Marketing

Eupalyazat

Magyar Szó online
 Tarka Világ Szerkesztő: Horváth Zsuzsanna
2007. november 1., csütörtökCÍMLAPTÖRTÉNET
Híres anyós híres menye
Ha azt mondjuk, hogy Suzana Drobnjaković augusztus óta Pontiné menye, ebből még nem sokat tudtunk meg. De ha azt is hozzátesszük, hogy Suzana művészi neve Sasha Alexander, Pontiné pedig nem más, mint Sophia Loren, akkor már dereng valami, nem?
Szóval, pontosítsunk: idén, augusztus 11-én a genfi orosz ortodox templomban Edoardo Ponti rendező feleségül vette a szerb-olasz felmenőkkel büszkélkedő Sasha Alexander színésznőt, akit a Navy CIS Caitlin 'Kate' Toddjaként ismerhettünk meg.A fiatalok nem kapkodták el az esküvőt: megvárták, míg kislányuk, a tavaly májusban született Lucia Sofia Ponti felcseperedik, hogy ő is részt vehessen szülei menyegzőjén.
Annak ellenére, hogy életében nem járt szülei szülőföldjén, Suzana, alias Sasha, és fivére, Alexander kitűnően beszélnek szerbül is és olaszul is.
- Otthon vagy szerbül, vagy olaszul beszélünk, mert szüleink úgy neveltek bennünket, hogy ne feledjük el gyökereinket.
Ha 14 éves korában nem sérült volna meg a térde, Suzana valószínűleg most sikeres jégtáncos lenne. Négy évesen öltötte fel először a korcsolyát, és éppen egy nemzetközi verseny előtt pár nappal volt kénytelen szögre akasztani. De nem csüggedt sokáig: bekerült Janet Jackson tánckarába, és a csapattal számos koncerten vett részt. Ez valószínűleg annyira megtetszett neki, hogy megalakította saját együttesét, az Everything nice nevű lánybandát. Klubokban léptek fel, de a siker és a hírnév elmaradt.
Hetedikes korában szerepelt először egy színpadi vígjátékban. Akkora sikere volt, hogy a szereplést folytatta a középiskolában is, a nyári szünidőben pedig részt vett a New York-i Shakespeare Fesztiválon. Innen egyenes út vezette a londoni Royal Shakespeare Company-ba, ahol rendezést tanult, közben a színészetet sem adta fel: független filmekben játszott, emellett forgatókönyveket is írt - társszerzője és főszereplője a Lucky 13. című filmnek. 1999-ben szerepelt a Milos Forman rendezte, Jim Carrey nevével fémjelzett Ember a Holdon című életrajzi filmben. Láthattuk Adam Goldberg oldalán az All Over the Guy című vígjátékban, és néhány kisebb szerep után következett a nagy durranás: A lehetetlen küldetés III. Tom Cruise-zal.
A színpad és a filmezés mellett, mégis két sorozattal futott be: a Dawson és a haverok (Katie Holmes is itt lett sikeres) valamint a már említett Navy CIS - Tengerészeti helyszínelők hozták meg számára a hírnevet.
Jelenleg a Play Dead című filmet forgatja, a The Last Lullaby-t pedig a napokban mutatják be.
Elmondása szerint rendkívül önfejű és kitartó, valószínűleg ennek köszönhetően kapta meg Caitlin 'Kate' Todd szerepét a NCIS-ben.
- Tudtam, hogy ez egy népszerű sorozat, és ki kell használnom a lehetőséget, hogy szerepelhessek benne. Jó húzás volt, mert megismert a világ, és most rakásszám érkeznek a jobbnál jobb felkérések. A népszerűségnek azonban van rossz oldala is: az életem nyitott könyv. Megtörtént, hogy olyan embereknek árultam el személyes dolgokat magamról, akikben megbíztam, másnap pedig a vallomásomat viszontláttam az újságban.
A színésznő mindezek ellenére mégsem veszítette el az emberekbe és a szerelembe vetett hitét. 2006 januárjában eljegyezte, idén pedig feleségül vette az olasz díva, Sophia Loren kisebbik fia, Edoardo. Lányuk 2006. május 12-én született Genfben.
- Nem szeretek beszélni a magánéletemről. Minden kapcsolat egészségesebb, ha távol tartják a kíváncsi tekintetektől. Mára megtanultam, hogy a magánéletemről ne beszéljek idegeneknek - árulta el Sasha. Azt azonban kötve hisszük, hogy egy olyan híres anyós mellett, mint amilyen Sophia Loren, titokban tarthatja majd magánéletét.

Sasha és Edoardo
KALANDTÚRA
Trentinóban az ínyencek sem csalódnak
Olaszország legészakibb tartománya, Trentino alpesi és mediterrán egyszerre. Ilyenkor ősszel a természetkedvelők számára az egyik legjobb úti cél.
Itt minden együtt van: a Dolomitok fenséges sziklái, amelyeket gleccserek formáltak fantasztikus hegytűkké, az Adige folyó völgyének smaragdzöld erdei, virágos rétjei és szőlőültetvényei, lenn a mélységesen mély (helyenként több mint 300 méteres!) és kristálytiszta Garda-tó. Mivel a hegyek csaknem mindegyike déli irányba néz, télen is meleg napfényben fürdik a vidék.
Jó ideje az utazók kedvence ez a táj. Az olvadó gleccser néhány éve felszínre hozott egy ötezer éve megfagyott férfit, egy jégcsákányos „ősturistát”, lábán szalmával bélelt bőrcsizmával. Mai utódjai inkább bakancsot húznak, és úgy indulnak gyalogolni. Val di Fiemme régió nemrég nyitotta meg legújabb nordic walking ösvényét, ahol kezdők és haladók is megtalálhatják a számukra kedvező túraútvonalat.
A táj a hegyi bicikliseknek is kiváló lehetőségeket tartogat. A Monte Baldo az Adige völgye és a Garda-tó közt egyetlen nagy botanikuskert, csak itt nyíló, ritka virágokkal, különleges szubalpesi növényekkel. A kényelmesek fölfelé választhatják a drótkötélpályát, és lefelé kerekezhetnek. Arra kell csak vigyázniuk, hogy a csodálatos panoráma mellett időnként az útra is figyeljenek. A mountainbike-útvonal szintkülönbsége 1708 méter, hossza 49 km, nehézségi foka 2-6. A Garda-tó körül több mint 800 km kerékpárút várja a biciklistákat.
A környék sajátos kultúráját a népek keveredése alakította. Trentino olasz nyelvű, míg Alto-Adige, vagyis Dél-Tirol lakói németül beszélnek. Ezért nem ritka errefelé, hogy az olasz mondatot németül fejezik be - és ezen senki sem csodálkozik.
A tartományban az sem csalódik, aki a természeti szépségek mellett művészetekre, kultúrára, városi nyüzsgésre vágyik.
Alto-Adige fővárosának, Bolzanónak utcáit tiroli hangulatú, díszes oromzatú, balkonos házak szegélyezik, a városközpontban álló gótikus templom, a Duomo a XV. században épült. Trentino legvonzóbb városa Trento. Dómját román stílusban kezdték építeni az 1200-as években, és ezt a stílust megőrizte a háromszáz esztendőn át tartó építkezés végéig.
Roveretóban és környékén számos középkori várat, reneszánsz templomokat, udvarházakat csodálhatunk meg, sétálhatunk ódon sikátorokban, és ha megéhezünk, betérhetünk egy jó kis trattoriába.
Ínyencségek
Az olasz konyha minden finomságát megkóstolhatjuk ezekben a családias hangulatú vendéglőkben. A salátákat mandulaízű, zöldarany színű olívaolajjal, lágy, édeskés balzsamecettel ízesítik. Az alpesi parasztgazdaságokban 20 hónapig érlelt Trenting-ranathoz, vagy a kicsit erős Vezzena sajthoz üde habzóbort, rubinvörös Marzeminót kínálnak, az étkezést pedig a mi aszúnkra emlékeztető Vino Santóval koronázzák meg. Ínyencek ne menjenek haza egy rúd trentinói szalámi és a fűszerekkel érlelt nyers, sózott sonka: carne salada nélkül.

Vezzena sajt
MÚLTIDÉZŐ
HALOTTAK NAPJÁRA
Hol sírjaik domborulnak
A halált nem ismerjük, a haláltól félünk, a halál elleni küzdelemben eleve kudarcra ítéltettünk. És ki tudja még mennyi - egyébként igaz - közhelyet lehetne felsorolni az elmúlás, az ismeretlen körbeírásán buzgólkodva. Csupán egy a biztos: a halál az élet elválaszthatatlan része.
A halálhoz való viszonyunk, temet(kez)ési szokásaink nagyon is különbözőek. Nem csak a különféle népek és gyászkultúrájuk közötti különbségről van szó: egyazon nép temetési szokásainak koronkénti változásairól is. Az első nagy fordulópont a temetkezés helyét és módját illetően Mária Terézia rendelete volt. Ennek értelmében a halottakat nem lehetett többé templomok alá és köré temetni, hanem temetőbe kellett vinni, és sírba kellett helyezni őket.
(Szertartás)kocsiban az utolsó útra
A szertartáskocsik az 1870-es évektől egészen 1962-ig szinte semmiben sem változtak (sem technikailag, sem formailag). Magyarországon két fő típusuk terjedt el, az üveges és az oszlopos hintó. Ezeket aztán különböző faragásokkal és virágokkal díszítették, de a lényeg ugyanaz maradt.
Azt, hogy melyik elé hány lovat fogtak be, azt az elhunyt nagysága és „dicsősége” vagy anyagi helyzete, vagy az elhunyt hozzátartozóinak anyagi helyzete határozta meg (Antall József és gróf Apponyi Albert koporsóját például nyolclovas hintó vitte.)
Csupán 1962-ben jelentek meg az első motoros gyászautók: a temetőn belüli szállításra használatos gépkocsik. Többnyire ablak nélküliek, szürkék és teljesen zárt szerkezetűek, melyekbe hátulról csúsztatják be a koporsót. 1982-ben a ló után a benzinmotort is „elbúcsúztatták” (ha nem is mindenütt), ekkortól elektromos meghajtásúak a kocsik, az úgynevezett pulik, melyeknek egy díszesebb variációja a Mini-T nevet kapta.
Sásból szőtt szőnyeg
Mint a temetés minden egyes mozzanatát, a földbe temetés módját is erősen meghatározta az elhunyt anyagi és társadalmi helyzete. Előfordult, hogy a nagyon alacsony sorból származókat koporsó nélkül, sásból szőtt szőnyegbe vagy vászonba csavarva temették el. A hóhérok, a halottmosók és a meg nem keresztelt újszülöttek a többiektől elkülönítve, csak úgynevezett nyomortemetésekben részesülhettek. A tehetősebbeknek dió vagy cseresznyefából, esetleg vörösfenyőből készítettek koporsót.
Közvetlenül a második világháború után egy dél-alföldi kosárfonó mester sárga fűzből készítette el az első fűzfa koporsót. De mivel azon a vidéken nagyon magas a talajvíz, így ez a megoldás nem tűnt időtállónak. Más országokban, például Angliában vagy Németországban máig használatos az általunk kitalált és általunk hanyagolt módszer.
Szemfedőre EU-jog
A szemfedőket sokáig bakacsinból, egyszerű vászonból vagy bársonyból készítették. Ma már akármilyen anyagból lehet, feltéve, hogy az beleilleszkedik a természetes lebomlási folyamatba. Jelenleg a legelfogadottabbak a viszkóz alapú anyagok, ezek ugyanis nagyon rövid idő alatt elbomlanak. A második világháború előtt és alatt a papír szemfedő és a papír fejvánkoshuzat használata is jellemző volt. Az EU megköveteli a természetes anyagok használatát, s lehet, hogy megint visszatérnek a cellulóz alapanyagú szemfedők.
Itt nyugszik
A sírjelek elsődleges feladata, hogy jelezze az elhunyt nyughelyét. A temetési kellékek közül talán az egyetlen, amely nem sokat változott az idők során, s amelyet nem érintett 19. és 20. század fordulójának nagy változáshulláma: a szemléletváltozás a temetések rendjében.
Korábban az is meg volt határozva, hogy a család melyik tagjának kell vinnie a koporsót, hogy kinek hol kell állnia a temetés ideje alatt, és így tovább. Ma már ez a szigorú meghatározottság a múlté. A sírjelek szerepe csak ideiglenes, hiszen a síremlék elkészültével többnyire eltávolítják a sírtól.
A fejfáknak ugyanakkor van egy másik, ma már csak a kisebb településekre, falvakra jellemző funkciója is, mégpedig az, hogy tükrözzék a helybeliek világképét. Ilyenek például a szatmár-csekei csónakfejfák, az Erdélyben elterjedt, az elhunyt egész életéről mesélő kopjafák vagy a Balatonudvariban található szívkövek.
Béke poraira
Az elmúlt század hozadéka a hamvasztás. Magyarországon Debrecenben épült meg az első krematórium 1951-ben (a 800-1200 Celsius-fokra felhevített kemencében körülbelül másfél kilónyi hamuvá ég el a holttest). Ma már tizenkét hamvasztó működik, és az ilyen temetések száma az összesnek mintegy 60-65 %-a. Újabb módi, hogy a hozzátartozók nem eltemetni, hanem (például otthonukban) megőrizni kívánják szerettük hamvait. Nagyon sok temetőben van mód arra is, hogy szétszórják a hamvakat.
A középkorban voltak jellemzőek az úgynevezett osszáriumok (a temetőkápolna csontok megőrzésére szolgáló része). Akkoriban egy-egy sír kegyeleti ideje tíz év volt - utána új sírok kerültek a helyükre - a csontokat kiemelték és az osszáriumokban helyezték el.
