt a fejük.
A csikófark olyan izgató anyagot tartalmaz, amely antiallergén, érszűkítő és étvágycsökkentő hatású. Oldja a hörgők görcseit, ezért krónikus bronchitisz esetén is alkalmazható, továbbá a vérkeringés javítására is ajánlott (magas vérnyomás esetén viszont tilos!).
Csikófarkteát - csészénként 1 teáskanál gyógynövényt tegyen bele - csak az orvos engedélye alapján igyon!
Matetea - étvágycsökkentő
A jerbapálmát ősidők óta termesztik Latin-Amerika-szerte. Levelét maténak hívják. Az argentin indiánok főzetet készítettek belőle, amelyet reuma, székrekedés és alacsony vérnyomás esetén alkalmaztak. Emésztőszervi megbetegedésekre is javallott: kólika és gyomorbántalmak esetén hatásos. A levelek koffeint, teobromint, csersavakat és aromaanyagokat (pl. vanilint) tartalmaznak. Ez a komplex hatóanyag izgató hatású, nagyobb mennyiségben vizelethajtó, hashajtó és étvágycsökkentő. Ideális fogyókúrához, mert megkönnyíti a koplalást.
Kesudió - serkentő
A Brazíliában őshonos csonthéjas tápértéke magas. Telítetlen zsírsavakat, vitaminok (például C-vitamint és bétakarotint), valamint ásványi anyagokat (vasat, foszfort, kalciumot) tartalmaz. Erősíti az idegeket, jótékony az agyműködésre. Javasolják gyenge gyomrúaknak, akik gyomorégéstől, fekélytől, huruttól szenvednek.
Papaja - enzimpótló
Az indiánok kedvelt gyümölcse, mert könnyen emészthető és gyomorbarát. Az édes gyümölcs sok papaint, egy bizonyos fehérjebontó enzimet tartalmaz. Ha ez hiányzik a szervezetünkből, annak súlyos következményei lesznek: erős fejfájás, koncentrációs zavarok, általános testi gyengeség. Ezért különösen hasznos azoknak a fogyasztása, akiknek szervezete nem állít elő elegendő ilyen enzimet.
Mivel az egzotikus gyümölcs nem mindig és mindenütt kapható, célszerű gyógyszernek nem minősülő készítményként beszerezni. Ilyenek a gyógyszertárban nálunk is kapható kapszulák vagy a papajalevélből készített tea.
Kasvirág - erősítő
Évszázadokkal ezelőtt a dakota indiánok a kúpvirág megőrölt gyökerét közvetlenül a sebre szórták. A rovarcsípéseket és a kigyóharapást is ezzel kezelték. A növény egyik fő alkotórésze ugyanis elősegíti a sebgyógyulást, fokozza az ellenálló képességet és a nyirokrendszer működését.
A kúpvirág kivonata cseppnek vagy tabletta formájában kapható, és az immunrendszer erősítésére alkalmazzák. Reumakenőcsök egyik alkotórésze, mert csökkenti a fájdalmakat. Kúpvirágot és más Echinacea-féléket manapság a homeopátiás orvoslásban is előszeretettel alkalmaznak, többek között különféle bőrbetegségekre.
Így gyógyítottak ők
Főzet. A friss gyógynövényt vízben több órán át főzik. A vízbe gyakran belekerül a növény gyökere vagy kérge is.
Kenőcs. Egy észak-amerikai törzs használt nyárfakenőcsöt és maszlagkenőcsöt. Előbbi medvezsírból készült, utóbbi agavé- és aloékivonatból.
Tapasz. A nagy levelű gyógynövényeket gyakran közvetlenül a sebre helyezték (dohány, aloé). A terméseket, gyümölcsöket (burgonya, alma, paradicsom) felaprították vagy szétmorzsolták és pamutdarabbal vagy bőrnemű levéllel (avokádó levelével) szorították a kezelendő felületre.
Szívnivaló. A cigaretta, a szivar és a pipa mind indián találmány. Úgy képzelték, hogy a növény szelleme csak akkor szabadul fel és fejti ki hatását, ha a növény külseje elég, és füst száll fel belőle. Amúgy a pipát csikófarkkal, maszlaggal, nyírfakéreggel és szárított, porított gombával is megtömték.
Amulett. A testen viselt gyógyító növények (liánmagok, kasvirág, azaz Echinacea-félék) az indiánok hite szerint megvédenek a betegségtől, és erőt adnak.
Füstölés. Főképp az észak-amerikai sámánok és gyógyítók füstölték körül a beteget és lakhelyét üröm vagy borókaággal.
Tinktúra. Közép- és Dél-Amerikában a gyógyfüveket vagy belefőzték az italba, vagy alkoholba áztatták. A gyógynövényes tinktúrák alapjául főleg kukoricából vagy maniókából készült sűrítmények szolgáltak.
Az indián lányoknak-asszonyoknak megbecsült szere a guarana-liliom - migrén, illetve menstruációs panaszok esetére. Ma már tudjuk, a növény többek között koffeint is tartalmaz, méghozzá háromszor annyit, mint amennyi a kávéban van. A guarana illóolaja csökkenti a szívdobogást, erősíti az érzékszerveket.
FOGYÓKÚRA
Diéták útvesztőjében
Megunta a kalóriák számlálását vagy a kódokkal és GI-értékekkel való bűvészkedést? Holnaptól egy másfajta fogyókúrát szeretne kipróbálni? Csak lassan a testtel! Az egyik diétáról a másikra való áttérés nem olyan egyszerű!
A nagy keresletre való tekintettel szinte dömpingszerűen szaporodnak az újabbnál újabb, biztosabbnál biztosabb fogyást garantáló, divatos diéták. A népszerűnek tartott fogyókúrás módszerekkel párhuzamosan pedig egyre több mellékhatással, mind több egészségügyi problémával kell szembesülnie a kilókkal harcolóknak. Mi ennek az oka?
A táplálkozás szerepe elsősorban testünk tápanyagigényének fedezése, vagyis a számunkra, a napi teendőink elvégzéséhez, egyszóval: a létezésünkhöz szükséges energia biztosítása. A szakszerűtlenül összeállított vagy az egymást helytelen sorrendben követő fogyókúrák azonban mindössze arra ügyelnek, hogy a testsúly csökkenjen, de nem törődnek az egészségügyi kockázatokkal.
Ki ne vágyna gyors sikerre? Próbálkozunk hát, jön az Atkins és amit az ismerősöktől hallunk: fehérjediéta, pontdiéták, így-úgy számozott, kódokkal, egyéb ismertetőkkel ellátott ételek. A legrosszabb pedig mindezek közül az, amikor a diétázó mindegyik - számára szimpatikus - módszerből kiemel egy-két elemet, és ezeket kombinálja, időnként léböjtnapokat beiktatva például, különösen egy-egy nagyobb kihágás, családi vacsora után.
Szervezetünknek - akár van túlsúlyunk akár nincs - szüksége van vitaminokra, ásványi anyagokra, fehérjére, rostokra tehát különböző tápanyagokra. Ha káposztaleves-kúrát tartunk, epren és tejszínhabon élünk vagy csak zöldséget és sovány húsokat eszünk, esetleg ezen módszereket kombináljuk, a súlycsökkenés mellett szervezetünkben hiányállapotokat is létrehozunk, melyek hajlamosíthatnak különböző betegségekre, rosszabb esetben elő is idézik ezeket. Ezért kritizálják az orvosok és dietetikusok a divatos módszereket, hiszen egy egyszerűen követhető és látszólag hatékony módszer komoly károkat okozhat láthatatlanul, melynek következményei gyakran csak hónapok-évek múlva jelentkeznek.
A kérdés tehát az, váltogassuk-e az étrendeket, és hogyan váltsunk egyik fogyókúráról a másikra. Bár mindenki megtalálhatja a számára, az életmódjának legmegfelelőbb étrendet és fogyókúrás módszert, az egyes programok lényege egy és ugyanaz: az adott egyén számára a felhasználtnál kevesebb energia bevitele. Akármelyik diétáról legyen is szó, ezek a módszerek csak addig hatnak, amíg kevesebb energiát viszünk be, odafigyelünk arra, hogy az életmódunkhoz, egyéni igényeinkhez, egészségi állapotunkhoz, fizikai aktivitásunkhoz képest megfelelően táplálkozunk-e.
Nincs értelme váltogatni az étrendeket: ismeretterjesztő írások, könyvek, szakemberek segítségével ismerjük meg az egészséges életmód - és ezen belül az egészséges táplálkozás szabályait -, és ezeket kövessük kitartóan! Egészséges emberek egyik napról a másikra is átválthatnak ezek követésére, bár a fokozatosság itt is fontos, hogy ne szegje kedvünket hamar a túl sok különös étel. (wellnesscafe.hu)
Miért jojózik a testsúlyunk napszakonként?
Miért van az, hogy a lefekvés előtt és a felkelés után közvetlen mért súlyunk között akár 1-1,5 kg különbség is lehet?
Bizonyára Ön is észrevette már, hogy a reggeli és az esti méredzkedés között jelentős eltérés is előfordulhat. A testtömegük alakulását figyelemmel követni kívánók - leggyakrabban fogyókúrázók - számára az egyik alapvető jótanács, hogy mindig a napnak ugyanabban a szakában álljanak a mérlegre, lehetőleg reggel. Ez az önbizalomnak is jót tesz, ugyanis jellemzően ébredés után a legalacsonyabb a testsúly.
Ennek több oka van. Az egyik, hogy éjszaka, alvás közben nem veszünk magunkhoz táplálékot, és a korábban elfogyasztott ételek, italok lebontása, feldolgozása is befejeződik reggelre. A szükséges energiamennyiséget szervezetünk raktározza, a maradékot széklet, vizelet formájában kiválasztja. Emellett a bőrünkön és a tüdőnkön keresztül is tekintélyes mennyiségű folyadékot veszítünk (naponta 900 ml-t, azaz éjszaka kb. 300-400 ml-t), amelyet alvás közben nem pótlunk.
