Marketing

EupalyazatHungarian Human Rights Foundation
Magyar Szó online
 Tarka Világ Szerkesztő: Horváth Zsuzsanna
2007. június 14., csütörtökCÍMLAPTÖRTÉNET
Az együtt zenélés öröme
A magyar jazz legismertebb gitárosa, Babos Gyula lesz a III. bácskossuthfalvi jazz- és bluesfesztivál sztárvendége
Olvastam valahol, hogy amikor Babos Gyula öt évvel ezelőtt átvette az év dzsesszzenésze díjat, az ezt követő koncerten mesélte: az Egyszer volt... című lemezén van egy mese, lovári nyelven. Ez arról szól, hogy létezik egy ország, amelyben élnek a jók, a jobbak és a mégjobbak. Ez az ország pedig nem más, mint a zene. Itt minden szín és mindenki békésen megfér egymással, sőt: a „benne lakók” segítik, erőteljesen inspirálják egymást.
Babos az utóbbi évtizedben azon fáradozott, hogy föltárja a saját, személyes zenei kultúrájának a gyökereit. E törekvés lenyomata a CLS Records gondozásában megjelenő Variáció című album, amely megmutatja, hogyan járható be a roma népi hagyomány világa, merre vezet út, hogy a mai jazzbirodalmát is átszelje. Közép-európai-kortárs-zenekar - Babos így nevezi formációját, melyről a következőket nyilatkozta: „A térség zenei kincseit szeretném integrálni az általam képviselt improvizatív összefoglaló zenébe. Ehhez fantasztikus partnereket találtam. A zongorán Szakcsi Lakatos Róbert játszik, aki a Bázeli Zeneakadémia klasszikus, majd jazz tanszakán tanult. Legjelentősebb elismerése a Montreux-i jazz-zongoraverseny első díja. Dobokon egy új felfedezett, Balogh László, basszusgitáron és bőgőn, a méltán elismert Hárs Viktor játszik. A különleges adottságú Veress Mónika énekkel, s éneken alapuló hanghatásokkal járul a zene megvalósításához.”
Június 23-án, szombaton este a vajdasági közönségnek Bácskossuthfalván, a Club kávézó hangulatos udvarán lesz alkalma meghallgatni a Babos Project Special zenéjét.
Mit hallhat a bácskai közönség?
- A koncert gerincét, a tavalyi év jazzlemezeként elismert Variáció adja majd, de a műfaj sajátosságai szerint azonban természetesen az élő koncert szabadságával, izgalmasságával.
Koncertezett-e már Jugoszláviában, Szerbiában, a Vajdaságban?
- Többször is, Belgrádtól Szabadkán át, Topolyáig több helyen megfordultam.
Évtizedek óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának tanára. Volt- e vajdasági tanítványa? Miben látja a tanítás lényegét, lehet-e tanítani a jazzt?
- Volt, van, s biztos lesz is vajdasági tanítványom. Tanítani lehet, de nem érdemes. Lehet azonban figyelemmel óvni és segíteni a zenei személyiséggé válást!
Az itteni muzsikosok közül kiket hallgat, ki áll Önhöz közel?
- Boban Marković-féle zenei megközelítés nagyon izgalmas, ezért érdekel.
Zenei karrierjének kezdeti állomását a Rákfogó és a Saturnus együttesek jelzik, de számos világhírű zenésszel játszott együtt, kivel volt nagy élmény, mint ahogy Ön fogalmazott, erőteljes inspiráció az együttmuzsikálás? Hosszú a sor, amelyet említhetnénk, Szakcsi Lakatos Bélától kezdve, Frank Zappán és Tony Scotton át, egészen az ütőhangszeres Trilok Gurtu-ig, akivel 2004-ben jelent meg koncerten készült közös lemeze.
- Mindenkitől mást kaptam. A névtelentől a kezdők lendületét, a világhírűtől a közvetlenséget, az együttműködés feltétel nélküliségét, az együtt-játék örömét.
Herceg Elizabetta
KALANDTÚRA
Petra, a sziklába vájt város
A Jordán Hasemita Királyság fiatal állam, de történelmi emlékei a civilizáció legkorábbi időszakából származnak. Még pénzét, a jordán dínárt is a római kori denarius mintájára verik.
Az országnak és az egész Közel-Keletnek egyik legérdekesebb látnivalója Petra, a korábban eltemetett nabateus város. A települést a Biblia Szela néven említi, amely héberül sziklát jelent. Ennek görög fordítása Petra; az arabok Wadi Moussának, Mózes völgyének nevezik. Nincs még egy hely a Földön, ahol ennyire belesimulna a város a tájba: nagy részét a sziklákba vájták.
A mai napig sem tudunk sokat a nabateusokról, akik létrehozták ezt a csodát. A félnomád, arámi nyelven beszélő nép 2400 évvel ezelőtt az Arab-félszigetről vándorolt ide, és kereskedelemből élt. Fővárosukban, Petrán rengeteg templomot és áldozati helyet létesítettek. Amelyeket a puha núbiai homokkőbe vájták, megmaradtak évezredek után is; amelyek szabadon álltak, azokat a szél és a földrengések elpusztították.
A város nyolc évszázadon át virágzott, majd a karavánutak áthelyeződése miatt hanyatlásnak indult. Végül a VI. században, az arabok térhódításával Petra csillaga végképp leáldozott. Csak a beduin pásztorok tudtak létezéséről. Az utolsó európaiak, akik látták, a keresztes lovagok voltak a XII. század elején.
A XIX. században utazók, felfedezők kezdték keresni Petrát. 1812-ben egy arab kereskedőnek álcázott svájci kalandor, Johann Burckhardt hamarosan meg is találta. A nagyközönség számára azonban jóval később, alig harminc évvel ezelőtt nyílt meg.
Nem csak sétaút
Petra az egyetlen, amely az Unesco világörökség mindkét, természeti és kulturális listájára is felkerült. A homokkő sziklákba ékelődött kanyon meredek falai rengeteg színárnyalatban pompáznak. Senki sem szabadulhat varázsa alól.
Megközelítése sem mindennapi: több mint egy kilométer hosszú szűk hasadékon kell végigmenni az első kapuig. Az 50 méter magas sziklafalak jótékony árnyat biztosítanak a turistáknak, egykori lakóinak pedig jól védhető utat jelentett a szűk hasadék. A Szik, azaz a hasadék végét egyre világosodó fénycsík jelzi: hatalmas kulcslyukhoz hasonló résen át tárul elénk az első, sziklába faragott épület, a fenséges Kincstár. Valójában viszont sohasem voltak itt kincsek, az épület temetkezési templom céljára épült óriási sziklasír. További királysírok sorakoznak magasan, a sziklákba vájva a Királyok falán, de az egy nap alatt alig bejárható területen 800 műemlék: amfiteátrum, kolostor, oszlopsoros főutca, palota, templom és sír várja a barangolót. (nana.hu)
MÚLIDÉZŐ
Viktória és Albert
„A vőlegény elveszi, amit kap: a kövér királynőt, dagadt bugyellárisával egyetemben” - írta gúnyosan az egyik lap 1836-ban, Albert koburgi herceg Londonba érkezésekor. Az angolok ki nem állhatták a német herceget. Akkor és később sem. Albert nem törődött ezzel, ahogyan azt sem bánta, hogy hitvese uralkodik felette. Viktória királynő férjéből nem lett a britek királya.
Albert apja javíthatatlan szoknyabolond volt. Anyjának egy idő után elege lett a magányból: ő is megcsalta férjét. Ám a nőket, még a főrangúakat is, más mértékkel mérték, s második kalandja után távoznia kellett az udvarból. Fiait szamárköhögés kínozta éppen, így azt mondták nekik, édesanyjuknak betegségük miatt kellett elmennie. A kis Albert sokat bánkódott, hogy miatta nem térhetett vissza a mama: gyomor- és torokfájás, orrvérzés, migrén kínozta, s nagyon hamar elfáradt. Később sportolt ugyan, de hiányzott belőle a kitartás.
Lipót nagybácsi, a házasságközvetítő
Nagybátyja, Lipót belga király szemelte ki mennyasszonyának Viktóriát, aki vidám „töltött galamb” volt, eléggé hiányos műveltséggel. Lipót meghívatta Londonba Albertet, ügyelve rá, hogy a látogatás igazi célja a leendő házasok előtt titok maradjon.
Albertet csak két évvel később avatta be terveibe a buzgó nagybácsi. Addig az ifjú tanulmányozta a brüsszeli királyi udvar életét, jogot tanult a bonni egyetemen, zenélt, sportolt, és gyakran megfordult Itáliában, hogy műveltségét tökéletesítse. 1837 nyarán komolykodó levélben gratulált a trónörökösnővé előlépett Viktóriának, aki azonban eléggé lekezelő stílusban válaszolt. Albert ezek után cseppet sem lelkesedett a házasságért, de Lipót nagybácsi meggyőzte, „szent kötelessége feláldozni a szórakozást a hasznosság oltárán”.
Fényes esküvő apró zökkenőkkel
A brit közvélemény igencsak tiltakozott az „idegen herceg” ellen. Viktória próbált ezen változtatni: úgy rendelkezett, hogy Albert udvartartásában kizárólag angolok szolgálhatnak. Az esküvőt 1840 februárjában a St. James-palota kápolnájában tartották. A 300 vendég szinte letaposta egymást a nagy tolongásban.
A vőlegény nem volt tisztában a szertartás menetével, „súgtak neki”, de oly hangosan, hogy zengett tőle a kápolna. Aztán kiderült, hogy az egyik tanú otthon felejtette a szemüvegét, nem tudta aláírni a nevét.
Viktóriának és Albertnek a Buckingham-palotában megtartott esküvői lakomája még évekig beszédtéma volt a korabeli Britanniában: előételként 750 tehén tejéből készített, 560 kg-os Cheddar-sajtot, desszertként pedig pazar, 150 kg-os menyasszonyi tortát szolgáltak fel.
Féltékeny feleség, unalmas társaság
A lusta Viktória férje kedvéért reggel nyolckor kelt, s a kiadós reggeli után sétálni mentek. Nagy nehezen sakkozni is megtanult, de sokkal szívesebben kártyázott, amit viszont Albert mélyen megvetett. Nem bírta az esti bálozásokat sem, még az operában is elaludt.
Viktória a férfiakra legalább olyan féltékeny volt, mint a nőkre - minden ok nélkül. Vadászatról is képes volt visszaparancsolni férjét; botrányt rendezett, amikor a herceg egyszer véletlenül otthon felejtette hitvese arcképét. Albert okos emberek meghívásával akarta érdekesebbé tenni a társasági életet, de a királynő tiltakozott. Férje csalódottan visszahúzódott dolgozószobájába, s a régiségeket vagy az angol jogot tanulmányozta.
1840 júniusában egy elmebeteg csaposfiú többször Viktóriára lőtt, de - jórészt Albert lélekjelenlétének köszönhetően - egyszer sem talált. Még ebben az évben hat újabb merényletet élt túl a királynő. Megszületett első gyermekük, Vicky is. Albert a szüléskor sem tágított felesége mellől.
Viktória - a korabeli híresztelésekkel szemben - nem volt frigid, sőt nagyon is szenvedélyes volt az ágyban. „Viktoriánus” prüdériája férje halála után alakult ki, imádott Albertjének szigorú erkölcsi elveit átvéve.
Gyermeknevelés királyi módra
Viktória királynő 17 év alatt 9 gyereket szült, de egyiküket sem szoptatta, mert „visszataszító valaminek” tartotta az újszülötteket, utálta „szörnyű, békaszerű mozgásukat”. Saját bevallása szerint nagyon ritkán érezte úgy, hogy „könnyű és kellemes a gyerekekkel való bensőséges együttlét”. A herceg viszont reggel elsőként lépett szobájukba, és este utolsónak köszönt el tőlük. Sokat játszott és sportolt, szánkózott, korcsolyázott, úszott, lovagolt velük.
A fukar német
Viktória lassan beleegyezett abba, hogy ne csak a főrangot örökölteket, hanem művelt embereket is meghívjanak magukhoz. Férje műgyűjtői szenvedélyét is méltányolta.
A királyi fúvósok zenekarából Albert javaslatára született meg a Royal Philharmonic Orchestra, amely Angliában addig ismeretlen szerzők, Mozart, Schubert, Beethoven, Mendelssohn és Wagner műveit játszotta. A békés teadélutánok mellett az is előfordult, hogy Viktória hirtelen haragjában forró teát löttyintett férje arcába, de amint kiadta mérgét, újra „angyalomnak”, „egyetlen imádott lelkemnek” szólította.
Albert saját tervei alapján tágas, kényelmes villát építtetett Wight szigetén. A főépülettől legtávolabb állt az un. svájci ház, ahol gyerekeik kedvükre kitombolhatták magukat, kertészkedtek, saját növény- és ásványgyűjteményük volt. A lányok a főzés, a fiúk az asztalosmesterség fogásait tanulták meg. A család együtt fürdött a tengerben: Albert gurítható kabint tervezett, melyet a nyakig felöltözött Viktóriával együtt betoltak a vízbe. Rendszeresen jártak északra, ahol a királyi pár is skót szoknyát viselt, és skót zeneszót, dudát hallgattak. A szülések idején Albert fontos ügyekben is képviselte a királynőt.
Marx és Engels 1848-as Kommunista kiáltványának is szerepe volt abban, hogy megismerte a gyári munkások sanyarú életkörülményeit, kezdeményezte új munkáslakások, kórházak és menhelyek építését.
Albert elbocsátotta azokat az alkalmazottakat, akikről kiderült: saját zsebükre dolgoznak. Megszüntette a szokást, hogy naponta új gyertyákat gyújtsanak. Kiderítette, hogy a „vörös szoba” azért kap napi egy üveg francia bort, mert III. György uralkodásakor őrszoba volt. Az udvar eseményeiről tájékoztató napilapot indított. Intézkedései révén 25 ezer fonttal kevesebbe került az udvartartás, de hála helyett csak „fukar német”-ként emlegették.