Fehérből feketébe
A 16. századtól új hagyományok alakultak ki Európában, ekkor terjedt el például a fekete gyászruha. Korábban az antik világtól a késő középkorig általában fehér volt a gyász színe. Kínában és Japánban még ma is fehérben gyászolnak. 1498-ban a francia királynő azzal törte meg a fehér szín egyeduralmát, hogy a férje temetésére fekete ruhát varratott magának. Érdekes, hogy a katolikus egyházban az ibolya és a bíbor a gyász hagyományos színe.
A 19. és a 20. század fordulóján megjelent a gyászruhadivat - még a divatlapokban is. A divat határozta meg, hogy egy temetésen milyen szabású, milyen anyagú és milyen színű ruhához milyen kalapot, fátylat és kesztyűt illik viselni.
Soha nem felejtünk...
Az első koszorút Magyarországon Erzsébet királynő tette le Deák Ferenc ravatalára.
Kezdetben a koszorúk nagyon egyszerűek voltak: az előre elkészített alapra fűzfavesszőt hajlítottak, befedték valamilyen zöld lombbal, majd rózsával díszítették. Később szaporodtak meg a koszorú növényei, például a rozmaring mellett a majoránna is bekerült a temetések dísznövényei közé.
A pompa hamarosan tovább növekedett: díszes szalagok és rózsafüzérek is bekerültek a kellékek közé. A temetési menet végén a gyászhuszárok vitték a fejdíszes koszorúkat, melyek többnyire szegfűből, rózsából és örökzöldekből álltak. Nagyobb temetéseken a koszorúkat is külön kocsik vitték-viszik. (Kiskegyed - A képek a Budapesti Kegyeleti Múzeumban készültek.)

Csökölyi fehérgyász az 1910-es évekből. Minden egyes darabja gondos kézimunka

Üveges gyászkocsi
ÉLET ÉS EGÉSZSÉG
LELETLEXIKON
Árulkodó vércseppjeink (1.)
Idegen kifejezések, a számok tömkelege - a vérvizsgálat eredménye a laikusoknak semmitmondó. Szeretné tudni, miről árulkodnak az értékek? Mi utánajártunk!
Testünkben 4-6 liter vér látja el a szerveket és az izomzatot oxigénnel, szállítja a hormonokat, a tápanyagokat, elszállítja a salakanyagokat, és megvédi a szervezetet a kórokozókkal szemben. Már 10 milliliternyi mennyiségből kimutathatók egyes betegségek, nem csoda hát, ha a vérvétel az orvosi vizsgálatok első lépcsőfoka.
Tudni kell, hogy egyetlen értékből sem lehet egyértelmű következtetést levonni. Az életkor, a nem, a táplálkozás, a mozgás, a napszak, a gyógyszerek, a terhesség - csak néhány olyan tényező, amely befolyásolja a számokat.
Ha például a gyerek sír vérvétel közben, emelkedhetnek bizonyos értékek - csakúgy, mint a megerőltető fizikai aktivitás hatására -, de például a nem megfelelő szállítás vagy tárolás is „módosíthatja” a számokat. És bár a laboreredmények nagyon megbízhatók, sosem szabad megfeledkezni arról, hogy ha egyik-másik szám kívül esik a határértékeken, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy betegek vagyunk.
Leukocita
Fehérvérsejtek, amelyek felveszik a harcot a kórokozókkal szemben, fontos részét képezik az immunrendszernek.
Mikor vizsgálják? Ha gyulladás és fertőzés gyanúja áll fenn, illetve ismert vérbetegség (pl. fáradékonyság) esetén.
Határértékek: Nanoliterenként 4-10 sejt számít optimálisnak. 2,5-4 még a határon mozog, a 2,5 alatti érték betegségre utal.
Mit jelenthet a magasabb érték? Bakteriális fertőzést, krónikus gyulladást (mint például artritisz, reuma), szívinfarktust, daganatot.
Mit jelenthet az alacsonyabb érték? Fertőzést, gyulladást, a csontvelő megbetegedését, leukémiát.
Mi befolyásolhatja az értéket? A dohányzóknál magasabb lehet a sejtszám (akár 15 sejt nanoliterenként). A kortizontartalmú gyógyszerek vagy az epilepszia elleni szerek is emelhetik, míg a fájdalomcsillapítók vagy a reumára szedett készítmények csökkenthetik az értéket.
Eritrocita
Vörösvértestek: a legfontosabb alkotóeleme a hemoglobin, ez adja a vér vörös színét, ehhez kapcsolódva szállítódik az oxigén a szervekhez, illetve a szövetekhez, és a szén-dioxid vissza a tüdőhöz. A vörös vérsejtek száma mellett a nagyságuk, az alakjuk és a hemoglobintartalmuk is fontos. Ezért a laborban legtöbbször a hemoglobint és a hematokrint is meghatározzák.
Mikor vizsgálják? A vérszegénység kimutatására, a vörösvértestek számának megállapítására, fáradékonyság esetén.
Határérték: Nőknél 4,1-5,1, férfiaknál 4,5-5,9 millió sejt mikroliterenként.
Mit jelenthet a magasabb érték? Súlyos, krónikus tüdő- illetve szívbántalmakat, vesebetegséget, daganatot.
Mit jelenthet az alacsonyabb érték? Vérszegénységet.
Mi befolyásolhatja az értékeket? Oxigénhiány, amely magashegyi levegőn való tartózkodás után is felléphet, de a folyadékhiány és a dohányzás is módosíthatja az értéket. Önmagában a vörös vértestek száma nem mond sokat, szükséges hozzá a hemoglobinszám, de a hematokrittal is pontosabb a diagnózis.
Hemoglobin
A vörösvértestek legfontosabb alkotóeleme, ez adja a vér színét. Értéke az eritrocitaszám és a hemoglobin meghatározása mellett elengedhetetlen a vérszegénység megállapításához.
Mikor vizsgálják? Vérszegénység gyanúja és a vörösvértestek abnormálisán magas száma esetén.
Határérték: Nőknél 12-16 g/dl, férfiaknál 13,5-17,5 g/dl.
Mit jelenthet a magasabb érték? Súlyos tüdő-, szív- és egyes vesebetegségeket, policitemiát (a vörösvértestek rendellenes termelődése a csontvelőben), tumort.
Mit jelenthet az alacsonyabb érték? Akut vérveszteséget és vérszegénységet, illetve leggyakrabban vashiányt.
Mi befolyásolhatja az értékeket? Dohányzáskor és magaslati levegőn való tartózkodás után nő a hemoglobinszint. A nagyon magas leukocitaértékek is emelhetik.
Hematokrit
A hematokritérték a vérben lévő szilárd alkotók térfogatarányát mutatja.
Mikor vizsgálják? Vérszegénység, valamint a vörösvérsejtek számbeli növekedésével járó állapotok (vérképzőszervi betegségek, egyes tüdőbetegségek) felismerésére alkalmazható.
Határérték: Nőknél 36-48 százalék, férfiaknál 40-50 százalék.
Mit jelenthet a magasabb érték? Kiszáradást, szív- vagy tüdőbetegség, dohányzás okozta oxigénhiányos állapotot, illetve bizonyos vérképzőszervi betegségekre hívhatja fel a figyelmet.
Mit jelenthet az alacsonyabb érték? Vérszegénység és vérvesztés tünete lehet, az alacsony vérlemezkeszám csontvelő-elégtelenségre is utalhat.
Mi befolyásolhatja az értékeket? Az élsportolóknál gyakran előfordul az alacsony hematokritszint. A vérvételkor túl sokáig elszorított véna emelheti az értéket. Etnikai csoportoktól függően is változhat a normálérték meghatározása.
MCV, MCH, MCHC
A vérszegénység meghatározásához analizálják a vörösvértestek tulajdonságát. Mérik az átlagos sejttérfogatot (MCV), az átlagos hemoglobintartalmat (MCH), és az átlagos hemoglobinkoncentrációt (MCHC).
Mikor vizsgálják? A vérszegénység fajtájának megállapításához, korai felismeréséhez.
Határérték: MCV: 80-96 femtoliter, MCH: 28-33 pikogramm, MCHC: 33-36 g/dl.
Mit jelenthetnek az értékek? Az MCH és az MCV csak a hemoglobinértékkel együtt értelmezhető. Két példa erre:
> Ha alacsony a hemoglobinszint, és az MCV és az MCH normális, akkor akut vérzésre, krónikus gyulladásos betegségre hívhatja fel a figyelmet.
> Ha alacsony a hemoglobinszint, az MCV magas, és az MCH a normálisnál csak egy kicsivel több, akkor az folsavhiányra, B12 vitamin-hiányra, illetve májbetegségre utalhat.
Mi befolyásolhatja az értékeket? A nagyon magas vércukornál emelkedik az MCV- és a hematokritérték.
Trombocita
Vérlemezkék, amelyek a csontvelőben termelődnek, és részben a lépben bomlanak le. Fontos szerepet játszanak a véralvadásban és a szövetek sérülés, illetve gyulladás utáni helyreállításában.
Mikor vizsgálják? Fokozott vérzékenységgel vagy fokozott vérrögképződéssel járó betegségek, csontvelőbetegségek gyanúja esetén.
Határérték: 140-360 sejt/nanoliter
Mit jelenthet a magasabb érték? A magas vérlemezkeszám következtében kialakulhat vérzéshajlam, elsősorban enyhébb orrvérzés, sérülés helyén véraláfutás. A magas tromobocitaszám utalhat más betegségekre is, például tumorra.
Mit jelenthet az alacsonyabb érték? Jele lehet apró vérzéseknek (pl. a szájnyálkahártyán, fogínyen), leukémiának, daganatnak, B12 vitamin- és folsavhiánynak.
Mi befolyásolhatja az értékeket? Erős fizikai megterhelés után akár 50 százalékkal is emelkedhet a vérlemezkék száma, egyes gyógyszerek ugyanakkor csökkenthetik az értéket.
Differenciált vérkép
A fehérvérsejtek alcsoportjainak megoszlását határozza meg.
Mikor vizsgálják? Fertőzések, gyulladások esetén, a leukémia kizárására.
Határérték:
Neutrofil granulociták: 39-75%,
Eosinofil granulicoták: 8 %-ig,
Basofil granulociták: 2 %-ig, Monociták: 13 %-ig,
Limfociták: 16-48 %.
Mit jelenthet a magasabb érték?
> Neutrofil granulociták: gyulladás, bakteriális fertőzés, leukémia;
> Eosinofil granulicoták: allergiás, reumatikus megbetegedések, élősködők által okozott fertőzések, mellékvese-rendellenességek;
> Basofil granulociták: allergiás reakciók, leukémia;
> Monociták: fertőzések, reumatikus megbetegedések, leukémia;
> Limfociták: vírusfertőzés, leukémia.
Mit jelenthet az alacsonyabb érték?
> Neutrofil granulociták: fertőzést, reumatikus megbetegedést;
> Limfociták: fertőzést.
Mi befolyásolhatja az értékeket?
A dohányzás és a kortizontartalmú gyógyszerek emelhetik a neutrofil granulocita-értéket.
(Folytatjuk)
TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT
Hideget, meleget? Mit kíván a beteg terület...
Ha fájdalmat érzünk, hűteni vagy melegíteni tanácsos az érintett területet? Ha rosszul választunk, bizony még súlyosbodhatnak is a panaszok.
Meleget...
A meleg lazít. Ha mindössze egyetlen fokkal emelkedik a testhőmérséklet, a pulzusszám máris 15 százalékkal növekszik. Ettől fölélénkül az anyagcsere, javul a szervezet tápanyag- és oxigénellátása. Ellazulnak az idegek, izmok és inak, erősödik az immunrendszer.
A melegterápia alkalmazásakor azonban nem szabad a hőst játszani. A meleg maradjon mindig elviselhető, nehogy vérkeringési zavar lépjen föl, vagy megégjen a bőr.
- Csodát művel a meleg merev izmok, hátfájás vagy lumbágó esetén: egy forró fürdő, a testhőmérsékletet megtartó gyógyiszappakolás. A meleg ellazít, megszünteti a régóta tartó fájdalmat. De vigyázat! Tompa, lüktető fájdalom esetén tilos a meleg. Ugyanis a fokozódó vérellátás csak tovább erősítené a fájdalomérzetet.
- A gyógyiszappakolások hathatósan csökkentik a mély, krónikus gyulladásokat, például reuma, ízületi panaszok, köszvény esetén is. Segítenek a szervezetnek a gyulladás anyagait elszállítani. Ám akut rohamkor nem szabad alkalmazni. Ilyenkor csak a hideg segít.
- Hasfájást és menstruációs panaszokat, valamint a bélgörcs, a fülfájás és az isiász esetén föllépő fájdalmat a leghatásosabban a száraz meleg enyhíti, például a melegített só, vagy melegvizes gumitömlő.
- A nedves meleg, például a 10 perces kamillateás inhalálás megfázáskor tisztítja a légutakat.
- A szaunázással keltett, váltott hideg és meleg ingerek fölerősítik az immunrendszer működését, edzik a vérereket. De vigyázat! A szauna fölerősíti a meglévő vérkeringési problémákat is!
És hideget...
A hideg gyorsan hat. Igazi elsősegély: csillapítja a vérzést és megakadályozza a duzzanat kialakulását. Hatására lelassul a véráram és az anyagcsere, ezáltal csökken a viszketés és a fájdalom - hiszen az idegpályákon kevesebb jel fut végig. Az akut gyulladásokat is enyhíti. A hűtés alapelve: soha ne tegyünk jeget közvetlenül a bőrre, és megszakításokkal hűtsünk, hogy a bőrszövet regenerálódhasson.
- Rovarcsípés vagy égés esetén rövid megszakításokkal fél órán át hűtsük az érintett területet. Később joghurtos vagy túrós pakolással enyhíthetjük a viszketést, és kerülhetjük el a gyulladás kialakulását.
