Marketing

Eupalyazat

Magyar Szó online
 Sport Szerkesztő: Laták István
2008. május 10.-11., szombat-vasárnapOlvassa a Sportvilágban!

Eseményben gazdag hétvége előtt állunk. Szombaton Zenta és Szabadka ad otthont rangos sporteseménynek: a Tisza-parti városban az atléták adnak találkát egymásnak a hagyományos Magyar Szó-kupán, a világ legerősebb emberei pedig Szabadka főterén rendezik meg a Bajnokok Ligája versenysorozat második állomását. Mint ahogy azt a mai számunkban már elolvashatták, nagyszabású nyereményjáték indul a Sportvilágban, ahol a labdarúgó Európa-bajnokságra összpontosítunk, s első nyereménykérdésünket is a hétfői sportmellékletben találhatják meg.
PALICS
Rangos küldöttség az evezősöknél
A Palicsi Evezősklub gazdag hagyományokra tekint vissza, hiszen versenyzői már a klub 1920-as megalakulásától kezdve kitűnően szerepelnek a különböző regattákon, országos és Balkán-bajnokságokon. Évente Palicson rendezik meg a vajdasági nyílt és az országos evezős bajnokságot, szeptemberben pedig minden valószínűség szerint az észak-bácskai városka első alkalommal lehet házigazdája a Balkán-bajnokságnak is. Csütörtök délután a klubba látogatott Andrija Romić, a szabadkai önkormányzat ifjúsági -- és sportügyekkel megbízott tagja és Modest Dulić tartományi ifjúsági -- és sporttitkár, akik Kumi Tiborral, a Palicsi Evezősklub elnökével folytattak tárgyalásokat a rangos esemény megszervezésének lehetőségeiről. A házigazdák tájékoztatták a vendégeket a klubban folyó munkáról, majd megtekintették a tó keleti partján folyó munkálatokat, s egy bemutató edzést is szemügyre vehettek.
Romić elmondta, hogy a Palicsi Evezőklub továbbra is számíthat a szabadkai önkormányzat támogatására, hiszen a kitűnő eredmények alapján erre mindenképpen rászolgáltak.
Dulić kiemelte, hogy a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság is a Balkán-bajnokság megszervezése mellett száll síkra, hiszen a klub hagyományai, eredményei, lelkes sportmunkásai mindenképpen feljogosítják egy ilyen rangos esemény megszervezésére. Ennek elérése érdekében Dulić fél millió dináros támogatásról biztosította a klubot, amiből beszerezhetők azok az eszközök, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a klub pályázhasson a Balkán-bajnokság megszervezésére.
Kumi Tibor elmondta, hogy a község és a tartomány segítségével a pályát és az pályát övező infrastruktúrát is olyan állapotba hozzák, ami méltó nagyobb nemzetközi versenyek lebonyolítására is.
Purucki Ferenc, a klub edzője az idény elején lebonyolított két versenyről szólt néhány szót. Leszögezte, hogy a belgrádi és a szegedi versenyen elért eredmények közepesnek mondhatók, de tudni kell, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a palicsi klub versenyzői a megszokottnál valamivel később szállhattak csak vízre. Az edző reményét fejezte ki, hogy a június 21-ei vajdasági nyílt bajnokságra, az egy hétre rá következő országos bajnokságra, valamint a szeptemberi Balkán-bajnokságra formában lesznek versenyzői, s szép sikerekkel örvendeztetik meg a palicsi és környékbeli sportkedvelőket.
(T. T.)
Fotó: A szerző

A csónakok átlagéletkora jóval húsz év felett van
JÉGKORONG VB, QUEBEC
Vége a svájci csodának
A csehek lenullázták az alpesieket, akiktől a torinói olimpián 3:2-e kikaptak
Csehország válogatottjának tagjai egyáltalán nem illetődtek meg az előző napi svájci-svéd eredmény láttán, és az sem hozta őket zavarba, hogy két éve a torinói olimpián 3:2-re veszítettek tegnapi riválisaiktól. Ezúttal kristálytiszta 5:0 volt az eredmény és Csehország versenyben maradt a magas helyezésért.