Attól félt, hogy belebolondul
A királyi pár legkisebb gyermeke, Beatrice 1857 áprilisában született, alig fél évvel azelőtt, hogy legidősebb testvére, Vicky férjhez ment.
Albertet sokféle betegség gyötörte, álmatlanság, reuma és melankólia, kihullott a haja, meghízott és mindig sápadt volt. Egy 1860 őszén tartott családi találkozón baleset érte: alig tudott kiugrani a megbokrosodott lovakkal száguldó hintójából. Hazatérve minden betegsége egyszerre újult ki. Magas láza ellenére nem volt hajlandó ágyban maradni. A királynő elől titkolták, hogy férje milyen rosszul van... Viktória attól tartott, belebolondul Albert halálába. Környezetében, a királyi udvarban is sokan féltek ettől. Nem így történt: még negyven éven át uralkodott. Nagy-Britannia éppen a viktoriánus korszakban volt a leghatalmasabb. (Kiskegyed)

Viktória kivágott nyakú, széles ráncokban aláhulló fehér szaténruhájában a valóságosnál is kövérebbnek látszott. Az uszály túl rövidre sikerült, ezért a 12 nyoszolyólány egymás sarkára lépve szorongott a menyasszony mögött. Albert annál jobban festett lángvörös, angol marsalli egyenruhájában

Viktória és Albert gyerekeikkel (az olajfestményt 1846-ban készítette Franz Xaver Winterhalter)

Az angol királyi család négy generációja: Viktória királynőt fia, unokája és dédunokája veszi körül
Viktória 1837. június 20-án örökölte meg a trónt
A gyermektelen IV. Vilmos, Nagy-Britannia, Írország és Hannover uralkodójának halála után unokahúga, Viktória került Nagy-Britannia és Írország trónjára.
Nagyapja III. György király, apja Edvárd kenti herceg (III. György harmadik fia) volt. Hannover trónját - mivel ott a férfi örökösödés volt érvényben - IV. Vilmos fiatalabb öccse foglalta el. 1840-ben Viktória szerelmi házasságot kötött unokatestvérével, Albert szász-coburg-gothai herceggel, aki nagy befolyást gyakorolt a királynőre és a brit politikára egyaránt.
1877-ben Delhiben Viktória királynő felvette az „India császárnője” címet, felelevenítve ezzel az 1858-ban trónjuktól megfosztott nagymogulok hagyományát, így bizonyítva India kulcsszerepét a brit gyarmatbirodalomban. Anglia történelmében a leghosszabb ideig uralkodott, 1837-től haláláig, 1901-ig.
ÉLET ÉS EGÉSZSÉG
Érbántalmak, értágulatok okozta bőrelváltozások
A makulátlan bőr kevesek kiváltsága, és talán nem is létezik olyan ember (főleg a nők között), aki ne találna bőrén valamilyen hibát: kisebb-nagyobb vöröses foltokat, kékesen áttűnő ereket. Ezek, illetve az időnkénti erősebb arcpír oka legtöbbször értágulat, mely lehet tartós vagy átmeneti.
Átmeneti értágulatot okozhat a masszázs, a láz, és hőhatás - a jelenség a behatás után nyomtalanul eltűnik. A tartós értágulatok lehetnek elsődlegesek - ezek ismeretlen eredetűek, anyajegyjellegűek, vagy másodlagosak, melyek általában valamilyen betegség, kóros állapot tünetei. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb, értágulattal járó problémákat.
Seprűvéna
Nem betegség, bár sokszor visszértágulattal együtt fordul elő fiatal nők combján az egy-egy pontból „seprűszerűen” szétágazó, kék színű kis vénákból álló elváltozás. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak. Kezelése elsősorban szklerotizálással (injekciós beavatkozás) történik, új terápiás eljárás az ózonkezelés. Megelőzésében nagy jelentősége van a rendszeres testmozgásnak.
Vénás tavacska
Idősebb korban keletkezik, leggyakrabban az alsó ajkon, esetleg a füleken, arcon. Vérhólyagra emlékeztető, kékes színű, a bőr szintjéből előemelkedő képződmény. Lézerrel jól kezelhető.
Rosacea
Mindkét nemet érintő, de leggyakrabban 30-60 év közötti nők arcán előforduló betegség. Kezdetben a bőr erősen kipirul, majd újra elhalványodik, később a hajszálerek tartósan kitágulnak. Az orcákon, orron később kis csomók is kialakulnak. A betegség stádiumától függően más-más kezelésre van szükség. Az értágulatok az erek elzárásával (koaguláció, szklerotizálás) eltüntethetők, a vékonyabb erek érösszehúzó szereket tartalmazó speciális krémmel kezelhetők. Élvezeti szerek (alkohol, koffein, fűszerek) hatására a tünetek erősödhetnek.
Pókanyajegy (Naevus araneus)
A leggyakrabban előforduló értágulat. Sokszor az arcon, törzsön vagy karokon, kezeken alakul ki, deréktól lefelé ritkán fordul elő. Közepén kissé kiemelkedő vörös pontocskákból, körülötte sugárszerűen, „póklábszerűen” szétágazó kis erecskékből áll. Középső részét megnyomva elhalványodik. A serdülőkorban vagy a terhesség alatt keletkező elváltozások hátterében valószínűsíthetően hormonális hatás áll, ezek egy része spontán vissza is fejlődhet. A felnőttkorban csoportosan, főleg a törzsön megjelenő, általában nagyobb méretű pókanyajegy májbetegség tünete lehet. Terápiája: a központi rész diathermiás kezelésével, „kiégetéssel” jó kozmetikai eredményt lehet elérni.
Tűzfolt (Naevus flammeus)
A születéskor már látható, kékesvörös vagy élénkvörös folt, amely lapos, a bőr szintjében lévő fejlődési rendellenesség. A korral egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben halványodik, felszínén néha apró, vöröses csomók képződnek. Gyakran az orrgyökön, a szem környékén, tarkótájon látható. Kezelése igen nehéz, a legjobb kozmetikai eredményt az argon- vagy festéklézerrel történő beavatkozással érhető el. A halványabb elváltozások jó kendőzhetők vízálló, a bőr színének megfelelően kiválasztott fedősminkkel.
Eperanyajegy (Naevus vasculosus)
A csecsemőkön gyakran előfordul félgömbszerűen kiemelkedő, málnára vagy eperre emlékeztető növedék. A szülők ijedten viszik gyermeküket az orvoshoz, de jó tudni, hogy az ilyen anyajegyek növekedése hat-nyolc hónap után általában megáll, azután visszafejlődésükkel lehet számolni. A felületesebbek nyom nélkül gyógyulnak, a mélyebben elhelyezkedők után sárgásszürkés, a normál bőrnél puhább területek maradnak vissza. Amennyiben elhelyezkedésük (pl. szájon, szemhéjakon) vagy szövődmény miatt a várakozás és megfigyelés nem lehetséges, itt is alkalmazható a lézeres kezelés, esetleg sebészeti megoldás is szóba jöhet.
Rubinanyajegy
Az életkor előrehaladtával látunk egyre több, főleg a törzs felső részén elhelyezkedő, néhány milliméter átmérőjű, félgömbszerűen kiemelkedő, nyomásra el nem halványuló, sötétpiros értágulatot, melyek ártalmatlanok, felületes égetéssel, szépen eltüntethetők.
Kaviárfolt
A nyelv alsó részén észlelhető, sötétkék növedék. Amennyiben panaszt nem okoz, eltávolítása nem szükséges.
Napfény okozta értágulat
Leggyakrabban a mellkason, a nyakon (a ruha kivágásának megfelelően), illetve az arcon fordul elő. Egyes anyagok, mint például kátrány, vagy parfüm a bőrön napfény hatására gyulladást, értágulatokat idéznek elő. Megelőzése az ilyen anyagok kerülésével és fényvédelemmel érhető el.
Fontos tudni! Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy egyes, elsősorban ekcéma, pikkelysömör kezelésére alkalmas krémek rendszeres, orvosi kontroll nélküli használata esetén is kialakulhatnak értágulatok, ezért az ilyen szerek használata csak megfelelő indikáció és ellenőrzés mellett javasolt. (vital.hu)
TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT
Gyenge sárgatest
Pecsételő közti vérzés, elhúzódó, rozsdabarna hüvelyi váladékozás, levertség és ingerlékenység - ismerős Önnek is? Sokan azt hiszik, ez valamilyen fertőzésnek köszönhető, pedig az ok csak annyi, hogy nem termel elég progeszteront a petesejt kilökődése után keletkező sárgatest...
A sárgatest működési elégtelensége a kiegyensúlyozatlan ösztrogén- és progeszteronszintből ered. Gyakran okoz vérzészavarokat és terméketlenséget, emellett olyan tünetek forrása is lehet, melyek emlőelváltozásokra ( mastodynia és mastopathia) utalnak, vagy fejfájással és depresszióval járó premenstruális szindróma formájában jelentkeznek. A változatos panaszok egy és ugyanazon kórkép kifejezői, orvoslásuk pedig a nőgyógyászaton kívül a belgyógyászat, az ideggyógyászat és a pszichiátria feladata is.
Várva várt gyermekáldás
Évente a házaspárok 15 százaléka vágyik hiába gyermek után. Ennek oka harmadrészben csak a nőben, harmadrészben csak a férfiban s harmadrészben mindkét partnerben együttesen keresendő. A nők sterilitása mintegy 30 százalékban hormonális okokra, 18 százalékban anatómiai adottságokra vezethető vissza, a maradék hányad tisztázatlan, többnyire pszichoszomatikus vagy immunológiai eredetű.
A rendellenes peteérés és a tökéletlen sárgatestképződés diagnosztikájának és terápiájának nagy jelentősége van a női meddőség kezelésében. A sárgatest gyengesége a petefészek működési zavarainak egyik tünete, eredete szerint négy nagy csoportba osztható:
hipotalamo-hipofizeális (a köztiagy és az agyfüggelék hormontermelő központjainak hibás működéséből eredő)
hiperprolaktinémia (túlzottan sok tejelválasztást serkentő hormon termelődik) vagy
hiperandrogenémia (túl sok a férfi nemi hormon) által kiváltott, illetve
közvetlen petefészek-eredetű, melyet a petefészek működésének korai megszakadása okoz.
A kórkép (Corpus luteum insufficientia: CLI) könnyen diagnosztizálható, ha kimutatható a vér progeszteronszintjének egyértelmű csökkenése (12 ng/ml-nél alacsonyabb) a ciklus második felében, és az alaphőmérséklet („ébredési testhőmérséklet”) hipertermális szakaszának lerövidülése (normálisan a ciklus 2. felében magasabb a testhőmérséklet 0,5 fokkal). A sárgatest gyenge működése normálisnak mondható az ovulációs ciklus kialakulása előtt (pubertáskor), illetve klimaxot megelőzően, amikor a petefészkek tevékenysége kezd megszűnni. Stabil ciklussal rendelkező, egészséges nőknél évente a havi ciklusok 15 százaléka zavart. A termékenység időszakában a progeszteron csökkent koncentrációja ciklusrövidülés vagy -hosszabbodás s gyakran vérzési zavarok kíséretében lép fel. Belső (láz, korai öregedés, életkor) és külső (vírusok, környezeti káros anyagok) tényezők hatására ez az arány növekedhet. A termékenységi ráta természetes módon a 35. életév után csökken.
Terápiás lehetőségek
A népi gyógyászat ismeretkincséből merített „gyógyítószerek” mellett egyre inkább előtérbe kerülnek a szintetikusan előállított hormonkészítmények. Ezek többnyire az ovulációt segítik elő, s minél hatékonyabbak, rendszerint annál komolyabb mellékhatásaik vannak. Bár az Agnus castusszal (barátbors) végzett kezelés alatt az ovuláció aránya csak 28 százalék lett, és eközben a gonadotropin-készítményeknél 80 százalék, az utóbbi tartós használata egyértelmű mellékhatásokkal jár: petefészekciszták, myomák és ikerterhesség rizikójával.
A hormonterápiába a nők 18 százaléka gondolkodás nélkül beleegyezik, többségükben azonban komoly kételyek merülnek fel. Aggódnak a petefészkek esetleges zavarai (ciszták, kimerülés) miatt, tartanak az ikerterhességtől, az elhízástól, szexuális zavaroktól, és féltik jó közérzetüket.
Jó tudni! A természetes ovulációkiváltók közül legjobbnak eddig a barátborskivonatok bizonyultak. Alkalmazhatóságuknak azonban bizonyos kritériumai vannak: a vér progeszteronszintje 7- 12 ng/ml közötti értéket mutat; az alaphőmérséklet hipertermális szakasza tíz napnál rövidebb; a páciens 18 és 35 év közötti, enyhe cikluszavarokkal és 21- 35 napos ciklussal rendelkezik; legfeljebb két éve vár hiába a gyermekáldásra; nem túlsúlyos és nem is sovány (az ideális testsúlytól legfeljebb 15 százalékkal tér el); nem fordul elő nála akné és seborrhea (hiperandrogenémia jele lehet); nem jelenik meg nála hirzutizmus (női bajusz).
Mi segíthet még?
A betegek többségénél három hónapos barátbors-terápiát követően a vér progeszteronszintje normalizálódik, ami a hőmérséklet mérésével is jól kimutatható. Ha a három hónapos terápiát követően sem észlelhető javulás, a barátborstartalmú szert enyhe természetes ösztrogénkészítménnyel kombinálják további három hónapig. Ha ez sem elég, akkor egyéb homeopátiás vagy akupunktúrás kezeléssel érdemes a hormontermelést serkenteni.