- A sportsérülés után föllépő duzzanatot és fájdalmat elkerülhetjük jeges borogatással: megteszi egy csomag zöldség a mélyhűtőből, megfagyasztott nedves rongy, törölközőbe csavart jégkocka.
- A feszítő fejfájást, migrént, de a reumás gyulladást is hatásosan enyhíti a hideg. Ám a jeges borogatást távolítsuk el, amint a fájdalom alábbhagy. A túl hosszú jegelés ellenkező hatást válthat ki: a terület vérkeringése felgyorsul, ezért érzékenyebb lesz, mint előtte. (nana.hu)
DIÉTA
Mit egyen a pikkelysömörös beteg?
Nemrégiben írtunk a pszoriázisról (pikkelysömör), a különböző mértékű és megjelenésükben is különböző formákat öltő bőrbetegségről, amelyet örökletes hajlamosító tényezők, az ételek és italok által felhalmozott káros anyagok és a fokozott érzelmi stressz együttesen jelenítenek meg. Ezúttal ahhoz adunk útmutatót, mit egyen a beteg, hogy mérsékelje a tüneteket.
A betegségben szenvedőket nemcsak a borzasztó viszketés viseli meg, hanem az egyéniségüket is negatívan átalakító viselkedés is a nyilvánosság-, a közösségkerülés miatt. A tünetek mérséklésében, elmulasztásában nagy fontosságú az elfogyasztott táplálékok mennyiségi és minőségi összetétele. Ehhez fel kell ismerni a saját anyagcserehibáikat, majd az egyetlen járható út az, hogy táplálkozásukkal „egészségesre etetik” magukat, tudatosan, nagy odafigyeléssel.
Válogatósnak kell lenni!
Meg kell tanulni napjaink bőséges élelmiszer-kínálatából kiválogatni a betegség tüneteinek enyhítését elősegítő, jó minőségű, káros anyagoktól mentes táplálékokat. Kerülni kell minden „túlfinomított” élelmiszer, minden mesterséges adalékanyag és minden E 210-213-ig jelzést tartalmazó táplálék fogyasztását, amelyek a benzoesavat és sóit jelölik.
Az állati fehérjék teljes elhagyása és az aránytalanul sok szójatermék fogyasztása éppúgy gátolja a máj regenerációs és méregtelenítő képességét, mint az egyoldalú, túlzott mértékű állatifehérje-fogyasztás. Ennek oka, hogy az állati fehérjék aminosav-összetétele közelebb áll az emberi anyagcsere során felépített fehérjékhez, mint a növényi fehérjék aminosav-összetétele. Fogyasszunk tehát húsokat, hasznosak például az ún. „könnyű” húsok: főtt birka-, marha-, vadhúsok, borjú-, és szárnyashúsok, a viszonylag nagy glikogéntartalmú lóhústermékek, kecsketej és kecsketejtermékek, tojás. A vegetáriánusoknak szintén szükséges az állati fehérje is, legalább kis mennyiségben. Jó minőségű fehérjeforrás lehet még a sörélesztő, legalább napi 3 evőkanálnyi, és ez egyben komplex B-vitamin-forrás is. Fontos a friss halhúsok fogyasztása, mint a busa, lazac, makréla, tőkehal, amur, harcsa, heringfélék legalább másnaponta, így egyben a szükséges A- és D-vitamin-szükségletet is biztosítjuk.
Életfontosságú ásványi anyagok a májban
A pikkelysömör tüneteinek elmulasztásában fontos szereppel bíró táplálékok az algafélék, amelyek értékes fehérjék mellett ásványianyag-forrásként is jelentősek. A máj szabályozza a szervezetünk só- és vízháztartását, a nemi és hangulati hormonok termelődését, feladata a felhasználatlan salakanyagok kiválasztása, az epe termelése és nitrogéntartalmú fehérjemaradványok karbamiddá alakítása, amelyet a vese választ ki. Így érthető, hogy a májat regeneráló fehérjeszint mellett a tisztító, méregtelenítő folyamatokat segítő legfontosabb táplálékok fogyasztása nélkülözhetetlen az egészséges anyagcsere biztosításához. Ilyen zöldségek a sárgarépa és petrezselyem gyökere és levélzöldje, a cékla és levele, az endívia saláta, a cikória, articsóka, a zeller gumója és levele, a retekfélék, uborkafélék.
Zöldségek és gyümölcsök
A pikkelysömör tünetmentesítésében a káposztafélék jelentőségét külön ki kell emelni: ezek nemcsak az emésztési folyamatokat serkentik, hanem fontos ásványianyag- és vitaminforrások is. Fogyasztani kell az immunrendszert is erősítő karalábét, kelkáposztát, karotinforrásként is fontos ezek mellett a brokkoli, a bimbóskel. A leveles káposzták közül részesítsék előnyben a vörös káposztát és a kínai kelt.
Kiváló E-vitamin-források még a spárga, a feketegyökér és a padlizsán, a héj nélküli tökmag. Nélkülözhetetlen a csíráztatott magvak fogyasztása, ezek közül a leghatásosabbak a zsázsa (turbolya) a búzacsíra és a szójacsíra. A gyümölcsök közül fontos a citrom, alaposan megmosva, héjastól, a piros bogyósgyümölcsök, mint a fekete ribiszke, fekete szeder, fekete áfonya. Tisztító hatású E-vitamin-, réz- és cinkforrás a fokhagyma, amelyet fogyaszthatunk tejfölös tormaszószba, majonézbe, friss túróba keverve, illetve húsok és a halhúsok előkészítésénél kipréselt fokhagymaként pácolásra, uborka- és paradicsomsalátákba keverve.
Fontos a friss zöldhagyma, póréhagyma fogyasztása (a zöld részekkel együtt) vagy a metélőhagyma. A levélzöldségek közül gyógyhatású a sóska és a mángold is. A csicsóka nyers fogyasztásával a szénhidrát-anyagcsere felfrissítését elvégezhetjük háromhetes kúrában, napi legalább egy gumóval. A kínai licsibogyót nyersen vagy főzve a müzlikkel együtt fogyasszuk (árpapehely, zabpehely, búzacsíra stb.).
Hogyan kerüljük el a vegyszereket?
A friss zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg! A vegyszermentesítés szempontjából célszerű a zöldségféléket mosás után pár órán át levelestől friss vízben tartani, mint a vágott virágot, azért, hogy kiválasztódjanak az esetleges permetező és vegyszermaradványok, majd felhasználás előtt még egyszer átmossuk.
Kerülni kell minden mesterséges, finomított élelmiszert. Teljes magvakat vagy ezek finomított őrleményeit és ezekből készült cereáliákat fogyasszunk. Kitűnő tápanyagforrás a hajdina, a köles, a kukorica, tavasszal a pitypanggyökér és -levél, a hév virágú tyúkhúrsaláta.
Mesterséges összetételű táplálékok nélkül
Az úgynevezett funkcionális élelmiszerek a máj regenerálásában; és a pikkelysömör tünetmentesítésében kevésbé sikeresek, a bőrbetegség kialakulásában szerepet játszó életfontosságú anyagok hiányát vagy minimális mennyiségben való jelenlétük esetén a hasznosításukat kedvezőtlenül befolyásolják. Ugyanígy hatnak a mesterséges összetételű táplálékok, mert hiányzik belőlük az a természetes környezet, amely elősegíti a bennük levő értékes anyagok hasznosíthatóságát. Mindenféle mesterségesen színezett élelmiszer fogyasztását el kell hagyni, mert az ételfestékek szinte kivétel nélkül allergiás tüneteket okoznak, különösen akkor, amikor benzoátokkal (E210-E213-ig) együttesen alkalmazzák őket.
A pikkelysömör tünetmentesítésének táplálkozási követelményrendszerét ki kell egészíteni kúraszerűen almaecet-fogyasztással és anyagcsere frissítő fűszerekkel, mint a nyers vagy szárított gyömbér, tárkony, bazsalikom, borsikafű, sáfrányos szeklice, cayenne-i bors, medvehagyma és pitypanggyökértea.
EROTIKA
Elfüstölt szexualitás
Furcsa dolog a dohányzás. A többség azért kezdi el, hogy idősebbnek, vagányabbnak tűnjön kortársai között. Hajdanában a cigarettázás a gimnazista korosztály hatásvadász „fegyvere” volt, napjainkban azonban egyre alacsonyabb az először rágyújtók átlagéletkora. Mi ennek a következménye? A dohányzás okozta súlyos mellékhatások még korábban utolérik az érintetteket...
Hiába hivatkoznak a koca- vagy sokkal inkább a láncdohányosok W. Churchillre - aki valóban magas kort (1874-1965) élt meg szivarozva, whiskyzve, sportmentes élettel -, ám mindennapjait, életminőségét csak szűk környezete láthatta... Gondoljuk csak el, mennyire zihálhatott, kapkodhatta a levegőt már akkor is, amikor csak a cipőjét vette fel... Milyen nehézségei támadhattak az intim együttlétek alkalmával...
Mindez nem írható csak és kizárólag túlsúlya rovására! A szivarozás is igen sokat nyomott a latban. Merthogy mindkettő ugyanazt eredményezi: egészségkárosodást!
Biztonságban
Vitathatatlan: a jó minőségű élethez jó minőségű életvitel szükséges. Szerencsére ez messze nem jelenti azt, hogy minden tilos, ami jólesik! Ám az igaz, hogy mindenképpen oda kell figyelnünk arra, hogy mi kerül a tányérunkra, mit és mennyit iszunk. Nem mondhatunk le a rendszeres testmozgásról sem, annál inkább a káros élvezeti szerekről! Hisz nem a gyorséttermi junk foodoktól - szemét kajáktól -, a mértéktelen sörivástól, az elfogyasztott zsírok töméntelen mennyiségétől leszünk boldogabbak! Még csak nem is a fullasztó dohányfüst kellős közepén élünk át mámorító pillanatokat...
A legnagyobb biztonság, ha számíthatunk saját magunkra, saját testünkre, ha önmagunk urai vagyunk! Hisz senki sem szeret valaki - vagy valami - uralma, befolyásolása alatt élni... Vagy mégis?! Hiszen, ha körbenézünk, azt tapasztalhatjuk, hogy sokan önként hajtják igába a fejüket, pillanatnyi testi örömért, akár élethosszig tartó testi bűnhődés ódiumát vállalva...
Rossz keringés - csökkent potencia
A gyorsétkek, tetézve a mozgáshiánnyal, garantálják a tohonyaságot, a szétfolyó sziluettet. Ebből pedig önértékelési problémák születnek, magas koleszterin- és cukorszint, valamint szűkülő, roncsolódó érhálózat, magas vérnyomás és érszűkület. Ez utóbbit súlyosbítja a „nikotinrúd”-szenvedély.
A cigarettázás ugyanis - a nikotin miatt - egyrészt élvezeti forrás, ugyanakkor az intim testi örömöktől is megfosztja az urakat.
Fontos! A megfelelő véráramlás nélkül ugyanis „akadozik” a potencia. Erre a tényre már Leonardo da Vinci is felhívta kortársai figyelmét, mikor is egy akasztott ember boncolása közben észlelte annak erekcióját, amit egyértelműen a vérkeringéssel hozott kapcsolatba.
Erekció „varázsütésre”
Potenciazavarral minden korban küszködtek a férfiak, ám hosszú ideig tabutémaként kezelték. Majd titokban javasasszonyokat, kuruzslókat kerestek fel...
Az orvostudomány eleinte hormonnal igyekezett az érintettek segítségére sietni, míg egy véletlen folytán fel nem fedezték az első, erekciót eredményező gyógyszert, amit újabbak követtek. Ám ezek használatával is óvatosnak kell lenni, vagyis jobb megőrizni a természet adta képességet!
Tiltott élvezet
Azok a dohányzó férfiolvasóink, akik az eddig olvasottakból azt szűrték le, hogy megvan a megoldás: még ha a cigi miatt akadozik is a szex, majd segít a „kék gyémánt”, nagyot tévednek!!! Az egyértelmű orvosi utasítás szerint ugyanis a súlyos szív- és keringési betegségben szenvedőknek eleve tartózkodniuk kell a szexuális együttlétektől, hisz az akár végzetes is lehet... Nemkülönben a potenciafokozó gyógyszerektől!
Téveszme
A potenciazavarok leggyakoribb testi okai az ér- és idegrendszer bántalmaival vannak összefüggésben. Ezek súlyát csak tovább növelik a civilizációs betegségek: a túlsúly, a magas vérnyomás, a stresszeltség, illetve az alkoholfogyasztás, de leginkább a dohányzás. (És akkor még nem említettük a pszichés oldalt, a férfiakra oly jellemző teljesítménykényszert, „a mindenből a legjobbat nyújtani” vezéreszmét, ami egyértelműen erősíti a kudarctól való félelmet valamennyi büszke férfiban.)
Figyelem! E tekintetben a dohányosok különösen magas kockázatot tudhatnak magukénak!
Érdekesség: vannak olyan idősebb párok, akik inkább a romantikus éttermi vacsorák egy részéről is lemondanak, csakhogy a „kék gyémántot” anyagilag biztosítani tudják maguknak.
Minél tovább...
A nők viszonya a szexualitáshoz napjainkra megváltozott. Míg régen egyfajta házastársi kötelezettségnek könyvelték el a testi közelséget, mára már merik vállalni érzéseiket, azt, hogy szeretik szeretni a másikat. Ebből adódóan pedig mind tovább kívánják élni intim életüket. Ezért ők sem akarnak beletörődni párjuk - immár kezelhető - potenciazavarába.