Különböző vérkeringési zavarok esetén gyakori jelenség, hogy a szövetek közé folyadék lép ki (ödéma), és ez leggyakrabban az alsó végtag megduzzadását okozza. Éjszaka, pihenés közben, fekvő testhelyzetben ez a folyadék visszajut az érpályába, és a vesén keresztül kiválasztódva a vizeletbe kerül. Ez súlyosabb esetben akár több kilogrammnyi szövetközti folyadék távozását is jelentheti.
A fent leírtak miatt akkor lehet kifejezettebb (1-2 kg) eltérést észlelni a reggeli és esti testtömeg között, ha a mérlegre állás reggel vizelet- és székletürítést követően történik. Érdekes továbbá, hogy nem csak a testtömeg, hanem a magasság is változik a nap folyamán: reggel magasabbak, este alacsonyabbak vagyunk. Ennek oka, hogy a csigolyák közötti porckorongok az egész napos terhelés következtében összelapulnak, majd éjszaka regenerálódva visszanyerik eredeti magasságukat.
A szakemberek a reggeli órákat javasolják a méredzkedésre, miután már megtörtént a mindennapos mellékhelyiség-látogatás. Ha testsúlycsökkentő programot folytat, akkor a legcélszerűbb péntek reggelre időzíteni a mérést. Hét közben ugyanis általában mindenki jobban tudja tartani a diétát, és az edzések is rendszeresebbek. A hét vége után - ha becsúszott egy-két finomság - magasabb lehet a mért eredmény. A mindennapi méréseket nem tartják előnyösnek, mert a szervezet folyadéktartalmától, a ciklus miatti vízvisszatartástól váltakozhat a súly, így nem ad mindig pontos eredményt.
PÁR-BAJ
Míg a halál el nem választ
Esküvőnk napján, fülig szerelmesen könnyű megígérni, hogy jóban, rosszban, egészségben és betegségben is kitartunk egymás mellett, míg a halál el nem választ! Amikor azonban bekövetkezik a baj, szakítópróbának van kitéve a kapcsolat. Előfordulhat, hogy az egészséges fél úgy dönt, elhagyja beteg társát, más családokat viszont egy életre összekovácsol a betegről való gondoskodás.
Ugyan ki tudná megmondani, mit tesz, hogy érez majd, ha párja szenved? Érzéseinket, reakciónkat nem tudjuk előre kiszámítani, bármit is gondoljunk, mielőtt a baj ténylegesen bekövetkezne. Hogyan változtatja meg a kapcsolatot, ha kiderül, a párunk depressziós vagy cukorbeteg lett, és az emiatt kialakult impotenciája akadályozza a szexben? Vajon lehet-e tartósan harmóniában élni daganatos, megvakult, agyvérzés után lebénult emberrel? Tudjuk-e továbbra is szeretni, kitartunk-e mellette, segítjük-e gyógyulásában? Más érzés beleszeretni egy mozgássérült, nagyothalló emberbe, elfogadni őt betegségével együtt, mint megélni azt, amikor az életerős férj hirtelen megrokkan, a kicsattanóan egészséges feleség váratlanul ágynak esik.
Ahány család, annyiféle megoldás születik a szerencsétlen helyzetben. Van, akit már párja cukorbetegsége elűz a családi otthonból, más éveken át odaadóan gondoskodik agyvérzés után teljesen béna, mozgásképtelen házastársáról. Olykor előfordul, hogy ígéret és eskü ellenére elmenekül az egészséges társ. Más esetekben viszont az tapasztalható, hogy az egymásrautaltság következtében a döcögő kapcsolat is javul. Könnyű elítélni azt, aki szabadulni próbál egy hasonló helyzetből, de bárkivel előfordulhat, hogy olyan betegséggel találja magát szemben, amit nem tud elfogadni, hiszen iszonyatos teher nézni szeretteink szenvedését.
Recept nincs
Ákos úgy érezte, elájul, amikor megtudta, feleségét súlyos autóbaleset érte. Hajni három napig öntudatlanul lebegett élet és halál között. A fiatal szervezet ereje végül diadalmaskodott a kóma felett. Az asszony eszméletére tért, azonban az orvosok erőfeszítése ellenére sem sikerült megmenteni sérült bal lábát. Az örökmozgó tanárnőnek egy művégtag segítségével újra meg kellett tanulnia járni. Ákos néhány hónap alatt megbarátkozott az új helyzettel. Elfogadta külsőleg és belsőleg megváltozott feleségét, aki depressziós lett; többször is megpróbálta eldobni az életét. A szerető férj tolerálta párja hirtelen hangulati ingadozásait, évekig kitartott mellette, végül a neje lépett ki a kapcsolatból. A fiatal nő magányosan küzd tovább a depressziójával. Alkalmi partnerekkel vigasztalódik. Férje még mindig hazavárja. Bízik az idő gyógyító erejében.
Anna barátjának, Gábornak erős migrénje volt, akár hetente kétszer-háromszor is. Hiába szedett gyógyszert, hiába vizsgálták ki, nem javult az állapota. Sötét szobában, homlokán borogatással feküdt a rohamok idején. Párja még csak lábujjhegyen sem léphetett be hozzá. A lány türelme lassanként elfogyott. Egyre kevésbé tudott alkalmazkodni az örökké panaszkodó, rettegő férfihoz. A kezdeti lelkesedés elpárolgott, szakítottak. Gábor rokonsága csak szívtelen perszónaként emlegeti a lányt, aki azonban biztos benne, hogy jól döntött, amikor kilépett a számára elviselhetetlen mindennapokból.
Gyógyító szeretet
A betegség ténye, a műtéti beavatkozások és egyéb fájdalmas kezelések mindenkiben rossz érzést, szorongást kelthetnek. A páciens nemcsak a betegséggel, hanem a kezelés miatt fellépő kellemetlen tünetekkel is küzd. Könnyen elkeseredik, gondolatban feladja a harcot, pedig amíg a lélek erős, a test is kitart. A gyógyuláshoz szinte elengedhetetlen a család és főleg az élettárs, házastárs támogató, pozitív hozzáállása. A partner megerősítő szeretete, aggódása és önzetlen gondoskodása a kitartáshoz szükséges erővel vértezi fel a betegeskedőt.
Vali és Péter alig tölthettek egy évet boldog házasságban, amikor egy rutin szűrővizsgálaton kiderült, a huszonhét éves férjnek rosszindulatú daganat fejlődött ki a vastagbelében. Azonnali műtétre szorult, hogy a rákos folyamatot megállítsák. A felesége feladta kecsegtetően induló menedzseri karrierjét, kilépett a munkahelyéről, hogy semmivel és senkivel ne kelljen törődnie, férjének szentelhesse minden idejét, erejét. Az operációt néhány hónapon belül még két beavatkozás követte, jelenleg kemoterápiára járnak a teljes gyógyulás érdekében. A gyógyszeres kezelés okozta mellékhatások elviselését a szeretett társ jelenléte könnyítette meg. A kórházban töltött hetek alatt Vali alig engedett ápolónőt férje ágyához. A legyengült, állandó rosszulléttel küszködő társ minden rezdülését leste, mindenkinél nagyobb lelkesedéssel, szívét-lelkét beleadva mosdatta, etette, támogatta. A férje nem adhatott mást cserébe, mint erős elhatározását, hogy mindenképpen meg akar gyógyulni asszonyáért.
Különös energia
A szexualitás, a testi gyengédség kulcsfontosságú lehet a gyógyulásban. Az orvosnál csak néha kerül szóba a házasélet lehetősége. Pedig a lábadozás idején, ha az együttlét vágya és képessége megvan, többnyire nem tilos a szex. Sőt! A kedvesség a fájdalomcsillapítók szedését ugyan nem teszi feleslegessé, mégis előnyösen hat az egészségi állapotra: erősíti az immunrendszert, mintegy megfiatalítja a szervezetet. A mértékkel gyakorolt szerelmeskedés hatására a betegek gyorsabban kaphatnak új erőre, fizikai és szellemi értelemben egyaránt. Jobban járnak hát, ha nem zárják ki a szexuális örömöket az életükből. Megfelelő tapintattal nem illetlenség szóba hozni a kérdést. Amennyiben páciense kívánja a szexet, az orvos nem tanácsol önmegtartóztatást. A testi szerelem visszaadhatja a betegnek önnön képességeibe, önbecsülésébe vetett hitét, mozgósítják a szervezet hatalmas belső gyógyító erejét. (Családi Lap)
A pszichológus véleménye
A betegség ténye mindenképpen szélsőséges érzelmi reakciókat hoz létre az egészséges házastársban. Amíg fiatal a szerelem, erős a kapcsolat, ha egyikük megbetegszik, aggódnak, minden megmozgatnának a másik egészségéért, könnyedén változtatnak akár saját életvitelükön is. Időt és energiát nem kímélve pénzt gyűjtenek, véradást szerveznek, donorokat keresnek, vagy saját szerveiket is felajánlják, ha ezzel megmenthetik a kedvest. Sokan még a józan ész határán túl is kutatják-keresik a gyógyírt. Kóros ragaszkodás léphet fel az agyhalott, kómában fekvő házastárshoz. Az egészséges fél nem látja át, mikor kellene elengednie a beteget. Szélsőséges esetben, ha meghal a férj vagy feleség, társa még klónoztatná is. Sajnos, külföldön már volt példa arra is, hogy a halott férj spermájának felhasználásával új élet fogant, így a halottól született gyermek. Később gyengülhet a kötelék, változik a társak egymáshoz való viszonya. Már kérdésessé válik, vállalják-e a gondozást, a törődést, amely természetesen nagy felelőséggel jár. A társ néha azt érzi, hibázott, vagy hogy neki is része van a betegségben. Bár természetesen téved, mégis megpróbálja kompenzálni a „hibáját”, akár túlzott mértékben is, ugyanúgy, mint amikor egy anya mazochista módon, erején felül, pihenés nélkül ápolja-gondozza beteg gyerekét. Megint más esetekben a házastárs hamar lemond párjáról. Eleinte még próbál segíteni, törődik a kedvessel, majd néhány hét, hónap után inkább megfizeti a házi ápolást. Lassanként már annyira zavarja a korábban egészséges férj vagy feleség elesettsége, hogy egyre távolítja a problémát magától, amíg egyszer csak végleg ki nem lép a számára terhes szituációból.