Ne feledkezzünk el arról, hogy gyermekvállalási szándék esetén a partnert is bevonjuk a vizsgálatokba (herenagyság, spermium mozgásának vizsgálata, herevisszér vagy -sérv kizárása)! (Ideál - Reforméletmód magazin)
DIÉTA
A jó, a rossz, a zsír és a koleszterin
Szinte unalomig ismételgetett tétel, hogy ha vérünk koleszterinszintje túl magas, akkor megnő a szívbetegségek kialakulásának esélye. Hallottunk már jó és rossz koleszterinről, és persze arról is, hogy mindez a zsírokkal és öröklött tulajdonságainkkal van szoros összefüggésben. Mit is tehetünk a mindennapokban, hogy érrendszerünket megóvjuk? Hogyan bánjunk a koleszterinnel?
A koleszterin minden sejtünkben megtalálható alkotóelem, szükség van rá a hormonok kialakulásánál, és a D-vitamin, valamint az epesavak létrejöttéhez. Fő szállítója a vér, ami vizes közeg, így a viaszos, zsírszerű koleszterin szállítása fehérjék segítségével történik. A nagy fajsúlyú fehérjéhez kötött koleszterin (LDL) könnyen kicsapódik az erek falára. A könnyű fajsúlyú fehérjéhez kötött koleszterin (HDL) nem veszélyezteti az erek falát, sőt védeni is tudja azokat, így az egyszerűség kedvéért az LDL-t nevezzük rossz, a HDL-t jó koleszterinnek. Étkezéssel e kettő aránya jelentősen befolyásolható, így a jól megválasztott étrenddel sokat tehetünk szívünk és érrendszerünk egészségéért. Koleszterinből a májunk termel naponta 1 grammnyit, s ehhez jön még az étellel elfogyasztott mennyiség.
Ez utóbbiból naponta 300 mg bőven elegendő lenne, de sajnos hazánkban a mai átlag 500 mg. Bizonyított tény, hogy az étkezési szokások megváltoztatásával felére csökkenthető a szív- és érrendszeri valamint az agyi érrendszeri betegségek előfordulása.
Miből együnk kevesebbet (vagy ritkábban)?
• vaj, zsírdús tejtermékek (például: tejszín, zsíros sajtok),
• zsírdús húsok, és húskészítmények (például: zsíros sertés hús, szárazkolbászok, tepertő),
• belsőségek (például: sertésmáj, vese, tüdő),
• tojás (250 mg koleszterint tartalmaz darabonként!).
Miből együnk többet (vagy gyakrabban)?
• teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és péksütemények
• friss és aszalt gyümölcsök
• zabpehely és egyéb gabonapelyhek, amelyek a teljes magszemet tartalmazzák
• zabkorpa
• zöldségfélék
• Használjuk változatosan a növényi olajokat is: kukorica, napraforgó, bogáncs, repce, olíva, mogyoró, tökmag stb. Tartsunk otthon többfélét és használjuk ki tudatosan az ízhatásukat is. Ha tehetjük, válasszuk a hidegen sajtolással készült változatot.
• Iktassunk étrendünkbe nem pörkölt, és nem sós olajos magvakat: mogyorót, diót, kesudiót, napraforgót, mandulát.
Hogyan készítsük el ételeinket?
• Válasszunk olyan edényeket, melyek kíméletesebb, zsírszegény főzést tesznek lehetővé: vastag fenekű acéledények, római tálak, keleti wok.
A zsírszegény táplálék csökkentheti a vér koleszterinszintjét. De nagy
hatása van ebben a folyamatban az élelmiszerek rosttartalmának, főleg azoknak a rostoknak melyek vízben oldódóak. A magas vérzsírszinttel járó betegségeket kitűnően lehet gyógyítani egyéni böjtkúrákkal, egyénre szabottan összeállított diétákkal, életmódprogrammal, mozgással, de az esetleges szövődmények jelentkezésekor mindenképpen szakember segítsége kell, aki mind a betegségek orvosi jelentőségét, mind pedig természetes gyógymódját ismeri. És most álljon itt néhány recept azoknak, akiknek magas a koleszterinszintjük, és azoknak, akik ezt meg akarják előzni:
KÁPOSZTÁS PALACSINTA
Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 3 tojás, só, 7-8 dl szóda- vagy ásványvíz, 50 dkg édes káposzta, 1-1 kk. só, borsikafű és szárított kapor, 1 kk. méz, 0,5 dl olaj, 10 dkg sovány sajt.
Elkészítése: A tojásokból a liszttel, szódával 1 kiskanál sóval sűrű tésztát készítünk. A lereszelt káposztát megpároljuk, a sóval, borsikafűvel és a kaporral fűszerezzük, a mézzel édesítjük, majd hagyjuk kihűlni. Ezután a palacsintatésztába keverjük az olajjal együtt. Ebből a masszából teflonserpenyőben lassú tűzön, fedő alatt 5-6 vastag palacsintát sütünk. A palacsintákat egymásra fektetjük, mindegyikre reszelt sajtot hintve, majd tortaként szeletelve tálaljuk.
MÁKOS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 kk. só, 1 dl olaj, 1 tojás, 2,5 dkg élesztő, 4-5 ek. szemes mák, kb. 2 dl tejföl.
Elkészítése: A lisztet a sóval összeszitáljuk, majd az olajjal, a tojással és a fél deci vízben feloldott élesztővel, a mákkal és annyi tejföllel, hogy jól formázható tésztát kapjunk, összedolgozzuk. Langyos helyen, letakarva 20 percig pihentetjük, majd liszttel behintett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Újabb 10-15 percnyi pihentetés után előmelegített sütőben, 220 C-on, 10-15 perc alatt megsütjük.
GOMBÁS PARADICSOM-EGYTÁL OLAJBOGYÓVAL ÉS TOFUVAL
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 80 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma (ez az étel jó fokhagymásán az igazi), 4 ek. hidegen sajtolt olaj, 6-8 dkg kimagozott olajbogyó, 15-20 dkg tofu, tengeri só.
Elkészítése: A gombát megmossuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A paradicsomok héját lehúzzuk, húsukat felkockázzuk. A megtisztított, felaprított hagymát az olajon megpároljuk, megsózzuk. A zúzott fokhagymát és a gombát rádobjuk. Amikor a gomba megpárolódott, a paradicsomkockákat is belekeverjük, s egyet rottyantunk rajta. Ezután kerül bele a felezett olajbogyó, és a felkockázott tofu. Fedő alatt pár perc alatt összeérnek az ízei. Pirított kenyérrel tálaljuk. (Magyar Konyhamagazin)
EROTIKA
Afrodiziákumok
Természetes vágyfokozók
Nők, férfiak mind ugyanazt akarják: szerelmet és még több szerelmet. A szent cél érdekében pedig semmi sem lehet olyan visszatetsző, hogy meg ne egyék vagy magukra ne kenjék.
Egyes anyagoknak évezredek óta mámorító és serkentő, szerelmi vágyat fokozó erőt tulajdonítanak. Ahogy az ősi kínai és arab szerelmi irodalomban, úgy görög, illetve római írásokban is találkozhatunk hasonló szerek bemutatásával. Az „afrodiziákum” elnevezést akkoriban a termékenységet elősegítő csodaszerekre is használták, de mára ez a kifejezés a szexuális energia növeléséhez kötődik szorosan.
A szó a szerelem istennőjének, Aphroditének a nevéből származik, akinek a lába nyomán különféle növények teremtek. Ezek - többek közt a menta, a gránátalma - szintén vágynövelőként ismertek.
Az utóbbi években sok afrodiziákumról sikerült kimutatni, hogy valójában milyen hatásuk van a szexualitásunkra - ennek ellenére néhány hiedelem még ma is makacsul tartja magát. Ilyen téves elméletek miatt vágják le az orrszarvúak tülkét vagy fogyasztják a tigrisek nemi szerveit.
A görögök még verebet is feltálalnak vágykeltőként. Ebből látszik, hogy az emberek szerelem utáni epekedése csillapíthatatlan - sok mindent hajlandóak afrodiziákumként megenni, meginni vagy magukra kenni. Különféle állatok, illetve növények mellett ásványokat, drágaköveket és illatokat is felhasználnak ilyen célokra.
Nem is hinnénk, hány olyan gyönyörfokozó fűszer és zöldség létezik, amit mi is beleteszünk az ételeinkbe. A chili vagy a különféle borsok serkentik a vérkeringést, a gyömbér, a sáfrány növeli a szexuális érzetet. Intim energiával tölt fél a zsálya, a szerecsendió. A fahéj és a koriander hangulatemelő, illetve potencianövelő egyben. Ám nem árt az óvatosság! Némely növény - például a gyömbér - vérhígító hatású, így aszpirinnel és alvadásgátló gyógyszerekkel együtt ne fogyasszuk.
A zeller szexualitásra ható erejéről már az ókoriak és a középkoriak is tudtak - a növény Dionüszosz, a mámor istenének tanítójáról, Szelenoszról kapta a nevét.
Ez a zöldségféle még az Odüsszeuszban is felbukkan: amikor a hős Kalüpszó szigetén elcsábul, zellertől és ibolyától illatosak a mezők. A növény a középkori Franciaországban élte legutóbbi fénykorát. Petrezselyemszárat is érdemes rágcsálnunk, magjait már több ezer éve szerelmi serkentők alapanyagaként használták. Hatása: jelentős értágulatot eredményez. Kakukkfűből pedig ellazító, de gerjesztő fürdőt is készíthetünk, míg a rozmaring illóolaja növeli a bőrünk érzékenységét. A már megjelenésével is erotikus gondolatokat ébresztő spárga - összetevőinek hála - fokozza a szexuális hormonok termelődését. Kevésbé közismert a fokhagyma vágygerjesztő tulajdonsága, pedig az amerikai szexológusok esküsznek rá. Azt állítják, ettől a növénytől fórróvérűek az olaszok. Már az ókorban ismerték a fokhagyma jótékony hatását az érzékekre, a nomád magyarok meg doppingszerként használták. A padlizsánt sem véletlenül nevezik Keleten a szerelem almájának - a koreaiak, a japánok, valamint a kínaiak a férfi nemi szerv jelképeként tisztelik.
Az állati eredetű afrodiziákumok közül a legnépszerűbbek - vélt és valós hatásaik miatt - a tenger gyümölcsei. A termékenységi szimbólumként számon tartott kaviár annak köszönheti vágyfokozóhírét, hogy halpetéből áll. A nemiségre gyakorolt hatásában már Nagy Sándor és a perzsa Dárius király is erősen hitt. A benne lévő foszfor, kalcium, fehérje és a sokféle vitamin valóban kedvezően hat az impotenciára, valamint a szexuális fáradtságra. A régi szakácskönyvek azt tanácsolják: ne fém evőeszközzel fogyasszuk, mert veszít az ízéből.
Casanova legkedveltebb csemegéje állítólag az osztriga volt. Élete végéig napi negyven kagylót evett meg a hírhedt szerető, sőt, olyannyira bízott az osztriga szexualitást fokozó erejében, hogy az utolsó cseppjéig elfogyasztotta. Ez a tengeri ínyencség tényleg gazdag cinkben, ami elengedhetetlen a nemi hormonok termelődéséhez.
Afrodiziákumként fogyasztanak rovarokat is, köztük cserebogarat. A kőrisbogár szintén kedvelt, ám rendkívül veszélyes, mivel egyik összetevője - nagy mennyiségben - akár halálos lehet.
A csokoládét mind a mai napig vágykeltőnek vélik, holott kutatások rámutattak, hogy csak napi négyezer szelet elfogyasztása eredményezne a szerelemhez hasonló érzést. Mindezek ellenére az azték uralkodó, Montezuma, illetve XV. Lajos francia király kegyencnője, Madame Du Barry is gyakran vetette be csodafegyverként a kakaóbabból főzött nedűt, ha valakit meg akart hódítani.
És mi miért ne követhetnénk a régiek bölcsességét? Akár valóság, akár hiedelem, egy kis fantáziával mi magunk is teremthetünk csábító hangulatot: illatos fürdő a párunkkal, néhány szelet csokoládé vagy kanálka kaviár - és a többi már igazán csak rajtunk múlik!
KICSIKRŐL NAGYOKNAK
Menjünk táborba!
Hamarosan itt a nyári szünet! Ideje eldönteni, hova menjünk a nyáron. Ami a gyereknek öröm, az a szülőnek lehet, hogy gond. Hiszen a vakáció sokkal hosszabb, mint amennyi szabadsága a szülőnek van. Mi legyen akkor a gyerekkel? Menjen táborba - persze, ha ő is akar.
Vannak sport-, nyelvi, kézműves-, indián táborok - a legkülönbözőbb kínálat áll rendelkezésünkre. De a nyári szünet a gyerek számára a pihenés ideje, hol töltse hát szabadságát, hogy értelmes elfoglaltságot is találjunk számára? Hogyan válasszuk ki, melyik tábor lesz a legjobb neki? Az ára legyen a döntő, vagy az, hogy milyen programot ajánlanak?
Alapvető szempont természetesen, hogy a gyereket melyik érdekli! Még mindig az iskolai szervezésű táborok tűnnek legígéretesebbnek, ahol semmi különöset nem ígérnek, „csak” játékot, kirándulást, pancsolást!
Érdeklődjünk a körülményekről is: Lepusztult épületek vannak, vagy éppen most épül az új úszómedence? Az ilyen kérdésekre legkönnyebben azoktól a szülőktől kapunk választ, akiknek már üdült ott a gyereke. A végső döntés előtt esetleg személyesen is elmehetünk megnézni a tábor helyszínét! (Ma már az interneten is nézhetünk képeket, leírásokat.)