Így a gondoskodó, okos asszony figyel a kor hívó szavára, igyekszik tápértékben gazdag alapanyagokból elkészíteni az asztalra kerülő ételeket, időről időre andalogni hívja párját, és mindenben segíti, hogy az leszokhasson a bűzölgő rudacskákról! (Ideál - Reforméletmód magazin)
Tilalomfa
Szívinfarktus vagy stroke után úgy a dohányzás, mint a potencianövelők alkalmazása tilos!
Természetes potenciafokozók
A ginszeng és a macagumó már évszázadok óta ismert potencia- és libidófokozó gyógynövények a keleti és a dél-amerikai népgyógyászatban. Számtalan készítmény kapható már nálunk is, melyek ezeket tartalmazzák.
A cink, a szelén és az E-vitamin a herék és a petefészkek zavartalan működéséhez elengedhetetlenek. Hiányukban csökken a hormontermelés, a petesejtérés és az ondósejtek száma.
Az illóolajok közül a szantálfa-, muskotályos zsálya-, ylang-ylang-, pacsuli-és a jázminaromákat érdemes kipróbálni.
Ha keringési zavar okozza az erekciós problémát, hosszabb ideig Q10- és Q1-vitamint, karnitint, flavonoidokat és lecitint ajánlott szedni.
A salaktalanító kúrák egyrészt az erek átjárhatóságát javítják, másrészt a hormonháztartás kiegyensúlyozásával fokozzák a potenciát.
Az akupunktúra és a homeopátia a szervezet regulációs (szabályozási) zavarait oldják, s ezzel javítják a keringést, oldják a feszültséget, és javítják a nemi vágyat.
Halál, a szerető karjaiban...
A potencianövelő pirulákkal óvatosan kell bánni, hisz egy sokat megélt szív a felfokozott tempót nehezen bírja! Azoknak a férfiaknak a háromnegyede, akik szexuális aktus során hunynak el, nem a feleségükkel vagy tartós partnerükkel ölelkeznek éppen, amikor öröklétre szenderülnek, hanem éppen aktuális szeretőjük karjaiban bizonyítják, hogy ők bizony legények a gáton!
KICSIKRŐL NAGYOKNAK
Zörgés a mellkasban
Az obstruktív bronchitis
Sokszor halljuk az őszi-téli időszakban, hogy: „Amióta elkezdte a bölcsődét, az óvodát, azóta folyton köhög a gyerekem”. A sorozatban jelentkező felsőlégúti betegségek egy része obstruktív bronchitissel társul.
Az addig egészséges kisgyerek vagy -baba hirtelen köhögni kezd, légzése hangossá, sípolóvá, szaporává válik, zihálni kezd, olykor a mellkason át szinte tapintható furcsa zörejek hallatszanak az egyébként mosolygós baba tüdejéből. Legtöbbször nem tűnik nagyon betegnek, mégis ijesztő lehet a szokásostól eltérő állapota.
Háziorvosa, miután hallgatóval megvizsgálta a hörghurut speciális formáját, az asztmatikus hörghurutot, más néven obstruktív bronchitist állapítja meg. Zavart kelthet a szülőkben, hogy különféleképpen nevezik az orvosok ezt a betegséget, így például említik még bronchitis spastica, bronchitis asthmatica, asztmatikus hörghurut elnevezéssel, vagy az angolszász irodalomban például wheezy bronchitisként is.
Az első jelek
A szülők megfigyelése szerint, legtöbbször közösségbe kerüléskor, vagy a nagyobb testvér óvodába indulásakor - ősszel vagy télen -, igen enyhe náthával kezdődik a ziháló légzéses időszak. Nincs is mindig láza a kisdednek, kisgyermeknek, a hajlamos családokba születetteknél viszont, már az igen enyhe „megfázást” is sípoló légzéssel járó hörghurut kísérheti.
A zihálás éjjel lefekvéskor romlik. Nevetéskor vagy síráskor fokozódhat a köhögés, a hangos légzés. Kínzó, inkább száraz köhögést hallunk a betegség kezdetén. A váladék hígabbá válásakor lesz csak könnyebb, nedvesebb a baba köhögése.
Makacs hörghurut
A tartós asztmatikus hörghurut általában vírusfertőzések után marad vissza. Bizonyos légúti vírusjárványok (RS vírus) idején az igen kicsi babáknál jelentkezik nehézlégzéssel is járó hörghurut, amely a legkisebbeket igencsak megviseli. Parainfluenza-, adeno-rhinovírusok is gyakran tekinthetők kórokozóknak obstruktív bronchitisben.
Helyes, ha általában vírus eredetű tünetegyüttesként tartjuk számon, és tudjuk, hogy hátterében gyakran ott lehet az asztma.
Az első néhány alkalommal az orvos tanácsainak megfelelően, ha nem súlyos az állapota tüneti kezelést kap a baba. Ha szokásosan zajlik a betegség, különösebb aggodalomra nincs ok. Ha csecsemőknél vagy kisdedeknél már háromszor előfordult asztmatikus hörghurut, akkor elég nagy a valószínűsége a hosszabb ideig fennálló, megmaradó betegségnek.
Hajlamosító tényezők
Az obstruktív bronchitis fent említett vírusfertőzésekhez csatlakozó változata képezi az esetek döntő többségét, azonban, ha az összes obstruktív bronchitishez vezető okot egy kalap alá szeretnénk vonni, bizony kicsi lenne egy fejfedő. Inkább nagy kosarat kell vennünk, mert úgyszólván valamennyi légúti kórkép említhető önálló tettesként. Pici, hat hónaposnál kisebb babáknál például gyakran mellkasi vagy légzőrendszeri fejlődési rendellenességek okoznak hasonló tüneteket, ezért náluk az orvos hamarabb kér elkülönítő vizsgálatokat.
Bizonyos méhen belüli fertőzéseken átesettek, újszülött korukban lélegeztetettek és a koraszülött babák is hajlamosabbak a légzőrendszeri betegségekre, így obstruktív bronchitisre is. Minél idősebb a csemete, annál gyakrabban kell gondolni allergiára, különösen, ha a szülők vagy a testvérek között allergiás betegség (ekcéma, asztma, allergiás nátha) előfordult.
Környezeti hatások
Az öröklött tényezőknek igen nagy jelentőségük van az allergiás betegségek kiváltásában, de a genetika önmagában nem elegendő. Sok vizsgálat igazolja, hogy korunkban a környezeti tényezők is fontos szerepet játszanak e problémák kialakulásában.
Ismert, hogy a felnőttkori krónikus hörghurut létrejöttében milyen nagy szerepe van a dohányzásnak. Miért gondolnánk, hogy a gyermekeket passzívan érő dohányfüst ne lenne hatással érzékeny légutaikra? Tudósok egyértelműen kimutatták sok-sok beteg vizsgálatával, hogy már a terhesség alatt elszívott dohány is károsítja a piciny magzatot. Különösen figyelemre méltó, és nehezen magyarázható az, hogy a gyakran asztmához vezető obstruktív bronchitis nem feltétlenül rögtön, hanem később fejlődik ki ezeknél a babáknál, olyankor, amikor az anya szinte már el is felejtette, hogy dohányzott a terhessége alatt.
Természetesen árt a babának, ha vele egy légtérben cigaretta füstölög. Nagyon sok kismama úgy gondolja, hogy ha a baba a szobában van, a konyhai dohányzás nem árthat a kicsinek. Pedig elképzelhetetlen, hogy járkáláskor, ajtónyitáskor a helyiségek levegője ne cserélődne ki. A felügyelet nélkül hagyott kicsire ilyenkor háruló veszélyekre is érdemes gondolni.
A levegőből számos egyéb légúti károsító anyag is kerülhet a szervezetünkbe. Kimutatták, hogy a kén-dioxid, a nitrogén dioxid, az ózon károsítják a légutak nyálkahártyáját, és különféle légúti betegségeket okozhatnak. Az asztma kialakulását elősegíti még az autóforgalomból, különösen a dízel kipufogóból származó koromrészecskék tömege, mellyel elsősorban az autópályák mellett lakók, arra közlekedők találkozhatnak. A meteorológiai viszonyok, a légköri változások hatásaival is számolni kell a légzőszervi betegségek kialakulásában.
Milyen vizsgálat lesz?
A kezelő gyermekorvos határozza meg, hogy mikor kell vizsgálatot végezni, mikor kell esetleg specialistához küldeni a gyermeket. A fenti tarka kép miatt különböző vizsgálatokra lehet szükség, ha indokolt, így például, mellkas röntgen, fül-orr-gégészeti vizsgálat, allergia vizsgálat vagy például félrenyelés gyanúja esetén további speciális röntgen vagy egyéb sürgősségi vizsgálat.
Jótanácsok szülőknek
• Nedves takarítás, portalanítás ajánlható.
• Gyakori szellőztetést biztosítsanak a lakásban.
• Könnyen mosható ruhái, ágyneműje legyen a gyermeknek.
• Műanyag, jól mosható játékok vegyék körül a kicsit.
• A légúti betegségre hajlamos gyermekek is, amennyit csak lehet, tartózkodjanak szabad levegőn. Ha nem lázas a baba, nyugodtan sétálhatunk vele télen is, jó időben.
• Ha életkora, s a család lehetőségei megengedik, vízisportot, például úszást választva eddze magát, fejlessze tüdejét a gyermek.
• Kerüljük a dohányfüstöt, még a passzív dohányzást is.
• A gyermeket, ha lehet, ne érje nyílt tüzű égéstermék, például kandallóból, olajkályhából eredő.
• Ha van lehetőségünk, főzéskor használjunk elszívó berendezést.
• Poros helyiségben ne tartózkodjanak a kicsiny gyermekek. Porfogó tárgyakat ne tartsunk a környezetében.
• A dohos, penészes helyeket messziről kerüljék el a légúti betegek.
• Tollas ágyneműt ne használjanak az obstruktív bronchitisesek, allergiások.
• Szőrös háziállat tartása nem előnyös a légúti betegek lakásában.
• Szobanövényeket ne neveljünk a légúti betegek hálószobájában.
Kiinduló pont: a nátha
Ne feledjük el, hogy leggyakrabban felsőlégúti vírusfertőzés, nátha a kiinduló pontja a kialakult obstruktív bronchitisnek. A kisbabák, kisdedek, és nagyobb gyermekek orrának tisztításával, a megfelelő orrlégzés biztosításával az alsó légutakba kerülő levegő légkondicionálttá, sőt tisztábbá válik, kevesebb káros inger éri a megbetegedett alsóbb légutakat.
Mikor csillapítsuk a köhögést?
Csak a száraz, igen kínzó köhögés esetén jöhet szóba köhögéscsillapítás. Asztmás roham idején, még ha száraz is a köhögés, hibának tartjuk a köhögéscsillapítást. A nedves felszakadó köhögésnek fontos feladata a légutakban felgyülemlett váladék eltávolítása, ezért hasznos is lehet: váladékoldással, obstruktív bronchitisben, asztmában pedig hörgőtágítóval segíthetjük elő. (Babapatika)
KONYHAI KISOKOS
Disznótoros finomságok
A legtöbben nem sokat tudunk a disznóvágásról és ritkán nyílik alkalmunk arra, hogy barátok vagy kollégák közbenjárásával ilyen programokon vegyünk részt, a tél azonban nem múlhat el májas hurka, véres hurka és roppanós kolbász nélkül. De ha mi magunk nem is veszünk részt disznótoron, az alapanyagokat bármelyik hentesüzletben beszerezhetjük és majdnem valódi disznótoros lakomát varázsolhatunk az asztalra.
A disznóölés időszaka András-naptól január végéig tart. Reggel hattól késő estig folyik a munka. A disznóölés résztvevői reggel gyümölcspálinkával kezdik a napot, majd a hízott disznó leeresztett vérét pirított hagymán megsütik, és friss kenyérre kenve fogyasztják. Utána kezdődik a pörzsölés, majd a további munkák. Az ebéd sok helyen abaleves pirított lebbenccsel és frissen sült hús. Hozzá savanykás bor, sör és ásványvíz dukál. A délután a hurka-kolbász töltésével telik, végül a disznósajtot készítik el. Este hétig, a vacsora kezdetéig illik végezni mindennel. Jellegzetes disznótoros vacsora az orjaleves, a toros káposzta, sült hús, sült kolbász, hagymás burgonya, utána forgácsfánk.
Csak kevesen tudják, hogy a hurka szó finnugor eredetű. Húr szavunk belet jelent. Egy 1533-ból származó szakácskönyv szerint disznóbélbe töltött, vérből, belsőségekből, őrölt hajdina-, köles-, vagy kukorica kásából készült. Bár a hurka mai formája országszerte elterjedt, a bácskai hurka különleges íze miatt hungarikumnak számít.
A hurkát mindig vastagbélbe töltik. Ma már köles helyett inkább rizskását főznek, amihez előzőleg kondérban megabált aprított tüdőt, szívet, szalonnás-véres fejhúst, sertésbőrt, fehérmájat (herét), kevés májat (ritkán vesét is) adnak. Külön edényben disznózsíron sárgásbarnára sütik a vöröshagymát. Ezt adják a rizses töltelékhez, megsózzák, borsozzák, kevés csípős fűszerpaprikával és majoránnával ízesítik.
Baja környékén a böllérek a disznótorokban külön készítik a bácskai hurka fehér- és fekete (véres) változatát. Először mindig a fehérhurkát töltik be. A töltelék egyharmadába megabált és ledarált vért kevernek. Ez utóbbi a fekete hurka. Miután bélbe töltik és végeit megkötözik, 70-80 fokos vízben egy órán keresztül abálják, közben tűvel megszurkálják, hogy szét ne pattanjon. Télen a friss levegőn, padra kirakva szikkasztják, majd 20 fokosnál nem melegebb füstölőben 8-12 órán át sűrű füstön érlelik. A jól átfőtt bácskai hurka száraz, szellős hűvös helyen 2 hétig is eláll.