Az idősebbek sokkalta inkább képesek kompromisszumot kötni, nem mondanak le olyan könnyen a rájuk szorulóról. Míg a férfiak nehezebben szembesülnek a tartósan beteg házastárs jelenlétével, a nők kitartóbbak, szívesebben gondoskodnak a másikról, hiszen anyai ösztönük is erre sarkallja őket. Az olyan betegségeknél azonban, amelyekben impotenciában nyilvánul meg a férj egyébként nem halálos kimenetelű, de súlyos baja, a nőknek is nehezükre eshet elfogadni a szexualis élet zavarait. A betegség kiderülése előtt feszültségeket okozhat a férj teljesítésképtelensége. Ha fény derül az impotencia valódi okára, a feleség könnyebben elfogadja a helyzetet, és szárnyai alá veszi a gyengélkedőt.
KICSIKRŐL NAGYOKNAK
Babahigiénia
A csecsemő bőre igen érzékeny, nem mindegy, hogyan ápoljuk. Tetszőlegesen megválaszthatjuk a mindennapi fürdetés idejét, de ragaszkodjunk a kialakított rendhez. A legtöbb helyen a lefekvés előtti időpont vált be. Ez azért is jó, mert ilyenkor az egész család együtt van, a műveletben az apa is részt vehet. Lehetőleg mindent készítsünk elő, amire szükségünk lesz: szappant, szivacsot, törülközőt, babaolajat, popsikenőcsöt. A fürdővíz testhőmérsékletű, 36-37, a fürdőszoba 23-25 fokos legyen.
Két-három hetes korig a tisztálkodásnál ügyelni kell a leszáradó köldökcsonkra. Víz érheti, de ne nagyon áztatssuk el. Fürdetés, tisztába tevés után gondosan tisztítsuk le alkohollal és szórjuk be fertőtlenítő hintóporral.
Az első néhány hónapban fürdetés előtt tanácsos a hajlatokat olajos vattával áttörölni. A csecsemő arcát tiszta vízzel mossuk le, szappant ne használjunk. A fejtetőt, a hajat nem kell mindennap megmosni, elég hetente egyszer-kétszer. A külső hallójáratot olajos vattával töröljük át fürdetés előtt, és ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön bele víz.
A pelenkával fedett területeket nemcsak fürdetésnél, hanem minden tisztába tevéskor célszerű alaposan megtisztogatni. Lányoknál mindig elölről hátrafelé haladva töröljük meg a popsi környékét. Így elkerüljük, hogy a baktériumok a hüvelybe kerüljenek, és ott fertőzést okozzanak. Fiúknál ne próbáljuk hátrahúzni az előbőrt (fitymát), mert ez fájdalommal, sérüléssel járhat.
A baba körmét rendszeresen le kell vágnunk. Erre a legalkalmasabb időszak az, amikor a kicsi alszik. Az olló hegye legyen legömbölyített, hogy elkerüljük a baleseteket.
Fitymaszűkület
Két-három éves korig a kisfiúk túlnyomó többségénél a hímvessző előbőre nem húzható hátra, erősen tapad a makkhoz, sokszor vékony sejtréteggel össze is nő vele. Ez előnyös, hiszen a pelenkás gyermeknél megakadályozza, hogy szennyeződés kerüljön a fityma és a makk közé. Tilos ilyenkor az előbőrt erőszakosan hátrahúzni, mert berepedhet, ami valódi fitymaszűkülethez vezet. Ha az előbőr négyéves kor után is letapad, forduljunk orvoshoz, aki megoldja a problémát. Ezután mosakodásnál már rendszeresen, a fityma alatt is tisztítani kell. Fontos, hogy az előbőr ne maradjon néhány másodpercnél tovább hátrahúzva, mert a hímvessző fájdalmasan megduzzadhat, és nem lehet a bőrt visszahúzni. Ilyenkor azonnali orvosi ellátásra van szükség!
Körülmetélés
Egyes népeknél vallási, máshol egészségügyi okokból metélik körül az újszülött fiúkat. Ha szakember végzi, a beavatkozás veszélytelen, és könnyebbé teszi a tisztálkodást. Kimutatták, hogy a hímvessző egyes betegségei körülmetélteken jóval ritkábban fordulnak elő. A nők egészségét is védi: az aktív nemi élet szakaszában csökkenti a méhnyakrák és a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát.
Élősködők
Sokszor riadalmat és undort kelt a gyerek székletében megjelenő bélféreg. A szülő nehezen hiszi el, hogy ez viszonylag ártalmatlan, jól gyógyítható fertőzés. Ezek a látható élősködők (paraziták) nagyobb ellenérzést okoznak, mint a jóval súlyosabb betegségeket előidéző, láthatatlan baktériumok és vírusok.
A bélférgességnek nincsenek jellegzetes tünetei. A következő általános, mással nem magyarázható panaszok utalhatnak rá: álmatlanság, fogyás, étvágytalanság, sápadtság, karikás szemek; a teljesítőképesség csökkenése, főként éjszaka jelentkező, végbél és nemi szerv körüli viszketés, esetleg orrviszketés. A fertőzés bizonytalan hasi fájdalommal, néha ismétlődő csalánkiütéssel és más allergiás bőrelváltozással járhat. Súlyos tünetek ritkán alakulnak ki, de akár vakbélgyulladást is okozhat az oda bejutó féreg.
A paraziták többféle úton károsíthatják a szervezetet. Részben elvonják a tápanyagokat, következménye fogyás, vérszegénység. A férgekből felszabaduló mérgező anyagok felelősek az olyan általános tünetekért, mint az álmatlanság, fáradékonyság. Emellett allergizálhatnak is.
Cérnaféreg
Csaknem minden gyermek átesik rajta, akár többször is. Néha tünetmentesen zajlik le a fertőzés, és csak akkor figyelnek fel rá, ha a székleten fél-egy centiméter hosszú, fehér, tekergő fonalak jelennek meg. A cérnagiliszta petéi szennyezett élelmiszerrel jutnak a szájba, majd a belekbe, ahol elszaporodnak. Ágymelegben kimászhatnak a végbélnyílás környékére, erős viszketést okozva. A vakarózás újabb fertőzés forrása, mert az itt lerakott petéket a kisgyermekek ismét a szájukhoz vihetik kezükkel. Ez a fertőzés emberről emberre terjedhet, így egész családok, gyermekközösségek kaphatják el. Kezelése hatékony gyógyszerrel történik. Ebből egy tablettát kell bevenni, majd egy hét múlva a következőt. Ennyi legtöbbször elég a teljes gyógyuláshoz. Egyidejűleg célszerű kicserélni az ágy- és a fehérneműt. A család minden tagját egyszerre kell kezelni, még akkor is, ha nem találtak a székletben gilisztát, így kerülhető le az ismételt fertőzés.
Orsógiliszta
A cérnaféregnél ritkábban fordul elő ez a húsz-negyven centiméter hosszú, szürkés, földigilisztára emlékeztető élősködő. A székletben jól látható. Emberről emberre nem terjed, petéi a talajban érnek fertőzőképessé. A földön játszó gyermek kezével, szennyezett zöldséggel, gyümölccsel kerülnek a szájon át a bélbe. A kikelő lárvák a bélfalat átfúrva a véráram útján különböző szervekhez juthatnak el, majd ismét a bélbe kerülve úgy elszaporodhatnak, hogy akár bélelzáródást is okozhatnak. Csökkenti a fertőzés veszélyét, ha nem fogyasztunk mosatlan zöldségfélét és megakadályozzuk, hogy a kisgyermekek a homokot a szájukba vegyék.
Más bélférgek csak ritkán, évente néhány betegnél fordulnak elő.
KONYHAI KISOKOS
A csodálatos káposzta
A káposzta egyszerűen csodálatos. Ízletes, rengeteg vitamint tartalmaz még tél végefelé is, ezerféleképp elkészíthető - és pénztárcabarát. Lássuk csak...
A káposztafélék családjának legismertebb tagjai: a fejes káposzta, a lilakáposzta, a kelkáposzta. Közéjük tartozik a kelbimbó, a kínai kel, sőt a karfiol is. Még a savanyú káposzta is idesorolható!
A család minden tagjának magas az A-, B- és C-vitamin-tartalma. Van bennük kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas és folsav is. Csekély kalória-, magas rosttartalmuk miatt igen közkedveltek.
A fejes káposztát már közel 5 ezer éve termesztik, őse a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán vidékéről származik. Az emésztésre és a bélműködésre jótékony hatású, ezt már ókori források is dicsérik. A népi gyógyászatban is sokoldalúan használták: a sebre tett levelek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásúak. Savanyítását a Vecsés környékén élők fejlesztették tökéletesre. A káposztát szálasra legyalulják, nagy fakádakban sóval, borssal, babérlevéllel esetleg csípős paprikával rétegezve lerakják, alaposan megtapossák, lefedik, és nehéz súlyokkal lenyomatják. Önerjedéssel hagyják kiforrni, megsavanyodni.
A lilakáposztát nyersen salátába keverik, párolva (cukorral, ecettel) barna húsú szárnyasok, vadak kitűnő körete. A kelkáposzta rakottasnak, főzeléknek, levesben a legfinomabb. Készítünk belőle salátát is.
Több változata ismert, és sosem lehet megunni. Kutatások szerint fogyasztása csökkentheti az emésztőszervi és a légzőszervi rákok kialakulásának veszélyét. Egyes szakemberek pedig azt állítják, hogy a káposztában található C-vitamin a gyomor és a nyelőcsőrák ellen véd. Mivel a káposztafélék jobbára csak nyersen fejtik ki ezt az áldásos hatásukat, próbáljunk meg minél többet nyersen enni belőle.