Mindkét csapat világos taktikával lépet jégre. A csehek a mezőnyt akarták uralni és minél többet birtokolni a korongot. A svájciak szoros védelemre rendelkezek be, mozgékonyságukkal pedig szűkíteni óhajtották a csehek támadási terét. Az első harmadból 54 másodperc maradt hátra, amikor rövidzárlat történt a svájci védelemben, Martin Erat egyedül tört kapura és biztosan talált be, amit követően a cseheknek már nem volt különösebb gondjuk.
A kanadaiak bizonyára jól megjegyzik Pal Grotnes nevét. A norvég kapus, csak 18 órával csapatának a németek feletti bravúros győzelem után, élete meccsét játszotta és 51 lövést hárított és kilátásba helyezte, hogy - mint 2000-ben, amikor Norvégia 4:3-ra nyert - ismét meglepetés születhet. Végül, négy perccel a befejezés előtt Rick Nash talált be, így a címvédő Kanada zsinórban már 13 vb-meccset nyert.
Svédország folytatta a hideg-meleg játékot. Miután kikaptak Svájctól, összeszedték magukat és a dánokon verték el a port. Ezt követően az E csoportban tömör az élmezőny, négy gárda pályázik még az első helyre.
Az USA csapatának meggyűlt a baja a németekkel. Az amerikaiak az első öt lövésből háromszor találtak be a kapuba, időkérés után viszont a németek tudtak négyből kettőt. Amikor 4:4-re állt az eredmény, az előre lefutottból kétesélyessé vált a találkozó, végül azonban az emberelőnyök kihasználása az USA javára döntött.
Eredmények, 1. forduló, E csoport: Csehország-Svájc 5:0, Svédország-Dánia 8:1. A sorrend: Csehország 7, Svájc 6, Svédország 6, Oroszország 5, Fehéroroszország 0, Dánia 0., F csoport: Kanada-Norvégia 2:1, USA-Németország 6:4. A sorrend: Kanada 9, USA 6, Finnország 5, Norvégia 4, Németország 0, Lettország 0 pont.
cs.

Pal Grotnes kapuja szinte bevehetetlen volt
A vasárnapi fekete mellé
Ilyenkor, kampánycsend idején, a minisztériumoknak arra is futja az idejükből, hogy eredeti munkájukkal is foglalkozzanak. A sport- és ifjúsági minisztérium így (mandátumának lehet, hogy utolsó napjaiban) elővette a fiókból a megporosodott papírokat, és közzétette A sport fejlesztése nemzeti stratégiájának tervezete című dokumentumot. Megtehette volna ugyanezt még a megbízatás kezdetén, viszont most jött kapóra, hisz egyéb munkájuk jelenleg nincs.
A tervezet szerint a stratégia célja az egészséges nemzet az iskolai, él- és tömegsport támogatása és fejlesztése révén az elkövetkező négy éves időszakban.
Itt álljunk meg egy pillanatra. A lehet, hogy leköszönő minisztérium egy olyan dokumentumot tett közzé, amelyet a következő minisztériumra hagy, annak reményében, hogy az el is fogadja és úgy kezeli, mint a sajátját. Nem az a bökkenő, hogy a cél menyire nemes, hisz valóban köztudott, hogy a testnevelésbe és sportba érdemes és kell is befektetni, hanem a dokumentum testamentum jellege. Közben a miniszterasszony úgy értékeli, hogy a tervezet „elég jó”.
Szerbiában először hangzott el az is, hogy a sportot nem csak az eredmények jelentik, hanem a logisztika is, vagyis mindaz, ami az eredményeket megelőzi és előidézi. Célunk - mondta a miniszterasszony -, hogy az eredmények ne a lelkesedés következményei legyen, hanem a szisztematikus munkáé.