Véreshurka-világcsúcs
2002 márciusában közel 4 kilométer hosszúságú véres hurkát állítottak elő egy belga falucskában, Bomalban. Ezzel a világraszóló eredménnyel az Ourthe folyó mellett fekvő belga falu beírta nevét a nagy emberi teljesítmények dicsőségkönyvébe. A krónikások feljegyezték róla, hogy a 3839 méteres hurkaszál létrehozásán a falu nyolc munkabíró férfija 30 órán át dolgozott. Ezalatt három tonna húst, egy kisebb fajta sertéshizlalda állományát dolgozták fel ezer liter vérrel és egy tonna hagymával elegyítve, hogy létrehozzák a világrekorder véres hurkát. A véres hurka egyébként nagyon közkedvelt minden régióban.
Hurka háromszor
Kiadós salátát üthetünk össze egy kevés maradék sült véres hurkából, salátalevelekből, pácolt erdei gombából. Az öntet is az őszt idézi: mogyorós, olajos, ecetes mártás. Ropogós bagettel kitűnő sörkorcsolya.
A megmaradt hurkát 5-6 centi hosszú darabokra vágjuk. Minden részt 1-1 szelet párolt- vagy savanyú káposztalevélbe, majd füstölt szalonnaszeletekbe tekerjük, a csomagocskákat fogvájóval megtűzzük. Forró sütőben néhány perc alatt ropogósra sütjük. Remek vendégváró fogás, hiszen előző nap előkészíthető, csak a sütést kell a vendégek érkezéséhez igazítani.
A véres hurkával rétest is süthetünk. A szokásos módon előkészített lapokat párolt káposzta és véres hurka keverékével megtöltjük. Ha nagyon lazának ítéljük, 1-2 kanál grízzel sűríthetjük, egy fölvert tojással dúsíthatjuk. A markánsabb ízek kedvelői zúzott fokhagymával és apróra vágott vöröshagymával erősíthetik az ízért. A megtöltött tekercseket tejföllel megkenegetjük, és ropogósra sütjük.
ÍZ-LELŐ
Heti menü
PÉNTEK
Lencseleves, töltött fánkkarikák
SZOMBAT
Céklaleves, bolognai lasagne, puding
VASÁRNAP
Húsleves grízgombóccal, arloni sertésjava burgonyapürével, almás-gesztenyés torta
HÉTFŐ
Vegyes zöldségleves, rakott krumpli tojással és besamellel, gyümölcs
KEDD
Sárgarépás póréleves, csirkemell túrós mártásban rizskörettel, meggyes pite
SZERDA
Kelbimbóleves virslivel, szilvalekváros derelye (barátfüle)
CSÜTÖRTÖK
Csontleves, sült karaj zelleres krumplipürével, kókuszos kocka
BOLOGNAI LASAGNE
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 4 ek. olaj, 20 dkg darált hús, 5 dkg sűrített paradicsom, só, bors, cukor, 2 gerezd fokhagyma, morzsolt origánó és bazsalikom, 15 dkg vaj/margarin, 10 dkg liszt, 1,5 dl tej, szerecsendió, 1 dl húsleves (kockából), 1 doboz lasagnetészta, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítése: A raguhoz a finomra vágott vöröshagymát egy kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd a húst kevergetve fehéredésig sütjük rajta. A sűrített paradicsomot belekeverjük, felengedjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és cukorral édesítjük. Fél órán át lassú tűzön főzzük, azután a zúzott fokhagymával, origánóval és bazsalikommal fűszerezzük. A besamelmártáshoz a vajon a lisztet világosra pirítjuk, tejjel és annyi vízzel engedjük fel, hogy sűrű mártást kapjunk. Sóval, borssal, és reszelt szerecsendióval ízesítjük. A húslevest a tepsibe öntjük, erre kerül egy réteg lasagnetészta, rá a ragu, majd megint tészta és besamel. Így rakjuk le rétegezve míg a hozzávalók el nem fogynak. Végül beborítjuk a reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben 1 óra alatt megsütjük. Fél órát pihentetjük, hogy szépen szeletelhető legyen.
ARLONI SERTÉSJAVA
Hozzávalók: 80 dkg sertésszűz egészben, 10-10 dkg zeller, sárgarépa és fehérrépa, 2 savanykás alma, citromlé, só, bors, csipetnyi kömény, 6 dkg olívaolaj, 1,5 dl pecsenyelé vagy marhahúsleves, 1 tk. étkezési keményítő, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A húst érmékre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, majd sóval, borssal és köménnyel ízesítjük. Az almát meghámozzuk és golyókat vájunk ki belőle, megöntözzük a citromlével és félretesszük. Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a húsdarabokat és hirtelen, mindkét oldalán szép pirosra sütjük, majd a serpenyőből kivéve melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban a vastagabb csíkokra vágott répaféléket világosra pirítjuk. Leöntjük a pecsenyelével (vagy levessel), és hozzáadjuk az almagolyókat és a húst is. Kis lángon puhára pároljuk. A keményítőt kevés hideg vízzel elkeverjük, és besűrítjük vele a mártást. A hússzeleteket egy tálon koszorú alakban elrendezzük, a közepére halmozzuk a zöldséget és az almát, majd leöntjük a mártással. Meghintjük a felaprított petrezselyemmel és tálaljuk.
CSIRKEMELL TÚRÓS MÁRTÁSBAN
Hozzávalók: 50 dkg csirke- vagy pulykamell, 1 nagy fej lilahagyma, 30 dkg túró, fűszer, 10 dkg sajt, 3 ek. tejföl, só, bors.
Elkészítése: A csirke- vagy pulykamellet felszeleteljük, kiklopfoljuk és ízlés szerint befűszerezzük, állni hagyjuk 10 percig, majd a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen átsütjük. Egy kivajazott tepsibe helyezzük a hússzeleteket. A túrót és a tejfölt összekeverjük, a lilahagymát vékony szeletekre vágjuk. A hagymaszeleteket rátesszük a húsra, majd a túrós-tejfölös keveréket, végül ráreszeljük a sajtot is. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig fóliával lefedve sütjük, majd még 5 percig fólia nélkül. Rizzsel vagy sült krumplival és salátával tálaljuk.
KELBIMBÓLEVES VIRSLIVEL
Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 l húsleves (kockából), 1/2 kk. köménymag, 1/2 kk. morzsolt majoránna, 2 ek. olaj, 2 ek. liszt, 1 kk. pirospaprika, só, bors, 2 pár füstölt virsli, 2-3 szál petrezselyem, 1,5 dl tejföl.
Elkészítése: A húslevest felforraljuk, teatojásba zárva hozzáadjuk a meghámozott fokhagymát, a köménymagot és a majoránnát, majd a megmosott és megtisztított kelbimbót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük. A forró olajban világosra pirítjuk a lisztet, elkeverjük a reszelt vöröshagymával, 1 perc múlva a pirospaprikával, aztán 1 deci hideg vízzel simára eldolgozzuk. A lassú forrásban lévő leveshez adjuk, és 10 percig fedő nélkül forraljuk, hogy rántásízét elveszítse, végül utánasózzuk, borsozzuk, és kivesszük belőle a teatojást. A felkarikázott virslit beletesszük a levesbe, 4-5 percig forraljuk, végül meghintjük a felaprított petrezselyemmel. Minden tányér aljára 1-2 evőkanál tejfölt simítunk, és arra merjük a forró levest.
ZELLERES KRUMPLIPÜRE
Hozzávalók: 1 kg krumpli, só, 25 dkg zeller, 1/2 dl főzőtejszín, 1,5 dl tej, 2 ek. (4 dkg) vaj, bors, reszelt szerecsendió, 1 csokor petrezselyem.
Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük. A zellert meghámozzuk, 3x3 centis kockákra vágjuk, megmossuk és kevés vízben, fedő alatt kb. 6 percig főzzük. A meghámozott krumplit a zellerrel együtt krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, a vajat, és megsózzuk, megborsozzuk. Reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd összemelegítjük az egészet. Végül meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel.

Arloni sertésjava

Kelbimbóleves virslivel
ÍZ-LELŐ
Kedvencünk: a gesztenye
Ilyentájt sült gesztenyeillat lengi be az utcákat. Miközben kormos kézzel fejtjük le a héját, és ropogtatjuk el az édes gesztenyét, azon is elgondolkozhatunk, mit is süssünk a családnak ebből a finom csemegéből.
MORGÓS CSÚCS
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg darált háztartási keksz, 20 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 4 dkg keserű kakaópor, 8 dkg margarin, kb. 0,5 dl tej; a forgatáshoz: kristálycukor; a gesztenyés töltelékhez: 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 5 dkg porcukor, 15 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg margarin, kevés rum; egyéb hozzávalók: kézi citromfacsaró, fagyasztott vagy befőtt magozott meggy.
Elkészítése: A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a puha margarinnal és a tejjel összegyúrjuk. Nedves kézzel kb. 25 kis gombócot formálunk belőle, melyeket kristálycukorban meghempergetünk. A felengedett gesztenyemasszát a porcukorral, a keksszel, a puha margarinnal, és egy kevés rummal összedolgozzuk. A kekszes diógombócokat egyenként, egy felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodjuk, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával. A közepébe teszünk egy lecsöpögtetett, magozott meggyet. A gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget. Ezután (mivel cukorba mártottuk), könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a morgós csúcsot, a kívül diós, belül gesztenyés, egyszerűen elkészíthető, fenséges édességet.
RIZSES GESZTENYEKRÉM
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 1 l tej, 25 dkg gesztenyemassza, 1 rúd vanília, 12 dkg cukor, 2 tojássárgája, 2 dkg étkezési keményítő (Gustin), tejszínhab; a díszítéshez: csokoládé.
Elkészítése: A rizst átválogatjuk, megmossuk, ráöntünk fél liter tejet, puhára főzzük és hűlni hagyjuk. A maradék tejbe beletesszük a vaníliát, a cukrot és felforraljuk. Egy kevés tejben elhabarjuk a tojássárgáját, a keményítőt, folytonos keverés mellett a forrásban levő tejbe öntjük, és addig keverjük, míg megsűrűsödik. Egy üvegtálba beletesszük a kihűlt rizst, rásimítjuk a gesztenyét, és ráöntjük a kihűlt krémet. A tetejét gazdagon feldíszíthetjük tejszínhabbal, és leöntjük olvasztott csokoládéval.
GESZTENYÉS KIFLI
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojássárgája, 2,5 dl tejföl, 2 ek. zsír, só, 1 tasak vaníliás cukor; a töltelékhez: 3 db 25 dkg-os gesztenyemassza, 10 dkg porcukor.
Elkészítése: A lisztbe szórunk csipetnyi sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját és a tejfölt, majd a tésztát jól összegyúrjuk. 4 cipóba osztjuk, 1 órát pihentetjük. Elnyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra, megkenjük az olvasztott zsírral, és hosszában feltekerjük. Letakarva 2 órát ismét pihentetjük. Ezután egy felsodort rudat 12 darabra vágunk és elnyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra. Mindegyiket megtöltjük egy-egy evőkanálnyi gesztenyés töltelékkel, feltekerjük, és kifli alakúra formázzuk. Előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Még melegen megszórjuk a tetejét vaníliás cukorral.
ALMÁS-GESZTENYÉS TORTA
Hozzávalók: 75 dkg gesztenyemassza, 3 kg jonatán alma, csipet só, 3 ek. vaníliás pudingpor, tej, 1 ek. vaníliás cukor, 4 tojás, 4 ek. liszt, 4 ek. kristálycukor, fahéj ízlés szerint, 15 dkg porcukor, 1 mogyorónyi margarin, 1 l tejszín, 3 ek. zselatin, 4 ek. baracklekvár, 1/2 dl rum.
Elkészítése: A piskótához a 4 tojássárgáját habosra keverjük a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A másik keverőtálban kemény habbá verjük a fehérjét, majd óvatosan beleforgatjuk a sárga krémbe. Folytonos kevergetés mellett hozzászitáljuk a lisztet. A masszát egy margarinnal kikent, belisztezett tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk. A krémhez 50 deka áttört gesztenyemasszát kikeverünk a rummal és a porcukorral, összeforgatjuk a keményre vert tejszínhabbal és a vízben feloldott zselatinnal. Az almákat megtisztítjuk, kimagozzuk, lereszeljük. Ízlés szerint kristálycukorral, fahéjjal és a pudingporból főtt vaníliakrémmel összeállítjuk az almatölteléket. A tortaforma aljára tesszük a piskótát. Vékonyan megkenjük a felmelegített baracklekvárral, és ráhalmozzuk a pudingos almatölteléket. Lazán rákanalazzuk a tejszínes gesztenyekrémet, elsimítjuk és ráreszeljük a maradék 25 deka gesztenyemasszát.
GESZTENYÉS OSTYA
Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 18 dkg margarin, 5 dkg méz, cukor ízlés szerint (a gesztenye már eleve édes), 2 ostyalap, rum; a tetejére: 4 ek. cukor, 4 ek. víz, 10 dkg csokoládé, 2 kk. olaj, 2 dkg margarin, 2 tasak tejszínhabpótló por, tej.
Elkészítése: A margarint habosra keverjük a mézzel és ízlés szerint cukorral, majd beledolgozzuk a gesztenyemasszát is. Az ostyalapokat megspricceljük egy kevés rummal, és megtöltjük a gesztenyés krémmel. Nehezéket teszünk rá, hogy jól összeragadjanak. A cukorból és a vízből szirupot főzünk, hozzáadjuk a csokoládét, majd ha elolvadt, a tűzről levéve az olajat és a margarint. Ha langyosra hűl, bevonjuk vele az ostyát. A tejszínhabpótló port kikeverjük a tejjel és a csokira kenjük. 2 órára hűtőbe tesszük, majd hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.