Tulajdonsága: Hajtja a vizeletet, csökkenti a gyulladást, fertőtlenít, méregtelenít.
Belsőleg: Serkenti az immunrendszert. Levét gyomorfekélyre, gyomorégésre, emésztési problémákra javasolják a természetgyógyászok. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szorulás, csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának veszélye.
Külsőleg: A káposztalé gyógyítja a harapást, a csípést, a pattanást, a herpeszt, az ótvart. A káposztapakolás kiváló égésre, övsömörre, herpeszre, horzsolásra, csípésre. A mellkasra helyezve elmulasztja a köhögést, a hasra téve enyhíti a hólyaggyulladást.
Használata: Készítsünk belőle levest vagy forrázatot. Mindkettő jó hatással van az immunrendszerre. Fogyasszuk nyersen, hogy javítsa az emésztést. Pakoláshoz a legzöldebb leveleit használjuk. Először puhítsuk meg őket forró vízben, majd zúzzuk össze sodrófával. Helyezzünk néhány levelet a beteg testrészre, rögzítsük kötéssel. Cseréljük két-három óránként!
Káposztafőzési tippek
Fél óra alatt elkészül a párolt káposzta, ha először csak cukorral pároljuk, és csak a végén adjuk hozzá az ecetet vagy a citromot.
Sűrűbb, töményebb lesz a vöröskáposzta, ha főzés közben egy evőkanál rizst is teszünk a vízbe.
Hogy enyhítsük a káposzta főzésekor keletkező kellemetlen szagot, tegyünk a főzővízbe néhány zellerlevelet is.
Könnyebb, ízletesebb lesz a zöldség, enyhíthető a konyhaszag és a vitaminok is megmaradnak, ha a főzővízbe kevés szódabikarbónát szórunk. Vöröskáposztához ecetet alkalmazzunk.
Kellemesen édeskés íze lesz a savanyú káposztának, ha kevés almalevet is öntünk hozzá.
JOGI SAROK
Kizárólagosság - egy újabb trend
Ismeri-e Ön a kizárólagossági rendszer előnyeit? Azt, hogy mire jó a kizárólagosság? Hogyan kössünk ingatlanunk értékesítésére valóban hatékony megbízási szerződést?
A kizárólagos megbízás egyre szélesebb körű alkalmazása, egy elengedhetetlen és fontos lépést jelent, a jelenlegi ingatlanszolgáltatások színvonalának emelkedésében, minden érintett fél részére. Az utóbbi időben ugyanis egyre több eladó ismeri fel a kizárólagos megbízási szerződés előnyeit és ragaszkodik a kizárólagosan megkötött megbízáshoz.
A statisztikai és különböző értékesítési elemzések immár cáfolatlanul bizonyítják, hogy nem hatékony ugyanis, amikor az eladó akár több tucat ingatlanirodát megbíz, az ingatlanja értékesítésével, azzal a hamis biztonsági érzéssel a szivében, hogy „győzzön a jobbik”. Ilyen esetben lehet látni különböző hirdetési fórumokon ugyanazt az ingatlant, amit más és más áron kínálnak. Ez bizony hitetlenné teszi az adott kínálatot, valamint az egész szakmát és nem utolsó sorban, az érintett irodát. Ugyanezen a gondolatsíkon haladva, sajnos a gyakorlatban a kedves eladóknak azzal is szembesülniük kellett, hogy több iroda megbízása esetén elég nehézkes és időigényes volt, a különböző közvetítőkkel való időpont-egyeztetés, kapcsolattartás és az információk összehangolása.
Erre egyedüli megoldásként reagált a hazai ingatlanpiac, „felébredése”, valamint az eladók által a nemzetközi viszonylatban is leginkább előnyösnek mondott szerződéskötési forma: a kizárólagosság került használatba. Eszerint egy olyan rendszer vált szükségessé, ahol minden ingatlantulajdonos csak egy közvetítő irodát bíz meg ugyanabban az értékesítési időintervallumban. Természetesen az irodák egymás ingatlanjait láthatják ebben a rendszerben és együttműködhetnek az értékesítést illetően, ami nem jelent többletkiadást az eladó részére, mert az irodák egymás között osztoznak az ingatlanszolgáltatási díjban. Ha jobban belegondolunk, a kizárólagosság az eladóra nézve még takarékosságot is jelent.
v. m.
ÍZ-LELŐ
Heti menü
PÉNTEK
Uborkás krumplileves, túrós derelye, gyümölcs
SZOMBAT
Gulyásleves, lekváros tepertős papucs
VASÁRNAP
Csirkeaprólék-leves, májas-paprikás töltött csirkemell krumplipürével és salátával, lipcsei kávétorta
HÉTFŐ
Paradicsomleves, tojásos rakott kel, gyümölcs
KEDD
Csontleves, rántott vagdalt zöldbabfőzelékkel, madártej
SZERDA
Bableves, szilvás gombóc
CSÜTÖRTÖK
Húsos-tejfölös gomba, diós-mákos patkó
TÚRÓS DERELYE
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 25 dkg krumpli, 10 dkg túró, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 ek. olaj, só, bors.
Elkészítése: A lisztet összegyúrjuk az egyik tojással és a másik tojásfehérjével, egy kevés sóval, és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, majd fél órán át állni hagyjuk. A főtt krumplit még melegen áttörjük, hozzáadjuk a túrót, a vajat, egy csipet sót, borsot, majd jól összedolgozzuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, egyik felére egyenlő közökben halmokat rakunk a túrótöltelékből, a másik felét ráhatjuk, a tészta üresen maradt részét ujjunkkal lenyomkodjuk, és derelyemetszővel kockákra vagdaljuk. Forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és egy olajjal kikent tűzálló tálra rétegesen, mindig egy kevés reszelt sajttal megszórva lerakjuk. Forró sütőben a sajt megolvadásáig sütjük.
LEKVÁROS TEPERTŐS PAPUCS
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 20 dkg darált tepertő, 25 dkg margarin, 1 kk. só, 4 ek. fehér bor, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1 tojás, szilvalekvár.
Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, bort, tejfölt és jól összedolgozzuk. Elnyújtjuk a tésztát és rákenjük a tepertőt. A tésztát háromszor hajtogatjuk félóránként, majd 2 cm vastagra vágjuk és 6 x 6 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Mindegyikre egy-egy kanál szilvalekvárt teszünk. A tészta ellentétes csücskénél összenyomkodjuk. Tojással megkenjük a tetejüket és forró sütőben megsütjük.
LIPCSEI KÁVÉTORTA
Hozzávalók a kevert tésztához: 10 dkg puha vaj, 12,5 dkg cukor, 4 tojás, 8 ek. erősre főzött hideg kávé, 20 dkg liszt, 2 tk. sütőpor, 2 ek. étkezési keményítő; a csokoládékrémhez: 2,5 dl tej, 1 tasak csokoládés pudingpor, 4 ek. cukor, 10 dkg puha vaj, 2 tasak vaníliás cukor, 8 dkg aprított mandula; a mázhoz: 1 ek. vaj, 18 dkg porcukor, 4 ek. kakaó; a díszítéshez: 3 ek. porcukor, pár csepp citromlé, 3 ek. aprított mandula, csokidrazsé.
Elkészítése: A vajat és a cukrot krémesre keverjük. Egyenként belekeverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a kávét, a sütőporral és keményítővel elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk. A tejből a pudingporral és a cukorral a csomagoláson olvasható utasítás szerint pudingot főzünk, és szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk. A vajat elkeverjük a vaníliás cukorral és a mandulával. Kanalanként hozzáadjuk a pudingot. A tortalapot 3 lapra vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a vajkrém felével. Rátesszük a második lapot, és rásimítjuk a maradék krémet. Feltesszük a harmadik lapot. A mázhoz a porcukorból, a kakaóból 5 evőkanál vízzel és az olvasztott vajjal sűrű krémet keverünk, majd egyenletesen a tortára simítjuk. 2 órára hűtőbe tesszük. A porcukorból és a citromléből kevert mázzal becsíkozzuk a torta tetejét, majd megszórjuk az aprított mandulával és a csokoládédrazséval.
RÁNTOTT VAGDALT
Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 20 dkg sajt, 2 zsemle, 2 dl tej, 2 tojás, 2 gerezd fokhagyma, só, bors; a bundázáshoz: liszt, tojás.
Elkészítése: A tejben megáztatott és kinyomkodott zsemlét sózzuk, borsozzuk, majd a tojásokkal, a reszelt sajttal, a hússal meg az áttört fokhagymával jól összedolgozzuk. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. A masszából hosszúkás rudat formálunk, felszeleteljük, majd lisztbe, felvert sós tojásba forgatjuk, és forró olajban megsütjük.
HÚSOS-TEJFÖLÖS GOMBA
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 4 fej vöröshagyma, fél citrom, 8 dkg vaj, só, 80 dkg vékony csíkokra vágott bélszín vagy pulykahús, 2 ek. olaj, bors, 1 ek. liszt, 1 dl tejföl, 1 ek. mustár.
Elkészítése: A hagymát, a gombát és a citromot hosszában vékony szeletekre vágjuk. Megolvasztjuk a vaj felét, és üvegesre pároljuk benne a hagymát, majd rádobjuk a gombát és a citromot. Sózzuk, és nagy lángon 10 percig pároljuk. A húscsíkokat az olajon pirosra sütjük, sózzuk, borsozzuk, majd a gombás masszához keverjük. A maradék olvasztott vajba keverjük a lisztet, majd folyamatosan keverve hozzáadjuk a tejfölt. A tűzről levéve belekeverjük a mustárt, és az egészet a gombás húsra öntjük.