Ő, persze, a fentiekkel összhangban, mandátuma idején, nem kimondottan a szisztematikus munkára mutatott követendő példát. Ellenkező esetben ugyanezt a dokumentumot kiadta volna még minisztersége első napjaiban, és akkor elhittük volna, hogy munkáját alapos rátermettséggel végzi.
És hogy áll az a logisztika?
Erről már helyettese szólt sötét színekben. Szerinte - és ez így is igaz - az országban nem létezik nyilvántartás a létesítményekről, edzőkről és sportolókról. Továbbá, a főiskolákon a testnevelés ismeretlen fogalom, és az állam a sportban forgó anyagiak eredetét és felhasználásának módját sem képes ellenőrzése alatt tartani. Magyarán, a sportban az állam csak a céleszközként elkülönített 21 millió euróval van jelen, amit ad, de azután már semmit sem tud róla. Ha feltételezzük, hogy a sport és testnevelés hazai anyagi igénye jóval meghaladja a 100 millió eurót, még inkább világos, hogy a sport Szerbiában egy külön, és a saját íratlan törvényei szerint működő világ. Amin a minisztériumi testamentum aligha változtat.
csá
SPORTMIX
ASZTALITENISZ
Molnár is csoportgyőztes
A szerbiai asztalitenisz-válogatott két tagja, Erdélyi Annamária és Fehér Gabriella után Molnár Mónika is - habár 4:2-re veszített a szlovén Biljana Todorovićtól - csoportgyőztes lett a Budapesten zajló olimpiai selejtezőtornán, így ő is a harmadik szakaszba jutott. Olimpiai selejtezőtorna, 5. csoport: Todorović (szlovén)-Molnár 4:2. A csoport végeredménye: 1. Molnár 2 (6:5), 2. Todorović 2 (6:6), 3. Timina 2 (5:6) pont.(tj)
RÖPLABDA
Hetedszer bajnok a C. zvezda
Az elődöntő után a döntőben is bravúrosan szerepelt a C. zvezda csapata és megszerezte a klubtörténelem hetedik bajnoki címét. A fővárosi röplabdázók ugyanis az elődöntőben 0:2-ről győzték le az újvidéki Vojvodinát, a döntőben pedig szintén két meccs hátrányban voltak a kragujeváci Radničkival szemben, és a hazai pályán kiharcolt egyenlítést követően az ötödik mérkőzést idegenben nyerték meg 3:2 (24:26, 25:21, 15:25, 21:13, 15:11) arányban és őszre az Euroligában szerepelhetnek. (cs.)
KOSÁRLABDA
Győzelem Újvidéken
A szabadkai Spartacus női kosárlabdázói a Szuperliga újabb találkozóján fölényes 76:55-ös győzelmet arattak Újvidéken, a Vojvodina felett. A Spartacus legeredményesebb játékosa Vulić volt 23 ponttal.A hétvégén a szabadkaiak a verseci Hemofarm vendégei lesznek. (T. T.)
NBA LIGA
Szépített a címvédő
A San Antonio és a New Orleans csapatai hazai pályán még nem veszítettek meccset. Ennek megfelelően a Spurs nyerte a harmadik meccset és 2:1-re szépített. A legjobbak Tony Parker és Manu Ginobili voltak 31-31 ponttal, míg a Hornets soraiban Chris Paul tűnt ki 35 találattal. Peđa Stojakovićot jól őrizték és a szerb csak 8 pontot és 5 lepattanót jegyzett. Eredmények, 2. forduló, kelet: Boston-Cleveland 89:73 (2:0), nyugat: San Antonio-New Orleans 110:99 (1:2). (cs.)