Ha tehetjük, ismerjük meg azokat a pedagógusokat, akik a táborban a gyerekeinkre vigyáznak (ezért is előnyös egy iskolai szervezésű tábor, ott már tudjuk, kikkel lesz a gyerek)! Szimpatikusak? Milyen programokat ígérnek? Csak olyan táborba engedjük el a lányunkat, fiunkat, ahol meg tudunk bízni a felnőttekben, akikre szívesen bízzuk a gyereket! Szerencsés, ha a gyerek is ismeri már a táborvezetőt, tanárokat, felnőtteket!
Jó, ha nem egyedül megy a gyerek, ha van vele egy barát, egy testvér, van egy biztos pont mellette, egy kapaszkodó, ha szükség van rá.
Nyáron szerencsésebb, ha nem az iskolában megszokott vasfegyelem szerint kell élnie, hiszen a nyár a lazítás ideje. Ettől még jó, ha van egy napirend, amihez igazodni kell, akkor jobban használja ki a gyerek is az idejét (nem „folyik ki a kezeiből”).
Nagyon fontos, mekkora gyereknek keresünk lehetőséget! 6-8 éves gyerek még nem szívesen tölt hosszú időt a szülei nélkül, ők még szeretik naponta látni apát, anyát. Nekik jobbak a napközik, ahol csak napközben van távol a családtól, estéjét a megszokott környezetben tölti. A szülőknek mérlegelniük kell, hogy mi érdekli a gyereket, hova menne szívesen.
A 9-12 évesek már könnyebben veszik ezt az akadályt. Azért arról az ő esetükben is célszerű gondoskodni, hogy a gyerek számára elérhetők legyenek a szülők (mobiltelefon, telefonkártya, telefonszámok, címek).
Ha sikerül jó tábort választanunk, akkor valószínűleg nagy élményekkel fog hazatérni, életre szóló emlékeket gyűjt majd! Sikerül egy kicsit próbára tennie magát szülők nélkül is, egy kicsit szabadabban, mint otthon. (Sajnos, ha rosszul választunk, az is életre szól, az is mély nyomokat hagyhat a gyerekben, ezért áldozzunk elég sok időt, energiát az előzetes körültekintésre!)
Mit csomagoljunk a táborba?
Ki emlékszik már, mit vittünk gyerekként a táborokba? Pedig jó lenne, ha nem hiányozna semmi a gyerek csomagjából!
Ahol igazán odafigyelnek a szervezők, ott még szülői értekezletet is összehívnak, hogy minden lényeges dolgot megbeszélhessenek a szülőkkel (de legalább egy alapos összefoglalót küldenek levélben), így tudhatjuk, hogy az adott helyszínen, a tervezett programokhoz mikre van feltétlenül szükség, mit tegyünk be a gyereknek!
Mennyi és milyen ruhát csomagoljunk? Kérdés, hogy gyermekünk mennyire megbízható, mennyire önálló. Azt azért talán nem várjuk el tőle, hogy egy táborban is mosással töltse az időt, még ha képes lenne is rá, ezért célszerűbb legalább annyi darabot berakni, hogy minden napra legyen tiszta. (Ha nagyon nem bízunk a gyerekben, lehet napi adagokat előre csomagolni, így csak elő kell majd kapnia, és beleugrani a megfelelő öltözékbe!) Bár nyár van, azért rakjunk be rossz idő esetére is ruhát! Készüljünk a városnéző programokra is, és jó ha van náluk sportoláshoz való ruha és cipő is!
A csomag a gyerek súlyához és erejéhez legyen méretezve!
Legyen egy tisztasági csomagja is. Az alapvető szappan, sampon, fogkefe, fogkrém, vécépapír, papír zsebkendő bent legyen. Törülközőből lehet kettő is, ha strandolás is lesz a táborban. Jó, ha a zuhanyozáshoz is van papucsa a gyereknek, így megelőzhető a gombás fertőzés. Nyáron fel kell készülni a nap ellen is (fehérbőrűek különösen figyeljenek): napolaj, naptej, napozás utáni nyugtató krémek legyenek kéznél. Kullancsok, szúnyogok ellen is tegyünk be valamilyen krémet!
Kérdezzük meg, vihetnek-e a táborba saját játékszereket, a szobait vagy inkább kinti játékszereket fogják tudni kihasználni. Ha vihetnek, jelöljük meg, ne veszíthesse el könnyen, megismerje, melyik az övé (a divatos játékszerekből több is lesz a táborban, könnyen összetéveszthető)!
A mai gyerekeknek alapvető felszerelése a mobiltelefon. A legtöbb helyen nem is tiltakoznak ellene, de tanítsuk meg a gyereknek a biztonságos tárolást, a célszerű használatot. Akinek nincs telefonja, kaphat telefonkártyát, vagy megbeszélhetjük, hogy majd mi telefonálunk neki (előre egyeztetett időpontban, hogy tényleg elérhető legyen), ehhez viszont tudnunk kell a tábor telefonszámát - kérjük el időben!
Ha már összeállt a csomag, írhatunk egy listát, amit a gyerek is eltehet, de ha gondoljuk, magunknak is leírhatjuk. Azt kérjük a gyerektől, hogy a tábor végén ez alapján ellenőrizze, mindene megvan-e, bepakolt-e mindent.
Mennyi pénzt adjunk a gyereknek?
Talán ez a legnehezebb kérdés! Ha sokat adunk, lehet, hogy sok fölösleges dolgot fog megvenni, vagyis szórja a pénzt. Ha meg keveset, akkor az lesz a baj, hogy semmire nem elég, és ő csak sóvárogva nézi, hogy mi mindent vásárolnak a többiek. Most próbáljuk meg úgy felfogni, hogy úgyis elköltenénk mi is, hadd élvezze felhőtlenül a tábort. Adjunk neki annyit, hogy minden napra jusson egy fagyira, üdítőre, és valami apróság még beleférjen. Osszuk be együtt, hogy mennyi jut egy napra. (Megint: ha nem bízunk benne, hogy tényleg jól fog gazdálkodni, tegyük borítékba, írjuk rá melyik nap veheti elő.) Egyébként is jó kis címletekben adni, ne a nagy pénzt kelljen felváltania. Sok helyen beadhatja a pedagógusnak a pénzét minden táborozó. Ők aztán apránként adják oda a gyerekeknek. Addig sem veszíti el, és biztos, hogy nem is költi, amíg a tanár vigyáz rá!
Amit minden táborban kérni fognak: orvosi igazolás, hogy a gyerek táborba mehet (közösségbe mehet, egészséges). És ne felejtse otthon a betegkönyvét sem.
Az utazáshoz célszerű egy kisebb táskát telerakni az elemózsiával, innivalóval, így nem kell megbolygatni a nagy táskában a szépen elrendezett ruhatárat. (Ha szükséges ebbe tehetjük a gyógyszereket is, amik az utazáshoz használatosak.)
Ezek után már nincs más teendőnk, mint útjára bocsátani táborozó gyermekünket, és izgulni, míg épségben haza nem ér!
TIPPEK, TRÜKKÖK
Csak egy bőrönd, de jó nagy legyen!
Hurrá, nyaralni indul a család! Hogy a csomagolás ne váljon rémálommá, de ne is nélkülözzünk majd semmi fontosat, készítettünk egy haditervet.
Először a férfiakkal érdemes foglalkozni, mert ha az ő dolguk már rendben van, biztos nem zavarja meg senki a koncentrálásunkat ilyen kérdésekkel: „anyukám, akkor most hány inget vigyek?” vagy „szerinted jó még rám ez a nadrág?”
Keveset de okosan!
Gyűjtsük kupacba a ház urának személyes holmiját, de egyelőre ne tegyük be a bőröndbe. Érdemes ugyanis először jól átlátható helyre (például az ágyra vagy egy nagyobb asztalra) kirakni mindent, hogy felmérjük az igényeket és összehasonlítsuk az útitáskák méretével. Ezután következhetnek a gyerekek. Igyekezzünk minél kevesebb ruhát válogatni számukra, inkább olyan darabokat keressünk, melyek jól variálhatók: öt-hat alapdarabból tíz különböző öltözék is kijöhet. Elég egy öltözet csinos ruha, úgysem fogunk minden este a környék legelegánsabb éttermében vacsorázni, vagy a kicsikkel bárokba járni. Inkább a kényelmes, szellős, színes, kevésbé koszolódó darabokat pakoljuk be, például sortot, pamuttrikót, nyitott - lehetőleg lemosható - szandált, naptól védő világos színű sapkát és persze fürdőruhát.
Elő a kedvencekkel!
Ezek után jöhet a saját poggyászunk. Először a legkedvesebb nyári darabjainkat vegyük elő, és ezekből válasszuk ki a programokhoz illőket, így megspóroljuk a tükör előtt billegést a három éve nem hordott, kihízott, divatjamúlt ruhákban, amiket végül úgyis otthon hagyunk.
Amit mindenképp érdemes becsomagolni:
kényelmes és szellős tornacipő vagy szandál kiránduláshoz, városnézéshez
UV-szűrős napszemüveg vagy napellenzős sapka
kis hátizsák vagy övtáska
gyógyszerek, hogy ne a méregdrága külföldi patikára kelljen költeni
lemosható strandpapucs, a gyerekeknek inkább műanyag szandál
érdemes egy termoszt is elcipelni, hogy mindig lehessen nálunk hideg üdítő
UV-védelemmel ellátott napozószerek és napozás utáni testápoló krém
egy öltözet elegáns ruha, hátha lesz egy kihagyhatatlan est
És mit ne hagyjuk még itthon?
befizetetlen villanyszámlát, mert kellemetlen arra hazatérni,
hogy kikapcsolták az áramot
a mobilszolgáltatónktól is érdeklődjünk előre, nehogy pont lejárjon a számlafizetési határidő
kutyát, macskát gondoskodó szomszéd nélkül
idős nagyszülőt egyedül, akinek ha valami baja esik, nem biztos, hogy képes segítséget hívni
mosatlant a mosogatóban, mosott ruhát a mosógépben, romlandó ételeket a kamrában
nyitott ablakot, mert jöhet egy vihar vagy egy betörő, és nézhetjük, mit hagy maga után...
túl sok készpénzt a „bombabiztos rejtekhelyen”, inkább vigyük bankba
üzenetrögzítőt azzal a szöveggel, hogy „nyaralni mentünk, hívj 2 hét múlva”, mert nem biztos, hogy csak a barátaink érdeklődnek telefonon hollétünk felől...
Árulkodó csillagok
Ez várja a szállodában
Egyáltalán nem mindegy, hogy az ember egy-, két-, három-, négy- vagy ötcsillagos szállodában tér nyugovóra. Lássuk, miben áll a különbség!
Egy csillag
A szoba berendezése minimális: mindössze ágy, ruhásszekrény, világítás és papírkosár van benne. A zuhanyozó és a WC rendszerint a folyosó végén található, de egy mosdó tükörrel, szappannal, kéztörlővel és üvegpohárral azért a szobában is van. A reggeli többnyire kenyeret, vajat, dzsemet és tojást jelent, amihez a vendég kávét vagy teát ihat. Elsősorban átutazó turistáknak ajánlott.
Két csillag
A szobában az egycsillagos szálloda berendezési tárgyai mellett asztal és ülőalkalmatosság is található. A szekrényben vállfa lóg. A szobához zuhanyzó vagy fürdőkád és WC is tartozik, de akad, amelyiknél mindez változatlanul csak a folyosón van.
Három csillag
A szoba berendezése az előző kategóriához képest tükrös fésülködőasztallal vagy a szekrényajtó belső felére erősített tükörrel, az ágy felett található falikarral, éjjeliszekrénnyel, telefonnal és televízióval gazdagodik. Az asztalon a szálloda jelével ellátott papír és íróeszköz található. A vendégeket svédasztalos reggeli várja többféle péksüteménnyel, felvágottakkal, legalább kétféle gyümölcslével, kávéval, többféle teával, esetleg müzlivel.
Négy csillag
A szoba felszereltsége hasonló a háromcsillagos szállodáéhoz, de valamivel igényesebb, elegánsabb. A fotel kényelmesebb, az asztal praktikusabb. A szekrényben cipőpucoló szettet találhat a vendég, a tévé mellett aktuális televízió- és programmagazint. A fürdőszoba makulátlanul tiszta, többnyire csempével kirakott, a WC külön helyiségben van.
Öt csillag
Az ilyen szálloda igazi luxuskategóriát képvisel. A szoba berendezése nagyvonalú és pazar. A bútorok, az ágytakaró és a függöny tökéletes összhangban vannak egymással. A légkondicionáló berendezés természetes. Az ágyon minden este apró csokoládé várja a szoba lakóját. A fürdőszobában a törülközők mellett fürdőköntöst és papucsot, a WC mellett bidét, a polcon poháralátétet, zuhanysapkát és varrókészletet is talál a vendég. Szinte minden szállodában akad valami különleges praktikusság is: automata hajszárító a tükör mellett, televízió-kihangosítás a fürdőben. A reggeli valóságos terülj-terülj asztalkám.
ÍZ-LELŐ
Heti menü
PÉNTEK
Orosz zöldségleves, karfiolos hal párolt rizzsel, pudingos-lekváros fánk
SZOMBAT
Hamis gulyásleves, nyári kelkáposzta, gyümölcs
VASÁRNAP
Nyúlraguleves, részeges nyúlpecsenye sült krumplival, meggyes máktorta
HÉTFŐ
Zöldborsófőzelék sárgarépakrokettel, gyümölcs
KEDD
Csirkepaprikás galuskával és tejfölös zöldsalátával, csokoládés-túrós sütemény
SZERDA
Joghurtleves, diós-lekváros rakott palacsinta
CSÜTÖRTÖK
Vajkrémleves, szűzérmék petrezselymes burgonyával, Duna-hullám krém
KARFIOLOS HAL
Hozzávalók: 4-8 szelet ponty, 1 kg karfiol, 1 ek. liszt, 2 tojás, 2,5 dl tej, só, 1,5 ek. margarin.
Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben félpuhára főzzük. A halszeleteket kiszálkázzuk, kisebb darabkákra vagdossuk, és a karfiollal összekeverve kizsírozott tepsibe rakjuk. A margarinból és lisztből világos rántást készítünk, felengedjük a tejjel, megsózzuk, és sűrű mártássá főzzük. A tűzről levéve kihűlésig keverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, és a kemény habbá vert fehérjét. A mártást ráöntjük a karfiolos halra, és forró sütőben, lassú tűznél átsütjük.
NYÁRI KELKÁPOSZTA
Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, só, szódabikarbóna, 10 dkg prézli, 3 ek. olaj, 50 dkg paradicsom, 30 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl.
Elkészítése: A leveleire bontott kelkáposztát forró sós vízben, amibe csipetnyi szódabikarbónát is szórtunk, 2-3 percig előfőzzük, majd leszűrjük. Egy tepsit kikenünk vajjal, és kelkáposztalevelekkel kibéleljük. Az olajon megpirított morzsával meghintjük, majd paradicsomkarikákkal kirakjuk és sajttal megszórjuk. Ezután újra káposzta, morzsa, paradicsom és sajt következik, egészen addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére sajt és a simára kevert tejföl kerül. 200 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.
SÁRGARÉPAKROKETT
Hozzávalók: 4 szem burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek. liszt, 2 tojás; a sütéshez: olaj.
Elkészítése: A burgonyát és a sárgarépát megreszeljük, a hagymát apróra vágjuk. Összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet, és a tojások sárgáját, majd sózzuk, borsozzuk. Kis pogácsákat készítünk belőle, és forró olajban kisütjük.
JOGHURTLEVES
Hozzávalók: 8 dl natúr joghurt, 1 csokor kapor, 1 csokor snidling, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg kígyóuborka, só, bors.
Elkészítése: Az uborkát megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A kaprot és a snidlinget finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A joghurtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt uborkát, a finomra vágott fűszereket, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és jól elkeverjük. Hűtőbe tesszük. Tálaláskor friss kaporral megszórjuk. Tipp: az uborka helyett bármilyen egyéb zöldségfélét is használhatunk, a fűszerek sorát bővíthetjük tárkonnyal, bazsalikommal vagy éppen, ami ízlésünknek megfelel.
VAJKRÉMLEVES
Hozzávalók: 2-2 fehér- és sárgarépa, 1 karalábé, 1 zellergumó, 1 csomó petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 1 ek. liszt, 1 tojás, 1 dl tejföl.
Elkészítése: A zöldségeket karikára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük a zöldség levével és felforraljuk. Leveses tálban a tojássárgáját összekeverjük a tejföllel, és a forró levest ráöntjük. A zöldségeket pürésítjük és hozzáadjuk a leveshez.
SZŰZÉRMÉK PETREZSELYMES BURGONYÁVAL
Hozzávalók: 75 dkg közepes újburgonya, 2 ek. olaj, 60 dkg szűzpecsenye, 2 csomó újhagyma, 1 paradicsom, 3 dkg vaj, 4 ág petrezselyemzöld, só, bors.
Elkészítése: A burgonyát sós vízben megfőzzük, majd lehúzzuk a héját. A szűzpecsenyét 8 vastag szeletre vágjuk, és felhevített olajon mindkét oldalát magas hőfokon megpirítjuk, majd alacsony hőfokon 2-4 percig sütjük. Az újhagymákat megtisztítjuk, a zöld részt levágjuk, a fehéret a serpenyőbe szórjuk és 2 percig sütjük. A szűzérméket megsózzuk, megborsozzuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk. A burgonyákat négyfelé vágjuk és a felaprított petrezselyemzölddel az olvasztott vajban megforgatjuk. A szűzérméket az újhagymával és a petrezselymes burgonyával tálon elrendezzük. Az apró kockákra vágott paradicsommal megszórjuk és tálaljuk.

Nyári kelkáposzta

Szűzérmék petrezselymes burgonyával
ÍZ-LELŐ
Nem csak mackólelkűeknek
A málna már önmagában is csábító, édes, nem tartalmaz sok kalóriát, mindemellett számtalan finomság készíthető belőle. Gyümölcssaláta, bólé, gyümölcsleves, és rengeteg könnyű sütemény.
MÁLNÁS TÚRÓTORTA
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 20 dkg cukor, csipetnyi só, 5 közepes tojás, 1 kg félzsíros tehéntúró, 1,25 dl tejszín, 1 tasak vaníliás pudingpor (5 dl folyadékhoz; főzős), 45 dkg málna, 10 dkg kókuszreszelék; a tetejére: tetszés szerint kókuszreszelék; a forma kikenéséhez: margarin.
Elkészítése: A lisztet a margarinnal, 10 deka cukorral, a sóval és egy tojással sima tésztává gyúrjuk. Alufóliába csomagolva vagy letakarva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A többi tojást a maradék cukorral krémesre kikeverjük, majd beledolgozzuk a túrót, a tejszínt és a pudingport. Lisztezett deszkán a tészta felét 26 cm-es kerek lappá kinyújtjuk. Margarinnal kikent 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába fektetjük, és villával megszurkáljuk. A maradék tésztát 4 cm széles csíkká kinyújtjuk, körben a karimához tapasztjuk, és peremet nyomkodunk belőle. A megmosott, alaposan lecsöpögtetett málnát a tésztára halmozzuk. Rászórjuk a kókuszreszeléket, majd egyenletesen rásimítjuk a túrómasszát, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 1 órát sütjük. A kikapcsolt sütőben 10 percet pihentetjük, majd kivesszük, és a formában teljesen kihűtjük. Késsel a karimát körben óvatosan meglazítjuk, és lassan leemeljük. Végül a torta tetejét tetszés szerint kókuszreszelékkel megszórjuk.
MÁLNAKOCKA
Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 ek. cukor, 6 ek. liszt; a töltelékhez: 40 dkg málna, 2 dl tej, 2 ek. gríz, 15 dkg porcukor, 20 dkg vaj.
Elkészítése: A hozzávalókból a szokásos módon piskótát sütünk. Ha kihűlt, kettévágjuk. A krémhez a tejből és a grízből tejbegrízt főzünk. A vajat és a cukrot habosra keverjük. Ha a gríz kihűlt, kanalanként a vajba keverjük. A málna háromnegyed részét összeturmixoljuk/pépesítjük, és a grízes krémbe keverjük. A tészta egyik felét megkenjük a krémmel és ráborítjuk a másik felét. Hűtőbe tesszük, és tálalás előtt kockára vágjuk. Tetszés szerint tejszínhabbal, a félretett málnaszemekkel, és ha van, egy-egy mentalevéllel díszítjük. Dekoratív és nagyon finom sütemény.
HIDEG MÁLNALEVES
Hozzávalók: 40 dkg málna, 2 dl málnaszörp, 3 dl víz, 2 dl tejszín, 1 dl vörösbor, 1 dl tejföl, 3 dl rostos narancslé, 2 ek. méz, késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj, fél narancs reszelt héja; a tálaláshoz: tejszínhab.
Elkészítése: A málna egyharmad részét félretesszük. A többit pépesítjük és átszűrjük. A mag nélküli málnavelőt habosra keverjük a többi hozzávalóval. Tálaláskor a félretett málnát hozzáadjuk és tejszínhabbal díszítjük.
CSOKIS-MÁLNÁS MUFFIN
Hozzávalók 12 darabhoz: 25 dkg liszt, 2,5 kk. sütőpor, kk. szódabikarbóna, 1 tojás, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 dl olaj, 2,5 deci kefir/joghurt, 5 dkg étcsokoládé, 15 dkg málna.
Elkészítése: A lisztben elkeverjük a sütőport és a szódabikarbónát. A tojást habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk az olajat, a kefirt/joghurtot, majd beleforgatjuk a sütőporos lisztet és az apróra vágott étcsokoládét. A muffinformát kivajazzuk, a massza felét elosztjuk a 12 formában, majd mindegyikbe teszünk málnát, végül a maradék masszát rákanalazzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Amikor kihűlt, fahéjjal és tejszínhabbal díszítjük.
DIÓS-MÁLNÁS SÜTEMÉNY
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2 ek. tejföl, 1 tasak sütőpor; a kenéshez: baracklekvár; a töltelékhez: 30 dkg darált dió. 30 dkg málna, 30 dkg cukor, 3 tojás fehérje.
Elkészítése: A tésztához valókat összegyúrjuk, kizsírozott tepsiben szétterítjük, és megkenjük baracklekvárral. (Annyi tésztát meghagyhatunk, hogy vékony rácsozást alakítsunk ki a töltelék tetején, de ez el is maradhat.) A töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk a darált diót és beleforgatjuk a málnát. Egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd előmelegített sütőben megsütjük.
MÁLNÁS KEKSZTORTA
Hozzávalók: 40 dkg darált keksz, 30 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 + 2 dl málnaszörp, 20 dkg málna, 1 kis doboz babapiskóta; a krémhez: 1 l tej, 4 tasak málnaízű pudingpor, 8 ek. cukor, 25 dkg margarin; a díszítéshez: 2 tasak tejszínhabpótlópor, 5 dkg málna.
Elkészítése: A margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a darált kekszet és az 1 deci málnaszörpöt. A tejben a cukorral megfőzzük a pudingot és hűlni hagyjuk, majd kanalanként beleadjuk a habosra kevert margarinba. Végül hozzáadjuk a jól lecsepegtetett málnát is. A kekszes masszát egy tálcára simítjuk, rákenjük a krém felét, kirakjuk a 2 deci málnaszörpben megmártott babapiskótával, majd bevonjuk a maradék krémmel. Az utasítás szerint felverjük a tejszínhabport, belekeverjük a málnaszemeket, hogy rózsaszínű legyen, és bevonjuk vele a keksztortát. Hűtőszekrénybe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk.

Málnás túrótorta

Hideg málnaleves
VIDÉKÜNK VENDÉGLŐI
Egy klubtól a vendéglőig
Ahhoz, hogy e havi vendéglőnket bemutassam, nem kellett messzire mennem, csupán egy emelettel lejjebb az újvidéki szerkesztőségünkből. Nagyon sokan máris tudják, hogy melyik vendéglőről van szó, öregek is, fiatalok is.
Az idősebbek azokra az évekre emlékeznek még, amikor ezt a helyet Forum Klubnak nevezték, vagy csak egyszerűen Klubnak. „Gyerünk le a Klubba, egy sörre és egy marhapörköltre” - mondogatták. A nyomdászok pedig nonparellre ugrottak be, egy gyűszűnyi pálinkára, a legkisebb pohárkát hívták a legkisebb betűről.
Ennek a Klubnak az volt a varázsa, hogy itt mindig lehetett találkozni olyan ismerőssel, aki nem a Forum Kiadóház dolgozója volt. Betértek ide sportolók, politikusok, bankosok, írók, költők, színészek, más lapokból kollégák. Ha az újságírónak véletlenül nem volt témája, nem volt miről írnia, csak lesétált a Klubba és máris megoldódott a gondja. Biztosan talált magának riportalanyt, vagy csak egyszerűen odaült a preferanszozó politikusok közé, nézte a lapokat és hallgatózott…
Ebben a Klubban a Magyar Szó hőskorában, a hatvanas évek végén, a hetvenes években, de még a nyolcvanas évek elején is még pezsgett az élet. Nemcsak vendéglőként, kocsmaként működött, hanem valódi klubként is. Tartottak itt író-olvasó találkozókat, könyvbemutatókat, kiállításokat. Itt találkoztak hetente Vajdaság gyűjtői is, a filatelisták, a numizmaták, a szalvétagyűjtők…, és mindazok, akik gyűjtőtársaikkal véleményt szerettek volna cserélni. Itt voltak a kiadóház ünnepei, a díjkiosztások. Voltak azonban kevésbé kellemes „rendezvények” is, pártülések, ahol a főszerkesztő iránti bizalomról szavaztak, vagy politikusok agytágító előadásai, amelyre mindenkinek, pontosan minden párttagnak el kellett mennie.
Elmúltak azok az évek, a Klub is elveszítette egykori fényét. Egy időben nem is működött, sőt egy ideig lánccal lakatolták le ajtaját, majd újraéledt, de nevéből lemaradt a klub szó, maradt csak a Forum, pontosabban Forum vendéglő. Egyesek azt mondanák, hogy klubból vendéglővé nőtte magát, én viszont azt mondom, hogy most már csak vendéglő. Szép vendéglő, kedves tulajdonossal, kedves személyzettel és jó konyhával, elfogadható árakkal, és azzal, ami talán még eddig soha sem volt itt - csapolt sörrel. Persze, mint mindig, finom házi pálinkát is lehet rendelni, és jó borokat is az étel mellé. És ami manapság fontos, elfogadható, zsebbarát árakon. Az étlapból kiderül, hogy a vendéglő konyhája minden ízlésnek eleget tud tenni, a rostonsültektől, a bécsi vagy a párizsi szeleten a sült halakon át a pacalpörköltig szinte minden megtalálható.
Lapozgatva az étlapot, rámutattam egy ételre, s arra kértem Nedeljko Nakarada szakácsot, hogy ezt mutassa be a Magyar Szó olvasóinak. „Szívesen”, válaszolta, majd behívott „rezidenciájába”, a konyhára, ahol egy asztalhoz ültetett, és miközben a két pincér, Čedomir Vlajić, akit mindenki csak Čedónak szólít, és a fiatal Nikola Milanko által bekiabált rendeléseket készítette, lediktálta a receptet:
CSOKOLÁDÉS ŐZPÖRKÖLT
- Először is szerzünk vagy veszünk őzhúst, mondjuk 3 kilogrammot és felszeleteljük. Elkészítjük a pácot. Egy nagyobb edénybe sárgarépát, petrezselymet, fokhagymát, vöröshagymát, babérlevelet, szemes borsot, citromot teszünk, minderre vizet öntünk és ecetet. Ebbe a pácba helyezzük a hússzeleteket és legalább 12 órát állni hagyjuk.