Morgós csúcs

Gesztenyés kifli
VIDÉKÜNK VENDÉGLŐI
Egy Újvidékre néző csárda
Az ember időnként szeretne elmenekülni a városból, a betonrengetegből valahova a természetbe, oda, ahol sok a fa, sok a madár és nagy a csend. És ahol jót is lehet falatozni. De a városi ember túl kényelmes, ezért nehezen indul messzi útra, sőt sokan azt szeretnék, ha a vágyott környezet valami csoda folytán egy varázsszóra körülvenné őket, anélkül, hogy toronyépületük szürkeségéből ki sem mozdulnának. Az újvidékiek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a város közvetlen közelében sok olyan hely van, ahol kipihenhetik magukat a zajtól, friss levegővel tölthetik meg tüdejüket, és egy rövid időre megfeledkezhetnek a rohanásról. Ezek a helyek egyike a Duna jobb oldalán, Pétervárad és Kamenica között elterülő Ribnjak. Valamikor itt szőlőskertek voltak és gyümölcsösök, és itt voltak a város leggazdagabb embereinek a villái.
- Húsz évvel ezelőtt itt mindössze 20-30 ház volt. Feleségem édesapja, Dragiša Sekulić mintegy húsz évvel ezelőtt nyitotta meg ezt a vendéglőt, a Neptun csárdát.
Danijel Rekkel beszélgetek. Felesége Sabina Sekulić ugyan a tulajdonos, de mindkettőjük munkahelye itt van.
- Feleségem idegenforgalmi iskolát végzett, tehát van köze a vendéglátáshoz. Meg aztán édesapja is vendéglős volt. Nekem ezzel a vendéglővel, meg egyáltalán a vendéglőkkel egyetlen kapcsolatom az volt, hogy egy ideig hivatásos halászként dolgoztam. Sekulićék egy ideig Izraelben éltek, az idő alatt a csárdát bérbe adták, működött is meg nem is. Párommal öt évvel ezelőtt vettük át.
A Neptun csárda a Duna parton van, Újvidék belvárosától alig három kilométerre. Szép időben még ki is lehet gyalogolni hozzá, annál is inkább, mert az idén a kamenicai út mentén járda épült, és az utat is kivilágították.
- Milyen ételkülönlegességekkel várják vendégeiket?
- A ház különlegességeként talán az első helyen a különleges módon sült kecsegét vagy csukát említeném. A halat megtisztítjuk, és kétfelé nyitjuk. Így sütjük meg. Megemlíthetem még a harcsából készült paprikást, amelyhez tejfeles tésztát szolgálunk fel szalonnapörccel. Gyakorlatilag mindenféle folyami halételünk van. Jelen pillanatban csak kecsegét nem tudunk kínálni, mert ilyenkor nincsen. Néhány étellel szolgálunk tengeri halból is és természetesen étlapunkon szerepelnek rostonsültek és úgynevezett nemzeti ételek, mint például a Karađorđe-szelet, a szűzérmék gombával, a szezámmagos csirke, a cigánypecsenye. Egy nem éppen szokványos kínálatunk is van azok számára, akik szeretik a halat. Halas menünek neveztünk el. Halászléből, sült halból (hol folyami, hol tengeri sült halból), salátából és édességből áll. Mindez 295 dinár. A hétvégét kivéve minden nap készítjük délután 1 órától 5 óráig. Természetesen, ha a vendég nem itt, akarja elfogyasztani, akkor haza is viheti ebédjét.
- A bejáratnál láttam, hogy ma este zene is lesz.
- Minden csütörtökön örökzöld dallamokkal kedveskedünk a vendégeknek, pénteken és szombaton pedig tamburazene szól. Az állandó zenészeink helyett időnként vendégzenészeket is hívunk, ma például egy zongoraművészt. Igyekszünk a vendégek kedvébe járni.
- Hallottam, hogy vendéglőjüket számos neves ember is felkereste.
- Nemrég itt járt Zdravko Ćolić, tavaly pedig Karpov. De a színész- és filmvilág nagyjai is gyakran ellátogatnak csárdánkba, sőt vissza-vissza térnek.
Belelapozok az étlapba. Meglep, hogy a halászlé mindössze 190 dinárba kerül, ám a halpaprikásért már 350 dinárt fizettetnek. Egyébként az ételek ára 400-600 dinár között alakul.
A Neptun csárda minden nap 12 órától 24 óráig tart nyitva.
Németh Zoltán
Fotó: Dávid Csilla
Roston sült csuka
Hozzávalók: fejenként 40 dkg csuka, fokhagyma, petrezselyemzöld, majoránna, curry, citrom, olívaolaj, só.
Elkészítése: A halat megtisztítjuk és a hasa alatt bevágjuk a gerincéig, majd szétnyitjuk. Bedörzsöljük a citrommal, besózzuk, megszórjuk kevés curry-vel és majoránnával. Az apróra vágott fokhagymát és a felaprított petrezselyemzöldjét leöntjük az olajjal, jól összekeverjük, és ezzel az öntettel átkenjük a halat. 20 percig sütjük roston. Köretként krumplisalátát szolgálunk fel.
ZÖLDÖVEZET
A kegyelet virágai
A temető szomorú hely, de mindenszentekkor és halottak napján az ezernyi gyertya és mécses ünnepivé varázsolja a sírkerteket. Ekkorra már eltűnt a gaz, és frissen gereblyézett hantok fejfáinál emlékezünk hozzátartozóinkra.
A kertészetek gazdag választékot kínálnak sírokra való virágokból, cserjékből, és egyre több az élő növényekből készített koszorú. Nincs hervasztóbb látvány, mint a beporosodott művirág koszorú: ez felér a kegyeletsértéssel.
Mielőtt bármilyen bokorral vagy évelő virággal ültetnénk be a sírt, nem árt megnézni, milyen ott a talaj, kap-e napot a növény, vagy inkább árnyékos a hely?
Nedves, agyagos talajba ültessünk árvácskát, hortenziát, fenyőféléket és örökzöld kúszónövényeket.
Száraz, kötött talajba kerülhet mahónia, fátyolvirág vagy májvirág.
Laza, homokos földben jól fejlődnek az alacsony sásfélék, az évelő szegfűk, és az orbáncfű is hosszan virágzik, ha elegendő napfény éri.
Bármivel ültetjük is be a sírt, törekedjünk arra, hogy folyamatosan nyíljék valamilyen virág. A télálló szegélyvirágok magjait most is el lehet vetni. Olyan növényt azonban ne ültessünk, amelyik folyamatos gondozást igényel!
Nálunk is kezd terjedni az az angol szokás, hogy színes bogyójú örökzöld bokrok (tűztövis, magyal, kecskerágó) ágaival díszítik a sírokat. Ezek hosszú hetekig frissen maradnak, és szép kontrasztot adnak a fehér vagy pasztellszínű krizantémcsokornak.
A vágott virágnak - márvány- vagy műkő váza híján - használhatunk öblös üveget vagy műanyag flakont, de ne sajnáljuk a fáradságot, hogy zöld, öntapadó tapétával vagy festéssel „szalonképessé” tegyük. Elrejthetjük a vizesedényt egy kis fonott kosárkába, vagy beáshatjuk a földbe is. A krizantém súlyos virágfeje könnyen eldöntheti a vázát, ezért szórjunk az edény aljára nagyobb kavicsokat vagy földet!
A temetői munkához vigyünk magunkkal kiskapát, locsolókannát, kertészkesztyűt, a kőkeret letisztításához pedig kefét!

A májvirág (Hepatica nobilis) kora tavasszal nyíló kék, bíbor vagy fehér színű csésze alakú virágai szinte beborítják az egész növényt
ZÖLDÖVEZET
Segítség, vegetáriánus lett a kedvencem!
Kiköpi a cicája a lazackockát? A kutyája még a látványát sem bírja a közepesen átsült steaknek? Lehet, hogy vegetáriánus lett...
Vegának lenni divatos és állítólag egészséges is. Semmi gond nincs ezzel, hiszen felnőttként hozhatunk efféle döntést, mondván, hogy „miattam ne öljenek meg még egy állatot”. És olyan is van, aki egyszerűen nem szereti a hús ízét. De mi a helyzet akkor, ha kutyánk nem fogadja el a húsos falatokat? Vajon beteg? Vagy szolidaritást vállal állattársaival?
Vega nagycica
Volt egy oroszlán, Tyke, az Afrikából megmentett nagymacska, aki nem akart húsfélét falni. A gondozók többféle módszerrel próbálkoztak, hogy húsevésre bírják, például vért csöpögtettek a tejébe. De Tyke rá se bírt nézni a húsokra, viszont imádta a tejbe áztatott müzlit, s mellé főtt tojást és magvakat rágcsált. Bár a tudomány mai álláspontja szerint őt az evolúció véres cafatok falására specializálta, Tyke három év alatt annyit nőtt, mint egy hagyományos koszton élő nagymacska. A húsevő állatok emésztőrendszere túlnyomó többségben állati fehérjét bontó enzimeket tartalmaz, sőt a növények bizonyos összetevőit egyáltalán nem tudják megemészteni.
Aszkéta kutya
A kutyák egy része szívesen eszik gyümölcsöket is - almát, szilvát és szőlőt -, de olyan is hallottunk már, hogy a kutyus lelegeli a szamócát a kertből. A szakemberek szerint ennek több oka is lehet. Egyrészt a kutyának tetszik a gyümölcsök édes íze, de legtöbbször emésztési zavarok miatt fanyalodnak a vega kosztra. A gyümölcsökben található savak segítenek feldolgozni a nehezebb, zsírosabb ételeket is. Nem kell megakadályozni a kutya ilyennemű törekvéseit, kivéve akkor, ha a csonthéjasok magját (barack, szilva, meggy, cseresznye) is szereti. Ezekből csak keveset adjunk-engedjünk, mert nagy mennyiségben enyhe mérgezést okozhatnak.
A macska kicsit más ügy
A cicák emésztőrendszere sokkal rövidebb, mint a kutyáké és kevesebb enzimet is tartalmaz, ezért a megfelelő fejlődéshez mindig meg kell kapniuk a számukra fontos fehérjéket. Az állati és növényi fehérjék kémiailag hasonló felépítésűek ugyan, tehát aminosavakból állnak, de azok összetételében már több különbség is van. Egy húsevő szervezetnek olyan enzimjei vannak, amelyek az állati fehérjékre specializálódtak, ezért a növényekből nem képes pótolni az igényeit. A cicáknál ezért a vegetáriánus tápok mellett még több kiegészítő vitaminra és ásványi anyagra van szükség.
Csak fokozatosan!
Ha tudatosan akarjuk átállítani kedvencünket vegetáriánus kosztra, akkor sok szempontot kell figyelembe vennünk. Ezek közül a legfontosabb, hogy az állat igényeit ismerve minden szükséges tápanyagot és vitamint pótoljunk, amelyet az állati eredetű táplálék kizárása miatt nem kap meg kedvencünk. A legjobb, ha eleve vegának neveljük őket. Ha felnőtt állatot kell növényalapú táplálkozásra átállítani, akkor a fokozatosság a jelszó. Ha túl hirtelen vonjuk meg tőle a megszokott ételt, akár meg is betegedhet, de immunrendszere mindenképpen legyengül.
Az „ami jó nekünk, jó a kutyának is”-elv ebben az esetben is végezetes lehet. Ma már számos vegetáriánus állati eledel és táplálékkiegészítő kapható, csak győzzünk választani! (Háziállat Online)
ÉRDEKES KÖNYVEK
Olvasunk? Olvassunk!
A tévé és a számítógép világában az olvasás valahogy háttérbe szorult. Élesszük fel újra az olvasás csodáját! Íme néhány csemege, havonta jelentkező rovatunkban.
Donald Sassoon: A Mona Lisa-sztori - Egy festmény története képekben
Ó, az a mosoly... Mindannyian láttuk, talán ezerszer is. Ez a mosoly ékesíti La Gioconda, vagy ahogy meghittebben emlegetjük, a Mona Lisa arcát - a világ leghíresebb festményét, Leonardo da Vinci 1505 táján készült alkotását.
Az elmúlt ötszáz évben a Mona Lisa igazi híresség rangjára emelkedett. Ebben a lebilincselő - főként képekben elbeszélt - krónikában a történész és Mona Lisa kutató Donald Sassoon révén betekintést nyerünk a Mona Lisa történetébe, elő és utóéletébe és közel kerülünk a géniuszhoz is, aki a festményt ilyen hosszú élettel ajándékozta meg. (Saxum Kiadó)
Alex Goldfarb-Marina Litvinyenko: A titkos ügynök halála - Litvinyenko megmérgezése és a KGB visszatérése
Alekszandr Litvinyenkót, az egykori orosz titkosszolgálati tisztet 2006 novemberében mérgezték meg polónium 210-es radioaktív izotóppal Londonban. „Egy parányi atombombát adtak be neki” - mondta a gyilkosságról Litvinyenko özvegye, a könyv szerzője. A hirtelen híressé vált egykori KGB-tiszt az egész világ szeme előtt, 43 évesen, borzalmas kínok között, néhány hét leforgása alatt halt meg.
Mit tudott Litvinyenko? Kiknek volt életbe vágóan fontos, amit kiderített? Valóban a csecsen terroristákkal működött együtt? Miért ölték meg? És kik? Életéről és haláláról sosem fogjuk megtudni a teljes igazságot, mert az a Kremlnek nem áll érdekében. E könyv szerzője Litvinyenko özvegye és a magyar dollármilliárdos, Soros György moszkvai „embere”, Alex Goldfarb. Ők ismerik a legközelebbről a Moszkvában, Londonban és Washingtonban játszódó történet drámai fordulatait. A titkos ügynök halála bepillantást nyújt Putyin Kremljének legsötétebb bugyraiba - politikai thriller, mely sokkal fantasztikusabb és hátborzongatóbb bármelyik kitalált történetnél.