SZABADKA
Hétvégi sportajánló
Szombat, labdarúgás, II. liga: Spartacus-Spartacus (T) (Városi stadion, 16.30). Vajdasági liga: Bácska 1901-Mladost (Zombori úti stadion,16.30 ). Községi liga, Szabadka: Szabadka-Poljoprivrednik (17). Mérges: Bratstvo-Preporod (17). A világ legerősebb embereinek Világkupa versenye (városközpont, 15). Vasárnap, labdarúgás, Szabadkai liga, Hajdújárás: Vinogradar-Jadran (17). Györgyén: Đurđin-Solid (17). Községi liga, Visnyevác: Udarnik-Lokomotiva (17). Csantavér: Csantavér-Žednik (17). Ludas: Peščara-Elektrovojvodina (17). Kézilabda, I. férfi liga: Spartacus-TSK (sétaerdei sportcsarnok, 19).
SAKK
Gyorslépéses Zentán
A Zenta sakk-klub ma (szombaton) 17 órai kezdettel rendezi meg a város hagyományos gyorslépéses tornáját, a klub Adai úti helyiségében. A 11 fordulós viadalra 100 dinár a nevezési díj, a játékosok rendelkezésére 5-5 perc áll. A torna nyolc legjobbja pénzdíjban részesül, a győztes 1500 dinárt kap. (li)
TENISZ
Három vas(lady) a tűzben
A szerbek és magyarok összesen három teniszezőnőért szoríthatnak a berlini női torna zárószakaszában. A negyeddöntőben ugyanis ott van a címvédő Ana Ivanović, a ranglistán a negyedik helyet már visszaszerző Jelena Janković, és Szávay Ágnes is, aki, ha így folytatja, még az idén helyet szoríthat magának a világ legjobb tíze között.
Jankovićnak csak a játszmák elején volt némi gondja az orosz Maria Kirilenkoval, aki nagyokat tud ütni, taktikája azonban még eléggé darabos, így sikerre nem számíthatott az állandósult formában játszó Janković ellen. A szerb ugyanis idei kilencedik tornáján indult, mindíg bejutott legalább a negyeddöntőbe, háromszor az elődöntő, egyszer pedig a döntő volt számára a végállomás.
Ana Ivanović nehezen gyűrte le a 28 éves osztrák Sybille Bammert, és egyenlített ellene 1:1-re. Az osztráktól úgy érkeztek vissza a labdák, mint a falról, s Ivanovićot csak hibátlan állóképessége és töretlen önbizalma segítette a nyolca, ahol tegnap este éppen Szávayval mérkőzött. A magyar is szoros meccsen nyert a tavalyi Wimbledon döntőse, a francia Marion Bartoli ellen.
A férfiaknál a római nyolcaddöntőt még egy meglepetés zárta. A spanyol Tommy Robredo ugyanis számos break tarkította, izgalmas meccsen a negyedik kiemelt orosz Nyikolaj Davigyenkót búcsúztatta.
A nőknél S. Williams-Szafina, A. Bondarenko-Azarenka, Janković-Gyementieva és Ivanović-Szávay, a férfiaknál Federer-Štepanek, Đoković-Almagro, Roddick-Robredo és Blake-Wawrinka negyeddöntőt játszottak.
A rijekai challengeren negyeddöntős lett a szerb Viktor Troicki. Következő ellenfele a svájci Michael Lammer, a győzelem pedig Troickinak azt jelentené, hogy pályafutása során először jut be a legjobb 100 közé.
BERLIN. - A női torna nyolcaddöntőjében: Ivanović-Bammer 7:5, 4:6, 6:4, Janković-Kirilenko 6:2, 6:4, Szávay-Bartoli 7:5, 7:5, S. Williams-A. Radwanska 6:3, 6:1.
RÓMA. - A férfitorna nyolcaddöntőjében: Wawrinka-Ferrero 6:4, 6:3, Robredo-Davigyenko 4:6, 6:2, 7:6, Blake-Verdasco 5:7, 7:5, 6:2, Federer-Karlović 7:6, 6:3, Roddick-Bolelli 7:6, 6:3.
RIJEKA. - A challenger 2. fordulójában: Troicki-Fischer 4:6, 6:2, 7:5.
cs.