Csupán egy kérdés: a felsoroltakból mennyit használunk, és milyen módon?
- Tetszés szerint, mondjuk két-három sárgarépát, ugyanennyi petrezselyemgyökeret, egy-két hagymát - attól függ, hogy mekkora -, néhány gerezd fokhagymát, egy citromot. Babérlevélből is beletehetünk hármat-négyet. Mindezeket a kellékeket össze lehet vágni, de nem feltétlenül fontos. Természetesen mindent előbb megtisztítunk, megmosunk.
A hússzeleteket tizenkét óra után kiemeljük a pácból.
- Igen, és kockákra vágjuk. A három kilogramm húshoz megtisztítunk másfél kilogramm hagymát. Tulajdonképpen a hús mennyiségének a felével megegyező hagymát veszünk. Ez sűríti be a pörköltet. Karikára vágunk 2-3 sárgarépát és ugyanennyi petrezselyemgyökeret, és az apróra vágott hagymával együtt jól megdinszteljük. Amikor ezt megtettük, hozzáadjuk a húst, öntünk alá egy kis vizet, és lassú tűzön puhára főzzük. Ehhez legalább két óra kell. Amikor puhára főtt a hús, megkóstoljuk a pörköltet és ízlés szerint fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. Szeletekre vágunk 20 dekányi csiperkegombát, rászórjuk a húsra, öntünk hozzá még egy deciliter bort, kissé még főzzük és a legvégén három kocka főzőcsokoládét is beledobunk.
Jól hallottam, főzőcsokoládét?
- Igen, ettől kap egy jellegzetes ízt.
Végül még följegyeztem azt is, hogy az őzpörkölthöz főtt kukoricadarát szolgálunk fel, de talán még jobb a galuska, vagy akár a főtt burgonya is megteszi, vagy mondjuk házi gyúrt tészta.
És természetesen elmaradhatatlan a vörösbor.
A vendéglő bérlője Žanić Željko nevében, és a személyzet nevében jó étvágyat kívánok a csokoládés őzpörkölthöz.
Németh Zoltán
Fotó: Dávid Csilla

A klubból szép vendéglő lett

A csokoládés őzpörkölt

Munkában a szakács

Újdonság a csapolt sör
ZÖLDÖVEZET
Virágpompa egész nyáron
A hortenzia (Hydrangea) közkedvelt cserepes virág. Amikor kapunk egy csodaszépet, első örömünk után arra gondolunk, mit is kell tennünk, hogy sokáig ilyen szép legyen? Hogyan érhetjük el, hogy megmaradjon, sőt jövőre is virágozzék majd? Aggodalmunk azért jogos, mert a hortenzia alapvetően kerti növény, szobában csak a hideg téli hónapokban érzi jól magát. Május közepétől már a szabadban lenne a helye.
Eredményes gondozásának alapja, hogy a földje sose száradjon ki (ha ez mégis megtörténik, merítsük vízbe cserepestül, amíg megszívja magát). Öntözéséhez legjobb esővizet használni. Dézsás növényként is jól tartható. Kert hiányában legalább egy félárnyékos ablakpárkányt, teraszsarkot keressünk számára, ahol levegőn lehet.
Hortenziák szaporítása és metszése
• A hortenziák szaporítása nyáron hajtásdugványokkal történhet. A fiatal növények hajtásait többször csípjük vissza, ezzel bokrosodásra késztetjük, és formásabb töveket kapunk.
• A hortenziák legtöbbjén már ősszel kialakulnak a virágrügyek, így tavasszal és nyár elején az előző évben fejlődött hajtásokon nyílnak
a szépséges virágzatok. Ezért a tövek metszésekor csak a tavalyi virágszárakat, illetve a beteg, száraz részeket kell levágni az első egészséges rügypárig Legjobb, ha megvárjuk, amíg a rügyek hajtani kezdenek.
• A fürtös hortenziát tavasszal erősebben vágjuk vissza, ezzel elősegítjük a bokrosodását. Így is még ugyanebben az évben fog virágozni, hiszen ez a fajta az egyéves hajtásokon hozza a virágzatait.
Szmogtűrő sövény
A H. arborescens légszennyeződéstűrő, virágzata zöldesfehér, arasznyi bogernyőben nyílik. A H. macrophylla virágai rózsaszínek, pirosak és kékek. Hajtásai kemény teleken visszafagyhatnak. Tavasszal újra kihajt, virágozni azonban csak következő évben fog, mert a virágrügyek az egyéves hajtások csúcsain fejlődnek ki.

A hortenziavirágzat szárazkötészetben is kedvelt. Finom, fáradt pasztellszínűre halványodó virágai romantikus hangulatú csokrokban, koszorúkban különösen hatásosak
ÁLLATVILÁG
Az idült veseelégtelenség
Idős kutyák és macskák egyik leggyakoribb betegsége a veseelégtelenség. Eleinte a gazdi csak arra lesz figyelmes, hogy kedvence sokat iszik, sokat pisil és egyszer-egyszer bepisil (ami korábban soha nem fordult elő). Ettől kezdve az állat állapota megfelelő kezelés hiányában fokozatosan romlik, a tünetek súlyosbodnak, az állat étvágytalan és kedvetlen lesz. Bár a folyamat visszafordíthatatlan és egyre súlyosbodik, ha megállítani nem is, de lassítani lehet a vesebetegség előrehaladását.
Az idült veseelégtelenség kialakulása
Az idült veseelégtelenség kiváltó okát (pl. vesegyulladás, veleszületett vesebetegség, leptospirosis) rendszerint nem lehet megállapítani. A tünetek hónapokkal, évekkel később jelentkeznek, amikor a vese 66-75%-a már nem működik. A vesének nagyon jó a kompenzáló-képessége, ezért a működésből kiesett veseszövet szerepét hosszú ideig át tudják venni az egészséges területek. Csökkent vesefunkció esetén fokozódik a víz és egyes ionok kiürülése, ugyanakkor a káros húgyanyagok kiválasztása csökken és ezek vérkoncentrációja megnő. Az idült veseelégtelenség fokozatosan vezet a zsugorvese kialakulásához és a vese leállásához.
Az idült veseelégtelenség tünetei
Az első jel általában az, hogy az állat többet iszik és többet pisil. Ez sokszor fel sem tűnik a gazdinak mindaddig, amíg a korábban szobatiszta kutya éjjel bepisil. Sokszor az első tünetek valamilyen stressz hatására jelentkeznek pl. fizikai megterhelés, baleset, altatás, betegség. Gyakran kísérheti a tüneteket hányás, étvágytalanság, levertség, lesoványodás, hasmenés.
Az idült veseelégtelenség végső stádiumában kialakuló kép az uraemia (húgyvérűség). Ilyenkor az állat bőrének és szájának vizeletszaga van, mert a vérben felszaporodó karbamid a bőr faggyúmirigyein és a nyálmirigyeken keresztül is kiválasztódik. A szájban és a nyelven fekélyek képződnek, amihez gyomorgyulladás is társul. Gyakran figyelhető meg hányás, esetleg véres hányás és hasmenés, ami csak fokozza az állat kiszáradását. A vörösvérsejtképződés gátlása miatt anaemia (vérszegénység) alakul ki, ami miatt a nyálkahártyák sápadtak lesznek. A kezdetben megfigyelhető nagy mennyiségű vizelet ürítését a végső stádiumban a vizeletürítés teljes megszűnése követi. Az idült veseelégtelenség végső stádiumában idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek: depresszió, kóma, görcsök, epilepsziás görcsrohamok.
Az idült veseelégtelenség kezelése
Idült veseelégtelenség esetén mindig szükség van állatorvosi ellátásra.
Ezt egészíti ki a kímélő életmód, a korlátlan ivóvízfelvétel biztosítása (még akkor is, ha többet pisil az állat), a bőséges vitaminellátás (elsősorban B-vitaminok és C-vitamin) és a megfelelő diéta (amit legegyszerűbben az erre a célra kialakított diétás tápok etetésével lehet megvalósítani).
Mivel idős állatokban nagyon gyakori, hogy az egyes szervek (pl. vese) korlátozottan működnek, így célszerű őket már a betegségre utaló tünetek megjelenése előtt az ő számukra kialakított „senior” tápokkal etetni. (kerberos.hu)
ÉRDEKES KÖNYVEK
Olvasunk? Olvassunk!
A tévé és a számítógép világában az olvasás valahogy háttérbe szorult. Élesszük fel újra az olvasás csodáját! Íme néhány csemege havonta jelentkező rovatunkban.
Paulo Coelho: A portobellói boszorkány
Athena, eredeti nevén Sherine Khalil, egy erdélyi cigányasszony szerelemgyereke, akit az árvaházból egy tehetős és befolyásos libanoni házaspár fogad örökbe három hónapos korában. Hamar kiderül, hogy különleges képességekkel van megáldva: jelenéseket él át, nagy történelmi, politikai eseményeket lát előre. Fordulatos, élményekben és meglepetésekben gazdag életútja során a legkülönbözőbb helyszínekre, munkahelyekre és emberi kapcsolatokba kerül. A tánc, a misztika, a tanítva tanulás titokzatos ösvényein jut mind közelebb a teljességhez. Pályáját a pusztítás és az építés örök körforgása kíséri, s végül halála is éppoly rejtélyes, mint az egész élete. Az olvasó, ha elkíséri útján, maga is befogadhatja Athena üzenetét: törj ki a magad teremtette valóságból! (Athenaeum 2000 Kiadó)
Az emberiség útjai - Barangolás a történelem legendás útvonalain
Az emberek mindig is utaztak. Izgatta őket az idegen tájak, kultúrák - és nem utolsósorban -, az új piacok és nyersanyagforrások felderítése. E lenyűgözően illusztrált könyv néhány fontosabb útvonalat követ végig. Az olvasó nemcsak egy gyönyörű fotóalbumot tart a kezében, hanem egy földrajzi, kultúrtörténeti érdekességekben is bővelkedő, izgalmas útikönyvet is. A képek esztétikai értékeiken túl ősi mondákról, érdekes földtani alakzatokról, történelmi eseményekről mesélnek. (Alexandra Kiadó)
Gay Talese: A keresztapa fia
A Bonanno klán regényes története
Íme, a hírhedt New York-i Bonanno maffiacsalád tündöklésének és bukásának története. Az immár klasszikusként számon tartott A keresztapa fia elsőként nyújtott élethű képet a maffiáról. A történet a századok folyamán számtalanszor gazdát cserélt, más-más idegenek törvényei alá kényszerített Szicíliában kezdődik, amelynek lakói az életben maradás érdekében alakították ki a maguk öntörvényű világát. Ennek szokásait, értékrendjét vitték magukkal az Újvilágba is. Ottani megtelepedésüket nyomon követve bepillanthatunk a huszadik század elejének olaszok lakta brooklyni negyedeibe, olvashatunk a szesztilalom gengsztercsatározásairól, amelyekből a „legfiatalabb keresztapa”, Joseph Bonanno került ki igazi győztesként. Ő és fia áll azoknak az eseményeknek a középpontjában, melyekről a keresztapákat, illetve a döntések és az alkuk legbelső szentélyét is kiválóan ismerő Gay Talese beszámolt, s ezzel egy korábban csak egészen kevesek által ismert világot vitt át az amerikai köztudatba. Mindeddig egyetlen könyv sem tárta fel ilyen részletességgel a viszályok, a vérbosszúk, az izgalmas titkok és a félelmetes személyiségek kíváncsi szemek elől elrejtett szervezetét, amelyet maffia néven ismerünk. (Ulpius-ház Könyvkiadó)
KÉPTELEN KÉRDÉSEK-MEGHÖKKENTŐ VÁLASZOK
Van hasznuk is a szúnyogoknak?
Nagy csapást jelentene az élővilágra, ha sikerülne kiirtani a szúnyogokat? A sok bosszúság mellett, van valami hasznuk is?
Kezdjük jó hírrel: akadnak ártalmatlan, nem vérszívó szúnyogok is. Igaz azonban, hogy a vízparti nyaralás során az agresszív vérszívó nőstények által okozott csípéseket vakargatva - ez sovány vigasz.
Az egész földön elterjedt, néhol moszkítóknak nevezett szúnyogok közül ugyanis a hím ártalmatlan, nem táplálkozik vérrel, és nem szúr. Ezzel szemben a szúró-szívó szájszervekkel felfegyverzett nőstények vérszomjasak, a madarak és emlősök vére a főtáplálékuk. A nőstény, miután finom sebet ejt, befecskendezi nyálának egy cseppjét, megakadályozva ezzel a vér megalvadását. Ezután addig szív, amíg gyomra meg nem telik, majd nesztelenül tovaröppen.
Hogy kinek hiányoznának a szúnyogok, ha hirtelen eltűnnének a föld színéről? Bizonyos hal-, béka-, denevér- és madárfajnak mindenképpen, amelyeknek étrendjén gyakran szerepelnek.
Ha pedig elvonatkoztatunk az emberközpontú megközelítéstől, a szúnyogok egyik hasznának a különféle populációk túlnépesedésének megakadályozását nevezhetnénk. Kissé morbid ezt a szúnyogok melletti érvként felhozni, de kétségtelen, hogy az a néhány szúnyogfaj, amely bizonyos állatfajokra veszélyt jelentő fertőzést terjeszti, hozzájárul a populációk túlnépesedési problémáinak megoldásához.