Húsos-tejfölös gomba

Lipcsei kávétorta
ÍZ-LELŐ
Telis-tele káposzta Orsolyák napjára
Ez a nap nem tartozik ugyan a jeles ünnepek közé, mégis van bizonyos határjellege. Kőszeg környékén általában Orsolya napján kezdték a szüretelést, és a néphagyomány szerint ilyenkor - október 21-én - kell hozzálátni a káposzta betakarításához. A krumplin kívül talán nincs is olyan sokoldalú táplálékunk, mint a - kivált télidőben méltán nagy méltóságú - káposzta, amelyből számtalan ízletes, egyszerű vagy nagyon is míves étel készíthető.
KÁPOSZTÁS TÁSKÁK
Hozzávalók a töltelékhez: 60 dkg káposzta, 1 ek. cukor, 4 ek. olaj, só, bors, 1 tojássárgája, 1 ek. liszt; a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj/margarin, 1 csapott ek. só, 1 dl tejföl, 1 kk. cukor, 2,5 dkg élesztő, 1 tojássárgája; a kenéshez: 1 tojás, 1 kk. olaj.
Elkészítése: A cukrot aranybarnára pirítjuk, hozzáadjuk az olajat, a reszelt káposztát, sózzuk, borsozzuk, és élénk tűzön, folyamatosan kevergetve megpirítjuk (kb. 10-15 perc). Ha kihűlt hozzáadjuk a tojássárgáját, megszórjuk a liszttel és összekeverjük. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és a sóval. A tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, az eltördelt élesztőt és a tojássárgáját, majd a liszthez adjuk, összegyúrjuk, és cipót formálunk belőle. Lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és vízbe mártogatott 9-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. A korongok közepére 1-1 kávéskanálnyi tölteléket púpozunk. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük az olajjal, a fehérjével pedig vékonyan megkenjük a tésztakorongok szegélyét. A tésztaszéleket egymásra hajtjuk-ragasztjuk, a táskákat sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztatjuk, szegélyüket villával cakkosra lenyomkodjuk. Konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük. A táskák tetejét megkenjük az olajos tojássárgájával, villával egy-két helyen megszurkáljuk, majd 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
RAKOTT KÁPOSZTA
Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 1 kg káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 4 tojás, 10 dkg vöröshagyma, 1 tk. pirospaprika, 15 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg rizs, 1/2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, só.
Elkészítése: A káposztát felaprítjuk és sós víz­ben félig megfőz­zük. Leszűrjük, és lecsur­gatjuk. A rizst megfőzzük. A füs­tölt sza­lon­nát apró koc­kák­ra vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Meghint­jük a pi­ros­pap­ri­kával, és hozzáad­juk a da­rált húst. Megsóz­zuk és megpá­rol­juk. Ré­te­ge­sen tű­zál­ló tál­ba rak­juk a ká­posz­ta fe­lét, a húst, a főtt rizst, a fel­karikázott pa­ra­di­cso­mot, zöld­pap­ri­kát. A legfelső ré­teg is­mét ká­posz­ta le­gyen. A to­já­so­kat összekeverjük a tejföllel, kevés pi­ros­pap­ri­kával és ráöntjük a rakottasra. Sütőben, mérsé­kelt lán­gon kész­re sütjük.
KÁPOSZTÁS POGÁCSA
Hozzávalók: 1 kg-os fejes káposzta, 3 db húsleveskocka, 2 ek. olaj, 10 dkg kolbász, 10 dkg vöröshagyma, 3 tojás, 2-3 ek. prézli, só; a bundázáshoz: liszt, tojás, prézli; a sütéshez: olaj.
Elkészítése: A káposztát négybe vágjuk és a leveskockákkal ízesített 1 liter vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, metéltre vágjuk és hűlni hagyjuk. Az olajban megfuttatjuk a felaprított kolbászt és a hagymát. A tojásokat villával felverjük, hozzáadjuk a káposztát, a hagymás kolbászt, a prézlit és összegyúrjuk. A masszából pogácsákat formálunk, bepanírozzuk és kisütjük. Paradicsommártással tálaljuk.
ERDÉLYI LUCSKOS OLDALAS
Hozzávalók: 80 dkg füstölt oldalas, 1,5 kg fejes káposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt szalonna, 1 ek. olaj, 4 dl tejföl, só, törött bors, 2 babérlevél, csombor.
Elkészítése: Az oldalast kétujjnyi darabokra vágjuk, és bő vízben megfőzzük. Az olajon üvegesre sütjük a kis kockákra vágott füstölt szalonnát, megpirítjuk rajta a vékonyra szeletelt vöröshagymát, és apróra vágott csomborral, a babérlevéllel, borssal fűszerezzük. Beletesszük a felszeletelt, besózott, levétől kinyomkodott káposztát. Amikor a párolás során zsírjára sült, felöntjük kevés oldalas-főzőlével. Végül beletesszük az oldalast, megtejfölözzük, és pár percig együtt forraljuk.
KÁPOSZTÁS BÉLES
Hozzávalók: 1 + 2 dl tej, 1 kk. + 1 ek. cukor, 2 dkg élesztő, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 kg káposzta, 3 ek. olaj.
Elkészítése: Meglangyosítunk 1 deci tejet, simára keverjük 1 kávéskanál cukorral, az élesztővel, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztős tejet. Hozzáadjuk a margarint, a tojást, a maradék tejet, egy csipet sót, és alaposan összedolgozzuk. Annyi tejfölt (2-3 evőkanál) adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. A káposztát megtisztítjuk, lereszeljük, kissé besózzuk, és állni hagyjuk. Felforrósítjuk az olajat, kinyomkodjuk a káposztát, és az olajra dobjuk. Belekeverjük a cukrot, jól megborsozzuk, és mintha káposztás tésztát készítenénk, megpirítjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán nem túl vékonyra nyújtjuk, elosztjuk rajta a káposztát, a maradék tejfölt. A széleit felhajtjuk, és feltekerjük. Kikenünk egy tepsit, rátesszük a tésztát, tetejét megkenjük a tojássárgájával, és kb. 35 perc alatt megsütjük.
BABOS KÁPOSZTASALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg fejes káposzta, 20 dkg tarkabab, 20 dkg póréhagyma, só, olaj, citromlé.
Elkészítése: A babot gondosan kiválogatjuk, beáztatjuk, majd sós, babérlevéllel ízesített vízben megfőzzük, és lehűtjük. A fejes káposztát megtisztítjuk, és vékony metéltre vágjuk, hozzáadjuk a szintén metéltre vágott póréhagymát, enyhén sózzuk, citromlével ízesítjük. Hozzákeverjük a babot, és meglocsoljuk olajjal. Lehűtve tálaljuk.

Káposztás táskák

Káposztás pogácsa
ÁLLATVILÁG
A kisrágcsálók külső élősködői
Ha a hörcsögünk több energiát fordít a vakarózásra, mint az evésre, akkor ott komoly gond van.
Ha kisrágcsálónk naphosszat tölt vakarózással, hullik a szőre, bőre korpásodik és kedvetlen, akkor minél előbb vigyük állatorvoshoz a jószágot. A vakarózás hátterében ugyanis számtalan dolog állhat: bőrparaziták, gomba, bőrgyulladás, allergia (pl. a fenyőforgácsra), kontakt ekcéma, mechanikai irritáció (pl. fűrészpor), anyagforgalmi zavarok, vitaminhiány (pl. C-vitamin).
Nem célszerű házi gyógymódokkal kísérletezni és várakozni, mert hosszútávon a kedvenc életébe is kerülhet. A parazita beazonosítása még az állatorvosnak sem könnyű feladat, ugyanis a kisrágcsálók életét számos külső élősködő keserítheti meg - többnyire csak a bőrkaparék-vizsgálat nyújt megbízható eredményt. Azért vannak olyan tünetek, melyek a gazdiknak is segíthetnek, legalább az élősködők nagyobb csoportjainak felismeréseiben.
Bolhák, tetvek, szőrtetvek
A kis élősködők egész nap járnak-kelnek és táplálkoznak a gazdaállaton, amit ő meglehetősen nehezményez és a maga sajátos módszereivel próbálja meggátolni az élősködők mocorgását. Ez kevés számú bolha esetén egészen hatékony lehet és a felületes szemlélőnek esetleg fel sem tűnik a dolog, de súlyos fertőzöttség esetén a vakarózás állandósulhat. A kitartó vakarózás kétes értékű eredménye, hogy a szőrzet ritkul, töredezett lesz, bőrön pedig hámhiányok és pirosas-barnás pörkösödés figyelhető meg.
Az állandó viszketés nemcsak fizikai tüneteket okoz, hanem szegény állatnak az agyára megy a dolog, kedvetlen lesz, étvágytalan, ez hosszútávon pedig komoly súlyvesztéshez és az immunrendszer gyengüléséhez vezethet, és ha élősködőkbe nem is, ebbe könnyen belepusztulhat. A bolhák és tetvek a szőr széthajtogatása után, szabad szemmel is láthatóak. Ha nem születtünk sasszeműnek, akkor keressünk egy nagyítót, azzal már biztosan láthatóvá válnak az apró kis élősködők.
Rühatkafertőzés
A rühatkák egyes fajtái nagyon rafináltan és diszkréten, mondhatni kesztyűs kézzel élősködnek: nem okoznak tünetet, de többségük nem úriember módjára végzi a munkáját, ezzel vakarózásra késztetve a rágcsálót. Ez utóbbi eset egészen nyilvánvaló jele, ha a kisrágcsáló megállás nélkül kaparja magát, szőre durva, fénytelen lesz, és helyenként kihullik. A megritkult szőrzet és a bőr feltűnő korpásodása bőven elég ahhoz, hogy orvoshoz vigyük. Jobb nem megvárni, amíg a tipikus rühösségi tünetek is megjelennek: a bőr megvastagszik, töredezetté válik, a szőr szinte teljesen kihullik, melyhez többnyire bőrgyulladás is társul.