JEGYZETEK A KAROSSZÉKBŐL
A ruha mégsem teszi az embert

Árok Ferenc
A minap a város központjából a híd felé közeledve (a kutyámmal persze!) utolértünk egy jómódú családot - férj, feleség két kisgyerek - szinte lerít róluk a brandománia. A mamán kizárólag Zara „rongy” volt, ahogy azt unokáim mondják, meg egy istentelenül hosszú orrú és kétségbeejtően magas sarkú cipő. Ahogy pipiskedett előttünk, finom parfüm illata marad utána. Amikor leírtam feleségemnek a kézitáskát, azt mondta az bizonyára D&G volt. A kislány, hasonlóan a mamához, kínosan elegánsan, de még véletlenül sem korának megfelelően volt öltöztetve, tehát másként is jellemezhetném azt, amit láttam, de maradjunk ebben. A tata és fia sportosan, de nagyon „trendik” voltak, Nike sportcipőkben és Kappa „rongyokban”. A járda fel volt ásva. Úgy hiszem, vízvezetékről van szó, és az árok mellett homokbuckák minden hat-hét méteren. Nos, a kis srác ki akarta próbálni sportcipőjét és nekiszaladta az egyiknek. Jött természetesen a felcicomázott mama felszólítása: Rögtön lejössz onnan! S a gyerek szót fogadott, de képtelen volt ellenállni a következő buckának és … És akkor meglendült a D&G (a mostani divatnak megfelelő méretű, tehát nagy) táska és a kisfiú feje megjátszotta a baseball labdát. S erre még jött a kommentár is, ami aztán nálam végérvényesen meztelenre vetkőztette a mamát: Te szemét! (Đubre jedno!) A gyerek nem sírta el magát, csak pityergett. Önkéntelenül jött ki belőlem: Asszonyság! Látszik, hogy melyik dombról való a „szemét”! Esküdni mernék rá, hogy a tata elmosolyodott. Pedig azt vártam, hogy még meg is pofoz. Elfordultak jobbra, és akkor egy ismerősöm ért utol, aki nagyon jót nevetett a hallottakon és elmondta, hogy a hölgy, akit jól ismer, egyetemet végzett!
Tehát nemcsak, hogy a ruha nem teszi az embert, hanem az egyetemi végzettség sem mindig elég ahhoz, hogy valaki anya legyen a szó igazi értelmében. Lelki szemeim előtt jár egy kép, melyen a kis srác, mint suhanc valami egészen borzasztót tesz, de a mama mindenki mást fog okolni, csak saját magát nem. Szeretném, ha nagyon mellé fognának lelki szemeim.
Kampánycsend ellenére: „kibérelt Zenta-oldal”!
Zenta a „megrendelő”! De Csókával kezdem.
Hetekkel ezelőtt kaptam egy levelet két Istvántól a zentai híd másik oldaláról. A Sportvilág elsinkófázott három pontot a Csókától. Persze nem volt az rosszindulat a lap részéről, de ugye fáj, ha a csapat egy ilyen véletlen hiba miatt lejebb van a listán, mint kellene. Amikor a két gondnok kérése eljutott hozzám a hiba, már ki is volt javítva, a három döntetlenért járó pontok megjelentek a táblázatban. Így a klub gondnokai már nem kell, hogy aggódjanak és talán azt is megbocsájtják, hogy nem válaszoltam levelükre.
A zentaiak azonban sosem fogják elfelejteni, ha akkor, amikor négy évtized után esélyük van feljutni abba a Vajdasági ligába, ahol anno kiválóan szerepeltek, én kanizsai féltékenységgel (már csak azért is, mert a Potisje az utolsó előtti ott, ahol a Csókától néhány hétre eltitkolta a MSzó a pontokat) megvonom tőlük a „kibérelt oldalt”! Persze Kubátot környékezték meg, akinek „bejárata van hozzám”.