Ökológiai szempontból a szúnyogoknak, és minden más, az ember számára kellemetlen vagy veszélyt jelentő rovarnak fontos szerepe van az érintetlen területek védelmében is. Az álomkórt terjesztő cecelegyet például szokás Afrika legfontosabb természetvédőjének is nevezni, hisz híre távol tartja a még érintetlen vadonoktól az újabb és újabb területeket művelés alá vonó embert. (geographic.hu)
SZÁMÍTÓGÉP-TIPPEK KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK
Hogyan működnek a spam-szűrő programok? (1.)
Általános recept nincs arra, hogy hogyan készíthetünk jó spam-szűrő programot, azonban kialakult pár megoldás arra, hogy e programok folyamatosan mind hatékonyabbak legyenek. Manapság a legtöbb program több különböző technikát is alkalmaz, egyesítve azok előnyeit, és hatékonyságukat.
Hivatalos feketelisták
Az interneten több szerveren is kialakítottak egy-egy információs adatbázist, melyeken gyűjtik azon szerverek, számítógépek listáját, melyek nem megbízhatóak. Ezen listák különböző ellenőrzések alapján jönnek létre, folyamatosan bővülnek, módosulnak. Ezek a listák IP számokat tartalmaznak, olyan számítógépek IP-jeit, melyekről már szivárgott ki spam, vagy egy visszaellenőrzés során nem találták megbízhatónak (rossz beállítások, hiányos tűzfal, feltörhető szerver vagy számítógép, nyílt proxy rendszer stb.). Sok listán a dinamikus zónákba tartózó szervereket is tiltottként jelölik meg (egy e-mail szerver IP címe nem változhat meg). A listára könnyű felkerülni, a lejelentkezés pedig hosszadalmas lehet, ráadásul, ha a felkerülés okait nem szüntetjük meg, pillanatok alatt visszakerülünk rá, sőt ha többször felkerülünk egy-egy feketelistára, megtilthatják hosszabb időre a listáról való leiratkozást is.
Címlisták, fehér listák
Ezt a megoldást már nem szervereken szokták legtöbbször tartani, hanem a lokális számítógépén a felhasználónak. E listán szereplő címek megbízhatóak, állandó kommunikációban vannak a lista tulajdonosával, így ezen listán szereplő feladók levelei maradéktalanul kikézbesíthetőek.
Feladó ellenőrzése
Sok ellenőrzés elvégezhető a feladó visszakeresésével is. Az egyik legelterjedtebb ellenőrzés, hogy visszakérdezünk a levelet nekünk továbbító szerverre, hogy a levél feladója azon a szerveren tartja-e a levélfiókját. E módszer lényegében ellenőrzi a szervert, mert a legtöbb esetben ugyanaz a szerver a felelős a visszaérkező levél fogadásáért, ahonnan a levelet küldték, így részben ellenőrizhető, hogy a feladó az-e, akinek vallja magát. Sajnos e módszer nagy hátránya, hogy ha úton vagyunk, vagy több gépről dolgozunk, melyek különböző szervereken keresztül továbbítják leveleinket, az ellenőrzés során hiteltelennek bizonyulunk. Ezért e módszer nem használható teljes hitelesítésre. Ebből több hasonló megoldás is kialakult, az egyik manapság igen elterjedten használt megoldásként a szerverek a DNS rendszeren keresztül közlik azt, hogy milyen IP címekről, mely szerverekről érkezhet az adott felhasználótól hiteles levél, és minden más cím hiteltelenek bizonyul. Ez részben kiküszöböli a fenti problémát, azonban, ha nem frissítik megfelelően az információkat, akkor a téves információk miatt hathat a feladók hitelességének tönkretételére. Ugyanakkor nem küszöbölte ki a problémát abban az esetben, ha a felhasználó úton van, és kénytelelen sokszor szolgáltatót váltani a levél küldéséhez (habár e probléma megoldására fejlesztették ki az SMTP szerverekhez felhasználónévvel és jelszóval való csatakozást, így mindig a saját szerverünkön keresztül küldhetjük tovább leveleinket, azonban ez helyenként lassíthatja a levél elküldését).
(Folytatjuk)
bzs
EGY KIS HUMOR
Vegyes viccek
A második házasság az optimizmus győzelme a tapasztalat felett.
***
- Aztán, nem buta ez a kutya? - kérdezik a dán dog gazdáját.
- Ez? Ez kérem majdnem annyit tud, mint én.
- Pedig milyen okosnak látszik!
***
Bemegy az újgazdag az antikváriushoz, nézegeti a könyveket. Egyszer csak így szól:
- Nem is tudtam, hogy ilyen régi könyveket is árulnak. Nekem is volt egy régi bibliám, valami Gut..., Gut... nemtom ki adta ki.
Az antikvárius elfehéredik, reszketni kezd.
- Guttenberg?
- Igen, igen.. de mondom... már nagyon régi volt, és szakadt is, hát eldobtam.
- Megőrült? Az a világ első nyomtatott könyveinek az egyike. Egy vagyont ér...
- Ááá... nem hiszem, mert minden második oldalát összefirkálta valami Luther Márton.
***
- Nézd anyjuk, az a tehén milyen szomorúan néz a világba! - mondja a gazda a feleségének.
- Akkor biztos ez adta tegnap azt a vacak savanyú tejet.
***
Egy házaspárnak kisfia születik. Az anya altatásban van, ezért az apa látja meg először a gyereket. Észreveszi, hogy a kisbabának nagyok és elállóak a fülei, aggodalmaskodni kezd. A szülésznő megnyugtatja az apukát, hogy ez nem nagy probléma, egy kisebb műtéttel gyerekkorban korrigálható.
- Igen, de mit fog szólni a feleségem, ha meglátja? - kérdezi a férj. - Ő nem veszi olyan könnyen a dolgokat, mint én.
Nemsokára felébred a feleség, kezébe adják az újszülöttet. Szeretettel nézegeti, és azt mondja a férjének:
- Nézd, drágám, a te füleidet örökölte!
***
- Szervusz. Az apukáddal szeretnék beszélni.
- Sajnos nincs itthon.
- Mondd meg neki, hogy kereste a főnöke.
- Jó, de melyik? A csúszó-mászó vagy a hájfejű?
***
Egy texasi érkezik Sidney-be és taxit fog magának. Azt kéri, vigye körül a városon és elkezd nagyképűsködni, hogy milyen kicsi a városi repülőtér és, hogy Texasban nagyobb kifutópályák vannak minden farmon... Hamarosan átkelnek a kikötő feletti hídon és a texasi továbbra is felvág:
- A kacsaúsztatóm nagyobb, mint ez a kikötő, és a díszhidacska felette hosszabb, mint ez a játékhíd.
Amikor egy kenguru ugrik a kocsi elé, a taxisofőrnek hirtelen fékeznie kell, az utas pedig erősen kapaszkodik. A sofőr ekkor nem bírja tovább, felkiált:
- Rohadt tücskök!
***
Feldúlt nő rohan be a fegyverüzletbe:
- Töltényt kérek a revolverembe!
- Milyen kaliberű? - kérdezi az eladó.
Az asszony jól megnézi magának az eladót, majd azt mondja:
- Körülbelül olyan magas, mint ön, csak talán valamivel erősebb.
***
Építkezésen Gazsi tolja az üres talicskát a téglakupactól a házig és onnan vissza. A főnök odalép hozzá és kérdőre vonja:
- Hallod-e, minek tologatod azt a talicskát, nincs is benne semmi!
- Hát nem látja főnök, hogy annyi a meló, hogy bepakolni sincs időm?!
***
Egy asszony nézegeti magát a tükörben:
- Szörnyen kövér vagyok.
- Dehogyis! - vigasztalja a férje.
- A hajam borzalmas.
- Szerintem nagyon jó a hajad - mondja a férj.
- Soha életemben nem néztem ki rosszabbul.
- Dehogynem! - hangzik a megnyugtató válasz.
***
- Mi a fatális véletlen?
- ???
- Mikor az ellenzék kétszer egymás után egyet ért a kormánnyal.
***
Két cimbora üldögél a kocsmában. Az egyik mondja a másiknak:
- A feleségem már megint nagyon haragszik rám.
- Miért?
- Egyik este éppen innen tartottam hazafelé, amikor jött velem szembe az utcán, és engem keresett.
- És te mit csináltál?
- Nem ismertem meg és elkértem a telefonszámát.
***
A Zeneakadémián a koncert szünetében benyit egy néző a karmester öltözőjébe:
- Elnézést, hogy zavarok, de szólnom kell önnek, hogy a zenekarában többen is lazsálnak. A dobos például mindig csak akkor játszik, amikor ön épp odanéz.
EZOTÉRIA
Utazási horoszkóp
Azt, hogy milyen úti célt válasszunk, több dolog is befolyásolhatja: család, barátok véleménye, időjárási tényezők, látnivalók, homokos vagy köves tengerpart és nem utolsósorban a csillagok! Mielőtt nekivágnánk a távoli ismeretlennek ne feledjük el áttanulmányozni, hogy az asztrológia mit tanácsol számunkra!
KOS (03.21.-04.20.)
A tüzes jegyben született Kosokat a forró, napos vidékek vonzzák. A jegy szülötte szabadsága alatt is mindig „akcióban” van. A szervezett társasutazások kötöttségeihez azonban túlságosan önfejű és szabadságvágyó, így nekik elsősorban az egyéni utakat javasoljuk, de természetesen nem egyedül, hanem maga választotta társasággal. Úttörő hajlamait akár egy hátizsákos túrán is kiélheti. Energikus alkat, nem képes nyugton maradni. Minden alkalmat megragad a mozgásra, legyen az gyalogtúra, hegymászás, vagy bármiféle sportolás. Ritkán marad egy helyben hosszabb ideig, mindig új úti célok bűvöletében él. Ha az Ön útitársa Kos, jobb ha felkészül arra, hogy néhány nap alatt éveket kell fiatalodnia, hogy felvegye az ő tempóját. Jelszava: „Mindent, most rögtön”. Szereti diktálni az iramot és az irányt is, ráadásul megerőltető lehet igazodni hirtelen ötleteihez. Fő erőssége a lazaság, a spontaneitás, a határozottság és a vakmerőség. Arra is mérget vehet, hogy mellette nem lesz unalmas a nyaralás.
E jegy országai: Németország, Anglia, Dánia, Franciaország, Szíria, Palesztina, Japán, Jordánia, Bali, Mexikó, Hongkong.
E jegy városai: Nápoly, Verona, Padova, Firenze, Velence, Padova, Marseille, Krakkó, Utrecht, Birmingham, Amszterdam, Rio de Janeiro.
BIKA (04.21.-05.20.)
A kényelemszerető Bikák nem tartoznak a szenvedélyes utazók közé. Vadkempingezésre, autóstoppos túrákra, kalandos kirándulásokra senki ne számítson a Bika társaságában. Azért egy festői környezetben fekvő igényes szálloda és a helyi ételspecialitások elegendő csáberőt jelenthetnek számukra, hogy kimozduljanak megszokott otthonukból. Számukra az jelenti a legnagyobb elégedettséget, ha jó barátok meghitt társaságában ehet-ihat és élvezheti a pihenés örömeit. Gondosan és komótosan készül a szabadságra. Általában közelebbi úti célt választ, s azt még aznap szeretné is elérni. A földhözragadt Bika repülőgép helyett inkább saját kocsijával indul útnak, s ha egyszer megkedvel egy helyet, akkor oda többnyire vissza is tér. Egyébként mindezeket leszámítva, a Bika mindig kész örömet okozni a programok, szórakozóhelyek kiválasztásában.
E jegy országai: Svédország, Írország, Törökország, Görögország, görög szigetek, Capri, Ciprus, Lengyelország, Perzsia, Mauritius, Franciaország, Svájc, Mallorca,
E jegy városai: Lipcse, Luzern, Zürich, Palermo, St. Louis, Dublin, Mantova, Verona.
IKREK (05.21.-06.21.)
Az Ikrek valódi énje nyaralás alatt mutatkozik meg igazán. Ilyenkor szabadon felszínre juttatja a személyiségét. Vele a nyaralás csupa változatosság, mellette nem lehet unatkozni. Szereti kipróbálni a helyi szokásokat, sziporkázik a vakáció alatt, szórakozik és szórakoztat, tapasztalatokat gyűjt. Az étkezéseket illetően, az Ikrek igen nagy fantáziáról tanúskodik. Nyugtalan természet, legszívesebben naponta más helységgel ismerkedne meg. Veleszületett kíváncsisága ösztönzi arra, hogy gyakran utazzon, lehetőleg külföldre. A városlátogató túrákat neki találták ki, miként a tengeri hajóutakat is. Van érzéke az idegen nyelvekhez, rövid idő alatt elsajátítja a legszükségesebb kifejezéseket, amelyekkel remekül boldogul bárhol. Az Ikrek nem tartja fontosnak a kényelmet, ahogy a pihenést sem. Kiváló kommunikációs készségének köszönhetően mindenhol könnyen szerez új barátokat - ahogy mondani szokás: „a barátok barátai is a barátai” -, ezért az sem okoz gondot neki, ha egyedül kel útra. A szervezett utazásokat azonban nem neki találták ki.
E jegy országai: Belgium, USA, Észak-Olaszország, Nyugat-India, Wales, Szardínia, Alsó-Egyiptom, Palesztina részben, Örményország, Tunézia, Norvégia, Izrael
E jegy városai: Nürnberg, Mainz, London, New York, Versailles, San Francisco, Cordoba, Melbourne, Plymouth, Cardiff, Bruges, Róma.
RÁK (06.22.-07.22.)