Szőrtüszőatkásság
Ez többnyire a hörcsögfélék betegsége, de más kisrágcsálókon is megjelenhet, ők azonban sokkal szerencsésebbek és többnyire tünetmentesek maradnak. A szőrtüszőatkák pont olyan kellemetlen élettársak, mint a többi atka és bolha. Ha a szőrtüszőatkásság gyakori vendég a terráriumban, akkor esetleg tartsunk önvizsgálatot, hogy mindent jól csinálunk-e, mert e betegséget a rossz tartási viszonyok (zsúfoltság a terráriumban, rossz higiéniás körülmények, helytelen takarmányozás, egyéb kezeletlen megbetegedés) is elősegítik. Jellemzően a farktájékon, a farktő környékén és a háton jelentkezik a szőrhiány, a bőr száraz, pikkelyező és némileg vastagabb lesz. Jellegzetes tünet, hogy előbb jelentkezik a szőrhiány, és csak utána kezd el vakarózni a kisrágcsáló, mely a bőr ráncosodását eredményezi. De ha lehet, ezt a fázist már ne várjuk meg.
Összefoglalásul tehát, ha állatunk feltűnően sokat vakarózik, akkor azonnal vigyük állatorvoshoz, mert csak ő segíthet a betegség pontos felismerésében és annak hatékony kezelésében. Ez főként azért fontos, mert vakarózást nem csak élősködő válthat ki, hanem gombás, allergiás stb. megbetegedés is, ami teljesen más gyógymódot igényel, mint egy parazitás fertőzés. (Háziállat Online)
ÉRDEKES HONLAPOK
Régi számítógépek, digitalizált családfa és képrejtvények
Ha megfigyeljük bármelyik számítástechnikai üzlet kirakatát, elgondolkodhatunk azon, hogy mekkora lépésekkel haladunk az informatika világában. Mindazoknak, akik arra kíváncsiak, vajon milyen számítógépek voltak a mostani csúcsminőségű gépek elődjei, ajánljuk a http://www.old-computers.com/museum/default.asp honlapot, ahol minden információ megvan a számítógépekről. Nagyon jópofa a keresője, ugyanis az oldal bal oldalán, három klaviatúrán keresgélhetünk. Név, gyártó vagy éppen év szerint. Hihetetlen dolgokat lehet megtudni. Érdemes kicsit kíváncsiskodni, hiszen 942 számítógépről találunk adatokat, vicces történeteket, vagy éppen a fórumban is megoszthatjuk élményeinket. Igaz angol nyelven, de érdemes legalább körülnézni.
***
Hányszor, de hányszor megfogadtunk, hogy ha lesz egy kis szabadidőnk, leülünk, és megrajzoljuk a családfánkat. Aztán időhiány miatt, csak kockás lapokon gyújtjük a rokonságot. Feljegyezzük az új családtagokat, és azt is, hogy például édesanyánk másod-unokatestvére Kanadában kivel házasodott össze, vagy nagymamánk háborúban elesett bátyja elsőszülött fiának - aki mostanában keresett fel bennünket - két lánya van az első házasságából, és a jelenlegiből egy fia… Pedig sokkal könnyebb lenne, ha az adatokat számítógépben tudnánk tárolni. Most már megtehetjük: digitalizálhatjuk a családfánkat! És ha szerencsénk van, rátalálhatunk rég elfelejtett, távoli rokonokra is! A http://www.genesreunited.co.uk oldala mindenben segít, ráadásul nem is bonyolult.
***
Van egy unalmas félórája vasárnap estefelé? Lazítana egy kicsit a munkahelyén ebéd után? A http://www.stickscene.com képrejtvényei biztosan elszórakoztatják egy ideig. És ha elég profinak érzi magát, akár saját feladványait is elküldheti, hogy mások törhessék a fejüket. Vigyázat, filmrajongók előnyben!
KÉPTELEN KÉRDÉSEK-MEGHÖKKENTŐ VÁLASZOK
Miért nem kerek a macskák pupillája?
A macskák pupillája miért nem teljesen kör alakú? Miért hasznos a rés alakú pupilla?
Számos olyan állatfaj van, amelynek a pupillája eltér az embernél megszokott kör alakú formától. Függőleges rés alakú pupillát figyelhetünk meg egyebek között a macskaféléknél, kígyóknál, aligátoroknál, krokodiloknál, egyes cápafajoknál és rájáknál. Vízszintes rés alakú is lehet a pupilla: ezt például kecskéknél, lovaknál, tapíroknál, sertéseknél figyelhetjük meg.
A horizontális (vízszintes) rés alakú pupilla előnye, hogy elősegíti a perifériás látást. Mivel azokat a patásokat, melyek ilyen pupillával rendelkeznek, számos ragadozó vadássza, igen fontos, hogy a veszélyt időben észleljék.
A függőleges rés alakú pupilla elsősorban a ragadozók sajátja. Segítségével egyrészt nagyon éles fókuszálás és a horizontális irányú mozgások (például a zsákmány menekülése) fokozott érzékelése valósítható meg.
Másrészt, ami talán még fontosabb, hatékonyabban szabályozható a retinára (ideghártya) jutó fény mennyisége. Sok olyan ragadozónak van vertikális rés alakú pupillája, amely éjszaka és nappal is aktív. Ezeknek az állatoknak mind a sötétséghez, mind a világossághoz alkalmazkodniuk kell.
Retinájuk a fényérzékelő sejteket nagyon nagy sűrűségben tartalmazza, hogy éjszaka a legkisebb fényt is lássák. A nappali erős fény viszont éppen ezért nehezen viselhető számukra. A rés alakú pupilla sokkal kisebbre szűkíthető, mint a kerek, így kevesebb fény jut be rajta keresztül a retinára.
Míg a szivárványhártyát összehúzó, a pupillát szűkítő izom embernél és a kerek pupillájú fajoknál körkörösen halad a szivárványhártyában, a réspupillájú állatoknál a két oldalról (horizontális pupilla esetén alulról és felülről) érkező rostok a szivárványhártya alsó és felső (jobb és bal) pólusánál kereszteződnek egymással. Így összehúzódva keskeny rést hagynak szabadon, elernyedt állapotban viszont szinte teljesen kerekké válhat a pupilla. (geographic.hu)
SZÁMÍTÓGÉP-TIPPEK KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK
Internetes keresők 3. - Egyéb kulcsszavas keresők
A sorozatunk előző két részében a google kulcsszavas keresési lehetőségeit elemezgettük, mivel e szolgáltató a legnépszerűbb. Léteznek azonban más kulcsszavas keresők is, melyeket általános célokra, vagy egy adott célközönségnek (területek, nyelvek, szakmák stb. szerint optimalizált keresőmotorral) alakítottak ki. Ezúttal szeretnénk pár alternatív keresőt felsorolni, persze az összeset nem sorolhatjuk fel, csupán a népszerűbbeket.
Külföldi általános keresők:
search.yahoo.com - hatalmas adatbázissal rendelkező kereső (egyesek szerint a google-énél is nagyobb), pontos találatokkal, részletesen módosítható keresési paraméterekkel
www.altavista.com - évekig hasonló (sőt jobb) eredményeket produkált mint a google, de lemaradt a versenyben. Az utobbi időben feljavították az adatbázisát a yahoo segítségével, viszonylag pontos a keresés, bár kevésbé finomítható, támogatja a logikai kifejezések használatát
www.msn.com - a Microsoft által üzemeltetett kereső, melyet az utóbbi időben erősen fejlesztenek. A találatlista az főleg angol nyelvterületre öszpontosít, melyen igen pontos eredményt kapunk, azonban más nyelveknél nem a legjobban teljesít. Keresési feltételei közepesen finomíthatóak.
Magyar keresők:
www.vizsla24.hu - valamikor a Matáv alakította ki az oldalt (altavizsla), melyet az elmúlt években átkereszteltek. A yahoo adatbázisát használja, azonban csak szűkebb találatmennyiséget mutat, mely a magyar nyelvterülettel/érdekeltséggel van összhangban. Jól finomítható a keresés (akár a yahoo-nál)
www.heureka.hu - rengeteg oldalt tart az adatbázisában, azonban ez az adatbázis elöregedett. Keresése pontos, de az adatok frissességénél fogva valószínűleg nem aktuális.
www.kurzor.hu - magyar fejlesztésű, olyan oldalakat hoz előre a listán, melyeket a nagy keresők szinte már meg sem jelenítenek. Adatbázisa azonban viszonylag kicsi, a használhatóság határát súrolja.
Hazai keresők:
www.pogodak.co.yu - a horvát hasonló nevű oldal szerbesített változata, mely a szerb nyelvterületen pontos keresési eredményekkel szolgál. Közepesen jól finomítható a keresés, adatbázisa megfelelően nagy.
www.krstarica.co.yu - hazai fejlesztésű keresőportál, mely egyáltalán nem hangolható finomra (semmilyen fejlett keresési módosítást nem támogat). A találat sokszor pontatlan, adatbázisa nincs rendszeresen frissítve, sok benne az elavult információ.
Sorozatunk következő részében a tematikus keresések módozatait ismertetjük. Kérdéseiket a bzs@cnt.co.yu címre várjuk.
Hogyan keressünk a Magyar Szó internetes arhívumában
Több olvasónk is kérdezte, hogyan tud a keresőportálokkal (például google) keresni a Magyar Szó interneten megjelent cikkei között.
A kívánt cél eléréséhez elegendő csupán összeállítani a kulcsszavak illetve kifejezések listáját, és a keresőt az adott oldalra korlátozni. Azonban vegyük észre, hogy a napilap arhívuma jelenleg nem a www.magyar-szo.co.yu oldalon találhato, hanem a www.hhrf.org/magyarszo tükrözésen (google esetében site:www.hhrf.org/magyarszo). Amennyiben erre összpontosítjuk a keresést, nagy valószínűséggel megtaláljuk a kívánt cikket.
Mivel a Magyar Szó portálja sűrűn frissítődik (napilapról lévén szó) a nagyobb keresők körülbelül 2 hetente frissítik adatbázisukat az új illetve a megváltozott oldalakkal.