Kedves sportbarátaim, Özvegy és Bajusz! Még misét is mondatnék a Zentának és nektek, ha Huzsvár püspök atyám, osztálytársam nem vonult volna vissza nemrégen. Így csak az marad, hogy az én istenem segítsen benneteket ebben a fordulóban, meg a többiekben is. S még inkább az, hogy a zentai focibarátok felismerjék, itt az esély. Meg kell verni a Bajmokot! S máris ő előttük vannak a zentaiak, fenn a kakasülőn. Persze, aztán tovább kell hozni a jó eredményeket. Ez mindig benne volt a pakliban.
Sok és nagyon hangos szurkolóra van szükség ezen a rangadón. Azok, akik rendszeresen nézik a csapatot, hozzanak magukkal egy vendégszurkolót, vagy kettőt. Más játszani jó közönség előtt, különösen ha érzik a játékosok, hogy a szurkolók is azt akarják, amit ők - a felsőbb osztályt! Tehát, ezen a hétvégén kétszeresen kell voksolniuk a zentaiknak. Sok szerencsét, bajuszos özvegyek, mindkét szinten!
Vegyes és magyarkodás
Nem tudom, mennyien tudják Maria Mutola futóbajnoknő beceneveit. Legalább kettő ismeretes: Fekete gyöngy és Fekete antilop, a harmadikat bizonyára sokkal kevesebben tudják, s bizonyos szempontból sértő is. Így szól: Mutola, az ember! Hát meglehetősen férfias alakzatú, ha az ember alatt ezt értették, és nem mást. A napokban olvastam először róla, hogy mielőtt futással foglakozott volna, labdarúgó volt! Innen eredhetne az „ember”?
Talány előttem, hogy miért kell az UNICEF-nek a Barcelonát szponzorálni.
Az FMP ifjúsági csapata nyerte Európa kosárlabda bajnokságát! Az egész ország ünnepli Belgrád külvárosának együttesét, kivéve a Partizant és a C. zvezdát. Ugye, ez érthető is!? Mit erőszakoskodik egy kis klub!?
Mindenki tudja, mit jelent a többségi nemzetnél a négy S (eredetiben persze a C). Van azonban egy újabb és hihetetlenül találó kétértelmű változata, amely így szól: Samo Sex Srbina Spašava. Hát bizony a Tarka Világ is ezt mondja, mert a vitaminokon, paradicsomon, nevetésen, fogselymen, biztonsági övön kívül a jó szexuális élet járulhat hozzá a hosszabb élethez. A másik, szinte életkérdése ennek a nemzetnek, mert mind kevesebb az újszülött!
A Sportski Žurnal azt tette címbe, hogy Rátgéber kosárlabda edző a háttérbe szorította a Zsolnai porcelánt! Ez még tőlük is sok!
A szerb női asztalitenisz válogatott Pestre utazott Mellik Zoltán vezetésével. Tagjai: Fehér Gabriella, Erdélyi Annamária és Molnár Mónika...
Atlétikában sem maradnak le a gyerekeink. Nišben az iskolások bajnokságán a zentai Sarnyai Viktor az elemi iskolások 100 méteres síkfutását nyerte 11,56 másodperces eredménnyel. A magyarkanizsai Raffai Péter meg a súlylökés bajnoka lett 14.28 méterrel. Lejegyzem e serdülők eredményeit, hogy el ne hallgassák mások.
Végezetül, remélem mindenki tudja, hogy mit kell tennie annak érdekében, hogy hétfőre virradóra tökrészegek legyünk örömünkben.