Amióta Litvinyenko visszautasította, hogy meggyilkolja a Putyin-gyűlölő oligarchát, Borisz Berezovszkijt, és menedékjogot kapott Londonban, nos, azóta annak szentelte életét, hogy feltárja a KGB utódszervezetének legsötétebb titkait. Goldfarbbal együtt hat éven át küzdöttek azért, hogy leleplezzék, mi történt a csecsen háború alatt, miért kellett meghalniuk újságíróknak, oligarcháknak és sportolóknak.
Szása Litvinyenko az igazságnak szentelte életét. „Az, hogy megmérgeztek, azt mutatja, jó irányba indultam. A Kreml szokása, hogy megöli az igazmondó embereket” - mondta néhány nappal a halála előtt. (Parki Kiadó)
Pihurik Judit: Naplók és memoárok a Don-kanyarból 1942-1943
„A kötet Magyarország második világháborús történetének sajátos feldolgozása: szubjektív források - naplók, visszaemlékezések - alapján azt kísérli meg bemutatni, hogyan élték meg az 1942-ben a keleti hadszíntérre vezényelt magyar katonák ezt a történelmi kataklizmát. Az általuk ránk hagyományozott kéziratok kutatásának célja ezúttal nem a harci cselekmények bemutatása. Szerzőik hétköznapi emberek, akik a fronton rendkívüli körülmények közé kerültek, ahol az állandó életveszély mindennapi élménnyé vált, és a legegyszerűbb hétköznapi cselekvések is különleges dimenziót kaptak. Nem annyira alakítói, mint inkább szemlélői, átélői és elszenvedői voltak az eseményeknek.
Naplóik, emlékirataik „történelem alulnézetből” helyzetleírások arról, hogyan éreztek, gondolkodtak, milyen erkölcsi, politikai, nemzeti értékrendhez igazodtak egy adott időszakban, mennyiben próbáltak - vagy nem - összhangba hozni a kor eszméit saját élettapasztalataikkal, neveltetésükkel. A fennmaradt források leginkább társadalomtörténeti szempontból értékesek, mert a pusztulás és az esetleges életben maradás legközvetlenebb egyedi sorsdokumentumai a Don-kanyarban elszenvedett tragédiának.” (Napvilág)
KÉPTELEN KÉRDÉSEK - MEGHÖKKENTŐ VÁLASZOK
Mi a baj a mákvirággal?
Miért éppen mákvirágnak nevezzük a rossz embert?
Akad még felnőtt, aki egy rosszalkodó gyerek láttán felsóhajt: „szép kis mákvirág!”. Rosszalkodó felnőttekre ma már ennél sokkal durvább kifejezéseket alkalmazunk, a lehető legritkábban fordul elő, hogy egy bűnözőt valaki mákvirágnak nevez a XXI. században.
Régebben azonban valóban elterjedt volt, hogy szép illetve gyönyörűséges mákvirágnak nevezték a rosszéletű embereket. Mi lehet a baj a mák virágával, hogy ilyen negatív értelmezésbe került? Csúnya? Rossz szagú? Kártékony?
Valójában egyik sem. A mák (Papaver somniferum) virága kifejezetten tetszetős, szaga nem jellegzetes, és nem is árt senkinek.
Az emberek a mákvirágot szépnek tartották; a „gyönyörűséges mákvirág” kifejezés eredetileg dicséret volt. Igen ám, de az, amilyen hangsúllyal egy mondatot kimondunk, jelentősen befolyásolja az értelmét. Így ha gúnyos felhangot kap egy eredetileg dicsérő kifejezés, mindjárt szidalom lesz belőle.
Az irónia fontos szerepet játszik nyelvünkben, igen gyakran szembetalálkozhatunk vele. Gondoljunk csak a „szép kis alak”, „ezt jól megcsináltad”, „szép dolog, mondhatom” kifejezésekre.
A „gyönyörűséges mákvirág” szerkezet is ebbe a sorba illeszkedik, azonban a gyönyörűséges jelző az idők folyamán lekopott, a mákvirág önállóan vált a gonosztevők minősítőjévé. (geographic.hu)
AUTÓZÁS
Az EU harca a kipufogókkal
Az új személygépkocsik átlagos károsanyag-kibocsátása évről évre csökken, teljesítményük és számuk növekedése, valamint az egyre több dugó miatt mégis az autók felelősek a széndioxid-kibocsátás mintegy ötödéért. Az EU drasztikus lépésekkel igyekszik megakadályozni, hogy Európa jövője szmogba vesszen, bár mire teljesülni fognak a most hangoztatott szigorú előírások, talán már régen el is fog fogyni a föld olajkészlete. Október 23-án - többek között - arról tanácskoztak az Európa Parlamentben, hogy a jövőben milyen előírásokat vezessenek be az autók károsanyag-kibocsátásának visszafogására. A képviselők abban egyetértettek, hogy a határérték-előírásokat folyamatosan szigorítani kell, ezért egy úgynevezett széndioxid-kibocsátás-csökkentési rendszert vezetnének be. Korábban arról volt szó, hogy legkésőbb 2010-re az autógyáraknak el kell érniük 120 g szén-dioxid/km-es kibocsátási értéket, ám úgy látszik, eredményes volt az autógyárak lobbitevékenysége, mert a képviselők „nem tartják reálisnak” a fenti előírás elérését, ezért 2012-től tennék kötelezővé ezt a határértéket. A jelenlegi tervek szerint a határérték 2020-tól szigorodna tovább 95 g szén-dioxid/km-es szintre, de az EP 2025-re a 70 g szén-dioxid/km-es határértéket is el tudná képzelni. Hogy némi viszonyítási alapunk legyen: egy 1,5 literes motorral szerelt új Suzuki Swift átlagosan 159 gramm szén-dioxidot füstöl a levegőbe kilométerenként, ami jóval a 2012-re tervezett limit fölött van, pedig egy korszerű benzinmotorral szerelt kisautóról van szó.
Ennek fényében talán érthető az autógyárak rémülete, hiszen a legtöbb jelenlegi modelljük még közelében sincs a tervezett határértéknek, amit ráadásul az EP még szigorítana azzal is, hogy az új személygépkocsik reklámozására szánt helynek legalább a húsz százaléka nyújtson információt - a jóváhagyott formátumban - az üzemanyag-takarékosságról és a széndioxid-kibocsátásról. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az autós reklámokat a cigarettásdobozokon látott figyelmeztetésekhez hasonlókkal látnák el. A gyártók jelenleg a lehető legapróbb betűkkel jelölik a reklámok sarkaiban a kötelezően feltüntetendő károsanyag-kibocsátási adatokat.
Az Európai Unióban az összes szén-dioxid-kibocsátás mintegy 19 százalékát a személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek okozzák, és az abszolút mennyiségek tovább növekednek annak ellenére, hogy a 2004-et megelőző évtizedben új személygépkocsinként átlagosan 12,4 százalékos csökkentést sikerült elérni. A magyarázat elsősorban az, hogy egyre több személygépkocsi van, és ezek egyre nagyobb torlódást generálnak, ráadásul a kocsik teljesítménye is jelentősen nőtt. Az EU-ban egyébként a közúti közlekedés fogyasztja el az összesen felhasznált olajmennyiség 60 százalékát.
Az EP-vita során az a gondolat is kikristályosodott, hogy a képviselőknek fel kell szólítaniuk a tagállamokat, hogy gazdaságilag ösztönözzék a régi autók forgalomból való kivonását.
A Porsche pedig pert fontolgat. Ennek jelentőségét akkor érthetjük igazán, ha tudjuk, hogy egy olyan európai autógyárat emelünk ki a sorból, amelynek modelljei között - finoman szólva is - csupa benzinfaló prémiumkocsi található. A Porsche egyenesen pert indítana az EU ellen, amennyiben hivatalossá válnak a 2012-ben esedékes új emissziós szabályozások. A német márka fenyegetőzése érthető, hiszen az által előállított modellek ma nem kevesebb, mint 289 gramm szén-dioxiddal terhelik átlagban a levegőt kilométerenként.
SZÁMÍTÓGÉP-TIPPEK KEZDŐKNEK ÉS HALADÓKNAK
Miért nem érkezik meg a levelem?
Sokunkkal előfordult már, hogy elküldtünk egy adott levelet valakinek, aki később azt állította, hogy nem kapta azt meg. Hol az igazság, mi történik a háttérben amiről nem tudunk?
Az igazság az, hogy mindkét fél igazat mond, sőt a számítógépes rendszer, vagyis a szerverek is elvégezték az összes szükséges munkát, az e-mail mégsem látható a postaládában. Vagyis csak úgy tűnik, ugyanis ha megnézzük a SPAM vagy BULK könyvtárban, megtaláljuk a levelet.
A mai nagy levelezőszolgálatok (gmail, yahoo, freemail stb.) igen drasztikus spam szűrési eljárásba kezdtek. Nem tartalom alapján szűrnek (holott így lenne logikus), hanem a küldő szervere alapján. És e szerver alapú szűrést sem a hivatalos feketelisták segítségével végzik, hanem kicsit önkényesen saját fehérlistát alkalmazva, vagyis ha valaki nincs fenn a listájukon, annak a levelei rendszeresen a nemkívánatos levelek közé fognak kerülni. Kivétel, ha egy levélre mint választ küldünk újabb levelet, mert ez esetben érzékelik azt, hogy e személlyel kapcsolatban áll a felhasználó. Sajnos a szolgáltatók sem győzik bejelentgetni a levelező szervereiket, így rendszeresen jelentkeznek olyan problémák, hogy nem kapja valaki meg a kívánt levelet. Sajnos nem igazán korrekt eljárás ez a nagyoktól, sokszor több kellemetlenséget csinálnak mint hasznot, mivel az ember rossz tulajdonsága, hogy maradéktalanul megbízik bennük, és inkább vádol, mint hogy utánanézne a dolognak.
Hogy hogyan oldható meg a probléma? Sajnos az ingyenes levelezőszolgálatokat használóknak nem sok vigasszal tudok szolgálni, vagyis hiába a SPAM szűrés, ajánlatos időről időre meglátogatni a SPAM foldert, és végigfutni rajta, hátha valamelyik ismerősünk mégis küldött e-mailt. Amennyiben rábukkanunk ilyen hibára, kötelezően nyomjuk meg a gombot, hogy az adott levél nem spam, ugyanis ilyen esetben a szerver megjegyzi, hogy az erről a címről érkező leveleket nem kell kéretlenként kezelni, és megfelelően kikézbesíti azt. Azok, pedig akik saját cégük, vagy szolgáltatójuk útján küldik a leveleket, ne mérgelődjenek, nem biztos, hogy az adott cég szakembere a bűnös a levelek nem megfelelő helyre juttatásában. Megkérhetjük arra, próbálja finomabbra hangolni a szervert figyelembe véve a nagy szolgáltatók követeléseit, hátha abban az esetben csökkennek az ilyen jellegű problémák. De a legjobb az, hogyha valakivel először lépünk kapcsolatba (először küldünk az adott címre levelet) más úton is (telefonon, sms-ben, más e-mail címen) tájékoztatjuk e tevékenységünkről, és amennyiben nem kapta meg a kérdéses levelet, megkérjük, hogy időnként nézze meg a SPAM könyvtárát is.
bzs
EGY KIS HUMOR
Vegyes viccek
Egy jó barát olyan, mint egy melltartó: bár észre sem veszed, mindig támogat és közel áll a szívedhez!
***
A kommunizmus idején megkérdeznek egy székely tatát:
- Hogy érzi magát ebben a rendszerben?
- Jól.
- Kifejtené ezt bővebben?
- Nem Jól.
***
- Drágám, képtelen vagyok megtalálni a telefonkönyvben ennek a kínai vendéglőnek a telefonszámát!
- Nem gondoltál arra, hogy a kínai számot a Sárga Oldalakban kell keresni?
***
A feleség arra gyanakszik, hogy a férje megcsalja a szobalánnyal. Az egyik pénteken kimenőt ad a lánynak, este belopózkodik a szobalány szobájába, levetkőzik, és befekszik az ágyba.
Éjfél körül aztán, várakozásának megfelelően halk lépteket hall, majd nyílik az ajtó. Miután a lopakodó befekszik mellé, és túl vannak az aktuson, a nő felkapcsolja a villanyt, és felkiált:
- Na, te nyomorult, most meglepődtél, mi?!!
- Igen, asszonyom! - feleli megszeppenve a sofőr.
***
A rendőr elmegy a jósnőhöz, s az jósolni kezd:
- Vészes jövőt látok... Pénteken este ki fogják rabolni a házát...
Mire a rendőr:
- A fenébe, én meg pont akkor leszek színházban a feleségemmel...
***
Egy angol lord nézegeti az autókatalógust és elhatározza, hogy az az autó kell neki, amit a leghosszabb gyártási időre vállalnak, mivel biztos az a legjobb. Olvassa is, hogy: Porsche - 2 hónap, Ferrari - 6 hónap, Rolls Royce - 1 év, Trabant - 5 év. Elhatározza, hogy a Trabant kell neki, el is küldi a megrendelést a gyárnak.
A gyár titkárnője azonnal rohan az igazgatóhoz és újságolja:
- Igazgatóúr! Egy angol lord rendelt tőlünk kocsit!
Az igazgató azonnal kiadja a feladatot:
- A kocsit azonnal, soron kívül elkészíteni, a legjobb minőségben, minden extrával felszerelve!
Két hét múlva egy konténerben meg is érkezik a Trabant a lordhoz. Az kinyittatja a konténert, megnézi, majd így szól a komornyikjához:
- Na, ez a német precizitás! Megrendeltem tőlük a kocsit és amíg kész nem lesz, elküldték a makettjét!