EGY KIS HUMOR
Vegyes viccek
Véleménycserének nevezzük azt, amikor a konyhába a saját véleményemmel érkezem, és a feleségem véleményével távozom.
***
A skót gyerek pénzért könyörög az apjának:
- Apám, adjon nekem 4 fontot!
Mire az apa:
- 4-et??? Minek neked 4 font? Elég lesz 3 is! Nesze, itt van 2. Válassz 1-et! Fej vagy írás?
***
A hetven körüli hölgy elmegy az orvoshoz, és hat doboz fogamzásgátló tablettát kér. Az orvos jót nevet magában, de azért felírja. Aztán kíváncsian megkérdi:
- De hölgyem, ennyit a maga korában?
- Írja csak nyugodtan, ez nagyon jó altató!
- De hát ez nem altató!
- Én csak jobban tudom! - rivallt az orvosra a hölgy. - Amióta ebből belekeverek kettőt a tizenhét éves unokám esti teájába, egész nyugodtan alszom.
***
- Te szívtelen! meg sem kérdezed, miért sírok már egy órája? - fordul a feleség az újságot olvasó férjhez.
- Nem, mert úgysincs rá elég pénzem...
***
Anyuka és nyolc éves kisfia mennek autóval az országúton. Lerobban a kocsi. Kiszállnak, várakoznak egy kicsit, mire megáll egy férfi melletük:
- Segíthetek? Elromlott valami?
- Igen, egyszercsak leállt a motor.
A férfi nekifog a szerelésnek. Fog egy csavarhúzót, mire megszólal a kíváncsiskodó kisgyerek:
- Apukámnak ebből kettő van!
- Jól van kisfiam.
Kezébe fog egy csillagkulcsot, megint megszólal a gyerek:
- Apukámnak ebből is kettő van!
A férfi kissé idegesebben:
- Jól van már kisfiam!
Sikerül megjavítani a kocsit, a férfi elégedetten férevonul pössenteni. Odamegy a kiskölyök, nézi, nézi, erre már odaszól neki a férfi:
- Apukádnak talán ebből is kettő van?
- Nem, de kétszer akkora...
***
A lakodalomban odafordul a menyasszony a vőlegényhez:
- Te Lajos, ez a hús olyan rágós, hogy alig birom megenni!
Mire a vőlegény:
- Talán hajtsd fel a fátylad, kicsim!
***
Két hajléktalan beszélget:
- Rég nem láttam a macskádat. Mi lett vele?
- Elajándékoztam.
- Miért?
- Mert nyávogott.
- Na és? Hiszen te nagyothallasz.
-Az igaz, de leolvastam a szájáról.
***
A faluban megy összeírni az állatorvos az állatokat. Mondja az öregasszonynak:
- Jó napot öreganyám! Van baromfija?
- Persze, hogy van, Pesten rendőr.
***
Válóperes tárgyaláson az asszony ügyvédje felteszi a kérdést a férjnek:
- Elmondaná, mi az oka, hogy el akar válni a feleségétől?
- Kérem, én teherautósofőr vagyok. Egész héten az országot járom, csak hétvégén kerülök haza. Egyik szombaton, mikor hazamentem, ágybabújtunk a feleségemmel. Kis idő múlva, hallom, hogy átkopog a falon az öregasszony a szomszédból: „Nem hagynák abba ezt a lármát legalább hétvégén?”
***
- Tudod milyen az ájtatos mell?
- ???
- Amelyikről ha leveszik a melltartót, térdre hull.
***
Egy japán megy a Hondáján az országúton, és egyszer csak egy székely legény elhúz mellete egy Rigán. Gyorsít a japán, és leelőzi a székely legényt, de alig megy egy keveset, a Riga megint elhúz mellette. Még inkább gyorsít, de a Riga lerázhatatlan. Kicsit később látja a japán, hogy a székely legény áll az út szélén. Odamegy hozzá, és felajánlja, hogy cseréljenek motort. Áll a vásár, ám amikor a japán akarja indítani a motort, az csődöt mond. Szól a székely legényhez, hogy mutassa meg, miként működik. Mire a legény:
- Ja! A nadrágtartót elfelejtettem odaadni!
***
Két barát beszélget:
- Képzeld, milyen szerencsétlen vagyok! Tegnap jövök haza a Balatonról, és egy szexis lány stoppolt az úton. Felvettem, és behoztam Budapestre. Itt elvittem egy előkelő étterembe, virágot vettem neki, és megkérdeztem, hogy feljön-e a lakásomra. És tudod mit válaszolt?
- Nem.
- Hogy találtad ki?
***
A polgármester összefut a Gazsival és mondja neki:
- Te Gazsi, hát miért nem segítesz a többieknek és mégy ki a gátra dolgozni?
Hamarosan mindnyájunkat elönt a Tisza!
- Drága polgármester úr, mondja már meg nekem, hogy ez közügy vagy magánügy?
- Közügy ez bizony!
- Na látja polgármester úr, ettől vagyok én 5 évre eltiltva!
***
Kovács a nagyáruház fehérneműosztályán II. kategóriás alsóneműt vásárol, ami az első mosáskor alaposan veszít a színéből. Panaszlevelet küld az áruháznak, a következő tartalommal: „Néhány napja vásároltam Önöknél egy alsónadrágot, amely elszíneződött.”
Postafordultával megérkezik a válasz: „Kedves Vásárlónk! Mindenkivel előfordulhat ilyen baleset, köszönjük, hogy megosztotta velünk ezt a titkát.”
***
- Hogy hívják a férfiak büszkeségét az élet különböző szakaszaiban?
- Születéskor: Törpevízmű.
- 20 éves korban: Erőmű.
- 40 éves korban: Mestermű.
- 60 éves korban: Emlékmű.
- 80 éves korban: Bőrdíszmű...
EZOTÉRIA
Kedvenc gyümölcse elárulja jellemét
Számtalan dolgot elárul jellemünkről, hogy milyen gyümölcsöt kedvelünk leginkább. A barack szerelmesei szenvedélyesek, a banánt kedvelők önbizalomhiányban szenvednek. Válassza ki kedvenc gyümölcsét!
Alma - Ha az alma a kedvenc gyümölcse, ön extravagáns, lobbanékony és szókimondó. Bizony gyakran túl megfontolatlan természet jellemzi. Ugyan nem túl sikeres a saját dolgainak megszervezésében, mégis kiváló vezetőként sikeresen mozdítja előre a csapatot a közös cél elérésének érdekében. Általában - amikor a helyzet úgy kívánja - gyorsan tud döntést hozni.
Majd szétfeszíti a pozitív enegria, imádja az életet, az utazást. Partnerével elbűvölő és figyelmes még akkor is, ha éppen nem úgy alakulnak a dolgok ön körül, ahogyan azt szeretné.
Ananász - Gyorsan dönt, és még gyorsabban cselekszik. Bátran megy az új kihívások elébe, ez az, ami előnybe hozza önt másokkal szemben. Kimagasló szervezési képességgel rendelkezik, és bármekkora legyen is a feladat nagysága, az soha nem riasztja el a munkától. Hajlik arra, hogy csak saját magára számítson, ritkán kér segítséget.
Őszinteség és becsületesség jellemzi másokkal szemben. Ugyan nem köt könnyen barátságot, ám ha mégis, akkor az egy életre szól. Ritkán kezdeményez és tesz romantikus ajánlatot másoknak, inkább ön az, akit meg kell hódítani.
A partnerét ugyan elbűvölik ragyogó tulajdonságai, mégis gyakran csalódott, hogy ön nem tudja kimutatni a szeretetét iránta.
Banán - A banán szerelmese szerető, kedves és melegszívű. Gyakran szenved önbizalomhiányban, és inkább visszahúzódó természet jellemzi. A kívülállók gyakran kihasználják kedves természetét és az adott helyzetből adódó sérülékenységét.
A partnerét minden szempontból isteníti: a szellemi képességeiért ugyanúgy, mint a szépségéért és fizikumáért. Az ön kedves természetéből adódóan a párkapcsolatai mindig nyugodtak és harmonikusak.
Cseresznye - Ha a cseresznye a kedvenc gyümölcse, az élet bizony nem mindig kegyes önhöz. Gyakran éli meg a végleteket: egyszer fent, egyszer lent. Különösen igaz ez a munkában, sokszor megesik önnel, csak a végén látja meg azt, hogy aprópénzért dolgozott, ahelyett, hogy rendesen megfizették volna.
Nagy a képzelőereje, és sokszor csinál olyasmit, amiben kiélheti az alkotásvágyát. Ön nagyon őszinte és lojális partner, de nehezen tudja kimutatni az érzelmeit.
A háza a vára, és semmit sem szeret jobban, mint azt, amikor a közeli családja és a szeretett partnere veszi körül.
Görögdinnye - Konzervatív és szerény a természete, néha hajlamos a túlérzékenységre. Megfontoltság jellemzi, nem lehet semmibe se egykönnyen belerángatni. Meglehetősen ambiciózus, és ügyes minden olyasmiben, ami precizitást vagy számokban való jártasságot kíván meg. Könnyen talál hibát másokban.
Amikor partnert választ, a szellemi képességeket sokkal többre tartja, mint a küllemet vagy a szenvedélyt. Visszahúzódó természete miatt sokszor kényelmetlenül érzi magát, ha ki kell mutatnia az érzelmeit.
Körte - Amikor komolyan odafigyel valamire, azt sikeresen végig is viszi. Azonban gyakran hajlamos arra, hogy felszínes legyen, és nem tudja ugyanazzal a lelkes lendülettel befejezni a feladatot, mint amivel elkezdte. Szükségét érzi annak, hogy szinte azonnal meglássa a munkája eredményét. Szereti a szellemi kihívást, és élvezi a komoly, hosszú beszélgetéseket. Nyugtalanság és túlfeszítettség jellemzi, könnyen lázba lehet hozni.
Ön rendkívül nyitott, nagyon könnyen köt barátságot bárkivel. A barátság ápolása, megtartása azonban már nem olyan egyszerű az ön számára.