Maria Mutola, az „Ember”
FOCIMIX
Pantelić a válogatottban
Miroslav Đukić, Szerbia labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya kihirdette annak a 25 játékosnak a nevét, akikre számít a soron levő három barátságos mérkőzésen. A szerb válogatott a 2010-es világbajnoki selejtezők előtt május 24-én Dublinban Írország ellen lép pályára, négy nappal később Burghausenben játszik Oroszországgal, május 31-én pedig Gelsenkirchenben Németország lesz az ellenfele. Đukić meghívta a válogatottba Slobodan Rajkovićot, a PSV Eindhoven játékosát, aki eddig még nem játszott a nemzeti együttesben, csakúgy, mint Dejan Milovanovićot, a C. zvezda csapatkapitányát, aki eddig csak a korosztályos válogatottban szerepelt. A legnagyobb meglepetés azonban nem ez, hanem az, hogy Đukić meghívta a válogatottba Marko Pantelićet a berlini Hertha csatárát, annak ellenére, hogy nemrég azt nyilatkozta, hogy nem fér bele az ő elképzeléseibe, s ezért nem hívja meg a válogatottba. A 25 név között azonban továbbra sem szerepel Mateja Kežman, a török Fenerbahce támadóját.
A szerb válogatott kerete, kapusok: Vladimir Stojković (Sporting), Vladimir Dišljenković (Metalurg), Damir Kahriman (Konyaspor).
Védők: Antonio Rukavina (Borussia Dortmund), Pavle Ninkov (C. zvezda), Marjan Marković (Dinamo Kijev), Gojko Kačar (Hertha), Branislav Ivanović (Chelsea), Nemanja Vidić (Manchester United), Slobodan Rajković (PSV Eindhoven), Ivica Dragutinović (Sevilla), Aleksandar Luković (Udinese).
Középpályások: Dejan Stanković (Inter), Nenad Kovačević (Lens), Milan Smiljanić (Espanyol), Dejan Milovanović (Crvena zvezda), Saša Ilić (Salzburg), Zoran Tošić (Partizan), Zdravko Kuzmanović (Fiorentina), Stefan Babović (Nantes), Boško Janković (Palermo).
Csatárok: Nikola Žigić (Valencia), Marko Pantelić (Hertha), Danko Lazović (PSV Eindhoven), Milan Jovanović (Standard).
Döntős a Roma
Az Inter után a Roma jutott be az Olasz-kupa döntőjébe, miután az elődöntő visszavágóján 1:1-es döntetlent ért el a Catania otthonában. A rómaiak az első mérkőzést minimális arányban nyerték meg, így 2:1-es összesítéssel ők jutottak tovább. A döntőt május 24-én rendezik.
Olasz-kupa, elődöntő, visszavágó: Catania-Roma 1:1 (Silvestri 29., ill. Aquilani 27.). Továbbjutott a Roma 2:1-gyel.
Meccs közben sztrájkoltak a Levante játékosai
A Levante labdarúgói betartották fenyegetésüket, és ha csak húsz másodpercig is, de sztrájkoltak a Deportivo elleni szerdai spanyol bajnoki meccs elején. A spanyol bajnokság 36. fordulójában a Deportivo La Coruna a Levantét fogadta. A kezdő sípszó után a Depor csatára egyedül vezethette kapura a labdát, a vendég Levante játékosai a kezdőkörben maradtak, nem mozdultak. Fehér és fekete mezben tiltakoztak az ellen, hogy a klub többhavi fizetésükkel, illetve a tavalyi prémiumaikkal is tartozik. A hírek szerint az eddig felhalmozott 18 millió eurós adósságból nyolcat átutalt a vezetőség.
A játékosok a mezekre felírt üzenetekkel hozták a klubvezetés tudtára általános elégedetlenségüket. A fekete pólóra a „Megoldás vagy lemondás”, a fehér pólóra a „Most már kell a fizetés” felirat került.
A Primera Division 36. fordulójának utolsó mérkőzésén az Atlético Madrid 2:0-ra nyert az Espanyol ellen, s ezzel feljött a negyedik helyre. Két fordulóval a bajnokság vége előtt az Atléticónak 61 pontja van, hárommal több, mint az ötödik helyezett Sevillának, s hárommal kevesebb, mint a harmadik helyen álló Barcelonának.