***
- Mit mond a szőke nő, ha megismerkedik egy vonzó pasival?
- ???
- Majd hívj fel és akkor megadom a telefonszámom.
***
Három intézeti lányt szabadulásuk előtt az igazgatónő eképp búcsúztat:
- Nagy veszély vár rátok odakint. Vannak férfiak, aki felcsalják szegény kislányokat a lakásukra, aztán kezükbe nyomnak vacak ezer dinárt, és mehetnek az utcára.
Felcsillan a legkisebb lány szeme, majd így szól:
- Ezer dinárt? Az azért nem semmi. A maga férje csak egy-egy almát szokott adni nekünk.
***
Pistike kérdi a nagymamától:
- Nagyi! Mit ábrázol az a tetoválás lábadon?
- Az nem tetoválás, hanem a visszereim.
***
A kártyaasztal mellől felpattan az egyik játékos:
- Ezt én nem tűröm tovább! Ez a Kovács szemérmetlenül csal!
- Ugyan már, miből gondolod? - kérdik a többiek.
- Abból, hogy folyamatosan más lapokkal játszik, mint amiket leosztok neki!
***
Férfi, a játszótéren megszólít egy gyereket:
- No, kisfiam, mi lesz belőled, ha nagyfiú leszel?
- Belőlem sose lesz nagyfiú.
- Hogyan mondhatsz ilyet kisfiam?
- Úgy, hogy én kislány vagyok.
***
Menyasszony:
- Az esküvő előtt szeretném meglepni a férjemet valamivel.
Mama:
- Mutasd meg neki műfogsorodat!!!
***
Gazsit a bíróság elé állítják, mert egy pár cipőt lopott. Gazsi így védekezik:
- Csak viccből vittem el a cipőt!
- Meddig vitte?
- Nagyváradig.
- Na, hiszen, akkor túl messzire ment a tréfával!
***
- Jean, kössön egy spárgát az anyósomra!
- Miért, uram?
- Sárkányt akarok eregetni!
***
Egy férfi egy autószerencsétlenségben elveszti férfiasságát. A rokonság összeül, és elhatározza, hogy a család férfitagjai felajánlanak neki a saját nemi szervükből 1-1 centit.
A műtét sikerül, ám egy hét múlva az orvos a beteget az ágya szélén ülve találja, keserves zokogás közepette. Kérdi, mi a baj?
- Nagyon jól sikerült ez a műtét, nagyon örülök, hogy ilyen önzetlenek voltak a rokonaim, de mondja, doktor úr, miért pont a nagypapa 1 centijét kellett középre varrnia?
EZOTÉRIA
Boldog új boszorkányévet!
November 1-jén kezdődik
Ma kezdődik a boszorkányév. Varázslatok, szertartások, megannyi bűbáj ideje jött el. Ősi ünnepek következnek. Nem egy közülük egybeesik a keresztény hagyományokkal. Érdekes.
A legnevezetesebb napok: a nyolc boszorkányünnep. Többnyire azonosíthatók más tradicionális ünnepnappal. Nem meglepő: a hagyomány is a természet ritmusát követi. A fő ünnepnapok a téli és a nyári napforduló, a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség, valamint ezek felezőpontjainak idejére esnek.
Samhain
Eljőnek a halottak szellemei
A boszorkányok évének első napja november 1-je. Az új év ünnepe, a Samhain október utolsó napján, a naplemente után veszi kezdetét. Ez az éjszaka sem a régi, sem az új évhez nem tartozik. Elvékonyodik az evilágot és a túlvilágot elválasztó hártya, eljőnek hozzánk a halottak szellemei. Alkalmas az időpont szeánszot ülni, jóslatot kérni. Ahogy szilveszterkor, úgy ezen a mágikus éjszakán gyakran fürkészik a jövendőt kártya vagy egyéb mágikus eszköz segítségével. Az eredeti szokások jó része továbbél - és összemosódik - az angolszász országok Halloween ünnepének eseményeivel és jelképeivel (maskara, töklámpa). Az eredetileg pogány ünnepet az egyház Krisztus után 835-ben a mindenszentek ünnepévé tette, mellé került még a halottak napja.
Yule
Fiút szült az istennő
A téli napforduló ünnepe, a Yule december 21-e tájára esik. A nappalok ilyenkor a legrövidebbek. Az ünnep a tél elmúltát siettető ősi szertartások maradványa.
Yule istennőnek ekkor született fia, miként Jézus is ez idő tájt jött a világra. A karácsony szimbolikája szorosan összekapcsolható ezzel az ünneppel. Ám a boszorkányoknál visszafogottabb a rítus. A Yule utáni teliholdas éjszakát tekintik a legnagyobb varázserővel rendelkező napnak. Az ekkor folytatott szertartásokkal - például gyertyagyújtással - a fényt ünnepelték. Számos európai országban ma is élő hagyomány a házban történő tuskóégetés.
A télbúcsúztató ünnep, a hivatalos tavaszkezdet február 1-jére esik. Az Imbolc (változatai: Oimelc, Imbolg) a megtisztulás ünnepe. Ekkor tér magához az istennő a szülés után. Ugyancsak kapcsolatba hozható a Szűzanya megtisztulásának keresztény ünnepével, egyben Gyertyaszentelő Boldogasszony napjával, február 2-ával. A boszorkányok a fényt és a termékenységet ünneplik, a megújulásra és a gyarapodásra készülődnek. Február elsejének előestéje a legalkalmasabb az új tagok beavatására.
Ostara
Egyre erősödik a fény
A tavaszi napéjegyenlőség ünnepe az Ostara. Március 21-e táján egyensúlyba kerül a fény és a sötétség - a napok előrehaladtával a fény egyre erősödik. A boszorkányok ekkor az újjászülető természetet, az életerőt és a termékenységet ünneplik. Ilyenkor érdemes nagy tettekbe kezdeni, a jövőre vonatkozó varázslatokat végezni. Minden természetvallás megünnepli ezt a napot. Katolikus megfelelője a húsvét. Az angol Easter, a német Oster elnevezésében felismerhető a pogány tavaszünnep neve. De még szorosabb a kapcsolat az ősi ünnep és a Gyümölcsoltó Boldogasszony (március 25-e) napja között.
Beltane
Erdei szentélyek épülnek
A nyár kezdete május 1-je, ünnepe a Beltane. Előestéje, a Walpurgis éj a legnagyobb és legismertebb boszorkányszombat. Elsődlegesen termékenységi ünnep, a szerelem, a nemzés, a virágok, a lombok, a meleg ünnepe. Alkalmas időszak nagyobb varázslatokra, jövendőmondásra, valamint erdei vagy kerti szentély kialakítására. A pogány ünnep elemei fellelhetők a majálisban és a pünkösdi ünnepkörben is. A magyar boszorkányok május 1-je helyett Szent György napját részesítik előnyben. A nyári napforduló ünnepe, a Litha (amelyet neveznek Midsummernek vagy Nyárközépnek is) június 21-e tájára esik, Szent Iván éjszakája. Ekkor a leghosszabb a nappal, legerősebb a természet. A boszorkányszertartásban a Napot a tűz jeleníti meg. Ezen az éjszakán nagy tüzet raknak egy tisztás közepén, körültáncolják, átugorják. A hagyomány szerint az ekkor gyűjtött gyógynövények különösen hatásosak.
Lughnasadh
Mágikus szertartások ideje
Augusztus elsejére, illetve előestéjére esik a Lughnasadh nevű ünnep - a nyár végét és az ősz kezdetét jelzi. Az aratás, a betakarítás pogány ünnepét a modern boszorkányok kiegészítették a termékény Földanya és gabonaistennő tiszteletére rendezett mágikus szertartásokkal. Még ekkor is gyűjtik a gyógynövényeket. Az ünnep a középkorban kapta a Lammas nevet, jelentése, a cipó-mise a keresztény kenyérszentelésre utal. Az íreknél és a briteknél nagy hagyománya van. A nap és az éj szeptember 21-én újra egyforma hosszú, a természet a nyugalomra, a télre készülődik. A Mabon a gyümölcsök és a bőség ünnepe. A nagy nyári munkák befejezése fölötti elégedettség, a harmónia és az egyensúly jut benne kifejezésre. Az emberi szellemet megtermékenyítő erők, a meditáció ideje ez. A különféle praktikákhoz gyűjtött termények, kövek ekkor tölthetők fel mágikus erővel.
Mágikus napok
Hétfő - A Hold irányítása alatt áll. Megfelelő nőiséggel kapcsolatos rituálékhoz, kibéküléshez. Fogékonyságunk nagyobb, az álmok is jelentősebbek. Színe a fehér.
Kedd - Bolygója a Mars. Alkalmas nagy tettek véghezvitelére, negatív varázslatok megtörésére. Színe a vörös.
Szerda - A Merkúr uralja. Elsősorban a gondolkodásra, a szellemi és spirituális fejlődésre hat. Jó nap a kommunikációra és a jövőbelátásra is. Színe a bíbor.
Csütörtök - Bolygója a Jupiter. Erőteljes, életigenlő, jószándékú nap. Mindenféle törekvésekkel kapcsolódó rituálékra alkalmas, még akkor is, ha hűséget vagy szerencsét várnak tőle. Színe a kék.
Péntek - A Vénusz napja. Az érzelmek és az érzékek kifinomultabbak, növekszik a kreativitás. Szerelmet, utazást, szépséget és boldogságot célzó tevékenységekre van hatással. Színe a zöld.
Szombat - Bolygója a Szaturnusz, a sorsot meghatározó égitest. A kihívások, a befelé fordulás, a szellemekkel való társalgás napja. Színe a fekete.
Vasárnap - A Nap uralja, az ember magasabbrendűségét jelképezi. A béketeremtés és a harmónia napja. Színe a sárga.
Magyarok
A magyar boszorkányok megünneplik Szent András, Luca, Szent György, Szent István napját és Mária mennybemenetelét is.
Holdfázisok
A változékony Hold nemcsak a nők hangulatára, a boszorkányok életére is nagy hatással van. Elsősorban a telihold és az újhold időszakának van különös jelentősége számukra.
SZÉPSÉG
Elfeledett testrészeink - a körömágy
Ha nem ápoljuk eléggé a körömágyunk bőrét, az bizony nem csak arra vezet majd, hogy nem lesz szép, hanem arra is, hogy nem tölti be szerepét. Márpedig a csúnya kéz nem árulkodik ápoltságról. Tegyünk érte, ne feledkezzünk el róla!
A körömágy bőre nem véletlenül van ott, ahol van. A szerepe az, hogy védje a körmöt - így a testet attól, hogy fertőzések hatoljanak be.
Éppen ezért nem szabad levágni! Viszont az sem jó, ha háborítatlanul hagyjuk nőni: ekkor akadályozhatja a köröm normális növekedését, és nem is nyújt túl szép látványt.
A helyes megoldás: kenjünk körömágybőr eltávolító folyadékot a körömágybőrre, majd fogjunk egy tompa végű pálcikát (a legjobb a hagyományos narancsfa változat), és nagyon óvatosan toljuk vissza a bőrt. Mindig úgy fogjuk meg a pálcát, hogy biztosan ne szaladhasson bele a körömágy alatti érzékeny területbe, semmilyen sérülést ne okozhassunk vele. A bőr visszatolása után maradt fehér halvány réteget simán eltávolíthatjuk.
Miután visszatoltuk a bőrt, előfordulhat, hogy maradnak már elhalt bőrrészek. Ezek jól felismerhetőek, és ezeket valóban nyugodtan eltávolíthatjuk. Itt sem mindegy azonban, hogy milyen eszközt használunk. Mindenképpen nagyon éles bőrvágó ollót használjunk - erre érdemes költeni - nehogy sérüléseket okozzunk magunknak!
Ha a körömágyunk bőre érzékennyé válik, vagy kipirosodik, lehet, hogy gombás vagy más fertőzést kaptunk. Nem is nehéz ilyesmire szert tenni, elég, ha a manikűrösünk nem fertőtleníti az eszközeit, vagy az uszodában is összeszedhetjük. Ne aggódjunk, megszabadulhatunk a bajtól - kenjük be a körömágyunkat gombafertőzés elleni vagy fertőtlenítő krémmel, és így megszabadulhatunk a tünetektől. De legközelebb mindenképpen ellenőrizzük, hogy ne érhessenek a kezünkhöz nem jól fertőtlenített eszközökkel!
Az elhalt körömágybőr egyáltalán nem szép látvány. Ahogy már említettük, ezt le is vághatjuk, de persze az sem rossz, ha megelőzzük létrejöttét. Ennek titka nem más, mint az állandó ápolás, táplálás, hidratálás. Ez a kezünk legérzékenyebb pontja, és rögtön látszik rajta minden káros hatás. Az igazság az, hogy egyikünk sem ápolja elég alaposan a körömágyát. A legjobb módszer, hogy rászokjunk, ha a lakásunk minden helyiségében tartunk egy kézkrémet - és használjuk is!
Emellett pedig nem árt, ha hetente egyszer vagy kétszer külön is kényeztetjük: készítsünk pakolást - tápláló kézkrémet, jojobaolajat vagy körömágybőr ápolót masszírozzunk bele, és hagyjuk rajta bőséges mennyiségben legalább 15 percig.
Ön is megfigyelte, hogy sokan rágják körömágyuk bőrét? Esetleg Ön is közéjük tartozik? Könnyebben abbahagyja majd, ha ápoltak lesznek! (noiportal.hu)Címoldal  |  Külföld  |  Kitekintő  |  Belföld  |  Közelkép  |  Szabadka  |  Újvidék  |  Tiszavidék  |  Topolya  |  Művelődés  |  Sport  |  Mozaik  |  Közös írósztalunk  |  Lapzárta  |  Dokumentumok
Az újság internetes megjelenését lehetővé teszi a CNT