A Rákkal leginkább édes kettesben érdemes nyaralni egy meghitt, kényelmes helyen. A kellemes kikapcsolódáshoz vízre és nyugalomra van szüksége, a csoportos utakat nem szereti. Elsősorban a tengerhez, nagy tavak partjára megy nyaralni. Előszeretettel bérel kis házat, ahol családias környezetben pihenhet. Számára akkor tökéletes az üdülés, ha az új környezetben képes otthonosan érezni magát. Szereti, ha minden évben kibérelheti ugyanazt a házat és ugyanabban a vendéglőben vacsorázhat.
Született romantikus, ezért imádja a történelmet és a régi időkből fennmaradt műemlékeket. A hajókázást és a horgászást is a Ráknak találták ki, mert delejesen vonzza a víz, és különösen jól érzi magát ott, ahol béke és csend honol. Szeret visszatérni korábbi, emlékezetes utazásai színhelyére is, különösen ha az gyermekkori élményekhez kapcsolódik. Ekkor a vele nyaralónak alkalma lesz végigjárnia az összes helyet, amelyet a Rák emlékezete megőrzött. Miközben végigcipeli párját a múlt színhelyein, bizalma és egyben szerelme legszebb tanújeleit mutatja.
E jegy országai: Hollandia, Skócia, Új-Zéland, Paraguay, Észak- és Nyugat-Afrika, Algéria, Izland, Peru, Olaszország.
E jegy városai: Amszterdam, Milánó, Tunisz, New York, Stockholm, Manchester, Genova, Tokió, Isztambul, Velence, Cádiz, Magdeburg, Bern, Algír, Párizs.
OROSZLÁN (07.23.-08.22.)
Egy igazi Oroszlánnak akkor is szüksége van közönségre és hódolókra, amikor nyaral. Tüzes jegy lévén a meleg, napos tájak a kedvencei. Imád strandolni és napozni, esténként pedig szívesen keresi fel azokat az éttermeket vagy szórakozóhelyeket, ahol hírességekkel találkozhat. Szeret mindent, ami szép, drága, előkelő. Nagyvonalúságának köszönhetően élményeit szereti megosztani azokkal, akik közel állnak hozzá. Álmai netovábbja lehet egy kastélyban, vagy ötcsillagos hotelban eltöltött szabadság. Kedveli a szépet és a kényelmeset, ezért olyan színvonalú pihenőhelyre vágyik, amely különleges konyhával és igényes berendezéssel rendelkezik. Szeret kiöltözni, csillogni-villogni, tündökölni. Imádja a szórakozás minden formáját, a sportokat és a játékot - első vitorlázásban vagy vízisíelésben. A bárok és a kaszinók gyakori vendége. A borravalóval akkor sem fukarkodik, ha nem kimondottan tehetős. Az Oroszlán figyelmes és előrelátó idegenvezető, aki mindig tájékozódik az adott vidék nevezetességeiről, műemlékeiről, másrészt a kedvező pillanatban semmi mással nem foglalkozik, mint hogy párjának örömet szerezzen.
E jegy országai: Észak-Franciaország, Olaszország, Szicília, Románia, Szlovákia, Csehország, USA, Libanon, Karib-szigetek.
E jegy városai: Róma, Prága, Linz, Bristol, Philadelphia, Damaszkusz, Chicago, Bombay, Madrid, Los Angeles, New York, Petra, Bangkok, Portsmouth, Siracusa, St. Tropez.
SZŰZ (08.23.-09.23.)
A Szűz kitűnő szabadidőpartner, amennyiben feladja az elveit. Nagyon igényes, körültekintő és kritikus. Útját mindig alaposan megtervezi. Nem nevezhető fanatikus napimádónak, racionalitását ilyenkor sem vetkőzi le. Úgy véli, hogy a nyaralásnak is értelmes célt kell szolgálnia, például a kultúrára, művelődésre is időt kell szakítani. Nem szereti szórni a pénzt, ezért inkább egy olcsó utat választ elő- vagy utószezonban, mégpedig olyan helyszínen, amely bővelkedik kulturális és történelmi nevezetességekben. Nem szeret egyedül utazni, inkább kisebb baráti társasággal vagy családja körében. Néha nem árt hozzá egy kis türelem, mert hajlamos az aggodalmaskodása és a körülményességre, semmi sem elég jó neki. Nehéz rávenni, hogy lazítson és hagyja abba a gondokon való rágódást, és vegye tudomásul, hogy nem csak a család nyaral, hanem ő is. Segíteni kell neki, hogy egy kis szünetet tartson, el kell kísérni szórakozni, felkelteni az érdeklődését, felpezsdíteni fiatalos játékkedvét, hogy végre egy kicsit kiengedje a gőzt.
E jegy országai: Horvátország, Törökország, Svájc, Nyugat-India, Irak, Kréta, Brazília, Antillák, Mezopotámia, Norvégia.
E jegy városai: Párizs, Bázel, Heidelberg, Riga, Strassbourg, Lyon, Toulouse, Boston, Jeruzsálem, Bagdad, Berlin, Lisszabon, Athén, Korinthosz.
MÉRLEG (09.24.-10.23.)
A Mérleggel való nyaralást a stílusosság jellemzi. A társaságkedvelő Mérlegnek nyaralása idején is szüksége van arra, hogy emberek vegyék körül. Fontosak számára a vidám, szórakoztató útitársak. Nem kedveli a túlzottan zajos helyeket, ugyanakkor imádja az éjszakai életet. Jelszavai: társaság, harmónia, nyugalom, kényelem, szépség. Mindenütt otthon érzi magát, ahol harmóniát tapasztal. A társasági eseményeken, összejöveteleken nyitottságával és kedvességével könnyen teremt új kapcsolatokat. Szereti csevegni, kedveli a zenét, a művészeteket, a kávéházakat. Szeret flörtölni, divatosan öltözködni, és mindig ügyel rá, hogy megjelenése a nyaralás alatt is ideális legyen. A strapás gyalogtúrákat nem neki találták ki, jobban élvez egy kellemes tengerparti sétát. Levegő-jegy lévén szeret minél több időt a szabadban, friss levegőn tölteni.
E jegy országai: Ausztria, Kína, Japán, Tibet, Argentína, Litvánia, Felső-Egyiptom, Burma, Kanada, Indokína, Kenya, Mexikó, Franciaország.
E jegy városai: Bécs, Graz, Frankfurt, Antwerpen, Lisszabon, Johannesburg, Koppenhága, Freiburg, Leeds, Nottingham, Velence, Casablanca, Graz, Párizs, Salzburg.
SKORPIÓ (10.24.-11.22.)
A Skorpió rejtélyek iránti érdeklődése és nyomozó hajlamai utazásait is áthatják. Vele a nyaralás intenzív, szenvedélyes és izgalmas, csak ritkán nyugis. Vágyik a felfedezés és a kaland örömeire, szeret kockázatot vállalni. Szívesen járja a világot, legszívesebben távoli, egzotikus és misztikus helyeket keres fel. Mindenre számítani kell, mert a Skorpió semmit nem hagy félbe, nyaralás alatt is a szenvedély irányítja minden lépését. Ami felkelti az érdeklődését, azt teljes mélységekig meg akarja ismerni. Szeret mindennek a végére járni, csak akkor nyugszik meg, ha kíváncsiságát kielégítette. Hajlamos egyedül nekivágni a felfedezőutaknak, a csoportos városnézéseket azonban nem kedveli. Vizes jegy lévén szereti a gyógyfürdőket és a vízpartokat, ahol hosszasan tud gyönyörködni a napnyugtában és a táj szépségében. Előnyben részesíti még a tűzhányók, mocsaras vidékek és vadászterületek környékét is.
E jegy országai: Marokkó, Japán, Norvégia, Németország, Lappföld, Észak-Szíria, Algéria, Korea, Uruguay, Portugália, India, Ausztrália.
E jegy városai: München, Genf, Davos, Baltimore, Messina, Tokió, Nottingham, Danzig, New Orleans, Washington, Cincinnati, Milwaukee, Valencia, Liverpool, Halifax, Barcelona, Sydney.
NYILAS (11.23.-12.21.)
A Nyilas az állatöv legfőbb utazója, vándora. Sokat és örömmel utazik, lételeme a világjárás, a felfedezés. Egyszerűen csak az utazás kedvéért utazik. Minden földrészen otthon van, megragad minden alkalmat, hogy tágítsa látókörét, bővítse ismereteit. Vonzzák a távoli tájak, az ősi civilizációk nyomai. Kedveli a baráti és családi összejöveteleket, kirándulásokat, az esti tábortüzeket, kártyapartikat, a vidámságot és a sportot. Energiája és töretlen optimizmusa társaira is átragad, akiknek azonban fel kell készülniük arra, hogy a Nyilas mellett nehéz pihenni. Igényes utazó, a nomád körülményeket nem kedveli, szereti viszont a meglepetéseket, kalandokat. Szabadságát legszívesebben hegyvidékeken, vadregényes tájakon tölti. Ennek érdekében képes akár több ezer kilométert is megtenni.
E jegy országai: Magyarország, Spanyolország, Ausztrália, Arábia, Madagaszkár, Dél-Afrika, Horvátország, USA.
E jegy városai: Budapest, Kassa, Köln, Toledo, Stuttgart, Avignon, Sheffield, Prága, Helsinki, Koppenhága, Barcelona, Toronto, Nápoly, Chicago, Rio de Janeiro.
BAK (12.22.-01.20.)
A Bak szabadságát pontosan, előre megtervezi, egész nyaralását a szervezettség jellemzi. Nem szeret improvizálni, és viszolyog a meglepetésektől. Ha keresztülhúzzák számításait, bizonytalanná válik. Az utazásnak csak akkor vág neki, ha munkahelyén már mindent elrendezett, bár ekkor is nehezére esik a teljes kikapcsolódás, a lazítás. Számára egy csendes szálláshely a legmegfelelőbb, és inkább egy helyben marad, nem kedveli a hurcolkodós körutazásokat. Igényei nem irányulnak luxus-körülményekre, az igazi Bak alacsony komfortfokozat mellett, akár egy sivatagban is jól érzi magát. Föld-jegyként a szabadságát elsősorban energiagyűjtésre használja fel, előnyben részesíti a gyalogtúrákat, a hegymászást. Élvezetes kikapcsolódást jelent számára a nevezetes történelmi emlékek megtekintése is. A Bak kiváló útitárs, a laza természetesség ugyan nem jellemző rá, viszont megbízható partner, akire mindenben számítani lehet.
E jegy országai: Afganisztán, Macedónia, Albánia, Bulgária, Mexikó, Izland, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Franciaország, Dél-Afrika, India, Litvánia, Németország, India, Ausztria, Svájc.
E jegy városai: Brüsszel, Oxford, Ulm, Port Said, Moszkva, Zürich, Genf, Taormina, Alanya, Hurghada, Delhi, Mexico City, Gent, Mecklenburg, Varsó, Szentpétervár, Róma.
VÍZÖNTŐ (01.21.-02.19.)
E jegy képviselőire jellemző a különcség. Sokszor olyan helyeket keresnek fel, amelyek nem divatosak, vagy nem ismertek. A Vízöntő olyan közeget keres, ahol a saját elképzelései szerint vakációzhat, a szokatlan, a különleges vonzza. Számára elsősorban nem is a helyszín, hanem annak lakói érdekesek. Nehezére esik sokáig egy helyben maradni, szereti a változatosságot. Kíváncsisága kizárja, hogy minden évben ugyanott töltse el szabadságát. Nem törekszik a luxusra, de kifogása sincs ellene. Útitársként nagyon szórakoztató, de néha kissé idegesítő is, mert túlságosan független és kiszámíthatatlan. Ötletgazdagsága ugyanakkor erőssége is, aki pedig kedveli a meglepetéseket, az jól fogja magát érezni egy Vízöntővel.
E jegy országai: Oroszország, Románia, Moldva, Baltikum, Olaszország, Maldív-szigetek, Svédország, Lengyelország, Abesszínia, Etiópia, Izrael, Irán, Ibiza, Dél-Afrika, USA.
E jegy városai: Berlin, Hamburg, Bréma, Salzburg, Pisa, Los Angeles, Brighton, London, Moszkva, Szentpétervár, Amszterdam, San Francisco.
HALAK (02.20.-03.20.)
A Halak vizes jegy, ezért nagyon igényli a víz általi energia-utánpótlást, s így számára az egyik legjobb kikapcsolódás, ha a vízparton vakációzhat, úszkálhat, horgászhat, álmodozhat. Szeret elmélkedni, visszahúzódva gondolkodni az életéről, problémáiról. A Halaknak az utazás tulajdonképpen menekülést jelent a mindennapi élet viszontagságaitól. Egy a világ zajától távol fekvő, vízparti házikó kitűnő alkalmat nyújt erre. A tengerparti nyaralásokat, a többhetes hajóutakat kifejezetten a Halaknak találták ki. E jegy szülötte vágyik arra is, hogy valami szokatlan, spontán dolgot műveljen. Érzékenysége fogékonnyá teszi a művészetekre, így előszeretettel látogatja a galériákat, múzeumokat. A víz iránti ellenállhatatlan vonzalma azonban képessé teszi arra is, hogy csak bámulja a tenger hullámait órákon át.
E jegy országai: Portugália, Brazília, Ceylon, Málta, a Szahara, Srí Lanka, Skandinávia, Észak-Franciaország, Új-Zéland, Kanári-szigetek.
E jegy városai: Sevilla, Isztambul, Alexandria, Lancaster, Oxford, Jeruzsálem, Varsó, Santiago de Compostela, Regensburg, Velence.Címoldal  |  Külföld  |  Kitekintő  |  Belföld  |  Közelkép  |  Szabadka  |  Újvidék  |  Tiszavidék  |  Topolya  |  Művelődés  |  Sport  |  Mozaik  |  Lapzárta  |  Dokumentumok
Az újság internetes megjelenését lehetővé teszi a CNT