Primera División, 36. forduló: Espanyol-Atlético Madrid 0:2 (Agüero 26., Forlán 30.). A sorrend: 1. Real Madrid 81, 2. Villarreal 71, 3. Barcelona 64, 4. Atlético Madrid 61,
5. Sevilla 58 pont stb.
-nos

A szövetségi kapitány immár nem hunyhatott szemet afelett, hogy Marko Pantelić a Bundesliga egyik legjobb támadója
KÉZILABDA
Nenadić Szegeden, Muratović Flensburgban
A spanyol Barcelona és a szerb válogatott játékosa, Petar Nenadić a következő idényben a magyarországi Pick Szeged együttesét erősíti. A szerződés, melyet a két fél az elkövetkező napokban ír alá, három évre szól. A szerb kézilabdázás egyik legígéretesebb tehetségének tartott Nenadićnak spanyol és német ajánlatai is voltak, ám az irányító úgy döntött, hogy a pályafutását Szegeden folytatja, hiszen a Tisza-parti klub évről évre jobb eredményeket ér el az európai porondon. A Pán Péter becenevű Nenadić pályafutását a belgrádi C. zvezdában kezdte, amellyel háromszor nyert szerb bajnokságot. Tavaly az idény első felét a spanyol Algecírasnál töltötte, ám a klub pénzügyi gondjai miatt hat hónap után aláírt a Barcelonának. A katalánok már az idény vége előtt jelezték, hogy a következő évben nem tartanak igényt a szerb játékosra.
Ide kapcsolódó hír még, hogy a montenegrói kézilabda-válogatott játékosa, a 28 éves Alen Muratović négyéves szerződést kötött a német Flensburg együttesével, s a német újságok szerint a Bundesliga fennállása óta játékosért ilyen magas összeget még soha egyetlen egy klub se fizetett! Muratovićért, aki a szerb-montenegrói válogatottal a 2005-ös tunéziai világbajnokságon ötödik lett, a Flensburg a hírek szerint 700.000 és 800.000 euró közötti összeget fizetett a spanyol Valladolidnak. A kiváló játékos az elmúlt három idényt a Valladolidban tölötte, s az új klubjában 250.000 eurót keres majd évente. Muratović a bal átlövő poszton a horvát Blaženko Lackovićot igyekszik majd pótolni, aki a Hamburgba igazolt.
Ébredjetek szurkolók!
A Zenta-Bajmok labdarúgómérkőzésen a bajnoki cím a tét - A találkozó 16.30-kor kezdődik a Népkerti pályán
Az egész tartomány talán legszebb és legjobb talajú labdarúgópályáján vasárnap fél ötkor a zentai kék-sárgák a bajmoki Radničkival találkoznak. Igen nagy a tét. A győztes ugyanis versenyben marad a feljutást jelentő első helyért vívott küzdelemben. A pálya gyönyörű, az idő eszményi, ezért mi mást kérhetnek a klub lelkes vezetői: ébredjetek hazai szurkolók, és jelenlétettekkel, meg harsány biztatásotokkal segítsétek a fiúkat úgy, mint pár évtizeddel ezelőtt, amikor szintén a Szerb ligába kerülés volt a tét.
Özvegy József, a csapat egyik edzője így vélekedik: „ A Zenta azért esélyesebb, mert sokkal jobb az erőnléte mint az öregedő bajmokiaké, és valószínűleg ez lesz a döntő a mérkőzés kimenetelét illetően. Gyorsabbak vagyunk mint ők, sokkal jobb az összjátékunk, és az állandó mozgás tekintetében is föléjük tudunk kerekedni.”
Q

Legutoljára a Zenta fennállása 100. évfordulóján volt telt ház, amikor a sárga-kékek Szerbia felnőtt válogatottjával mérkőztek meg
Fotó: Gergely JózsefCímoldal  |  Külföld  |  Kitekintő  |  Belföld  |  Közéletünk  |  Közelkép  |  Művelődés  |  Sport  |  Dokumentumok
Az újság internetes megjelenését lehetővé teszi a CNT