Meggy - Ön kifejezetten komoly, megfontolt és a végletekig megbízható ember. Szereti a társaságot, de azt már megválogatja, hogy kinek a társaságát választja. Hajlik a makacsságra, de ez nem azt jelenti, hogy keményfejű lenne. Gyors és éles eszű emberként mindig biztos a helye magasabb poziciókban.
Olyan partnerre van szüksége, aki eszes, és bármennyire fontos az ön számára a szenvedély, azért az önmagában még nem elég.
Őszibarack - Mint egy igazi barack, ön hamvas és édes. Imádja a csillogást, pompát, fényűzést. Nyíltsága és őszintesége csak fokozza az önből sugárzó - egyébként sem csekély - vonzerőt.
Gyorsan megbocsát, hamar elfelejti a kellemetlen dolgokat. Független és ambiciózus természet jellemzi, mindez roppant sikeressé teszi. Ön az ideális szerető, tűzzel teli és szenvedélyes, ugyanakkor őszinte és hűséges - azonban valahogy nem szereti mindezt mások előtt kimutatni.
Barátai ritka kincsként tartják számon, és ön is nagyra értékeli őket.
Narancs - Ha a narancsot választotta kedvenc gyümölcsének, akkor hatalmas türelme, kitartása és akaratereje van. Szeret lassan, de nagyon alaposan dolgozni, és még a kemény munka kilátása sem tudja elrettenteni attól, hogy a maga módján végezze el a feladatát.
Hajlamos arra, hogy félénk legyen, bizonyos helyzetekben túlságosan is visszahúzódó. Barátai gyakran fordulnak önhöz tanácsért, őszintének és megbízhatónak tartják. A narancsot kedvelő személyekben igen erős a művészi hajlam.
Partnerét nagy alapossággal és átgondoltan választja meg. Viszont ha rátalál, teljes szívéből szereti. Sosem megy bele egy kapcsolatba kíváncsiságból vagy kalandvágyból.
A konfliktushelyzeteket baráti és partnerkapcsolataiban is minden áron elkerüli.
Sárgadinnye - Ön bátor, a félelmet hírből sem ismeri. Bármit, amit az élet hoz, a maga javára tudja fordítani. Mindemellett megfontolt, és alaposan mérlegel, mielőtt cselekedne.
Jó humorérzéke és a vele együttjáró nagyvonalú természete a legtöbb ember számára kellemes társasággá teszi. Munkában egy igazi „megszerzem magamnak azt, amire szükségem van”-típus, és fantasztikus érzéke van ahhoz, hogy a megfelelő pillanatban a megfelelő helyen legyen.
Szeret új emberekkel találkozni és új helyeket felfedezni. A humorérzéke az, amire leginkább felfigyelnek a másik nem tagjai - egyszerűen ellenállhatatlan!
Szilva - Gyakran mutatja magát olyannak, akinek megingathatlan elképzelései vannak. Önt befolyásolni igazi kihívás. Hajlik arra, hogy szélsőségesen szeressen vagy utasítson el valamit, miközben folyamatosan uralná a helyzetet. Nagyon szereti az olyan tevékenységeket, amelyek szellemi kihívást hordoznak magukban.
Amilyen erős egyéniség kifelé, legalább annyira erőteljes odaadása a partnerével szemben. Mindenben a kedvében jár, az erős akaratát pedig az otthonán kívül érvényesíti.
Barátaiért képes lenne akár tűzbe menni. Ha őket bántják, úgy érzi, mintha önt bántanák.
Szőlő - Érzelmi élete olyan, mint a hullámvasút: szerelme gyorsan fellobban, de amilyen hirtelen jött, ugyanolyan hamar el is múlik. A szépség nagy rajongójaként a vonzó formákhoz, élénk színekhez vonzódik. A szépség minden formáját kedveli, beleértve a szép küllemű embereket. Ön nyitott, udvarias és barátságos természete miatt nagyon népszerű társasági ember. Szereti az életet: bármit csinál, azt élvezettel teszi, az öltözködéstől kezdve a mindennapi tevékenységekig.
A partnerének ugyanannyira kell élveznie az élet kis és nagy dolgait mint önnek. Egyébként hamar elunja és jöhet a következő. (nlcafe.hu)
SZÉPSÉG
Mi micsoda a fürdővízben?
Sajnos csak úgy, mint a többi: ez a nyár is elmúlt, s a forró napokat fagyos hónapok követik. A meleggel együtt (bár roppant egészséges) a hűsítő zuhanyozásoknak is búcsút intünk, s ha időnk engedi sokkal szívesebben mártózunk meg egy kád illatos, s gőzölgő fürdővízben.
A víz gyógyító hatását már az ókorban felfedezte az emberiség. Ez az éltető elem megszabadítja az elmét a mindennapi stressztől, fáradtságtól és segít a depresszív gondolatok leküzdésében. Egy különlegesen elkészített fürdő jó hatással lehet idegrendszerünkre, érzékeinkre s nem utolsó sorban ápolja bőrünket. Természetesen csakúgy, mint bármi mást ezt sem szabad túlzásba vinni, hiszen a mindennapi lubickolás lemoshatja bőrünk egészséges védőrétegét! Számos illatú, hatóanyagú és hatású készítmény közül válogathatunk kedvünkre! Választhatunk tisztító, hidratáló, ellazító, felcsigázó, pihentető vagy éppen élénkítő készítményt is. Sőt manapság már ezen termékcsoport színét, állagát, formáját és designját is megválaszthatjuk. Hogy ebben a hatalmas árudömpingben könnyebb legyen eligazodni: összegyűjtöttük néhány lehetséges formáját a fürdőkészítményeknek.
Fürdősó vs Fürdőgolyó
Eleinte ez a készítmény csak egy kissé színezett, s illatosított szemcsékből álló vízben oldódó szert takart. Az idők folyamán azonban sokat fejlődött, s manapság az olcsó pacsuliszagú nagymama fürdősója, helyett elegáns fürdőgolyók közül válogathatunk. Ezek a speciális gömbök jótékony hatásaik mellett még eszméletlen pezsgésükkel is ámulatba ejtenek minket, nem is beszélve arról, hogy egytől-egyig természetes alapanyagúak, s egyszerre kímélik és ápolják bőrünket.
Akit nem győztek meg a fürdőgolyók mellett szóló érvek, azoknak viszont érdemes kipróbálni az igazi tengeri sót, mely a patikákban is kapható, s a megviselt bőrrel csodát tesz!
Fürdőtej
Bizonyára mindenki hallott már Kleopátra kecsketej fürdőjéről, hiszen a legendák szerint ennek köszönhette bőrének ragyogó szépségét. Hogy a legenda igaz-e: senki sem tudhatja, de hogy a tej tényleg bársonyosan puhává teszi a bőrt: hosszú évek tapasztalatai igazolják! A tejzsír ugyanis megvédi a bőr természetes savas állapotát, a tejfehérje megnyugtatja és kisimítja a bőrt, a tejsav pedig segít megkötni a nedvességet és nagyobb mennyiségben alkalmazva bőrradírként funkcionál.
Azonban rögtön óva is intenék mindenkit attól, hogy most rögtön rohanjon, s egy karton piros, dobozos, tartós tejet a kádba locsolván fejest is ugorjon, hiszen ezek a hosszú életű tejek rengeteg tartósítószert tartalmaznak, s egyébként is ki tudja láttak-e valaha tehenet!
Habfürdő
Míg az eddig bemutatott készítményeknek főként jótékony, avagy gyógyhatása, esetleg illata volt szembetűnő... addig a habfürdő maga a játékosság, kényeztetés és luxus. A forró fürdővizet pillanatok alatt lágy haboktól zsúfolttá dagasztja, melyben ha megmártózunk nincs az a rosszkedv, ami ne szállna el azonnal! Ha a gyerekek is imádják akkor nekünk miért ne lenne jó?
Fürdőolaj vs Illóolajok
A fürdőolajok hagyománya is több száz évvel ezelőttre vezethető vissza, mikor a nők szappan helyett bizonyos növényekből sajtolt olajos levet használtak, mellyel könnyedén eltávolították a szennyeződéseket, hidratálták bőrüket, s hosszú időre kellemes illatúvá varázsolták magukat.
Az ősrégi tudást a nagy kozmetikai vállalatok is hamar felfedezték, az olajakat azonban egy roppant mód egészségtelen és természetellenes mesterséges rétegbe rejtették: ezek voltak a fürdőgyöngyök. A hangzatos név csak a vízbe helyezésig tartja kábulatban az embert akkor ugyanis formáját, s állagát elveszítvén „gyöngyünk” maximum osztrigára hasonlít. S nem ez az egyetlen különbség: a kozmetikai iparban ugyanis általában nem növényi olajat, hanem sokkal inkább kőolajszármazékokat használnak alapanyagul, melyek csak kiülnek a bőr felszínére és zsíros tapintásúvá teszik.
A fürdőolajokhoz hasonlóan illóolajakkal is koronázhatjuk ritka fürdőzéseink egyikét: ezekben koncentráltan találhatóak meg az adott növény illat-és hatóanyagai, így kis mennyiség a vízbe cseppentve is hangulatossá teheti esténket. Számos fajtája létezik: s ahány növény, annyi illat és hatóanyag. Az illóolajak használata egyébként párologtatókon is megszokott, s halmozhatjuk az élvezeteket, ha fürdés közben például: citrusos, rózsás vagy esetleg liliomos esszenciákat párologtatunk.


A MAGYAR SZÓ LAPKIADÓ KFT. 2005-ÖS ÉVI ZÁRSZÁM- ADÁSÁNAK KIVONATA

Címoldal  |  Külföld  |  Kitekintő  |  Belföld  |  Közelkép  |  Szabadka  |  Újvidék  |  Tiszavidék  |  Topolya  |  Művelődés  |  Sport  |  Mozaik  |  Közös írósztalunk  |  Lapzárta  |  Dokumentumok
Az újság internetes megjelenését lehetővé teszi a CNT